Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.04.2016 11:27 - За гражданската отговорност и отговорността на гражданите
Автор: benra Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3130 Коментари: 7 Гласове:
13

Последна промяна: 19.04.2016 11:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Тъпа съм. И съм лоша шофьорка плюс това. Вероятно двете са свързани, но може би едва ли не, щото баба ми твърди, че да си шофьор е най-простото нещо на света. Всеки го можел. Не било като вишото. Баба ми също не е шофьорка, но пък прави всяка сутрин гимнастика. На 86 е. Като излиза си слага червило. И върви много пеша.Гражданската отговорност не я интересува, но й е важно ако съседите ни видят с кола, да е хубава. Ако не е, им обяснява, че тая ни е за дълги пътувания, а лъскавата ни стои в гаража за по-така случЕи. 
Явно баба ми е мъдра жена - щом можеш да си позволиш да не караш кола, значи можеш да си позволиш и да й плащаш отговорности. Отговорно е. А ако не можеш да си позволиш да караш кола, то задължително можеш да си позволиш граждансака, щото тъй или иначе вече си спестил от бензин. И още един трети довод - бензинът поевтиня, нямаш никакво оправдание да не плащаш за недвижещата се кола.
Да речем - имам джип и ван, и едно шикозно розово кабрио. Що розово? Ми , ей така, за разкош. Имам и просторен гараж, пак да речем, и съм ги напаркирВала вътре- джипът, ванът и розовото кабрио.. Без гражданска. Щото си ги търкалям сезонно, да речем.
Опелчето дето го таралянкам до вилата е на тротАра пред панелката и е съвсем отговорно, граждански. Дори винетка има. От скъпите. 
И така съм решила да плащам, да речем - разделно. Нещо като събирането на боклука, но не като парното. Парното е топла бира - пиеш, мръщиш се, не пиеш, но плащаш.

Всичко това - да речем. Само парното и гражданската наистина. Караш не караш - плащаш - в противен случЕй всичките незастраховани возила ръката на закона ги "отписва" вече служебно. Нещо като служебна загуба на мач поради неявяване. 
И пак да речем, че това е законно и редно по гореописаната причина" имаш-плащаш", следствието се оказва имаш-не плащаш-отписват-плащаш-вписват. 

Демек бюрократичната машинка извършва още едно действиенце, прибавя се още една опашчица за чакане и още поне едно докиментче за попълване. А, да...и глобичка.
Да си карал, братче!Да си плащал.
Хем пЕстиш от возия, хем не плащаш...това по Европа никъде го няма.
Дори билетчето за градския ти става лев и шейсе...
Щом си гражданин имаш отговорности. Стани ром, тогава ще имаш само права. Не съм чула за отписана каруца.
Бъди отговорен! Плащай без да караш, плащай, без да пиеш, плащай, без да искаш, но доброволно. Иначе пак ще платиш, но доброзорно.


Те тека те!
Но..не ми се връзвайте прекалено, както вече споменах - тъпа съм и не съм шофьорка. И невинаги си слагам червило като излизам. Нямам и гараж.
Това прави ли ме свободна от гражданска отговорност?

Хейтът в поста е илюзорен, всъщност съм една щастлива кокошка.




Гласувай:
13



1. ozgojovan - български женички и интелект.
19.04.2016 16:54
Хората с нисък интелект обикновено са добри шофьори, но с теб природата вероятно си е направила доста солена шега. И тъпа, и пишман шофьорица. Споко, можеш да компенсираш жестоката присъда на природата като започнеш да раждаш деца. Поне за това вярвам, че ставаш. Но със закон трябва да се прекрати достъпа ти до възпитанието на тези деца.
цитирай
2. benra - до ozgojovan
19.04.2016 19:02
не се и съмнявам, че Вие сте съвършен шофьор. Също така не се съмнявам, че не сте жена, нито тъпа. Дали сте мъж - това със сигурност не мога да твърдя. Въпросът, релевантен на горенаписаното от мен, е - е ли сте граждански отговорен?!.
Останалото е пълнеж. При това изпразнен от съдържание.
За деца ще си говорим под друг пост. Не-прост.
По-здрави!
цитирай
3. krassko - Чиновниците са малоумни, не могат да мислят, а да правят анализи съвсем не им е по силите.
19.04.2016 21:32
От тези 500 000 коли които нямат гражданска отгонорност:
100 000 са жигули, лади и москвичи, които поне от 20 години не са в движение и са заминали за скраб без да са снети от отчет в КАТ.
Поне още толкова са колите на българи работещи в чужбина. Тези коли също не се движат, но се водят на отчет.
И 60 - 70 000 са колите по селата с които се ходи на лозе и градина и за тах не се плаща.
И... 80 000 са тези които нямат книжки, но те и гражданска отговорност нямат.
Цялата пушилка е за по малко от 100 000 коли.
И накрая - гражданска отговорност трябва да се сключва на шофьора, и тя да важи за колата която кара в момента. А който няма кола пак трябва да плати застраховка ако ще кара чужда кола. Защото злополуките ги прави водача, а не колата и отговорностто трябва да е негова.

цитирай
4. tera - Значи, имам книжка от бая години, но не карам активно
19.04.2016 22:01
Причината беше, че не мога да се доредя до колата, но после като станаха повечко колите, вече не ми се и караше.

Плюс това имах един много готин случай с една чуждестранна фирма, искаха човекът да има книжка, ставаше дума за търговски мениджър. И аз казвам - да, имам, книжка. Да и кола имаме, но е семейна и мъжът ми я кара. По този случай аз пътувах командировка не с кола, а със самолет до Варна и Бургас. Тъй че за чий ми е изобщо да имам книжка като мога да ползвам самолети, а после и таксита?!? :)))

цитирай
5. benra - krassko,
20.04.2016 09:42
Направо изцяло и напълно съм съгласна с теб, като бих разширила малко с "и винетката трябва да се сключва на шофьора".
Поздрави!
цитирай
6. benra - tera,
20.04.2016 09:46
значи и ти като мен - тъпа :-)))Това, разбира се, казано с усмивка. Така е - важно е удобството.Това е умният подход:-)
Поздрави!
цитирай
7. tera - В случая излязох даже супер умна :)
20.04.2016 11:29
Ако се налагаше да пътувам с кола до Варна или Бургас, сигурно щях да откажа работата, която пък беше супер добре платена. Вярно, че щяха да ми дават и още една добра сума за амортизация на колата - така постъпваха като се ползва личен автомобил, но пък щях да си намразя живота от постоянно въртене на геврека.
А така тарикатски - самолети, таксита, примък-отмък... :)))
Както се казва - грешката излезе вярна! :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: benra
Категория: Лични дневници
Прочетен: 4406391
Постинги: 739
Коментари: 12621
Гласове: 29486
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930