Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.11.2016 07:27 - ЕКСПЕРИМЕНТ НА САНЯК (1913) – ПОСТАНОВКА С ИНЕРЦИАЛНО ДВИЖЕНИЕ НА ОГЛЕДАЛАТА
Автор: alniko Категория: Технологии   
Прочетен: 6721 Коментари: 5 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Обективно погледнато, остроумният експеримент на Саняк се явява пряко свидетелство за несъстоятелността на Втори постулат на Специалната теория (и без това фрапиращо нелогичен, основаващ се само на внушения и гола вяра). Но еуфорично настроените нейни почитатели набързо му лепват етикета "неинерциален", с което го отстраняват от пътя ѝ на научен възход, респективно, го зачеркват за обсъждане и изучаване (досега не съм попадал на изказване на Айнщайн по въпроса). А че тази оценка е несериозна, личи от самата постановка на експеримента, както следва:

Върху неподвижен постамент (система К) е лагерувано въртящо се колело с огледала (система K"). От източник на светлина се излъчва сигнал. Полупрозрачна пластина го разделя на два лъча – един по посока на въртене на колелото (нека да е надясно, по часовниковата стрелка) и втори срещу посоката на това въртене. Чрез отразяване в огледалата, лъчите описват затворени контури и интерферират върху екран. Важно е да се каже, че страните на въпросните затворени контури са прави линии...примерно, при четири огледала (едното е полупрозрачното), контурите ще представляват десен и ляв квадрати. Сиреч, трябва да е ясно, че светлинните сигнали не следват дъгата на колелото и не се влияят от начина на движение на огледалата, тъй като влизат в мигновен (без времеинтервал) допир с тях.

И така, според Втория постулат, двете интерференции трябва да съвпадат, без значение дали колелото с огледалата (система K") е в състояние на покой или движение (въртене) относно постамента (система K). Опитът обаче показва друго. Съвпадане се регистрира само при покой на колелото – лесно обясним резултат, тъй като тогава квадратите-затворени контури са напълно еднакви. Докато при неговото завъртане се наблюдава разместване на интерференчните ивици в зависимост от периферната му скорост v. Зад това фактическо положение стои строга логика. По посоката на въртене огледалата "бягат" от лъча, което удължава страните на описания десен квадрат. А срещу посоката на въртене огледалата пресрещат лъча, което скъсява страните на описания ляв квадрат.

С една дума, при движение на колелото двата срещуположни лъча изминават различни пътища (изглежда, сякаш се движат с различни скорости v1v2), поради което се изявяват като еднопосочни. И ако разгъна опита във вид на прословутия движещ се вагон, интерференчната картина все едно отчита разновременното пристигане на лъчите до предната и задната страни на вагона, в разрез с твърдението на Втория постулат (много удобната възможност за синхронизиране на часовници се оказва илюзорна за движещите се системи...остава валидна единствено в идеалната система Ко на светлината).

Все пак, за пресичане на спекулациите и увъртанията, опитът може да бъде преоформен в следния инерциален вид:
В равнината на неподвижния постамент (система К) инерциално се движи пътека (система K") с дължина АВ (нека се движи в посока от А към В) и широчина L между страните С и D (СD=L). Вертикално по страни С и D се монтират шахматно огледала. Полупрозрачна пластина разделя светлинен сигнал на два лъча. Чрез система от огледала, единият лъч се насочва към край А на пътеката, преминава я по посока на движението, отразявайки се зигзагообразно от нейните огледала, след което се връща на пластината и интерферира върху екран. Вторият лъч следва обратния път – попада върху пътеката в край В, изминава зигзагообразния участък срещу движението, връща се на пластината и интерферира върху екрана. Очакванията са и сега интерференциите на двата лъча да не съвпадат. Разместването им би следвало да зависи от скоростта v на движение на пътеката (при фиксирани брой огледала върху нея и широчина L между страните С и D)
----------------------------------------------------------
Александър Николов © 2010-2016 Всички права запазени (COPYRIGHT © 2010-2016) 

 



Гласувай:
0



1. krapetz - С една дума, при движение на колелото двата срещуположни лъча изминават различни пътища (изглежда, сякаш се движат с различни скорости v1>c>v2), поради ко
03.11.2016 19:37
Перфектно алнико, саняк събаря СТО и ОТО, може да пуснеш в дира при зомбовете и това """Все пак, за пресичане на спекулациите и увъртанията, опитът може да бъде преоформен в следния инерциален вид:
В равнината на неподвижния постамент (система К) инерциално се движи пътека (система K') с дължина АВ (нека се движи в посока от А към В) и широчина L между страните С и D (СD=L). Вертикално по страни С и D се монтират шахматно огледала. Полупрозрачна пластина разделя светлинен сигнал на два лъча. Чрез система от огледала, единият лъч се насочва към край А на пътеката, преминава я по посока на движението, отразявайки се зигзагообразно от нейните огледала, след което се връща на пластината и интерферира върху екран. Вторият лъч следва обратния път – попада върху пътеката в край В, изминава зигзагообразния участък срещу движението, връща се на пластината и интерферира върху екрана. Очакванията са и сега интерференциите на двата лъча да не съвпадат. Разместването им би следвало да зависи от скоростта v на движение на пътеката (при фиксирани брой огледала върху нея и широчина L между страните С и D)"""
цитирай
2. alniko - Благодаря! Но, както виждаш, СТО ...
06.11.2016 05:10
Благодаря! Но, както виждаш, СТО продължава да се преподава като безалтернативно научно постижеие. А казионните списания отказват да публикуват статии против нея. Мъча се да събудя рефлексите на учени поне на нашите професори от СУ. Но уви!...никакви реакции, пълно мълчание. Сякаш не са учени, а обикновени даскали.
Колкото до ОТО, грешиш. Там нещата са по-сложни. Тя е построена върху верен Принцип и известна част от нея не може да се пипа.
цитирай
3. krapetz - Колкото до ОТО, грешиш. Там нещата са по-сложни. Тя е построена върху верен Принцип и известна част от нея не може да се пипа
06.11.2016 08:49
кой е този верен принцип върху който е построена ОТО ? тя е надстройката на СТО а там принципите са за относителността на движението и покоят и константността на скоростта на светлината спрямо всяка инерциална рамка. ОТО също изключва придвижване със скорост надвишаваща тази на светлината, но не изключва придвижване от точка А до точка В в пространството, за по малко време отколкото го изминава светлиният лъч. Но пространствовремето между тези точки трябва да се огъне или да се прекара червиев тунел. Това са само хипотези произтичащи от ОТО и няма никакви експериментални факти за това, в адроният колайдер не се образуват и черни дупки, също и в космоса това което смятат за черна дупка примерно в центърът на нашата галактика не е доказано че е черна дупка и само карат на предположения. Защо масата на протоните дето ги ускоряват в колайдерите не расте до безкрайност ? животът на мюоните движещи се със скоростта на светлината се удължавал, ама никой не е мерил живота им в покой че да се сравни и да се установи по дългият им живот когато летят със скоростта на светлината. Въобще цялата измишльотина на Айнщайн е за боклука, а казионните учени и списания ясно защо са противници на алтернативата на СТО и ОТО, защото предпочитат да се преподава лъжа, отколкото да им секнат заплатите. Така е и със всичко във съвремените 20 и 21 век, всичко вече е до крайна степен меркантилизирано и комерсиализирано. Няма истинска наука още от началото на 20 век, с малки изключения.
цитирай
4. alniko - Много си краен. А защо не знаеш из...
08.11.2016 04:37
Много си краен. А защо не знаеш изходния принцип на ОТО? Там двата постулата на СТО са механично привнесени и не играят почти никаква роля. В основата е поставен така наречения "принцип на еквивалентност на масите". Става въпрос за тежката и инертната маси. В няколко статии показвам, без да е нужно да постулирам, че това е една и съща маса.
цитирай
5. krapetz - И така да е
08.11.2016 08:24
alniko написа:
Много си краен. А защо не знаеш изходния принцип на ОТО? Там двата постулата на СТО са механично привнесени и не играят почти никаква роля. В основата е поставен така наречения "принцип на еквивалентност на масите". Става въпрос за тежката и инертната маси. В няколко статии показвам, без да е нужно да постулирам, че това е една и съща маса.


Двата постулата на СТО били механично привнесени в ОТО ? защо смяташ така ? обоснови се. Приятен ден!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: alniko
Категория: Технологии
Прочетен: 263519
Постинги: 125
Коментари: 122
Гласове: 82
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031