Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.12.2016 16:19 - Защо позволяваме добрият българин да изчезва а така старателно пазим лошия и злия?
Автор: benra Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4467 Коментари: 6 Гласове:
7

Последна промяна: 16.12.2016 21:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Група млади момчета (видима възраст 20-25г.) с цигари в уста и бутилки в ръка, слизат по стълбите на метростанция. Пред тях върви младо момиче. Единият младеж се отделя от групата, слиза след момичето и с груб жест я бута в гърба. Момичето пада по очи на стълбите. Останалите момчета от групата се смеят, след което продължават по пътя си. С цигари в уста и бутилки в ръка.

Един клип пълзи из нета и грозно ни напомня кои сме. Признавам си, когато го гледах за пръв път, първата ми асоциативна реакция беше - ако тия не са нашенци, те па на! Втората, след като родолюбеца в мен се надигна, кресна - м...а им й бежанци, марш от Европа. След което назидателно добавих - "Ама Меркел (си) е виновна".

Черното европейско събитие на миналогодишните коледно-новогодишни празници беше "бежанци изнасилват немски жени". Тази година в центъра сме ние, балканските субекти, които се забавляват с насилие. Защото бутащите се оказаха не сирийски бежанци, не гъмни авганистански типове, не мигранти с неясен произход, а българи. Нашенци. Няма разлика никаква. И няма значение къде се разиграва действието - в софийското, в парижкото, в лондонското или в берлинското метро. Никакво значение няма.

Наред със срама, който плъзва по цялата ни национална същност, като тънки змиички се нижат едни плахи оправдания "ама тия не са българи, цигани са", "ми кво, бе, напили се момчетата...", "тоя е некъф депутатски син"...Щото видиш ли, трябва да изкристализира внушението, че всички ние, останалите, не сме такива. Че тези бутащите са изключение. Че ние такива в България нито ги садим, нито ги поливаме. Не е вярно обаче, тотална лъжа и грозна заблуда е това. Точно такива сме - псуващи, обиждащи, бутащи, биещи. И сме си го приели това поведение за нещо нормално, дори някак мъжкарско. Кеф ни е да се фукаме как сме се отрЕзали като кирки, как сме набили оня смотаняк, да бутаме бабички в автобусите и да ги съветваме по-бързо да се отправят към гробищата, че ни пречат на живеенето. И защо говоря от първо лице ли. Ами, защото колкото и да ми се иска да не съм една от тях, бездействието ме прави съучастник. Обществото - това сме всички ние, които надуваме телевизора, когато чуем как комшията пребива комшийката. Забиваме поглед в телефона, когато пред нас застане бременна жена или белокоса баба, мечтаем гласно да имаме пистолет, с който да застреляме "кретена, който се влачи с триесе" и т.н.Мога да продължавам и още, и още. Но не искам, защото започва да ми се гади от безнадежността, която се надига отвътре.

Питам - какъв ни е проблемът, драги българи
? Как ви се харесва, когато по света ви попитат откъде сте и вие кажете "от България", да не отвърнат с респект "Ааа, Стоичков", а страхливо-гнусливо да се отдръпнат от вас! Като от прокажени и в миг да се озовете редом с изнасилвачите.

Сега, разбира се, всички пишем за това. И медиите доволно потриват ръце - рейтингът им скача, коментарите текат. Урожаят е почти коледен. Ще има премии. Властите се дърлят известен ли е неизвестен ли е, кой е. В социалните мрежи вече текат вицове в черни краски от сорта "Млада жена ударила зверски с гръб в крака невинен ром. Докато се опитвала да избяга, паднала. Хелзинският комитет иска сериозно обезщетение за нанесените на рома щети". Утре обаче ще го забравим, до следващия случай, в който някъде някой ще направи нещо. Не у нас, у нас сме си свикнали, както казах, да се ритаме, бием и т.н..
А бе, какъв ни е проблемът,а????САмо не ми казвайте - материален!



Гласувай:
8



1. nikoray - "Група млади момчета. . . &...
17.12.2016 01:16
"Група млади момчета ..." ?!
те по скоро са група примати, гамени, кретени, ...
цитирай
2. germantiger - Ти не си българка, както не съм българин и аз - масата българи не пишат и не мислят като теб
17.12.2016 10:11
Бих казал/написал какъв ви е проблема на вас българите, но ще се въздържа, за да не ползвам цинична лексика.

Ще напиша само следващото - избрал съм като съзнание това да съм германец, не българин - произхода на единия ми германски родител и този мой избор съм направил още в детските години - 74-и набор съм.
цитирай
3. litatru - Престъпници
17.12.2016 12:01
има в цял свят.
Но ние сме малоброен народ и с правилни закони престъпниците трябва да са прибрани "на топло", а не да безчинстват по света и у нас.
Знае се, че някои "висши"...
Поздрави!
Литатру
цитирай
4. benra - "Група млади момчета. . . &...
17.12.2016 12:12
nikoray написа:
"Група млади момчета ..." ?!
те по скоро са група примати, гамени, кретени, ...

Група престъпници
цитирай
5. benra - има в цял свят. Но ние сме малоброен ...
17.12.2016 12:14
litatru написа:
има в цял свят.
Но ние сме малоброен народ и с правилни закони престъпниците трябва да са прибрани "на топло", а не да безчинстват по света и у нас.
Знае се, че някои "висши"...
Поздрави!
Литатру

Страшното е, че у нас такова поведение е ежедневние до степен на властта да не й пука, а ние да сме свикнаби, че илитрябва да се саморазправяме, или да се правим, че не виждаме. Онзи ден такси профуча през пешеходна пътека, на която имаше младо момиче, на косъм от нея и нищо фатално не се случи, само защото тя имаше реакции.Онзи дори не спря да се извини, да види добре ли е. Всъщност, той беше видял, че е на пътеката, че там има хора, ние пресичахме...направи го нарочно
цитирай
6. benra - Бих казал/написал какъв ви е про...
17.12.2016 12:15
germantiger написа:
Бих казал/написал какъв ви е проблема на вас българите, но ще се въздържа, за да не ползвам цинична лексика.

Ще напиша само следващото - избрал съм като съзнание това да съм германец, не българин - произхода на единия ми германски родител и този мой избор съм направил още в детските години - 74-и набор съм.

Така е, всеки избира сам съзнанието си, но защо трябва да се налага да му вменяваме друга народност? Достигнахме ли степента, в която от нашата нищо не става?Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: benra
Категория: Лични дневници
Прочетен: 4391963
Постинги: 739
Коментари: 12621
Гласове: 29486
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031