Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.04.2016 16:07 - Петъчен Одрин
Автор: desilosha Категория: Туризъм   
Прочетен: 18968 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 06.04.2016 16:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Петъчен Одрин     Скътахме 100 лв., сипахме си от евтиния бензин и тръгнахме сутринта в 8.30 за Турция. Пътя отиване и връщане бе около 300 км, та пресметнахме, че  40 лв за гориво ще са ни достатъчни. След около час бяхме на Капъкулето.  Огромна джамия  ни посрещна веднага на входа откъм турско, да ни напомни, че отиваме в територията на исляма. Не чакахме дълго, тъй като комшийските митничари бяха наясно, че сме се запътили на петъчен пазар в Одрин, и няма какво да проверяват на единствения ни куфар, закопчан на опашката на мотора. Навлизаме в града и следим табелата ,,Пазар,,.
image
  Срещнаме семейство българи, с пловдивска регистрация, което не знаеше къде да паркира и по нашенски се мушеше в околностите на града, за да не плаща за паркинг. Просто хората не знаеха, че турците са осигурили БЕЗПЛАТЕН паркинг за гостите на тържището, а служител със светлоотразителна жилетка ви въвежда , да си оставите колите. Освен въпросния паркинг за пазара има и доста автомобили паркирали на самия път, който явно се явява  околовръстно. Две полицейски коли бяха се позиционирали на него  и въдворяваха ред на турски през високоговорител.  Пазарът е огромен и изключително популярен в балкански мащаб, пазар, на който са продавали българи в огромни метални клетки като добитък, допреди няколко века. А сега търговци, прекупвачи и обикновени туристи от България, Гърция, Сърбия, дори Румъния идват, за да си напазаруват дрехи, пердета, тенджери, щори и какво ли още не.  Обувки също има, но като цяло са доста нискокачествени.  Не търсете маркови маратонки тук. Предлагат се някакви заместители, които доста приличат на изработени от балатум.  Най-на сметка е да си накупите спортни дрехи, тениски, анцузи, дънки, ризи, пердета. Чифт долнище на анцуг, с популярен надпис ,,Nike,, ,, Adidas,,- можете да закупите за 10 турски лири, което по курса за деня тогава 1 лира  е 0.65 ст., значи 6 лв и 50 ст.  Анцуг от по-луксозна материя е 20 лири, които ги изписват 20 TL., демек 13 лв. Тениските вървят от 5 TL, през 10 TL, 15 TL е качествена тениска, с популярно лого и всевъзможни цветове и размери. Дънките са от 10 до 40 лири. Навсякъде мургави търговци-викачи нареждат на турски и се съревновават в гласовитост. ,,Буюрум, буюрум...чорап, гаще, парцаааал!,,  А от другата страна друга мургавелка им приглася - ,, Геврек, гевреееек- една лира!,,. Може да видите всевъзможни екзотики като този търговец на чорапи, който се бе покачил на сергията, и опасан целия със стока канеше минувачите при себе си с атрактивния си вид. 
image
  Доста от продавачите говорят по някоя дума на български, могат да броят, ако пък не , то знайте, че буюл/ бюлюк/ е голям, много, а кючук- малко, малък. Ако купите две, три неща вероятно ще ви предложат отстъпка. Тогава вече можете да се попазарите.  Ако ви хареса дадена стока казвайте ,,Тамън, тамън!,, и сте готови. Пазарът и нестихващата тълпа ни умори и решихме да се прехвърлим на Селиме джамия, където е Капалъ чаршия. И с изненада открихме, че в петъчен ден това тържище е полупразно, също и ресторантчетата около него.
image
  В търбуха на джамията търговците нервничеха поради липса на клиенти, явно всичкия ,,алъш-вериш,, се бе случваше на Синия пазар. Излязохме на Стъргалото- главната улица с фонтаните, която започва с тази статуя на Чистача.
image
  Дрес код- бурка и мустак.
 
Тук няма да видите младежи или старци, разхождащи кучета.  Всички разхождат децата си, возят ги в бебешки колички, ако са по-малки, а самите жени често са бременни, с второ, трето и четвърто дете. image Поразиха ме няколко дами, от най-радикалния ислям. Приличаха на огромни гарвани, покрити с черен чаршаф от глава до пети, като плата се защипваше под носа с нещо като щипка и устите им не се виждаха. Чудехме се как говорят по джи ес ема, като и ушите им са закрити. А мъжът ми подхвърли шеговито, че сигурно са с хендс-фри...
 
Ако ви се пие биричка с обяда, вероятно трябва да си я носите от вкъщи, защото навсякъде към дюнера, който е 3 лири предлагат единствено айран, или кока кола. image  Разбира се можете да си хапнете и прочутия ,,тава джигер,, който както знаете е пържен черен дроб, са гарнитура лук, а защо пък не кюфте от тенджера?! Естествено, свинско няма. По стъргалото има пресни ягоди за 4 лири килото.
Купихме си половин кг, и подмамени от хубавото време седнахме да ги хапнем на една от многобройните пейки, които градоначалникът щедро бе поставил.
Какво бе учудването ни, като разбрахме, че ягодите са прекрасни само на вид. Като отхапеш- твърди като ябълки, безвкусни като трева, а  за сладък аромат въобще не иде реч... Тя и цялата им плодово -зеленчукова стока, с която ни пълнят пазарите в България е същата. Отличен търговски вид и отвратителни вкусови показатели. Пласмаса.  На сами паветата различни турци, някои от които доста приличаха на цигани излагаха всевъзможни неща.  image Впечатли ме тази ,,кошница ,, за яйца и се наводох да я снимам, а  близкостоящ възрастен мъж наблизо, като видя, че нямам шамия на главата, прокашля се и промени подвикванията си на турски с по- разбираемото ,,Илач, илач!,, белким купим от неговите  сушени корени. Стана  17.00 часа и от минарета ходжата започна да призовава вярващите.  Нагледани на шарен, пъстър и различен от нашия свят, и подути от ходене крака, облякохме якетата и с пълен багажник се запътихме към пловдивския регион, следвайки табелата ,,Bulgaristan,,.   На  границата от наша страна се опитаха да ни къпят в ,,златния гьол,, да им даваме такса, но завъртяхме мотора настрани.  Огромна опашка се извиваше в посока България.  В багажниците на колите се мъдреха турски памперси ,,Малфикс,,, турски прах за пране ,,Перос,, дрехи, сокове на стекове... Екскурзианти с автобуси от Пловдив, Кърджали, чинно се нареждаха на гише, досущ като затворници да им слагат печат на паспортите.  Понеже сме с мотор и нямаме кой знае какви покупки ни пуснаха да минем по-бързо и след час и половина си бяхме у дома.  Турция- близка и далечна в пряк и преносен смисъл винаги ни приветства и изненадва.
image    



Гласувай:
4


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. kuschel - Браво! Страхотна разказвачка. ...
20.06.2016 11:59
Браво! Страхотна разказвачка. Някой трябва да те лансира в блога, защото язък за творчеството ти. Ще взема да пусна нещо твое. Мен постоянно ме избутват на първа защото ги скандализирам.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: desilosha
Категория: Туризъм
Прочетен: 111500
Постинги: 43
Коментари: 24
Гласове: 28
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031