Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.02.2008 15:32 - На разходка до Атина
Автор: benra Категория: Туризъм   
Прочетен: 16270 Коментари: 16 Гласове:
0

Последна промяна: 25.02.2008 16:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
     Когато за пръв път посетих Атина, беше люта зима.Според атиняни.Зъзнеха, сгушени в джинсовите си сакенца и сочеха за доказателство 5 милиметровата снежна покривка, задържала се в северните части на града. Слънцето ме приветваше и ми казваше-не ги слушай тези, те не знаят що е студ.ама някак си усмихнато го правеше, почти по пролетно и аз се влюбих в града, барабар със слънцето, Акропола и мърсотията.Почувствах се по-у дома от удома си.
     Та как да не се влюбиш в място, където през януари улиците са зелени и цветни
image
 А движението не е кой знае колко по-натоварено от това в София,макар местните да твърдят друго
image

Градът, с цялата античност която носи внушава респект и някакво странно спокойствие, поне за мен.
Макар олющените и неподържани сгради да не са рядкост, то тези,които съхраняват историята на панелинската цивилизация са внушителни
Библиотеката
image

 Националната Библиотека на Атина е учредена през 1832 година като "Държавна Библиотека".Първите”Идеи за създаване на Национална Гръцка Библиотека” са на елинофила Майер през август 1842г.Идеята е подета през 1829година от държавника Йоанис Каподистриас.През 1834 година Библиотеката е преместена в столицата Атина и временно се помещава в сградата на банята , намираща се на територията на древния Ромейски пазар, по-късно бива преместена в църквата "Свети Елефтериос" и в някои други сгради.На 16 март 1888 са направени първите копки на модерна нова мраморна библиотека.До 1903 година Библиотеката се помещава в сградата на Университета,след което се премества в собствената си сграда.


Атинският Университет
image

Националният Университет 
на Атина е създаден на 3 май 1837 година и първоначално е подслонен в жилището на архитекта Стаматис Клеантис, в североизточната част на Акропола. Бил е първия Университет не само в Гръцката държава, а в цялото източно Средиземноморие.

През 1841г. Атинският Университет  се преместват в нова страта, проектирана от Кристиан Хансен.
image

Атинският Парламент
image
сграда в стил неокласицизъм, проектирана от архитекта Гертнер.Сградата се строи в периода 1836-1840г.Построена е и дълги години е служела царско жилище.Едва през 1929 година сградата се превръща в Парламент. 
  Едно доста атрактивно местенце за чуждестранните туристи, които се тълпят да наблюдават впечатляващата церемония по смяна на караула
image
image
image
естествено най-голямото забавление е снимка с караула.Основно правило обаче е да не се пипат войниците.Иначе разни веселяци пробват с всякакви маймунджълъци да разкончентрират безупречната им неподвижностimage
Площада пред Парламента е пълен с гълъби, които не се плашат от туристите, а дори казат по раменете ми
image

Ромейския Пазар 
image
където са запазени 4 колони от древноелинската Адрианска библиотекаimage
естествено, непосредствено до нея има традиционното кръцко каженио.Демек място, където можеш да седнеш да изпиеш една чаша ароматно гръцко кафе, поднесено с чаща вода.
Всъщност в туристическия район е пълно с такива приятни малки каженета, които носят духа на древна Елада.
image

image

Пътят към Акропола е стръмен, но приятен
image

самият Акропол се намира в най-горната част на Атина.Самото словосъчетание е изградено от гръцките думи άκρη-край и πόλη-град и значават крепост в края на града.
   В момента Акрополът е исторически паметник, в който и камъните говорят. Всъщност, когато за пръв път стъпих на Акропола, понечих да си взема малко камъче за спомен.Едва навела се и моментално бях спряна от охраната.Обясни ми се,че за това ми действие мога да бъда подведена под съдебна отговорност.Защото наистина там всеки камък има хилядолетна история.
Партенонът
image



Партенонът е най-големият храм в Акропола.Преди изграждането му, на негово място е имало друг храм,  разрушен през 480 година преди Христа от персите.Строителството на Партенона започват по времето на Периклис, през 447 г.преди Христа.Завършен е през 438гпр.Хр., но цялостната му декорация е завършена през 432г.пр Хр.Храмът е посветен на богинята Атина Партена, покровителката на град Атина.Златната статуя на богинята, която е красяла грама в древността, е изработена от скулптура Фидис.Според твърденията на Тукидит златото, което е използвано за направата на статуята, би могло да покрие икономическите нужди на целия град.
В моента Партенонотът се реставрира.

Ерехтион

image

image

Според митологията, този храм е построен в следствие на спора между богинятаАтина и бог Посейдон, за управлението на града.Легендата разказва,че богът на морето Посейдон ударил с тризъбеца си скала и е избликнала морска вода.На свой ред Богинята Атина  ударила с копието си и поникнала маслина.Боговете, които били съдии в двубоя, присъдили наградата на Атина. Атиняните обаче, искайки да помирят Атина и Посейдон, им посветили по  един олтар,помещавани под един и същ покрив.
Така е посторен най-своеобразния храм в Акропола.Храмът на Атина и Посейдон.На това място, според митологията, е бил домът на цар Ерехтион, който по-късно е отъждествяван с Посейдон.Затова и храмът носи името на знаменития атински врадетел-Ерехтион.

 

Храмът е построен между 425 и 406 година пр.Хр.

Външно той е разделен на 2 части –източната -наа Атина и другата-на Посейдон. В частта на Атина има една дървена статуя,изработена от маслиново дърво, за което се смята,че е паднало от небето.В олтара на Посейдон, където се слиза по 12 стъпала в едно място има три дупки в скалата, които са направени от тризъбеца на бога, според вярванията на древните.Най-известното място в храма, обаче е “Покровителят на Девойките” така наречените Кариатиди.Става въпрос за един покрит балкон, чийто покрив се поддържа от шест женски фигури, наричани Кариатиди.

Сега някои от Кариатидите се съхраняват в музея на Акропола.
image

Храмът на Атина Нике
image
Е един малък изцяло мраморен храм,чийто строеж запова между 427 и 424 година.Поради липсата на средсва,криза настъпила с ПЕлопонеската война, строежът на храма отнема повече време. Вътре в него е положена статуя на Атина Ники, която държи в лявата си ръка илем, а в дясната-нар-символ на боговете от долния свят.


Амфитеатърът

image
image
храмът на бога на огъня-Хефест
image
.


 В Атина Има и трамваи,естествено,   които трамваи обаче нямат нищо общо с нашите.В тях може дори да се спи
image

Атина е и Олимпийска столица.Че може ли иначе-страната, родина на Олимпийските игри.
Новият Олимпийски стадион
image
image

image

На търговската улица можеш да срещнеш улични музиканти, артисти, просяци
image
  Защото Атина, все пак е град на Балканите.Не са й бужди и балканската мърсотия, и световната цветност
image
image
Снимането,без да си платил, е повече от нежелателно.

   


Малко дълго стана, но не знам как може да се разкаже за Атина накратко.Моят съвет е-ако ви се удаде случай, отидете.Ей го къде е.Няма да съжалявате.

 









Тагове:   Атина,


Гласувай:
0



1. анонимен - Снимката с негърката
25.02.2008 16:15
се повтаря.
цитирай
2. benra - pepas,
25.02.2008 16:17
то стана някаква тотална боза, разместиха се снимки,текст..вероятно поради гръцките символи, които вкарах.Съжалявам за което
цитирай
3. анонимен - Аз не ти правя забележка,
25.02.2008 16:25
просто ти обръщам внимание.
цитирай
4. benra - о да,благодаря!
25.02.2008 16:31
аз просто споделям.Имам такъв проблем с дългите постове-размества ми пасажите:-(
И сега,след като ми ги размести тотално, дори се принудих да махна 2-3 снимки.Беше се получила една снимково-текстова безсмислиица
А негърката, всъщност е негър.Рълно е с негри и араби,които си постилат по одеалце на земята и си слагат стоката отгоре.
цитирай
5. анонимен - Пеларгикон
25.02.2008 17:14
ми е любим на мен-хълмът на щъркелите,и дзарухйя,уф ама как изглежда на български,обувките им,на гвардейците с тези огромни помпони..първият път ужасно се забавлявах..
цитирай
6. benra - :-)))на бг звучат адски тромаво, да
25.02.2008 17:26
аз всеки път се забавлявам с гвардейците.Но помня първият път как се стреснах от гълъбите
цитирай
7. vigo - Благодаря ти за приятната разходка ...
26.02.2008 07:11
Благодаря ти за приятната разходка Бени ;)
цитирай
8. nellka - и аз!
26.02.2008 09:34
Благодаря!
цитирай
9. eraklia - на мен
26.02.2008 13:44
тези дни ми предстои отскок до там. развълнувах се леко:))))))
цитирай
10. rotazia - Разходи ме из Атина, благодаря ти, ...
26.02.2008 17:34
Разходи ме из Атина , благодаря ти, Бенра !
цитирай
11. benra - ===
26.02.2008 17:36
rakli, дано имаш време за дъъълга разходка!После ще разказваш в снимки

rotazia,моля, удоволствието беше мое:-)))
цитирай
12. анонимен - Защо
04.03.2008 12:16
Защо, гръцките историци и туроператори (а вече и нашите) се гордеят с разрушенията на древните постройки, като че ли не желаят хората да разберат величието на архитектите и строителите, а да се радват на разрушителите. Това което наблюдаваме са последиците от вандализма и само намек за истинските забележителности.
Мисля, че след като се откопае нещо и вече е ясно как е изглеждало то трябва да се възстанови в оригиналният му вид за радост и достоверност.
цитирай
13. анонимен - Disagi.com
02.04.2008 11:57
Здравейте Benra,
Много бихме искали да публикуваме този пътепис (а може би и други Ваши пътеписи?) и в нашия сайт: www.disagi.com.
Дали бихте ни разрешили? Пишете ни на info@disagi.com

Поздрави,
Георги Илиев
Екип Дисаги
цитирай
14. анонимен - дайте някой съвет
14.06.2008 15:08
На 1.07.08 заминавам точно за Атина. Решили сме с приятеля ми да пътуваме с автобус и имаме къде да отседнем. Моля за съвет относно това как да се приготвя за това пътешествие, какво ще ми трябва (фотоапарата е ясен). Аз никога досега не съм излизала от страната и нямам никаква идея какво да очаквам. Ще съм ви много благодарна ако помогнете!
цитирай
15. benra - здравейте, анонимен!
16.06.2008 13:39
ами ако ще отсядате в Атина и там ще прекарате повечето време, трябва да се съобразите, че това е столица.Т.е. не е като да отидеш на курорт.Голям трад с градски ритъм, съчетан с многото туристи щъкащи из него.
Т.е.-най-важното нещо ще го имате- фотоапаратът:-))От там нататък ви трябват джобни, съобразени с атинския стандарт. Т.е. ако сте решили да се храните по заведения трябва да знаете ,че цените там не са като у нас.Да се храниш в заведение е удоволствие, което изисква значителни средства.КАкто и всичко останало. Ако имате по-конкретни въпроси, питайте:-)Ще отговоря с удоволствие!
цитирай
16. анонимен - благодаря ти benra
19.06.2008 20:10
ами ще останем там 2 седмици, нямаме намерение да се храним в заведения, защото ще имаме къде да си готвим, но нямам никаква идея колко пори ще ми трябват за престоя ни там. Ние отиваме с цел да се разходим, да разгледаме града и неговите забележителности, да опознаем начина на живот на гърците и за малко да се почивстваме като тях. Не сме наясно със стандарта на живот там и може би оттам идва проблема, че се чувстваме неподготвени. Ако можеш да ми разкажеш нещо повече за нравите на атиняни и някои други тънкости, които биха ни извадили от неприятни ситуации, много ще ни помогнещ, защото ще се чувстваме като бай Ганьо там. Благодаря ти предварително - всяка информация ще ни е от полза!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: benra
Категория: Лични дневници
Прочетен: 4392738
Постинги: 739
Коментари: 12621
Гласове: 29486
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031