Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.10.2010 11:00 - Не препоръчвам
Автор: benra Категория: Новини   
Прочетен: 12985 Коментари: 37 Гласове:
39

Последна промяна: 29.10.2010 11:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  "Дянков не препоръчва да се учи в СУ" чета тази сутрин . И пак, и пак, и пак...и пак не препоръчва. Точно така - става въпрос за първото българско висше учебно заведение.  Онова, което са създали преди век и нещо жадните за просвета българи, онова, което е символ на българската просвета и наука. Онова висше учебно заведение, което е Българският Университет.
   Влизали ли сте в Софийския Университет? Да?! -тогава знаете какво е чувството, което изпитва човек, вървейки по коридорите му .
Е, Дянков не го препоръчва за зимните месеци(всъщност статията така е написана,че не се разбира какво точно и конкретно не препоръчва онова човече с очилата).  Защото видиш ли - лошо се управлявали финансите му. На Университета.
    Г-н Дянков, министре, финансисте, убедена съм,че разбирате от финанси в пъти повече от мен, в много пъти повече. Но, господин Дянков, ако наистина сте се изцепили, че не препоръчвате да се учи в СУ, държа да Ви кажа, че сте направили голям министерски гаф. Защото - едно е да подкрепите студентите в желанието им за реформа на образователната система, едно е да припознаете протеста им като логичен, навременен и ефикасен начин за раздвижване на задрямалата бюрократична машина на българското образование, а съвсем друго е да изтърсите " не препоръчвам да се учи в Софийския Университет". Защото семантиката на подобна изцепка носи едно съвсем различно послание, дискредитиращо не финансовото управление на институцията, а нивото на знания, които се добиват във въпросното учебно заведение.
"Някои студенти в някои университети, които не са стопанисвани добре, имат право да протестират и трябва да протестират, но те трябва да питат управлението на техните университети къде са тези пари" - сте заявили също, господин министре. О.к.-съгласна съм. Но искам да Ви запитам - вие къде сте в цялата схема? Имам предвид - какво прави правителствената институция, за да се случи така щото да се разбере аджеба къде са тези пари? Какво прави, освен да съветва да не се учи в СУ? И още едно въпросче (защото Вие все пак сте представител на изпълнителната власт и едно такова изказване не би трябвало да бъде израз на импулсност или журналистическо неразбиране) - това официална държавна политика ли е по отношение на образованието? Вива Пернишкият Университет (?)какмубешеимето, долу СУ!-?
    Защото и аз не препоръчвам да се живее в БГ. Знаете ли, господин министре, БГ има много лошо финансово управление. Много много лошо. И никак не я препоръчвам нито за зимните, нито за летните месеци.  Ако не вярвате - поживейте малко там!



Гласувай:
39



1. анонимен - :D :D :D
29.10.2010 11:12
Ех БенРа, ще си позволя да перифразирам Книгата:
Прости му Господи! Той не знае какво говори! :D :D :D

Бедата е че всички страдаме от това което върши.
цитирай
2. rpatel - Изцепи се! Пред цяла България! Г...
29.10.2010 11:24
Изцепи се! Пред цяла България! Гледах го вчера в новините. И като бивша студентка в СУ, нещо с което много се гордея, защото ме приеха по времето когато нямаше 2 приема годишно и т.н., се почуствах персонално обидена! Кой е тоя, че да си позволява да говори така за Символа на българското висше образование?! СУ е оцелял повече от 120 години по време на войни и национални катастрофи, за да може накрая да бъде закрит (май това е целта и на Игнатов и на Дянков) от двама некадърни министри, които само след 10 години никой няма да помни! Извинявам се, че съм малко крайна, но това е истината! Преди 100 години хората са градили, ние сега разрушаваме! Срамота е!
цитирай
3. panazea - Университетът , който са завършили мама и татко !
29.10.2010 11:50
Университетът , в който учи синът ми !
Наречен на светото име на Климент Охридски ! Светилището на БЪЛГАРИЯ !
Този Дянков си плю в сурата ! Ега ти изцепката ! Откъде го изнамериха това влечуго?
цитирай
4. benra - мдаа
29.10.2010 12:03
1, не знае какво говори или по-скоро-не мисли преди да говори

rpatel, panazea, подозирам че не точно това е искал да каже, но така му се е поучило. Защото бърза да говори...глупости. Но един министър трябва много добре да премисля думите си, защото всяка една от тях носи значение и послание.И не просто Дянково послание, а общоправителствено, институционно. А така казано горното означава не" СУ е лошо стопанисван и средствата са му лошо управлявани,затова, драги студенти-излезте навън и протестирайте!", а -"СУ е некачествено учебно заведение, не употребявайте". Което твърдение е силно невярно и би се тълкувало превратно тенденциозно.
Възмутена съм от такова нехайно говорене. и въобще поведението на повечето министри в този кабинет е...непрофесионално-глупаво-недопустимо. Публичното им говорене ражда гаф след гаф
цитирай
5. panazea - Бени , съществува изразът " Лапсус лингве=грешка на езика "
29.10.2010 13:02
Понякога човек казва това , което мисли и иска да скрие , ама без да иска го казва ! И всяка грешка е правилна ! Без да иска е казал това , което мисли и упорито се е стремял да прикрие!
цитирай
6. masterpiece08 - Пази Боже сляпо да прогледа!!! По ...
29.10.2010 13:41
Пази Боже сляпо да прогледа!!! По Алеко Константинов, а и не само! Все едно да закрият Хайделберг, Оксфорд и Кеймбридж!
цитирай
7. benra - panazea,
29.10.2010 13:45
най-вероятно е точно така
цитирай
8. benra - masterpiece,
29.10.2010 13:46
сравнението (и двете) е много удачно! Поздрави!
цитирай
9. анонимен - Естествено
29.10.2010 13:55
Софийския университет нито може , нито трябва да се закрива. Но че парите са малко е истина, която няма как да се заобиколи. Малко са в цялата държава - тогава кой е с предимство да ги получи и кой не трябва да получава? Пенсионери, болници, учени , училища или университети.
Просто е криза.
Друг е въпросът , че поради това че получават субсидия на бройка ,всички университети (включително СУ) са силно раздути и откъм персонал , и откъм
студенти, а някои въобще не трябва и да ги има.
В резултат имаме огромен брой почти необучени завършили студенти.
Ако се съкратят в някои университети бройките, а някои и изцяло, останалите ще станат по-качествени и за тях пари ще има.
А това , че Дянков понякога говори глупости не е похвално , но едва ли е голямата беда в случая.
Стойчо
цитирай
10. vmir - Министърът умее да насочва вниманието накъдето си поиска
29.10.2010 14:06
и да изправя слушателите си на нокти. Сигурно мечтае да предизвиква мисловни цунамита в несмущаватата като като повърхност на планинско езеро предубеденост.
цитирай
11. benra - Стойчо,
29.10.2010 14:09
всичко, което казваш е така, особено -"а някои изобщо не трябва да ги има". Висшето образование има нужда от сериозна реформа най-вече откъм административната част.
В случая обаче ме подразни точно говоренето на Дянков. Не може и не бива един министър да си позволява необмислени или зле обмислени думи, които допускат многостранно тълкуване. Коментирам го, първо защото касае учебното заведение, към което имам личен сантимент и второ-защото нито е първото,нито ще е последното такова нехайно говорене. Крайно време е нашите политици да започнат да се държат сериозно и да разберат,че всяка тяхна дума е натоварена със съответния смисъл и послание. Неотчитането на този факт е своего рода безотговорност.
Поздрави, радвам се, че намина!
цитирай
12. benra - и да изправя слушателите си на но...
29.10.2010 14:10
vmir написа:
и да изправя слушателите си на нокти. Сигурно мечтае да предизвиква мисловни цунамита в несмущаватата като като повърхност на планинско езеро предубеденост.

в такъв случай сериозно е объркал попрището
цитирай
13. vmir - 12. benra,
29.10.2010 14:49
benra написа:
vmir написа:
и да изправя слушателите си на нокти. Сигурно мечтае да предизвиква мисловни цунамита в несмущаватата като като повърхност на планинско езеро предубеденост.

в такъв случай сериозно е объркал попрището


Може би има истина в определението "Брад Пит на Балканите".
цитирай
14. sevdabg - Benra,
29.10.2010 15:20
Снощи, докато го слушах в новините,
получих някакъв потрес и ...
съмнения -
защо ли този човек казва точно тези неща ,
точно по този начин?
И днес нямам обяснение ?
Но ми е странно?
Не Гаф, ами не знам как да нарека
неизяснената му Фраза...

Поздрави за постинга
И за теб !
цитирай
15. ledzeppelin - Гледах го вчера по телевизията,
29.10.2010 15:26
когато каза това. Днес го коментирах и в блога. Има ли смисъл?! Толкова е долно,отвратително и най-вече НАГЛО,че не намирам думи. Бойко ни посъветва да ходим в Перник,а Дянков се изцепи "не ви препоръчвам" и то с мазна и широка усмивка на уста. Да,много смешно. Просто изключително забавно е! Някакъв простак застава и ни се подиграва в лицето. Бахти лузърите сме тия дето учим в СУ! Що не вземе да се метне отнякъде,и без това нищо не прави и за нищо не служи,поне да се отървем от гроните му приказки в ефир. Щом България е стигнала до тук - да се позволяват и толерират подобни неща,значи всичко МНОГО СКОРО ще рухне съвсем ...
Пожелавам му да му се случи нещо също толкова лошо,колкото е за нас учебния процес в момента!
цитирай
16. benra - севда,
29.10.2010 15:30
не съм го чула снощи и по-добре...снощи слушах някакви малоумия за узаконяване на незаконни ромски къщи. ако бях чула и това сигурно щях да имам безсънна нощ.
Поздрави и на теб!
цитирай
17. benra - лед,
29.10.2010 15:32
преди няколко дена ходих в СУ-то и направо сърцето ми подскочи-ами там те лъха духа на знанието, приисква ти се да учиш, да знаеш...стените са пропити с духа на образованието и просветата(егати колко клиширано звуча) и някакъв...никакъв...
Това е бъдещето-Перник! Да живей!
цитирай
18. ledzeppelin - бях като
29.10.2010 15:39
някоя баба пред телевизора,така се бях разпенила,сама си крещях!

http://www.btv.bg/news/bulgaria/obrazovanie/story/1301123256-Dyankov_Ne_vsichki_studenti_imat_povod_da_protestirat.html

Бих хвърлил "стреличка"! Абе да им го натресеш и на журналисти и на всички ...
цитирай
19. benra - лед,
29.10.2010 15:42
голям нещастник.
Обаче видяното ме навява на мисълта, че статията към която съм дала препратка е много фриволно изборно натъкмена.
цитирай
20. ledzeppelin - Именно,именно!
29.10.2010 15:50
...
цитирай
21. анонимен - Пфу.
29.10.2010 20:17
Бе кой изобщо му обръща внимание на това жалко очилато нищожество? Дянков заслужава само едно - много бой.
цитирай
22. анонимен - mace, kak moje , kote da se obrystas tolkova po4tenno kym takyv mirizlivec?
29.10.2010 22:45
Problemyt na Borisov e Diankov. Simeon 4rez finansovi pinizi sysipva vsi4ko koeto e natrupano w godinite. newiarvam ce troinata korupcia e bila po-sposobna ot GErbarite. ama na, za sega finansiraneto i naj ve4e biudjetyt slizat w zimnite temperaturi.

Towa go pravi Dinakov zada dokara mejdunarodniat valuten fond.

a Borisov, ako neshvane tragediata kym koiato otivame, ot ostaveni 7-8 miliarda ot 3nata korupcia, na minus. kakvo da mislim za ucilista, bilnici i universiteti.

inace , da Pernishkiat Universitet poTehni4eska Kibernetina i Avtomatizacia (P.U.T.K.A.)
ste im arazdava s udovolstvie podigravatelni medali i gramoti.
цитирай
23. анонимен - Дянков понякога казва неудобните истини - не бъркайте емоциите с фактите
29.10.2010 23:51
СУ не мирише на познания, а на старо.
Управлението на СУ е под всякаква критика. За да се уверите - влезте в някоя канцелария и задайте въпрос. Вижте отношението и качеството на информацията, която ще получите, ако не сте свой човек. Сякаш сте им длъжен и сте мръсно коте, особено ако сте поредния мързелив студент. Питайте сина или дъщеря си.
На стария сайт имаше протоколи на Ректорския съвет. Сега са изчезнали и има защо. Като го чете човек се хваща за главата от недоумение и срам. Деканите на факултети се карат на дребно като кокошки. Да не говорим за сключените неизгодни договори за наем на университетски имоти, например с магазин Елемаг в Лозенец.
Вижте процедурите за раздаване на общежития и т.н. и т.н.
Къде са постиженията на СУ? Къде са успешните парньорства с други университети? Светли изключения. В много факултети дори и упражненията, ако се провеждат изобщо са само за парлама.
Сега не знам как е. Преди няколко години заплащането на лекторите беше от порядъка на 1.50 лева на час. Сами си отговорете кой би станал лектор и какво става с добрите?
Не знам въобще какво им е наред на българските университети. Защо и как са се докарали дотук - не ми е работа да знам, но повече така не може. Време е и студенти, и родители, и обществото като цяло да поиска промени. Дори и прости неща ще имат добър резултат, например кой е казал, че деканите трябва да са професори?! Добър професор и добър администратор са като цяло несъвместими понятия.
При все всичко казано дотук, признавам, СУ е важна институция с огромен принос за страната ни. Тъжно е да се гледа тоталният й разпад, но ако продължава така не знам какво друго може да се случи. И това не е проблем на министър Дянков, прав или не прав.

Да уточня, учил съм и в СУ, и в престижен чуждестранен университет. Като видиш разликата е още по-неприятно да си свидетел на лошото управление на българското висше образование.
цитирай
24. penchoan - Дянков е чудовище. Той не може да се ...
30.10.2010 04:04
Дянков е чудовище. Той не може да се оправдава с кризата, когато намалява процента за образование както в африканска страна, за да увеличи парите за полицията. Крайно време е да си ходи.
цитирай
25. gothic - 23-ти,
30.10.2010 04:12
всичко, което казваш, е истина. Знам го много добре. И тя важи с не по-малка сила и за други вузове. Но по същата логика "под ножа" трябва да минат и всички министерства, както и 90% от държавните агенции. Повярвай ми, газя в тези лайна и знам това от опит. Но тук иде реч за нещо друго. За това колко малко мозък може да има един министър. Не говоря за икономическите му знания, защото аз имам точно такова образование, каквото и той. Става дума, че един човек на неговия пост трябва да умее да говори по същество. А съотнесени по същество неговите думи означават само едно. Че скоро ще пеем погребално на БАН и СУ. Защото още не съм чул от управляващите ясни планове за развитието на науката, образованието, както и на каквото било друго. И съм сигурен, че няма да и да чуя.
цитирай
26. анонимен - niko
30.10.2010 08:26
На този му липсват първите ,че и по следващи години. Сега започна да разбира и от образование ! Защото до сега оправи: пенсионното осигуряване,БАН,икономиката, и всичко друго. Питам Боцко,откъде намери това недоразумение за министър? Защо не го остави да си гледа Американските работи,а не да се упражнява в България да върши глупости и ака л....на ?
цитирай
27. анонимен - От №23 до gothic
30.10.2010 12:32
Децата вече гласуват с краката си. Никой няма точни данни, но оценките, които съм чувал са че към 20,000 всяка година заминават за чужди университети. Това са близо 20% от съответния випуск.
Разпадът е налице.
В трудни времена финансовият министър е най-мразената фигура. Аз разбирам негодуванието му, защото университетите нарочно не си плащат битовите сметки. Държавата все ще се бръкне да покрие дълговете им.
В действителност образователната ни система беше оставена на самотек за последните 20 години и резултатите се виждат. Скоро родителите ще започнат да отказват да пускат децата си и на училище.
Не убивай пратеника.
цитирай
28. ledzeppelin - 23
30.10.2010 18:56
Като не е проблем на Дянков и като така или иначе няма да направи нищичко по въпроса,да си мълчи поне! А не да ръси подобни реплики!

СУ е зле управляван,защото се краде.Не по друга причина. И всички студенти знаем кой краде. Аз лично съм изключително доволна от по-голямата част от преподавателите си,естествено всеки сам също трябва да прояви интерес,инициатива,да чете допълнително,да участва в различни мероприятия,които са в негова полза и т.н. Никой нищо не може да ти налее с фуния в главата,това и децата го знаят.

А обществото и всички политици вместо само да плюят колко зле се оправлява СУ,да ни подкрепят и да затворят престъпниците,които ограбват парите за образование!!!

Постиженията на СУ са в многобройните млади и способни хора,които излизат оттам. А после всички отиват в чужбина разбира се,но това вече не е свързано със СУ. УНСС имали пари за парното. Ами ще имат. Защото има кой да дава пари на лапачите(ако ме разбираш) и парите за парно си отиват за парно...

А за администрацията...всички си я знаем. Тя открай време си е така доколкото знам и изглед за подобрение няма. Всички сме й свикнали вече...не казвам,че е редно нещата да стоят по този начин,но все пак администрацията на това ниво - секретарки,касиерки и т.н. не е нещото,от което зависи съвземането на СУ.
цитирай
29. анонимен - №23 до ledzeppelin
01.11.2010 10:36
Принципно не съм съгласен с теб, защото:

"СУ е зле управляван,защото се краде" - може, това трябва да се докаже. Ако вие като студентите имате съмнения за нова, трябва да искате ревизия и оставка на ръководството на СУ, а не на Дянков. Аз такъв протест бих подкрепил и с подпис, и с присъствие, но не бих подкрепил протест, който казва "дайте да налеем още пари в продънената каца".

Не знам кои са лапачите в УНСС, но изглежда там финансите се управляват по-добре или поне не толкова в ущърб на студентите.

"А за администрацията...всички си я знаем. Тя открай време си е така доколкото знам и изглед за подобрение няма. Всички сме й свикнали вече...не казвам,че е редно нещата да стоят по този начин,но все пак администрацията на това ниво - секретарки,касиерки и т.н. не е нещото,от което зависи съвземането на СУ."

Напротив! Администрацията символизира тази институция, тъй като е нейният израз за повечето потребители на услугата висше образование. Ще разберем, че се е случила положителна промяна когато тези лелки си променят израженията и станат учтиви. Щом ръководството нехае да иска това от тях, то студентите трябва да го искат и да не се примиряват. Никой няма право да ви нагрубява и да ви вика! Ако го прави, то му направете забележка или пуснете съответната жалба.
Толкова за гражданското общество.
Хубава седмица на всички!
цитирай
30. ledzeppelin - абе така е
01.11.2010 14:10
за администрацията,съгласна съм,но просто в момента имаме по-сериозни проблеми.
Колкото до УНСС,много ясно,че ще се управляват по-добре финансите(на всеки втори влязъл с еди колко си хиляди еврА ахахах :)) Ние доматите ги ядем с колците.
цитирай
31. анонимен - ТОЧНО ТАКА, 29......
01.11.2010 20:59
ЕДНО Е ДА ПРОТЕСТИРАШ.....ДРУГО, Е ДА РАЗБИРАШ/ЗА КАКВО, ИДЕ РЕЧ/!!!!
"СУ, СЕ УПРАВЛЯВЯ ЗЛЕ---ЗАЩОТО СЕ КРАДЕ!!!!!"
...НЕКА СИ КАЖЕМ ИСТИНАТА, ПЪК КОЙТО ИСКА ДА Я РАЗБИРА!
ДА СЕ ИСКАТ ПАРИ ОТ ДЪРЖАВАТА Е, КАТО ДА НАЛИВАШ КАЦА БЕЗ ДЪНО!
ДЪРЖАВАТА ДА ДАВА ....ЗА ДА МОЖЕ ДА СЕ ИЗТОЧВАТ СМЕТКИТЕ НА УЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ!
ДА ,АМА.....ДЯНКОВ ,НЕ ДАВА...!!!!
АМИ ПРАВ Е ЧОВЕКА, ЩОТО ЕДИН В ХАСКОВО...УМРЕЛ ОТ ДАВАНЕ!
ДАВАЛ, ДАВАЛ И.......УМРЯЛ!
цитирай
32. ledzeppelin - 31
01.11.2010 21:12
ВЛАСТТА ДА ПРЕКРАТИ КОРУПЦИЯТА! И КРАЖБИТЕ!
Аз ли съм човека,който трябва да го направи?!?!?!
цитирай
33. lelya - Да, Бени, направо се изцепи. Може би ...
02.11.2010 15:13
Да, Бени, направо се изцепи. Може би той препоръчва да се учи в УНСС, където преподавател май е бил един човек от едни служби. Понеже науката "икономика" е много..., там учат едни, манекенки, синоптички, плиймейтки, миски, смятат с едни калкулатори, които са конструрани само за прости действия "+", "-" и "%", защото sin, cos и log са им твърде сложни, не пиша за интеграл, защото ме мързи да търся откъде да го инсъртна. Та министъра това е учил или както можем да стигнем до простичкия извод - икономиката ни е такава каквито са ни икономистите.
цитирай
34. анонимен - ЗА "ЛЕДЦЕПЕЛЛИН".....32
03.11.2010 09:16
ВЛАСТТА СМЕ ТИ И АЗ,ДРАГИ....!
НЕ ГО ЛИ РАЗБЕРЕШ ,НА О"ВРЕМЕ.........ЖИВОТА ,ЩЕ ТЕ "ИЗЦЕПИ ЯКО", ПИЧ....!
АМА, КЪДЕ ТИ......СЛУШАЙ СИ "ЛЕДЦЕПЕЛЛИН", ПЪК ЩЕ ЗАПОЧНЕШ ДА ВДЯВАШ,КАТО ТРЪГНАТ ДА ТИ ГО "ОТЦЕПВАТ"....!
ИМА ВРЕМЕ!
цитирай
35. ledzeppelin - 34
04.11.2010 15:55
ние ли сме властта? така ли си мислиш?
колко си заблуден само!
а слушането на Лед Цепелин няма нищо общо с това,за което говорим. На колко 15 години си? ... :)
цитирай
36. анонимен - до поредната "нищоложка"
05.11.2010 17:19
Прав е Глостър злостното влечуго - Нищологията не е наука.
цитирай
37. ledzeppelin - ...
05.11.2010 18:29
хахах
много си забавен :))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: benra
Категория: Лични дневници
Прочетен: 4392209
Постинги: 739
Коментари: 12621
Гласове: 29486
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031