Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.04.2016 13:26 - Хубава работа, ама българска
Автор: benra Категория: Лични дневници   
Прочетен: 5282 Коментари: 11 Гласове:
14

Последна промяна: 03.04.2016 13:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Не знам кога и в кой момент окончателно ще захвърля онзи наивитет, който упорито тропа с крак и твърди - нещата ще се оправят, могат да се оправят...Може би тогава, когато престанат те нещата, да го опровергават. Сега ще ви разкажа една история за нещата и за това как митът "няма лоша реклама" може да бъде опроверган.

Звъни ми една приятелка от чужбина с чудесната новина, че идва за два дена да ни види. Домъчняло й. Ентусиазирана съм.Виждала е вече София, затова ще я шашкам откъм природа - да гледа, да снима, да се диви и да разнася по света за чудесата български. Викам й:
- имам изненада, ще те водя на спа, ама природно. Сред природа и лековити води, да дишаме въздух, да мързелуваме, да се разхождаме и там всичко, което се полага на една женска среща - дъра бъра и чаши вино.
Предусещам триумфа на съвършения уикенд, който ще започне още четвъртък вечер.
И понеже времето е малко и ни притиска, търся нещо на час-час и малко от столицата. Да не губим време в пътуване. Пък и нали България е красива навсякъде, пък и нали е пролет, какво може да се обърка. Влизам в нета, чета. Питам приятели, отбелязвам си и накрая мястото е избрано - хем сред природата, хем баш си българско, хем със спа глезотийки, хем...Звъня, информирам се. Жената зад телефона услужливо чурулика - за ваша радост места има, ама без закуска, не предлагаме в пакет. Разочарована съм. Обичам закуската, обичам да ми е уредена, да не ми се налага да я мисля още преди да съм се събудила. Пък и подобни български места предполагат наличие на някакви типично нашенски вкусотийки. Споко, уверя ва ме жената зад телефона - има закуска, избор да искате в менто. Кеф ви пържени филийки, кеф ви тортички и цедени млекца със сладка, кеф ви традиционни енглиш комплета и местни специалитета. Всичко има, само елате. Ентусиазирам се, резервирам.
Няма да ви разказвам как минава послещането, как на аерогарата по някаква причина тоалетните не работят, как картинката е като на селска автогара. Това е почти без значение. Приятелката идва, прегръщаме се, проронваме радостни сълзи и аз гордо я повеждам към заветната цел. Пристигаме по тъмно, минава девет. Настаняваме се. Дръжката на банята почти остава в ръката ми, а в нейната стая осветлението нещо примигва и липсва сапун и шампоан. Тя е смутена - очаквала е да има, а пътува само с ръчен багаж и...
Споко, аз съм подготвена. Вадя от сака, зареждам и й обяснявам как картините по стените са авторски, правил ги е собственика, фотограф.
"Уау, бютифул" - възкликва тя и забравя останалото. Аз дишам.
Слизаме в ресторанта. Сервитьорката ни гледа стреснато, но носи менюта. На български. Тичам, взимам английско. Поръчваме. Носи се. Момичето на всеки две минути ни пита искаме ли да поръчаме още нещо, защото кухнята затваря, барът затваря...Няма още 10, но им се спи. Затварят. Нищо, аз нося вино в сака. Българско, с много билки. Слава Богу и пластмасови чаши нося, щот съм придвидлива. В стаите чаши няма.
Обаче кафе не нося, нито стотинки, което се оказва голяма грешка. Както и ранното ставане.
В девет се озоваваме в празния ресторант. Гледката към езерото е просто прекрасна и от чистия въздух стомахът ми крещи - дай кафе, дай храна и после гледай красоти. Наивно решавам, че е възможно да съчетая всички хубости накуп. Обаче кафе йок, ниенте. Персоналът щял да дойде към 10 без нещо. Все пак петък е...Да сме си взели кафе от вендинг автомата. Оу кей, обаче нямам стафишки. И чичкото от нощната смяна на рецепцията няма обаче.
Доубре. Имам бисквити. Вадя ги заедно с революционната идея - в Българи имаме обичай да се разхождаме преди да сме пили кафе. Така ефектът от изпарението на минералните води и сутрешния пролетен цъфтеж на дърветата е най-ползотворен - отваря чакрите и т.н.Приятелката ми ми има безусловно доверие, а и е възпитана. Тръгва след мен по кози пътеки, а аз симулирам щастливост. Разхождаме се колкото трябва, ахкаме охкаме, снимаме пеперуди и като се връщаме в хотелчето, персоналът вече щъка насам натам. Ура!
Поръчваме кафе, поръчваме цедено мляко и аз смело залагам на панирани филии с домашни сладка. Звучи чудесно, но не ме питайте какво е. Така и не дойдоха.
Час по-късно искам сметката с милото уточнение "след като филиите така и май няма да дойдат". Чичагата в бяла риза и черен елек, тип "завинаги в соца" обаче се засяга. Приема го вътрешно и лично, накокошинва се, почервенява:
"Кавото си ми поръчАла, съм ти го донесАл", като тонът му е в атаква тоналност, че дори неговорещата ми български приятелка разбира, че леко ми понавиква. Аз се усмихвам и казвам, че явно говоря прекалено тихо, за разлика от него. Което ужасно го разгневява .
Мамка му! Не стига ,че мъкне таблата от 10 сутринта в петък, ами някаква си градска кифла му играе капризна. Не на него тия. Той е призван да стане цар и само временно работи като сервитьор. И все пак, все още няма 60. Ще ми почиват те от четвъртък, къде ги дават тия. Лигли, кифли, мърли!
Представям си, че някакъв такъв монолог се върги в главата му и решавам да не бъдем груби. Все пак петък е, а България е голяма и красива. Затова залагам на сигурното, обявявам, че това местенце е било временна спирка и сега предстои приключението и ...отпрашваме за Пловдив. 
Пловдив е прекрасен.

И ако се питате кое е онова прекрасно спа местенце със сърдити хора, ще ви кажа веднага - хотел "Езерото" край Костенец. Живото доказателство как нещо красиво, създадено с труд, любов и фантазия, може да бъде съсипано. И после ми кажете - има ли лоша реклама?
Забравих да уточня - не зная как им е спато, не стигнахме до него. Но все пак, ако решите да го пробвате - носете си хавлии, закуска и търпение, ще са ви полезни.



Гласувай:
16



1. apostapostoloff - От един частен случай не може и не бива
03.04.2016 17:28
да се правят обобщения.

Куцо, кьораво и сакато разбра, че поради някаква незнайна причина, Костенец остана ЕДИНСТВЕНИЯТ занемарен български курортен център. Да, ама вие трябваше ТОЧНО там да се наврете!

И после ви е виновна държавата, а не вашата собствена тъпотия!
цитирай
2. benra - до apostapostoloff
03.04.2016 20:04
Драги ми господине, боя се, че не сте ме разбрали - не иде реч за държавно място или за държавна вина. Хората, там е бъгът, но междувпрочем коментарът Ви го доказва, благодаря за което. Докато вменяваме вина на държавата, някъде там забравяме, че държавата се прави от хора-та...
цитирай
3. krassko - Държавата, държавата е виновна.
04.04.2016 04:18
Като няма закуска да го затворят. :)

Нали знаеш тези джаджи, които наслагаха по спирките да показват кога ще дойде автобуса, часа и темперетурата. Е, от една седмица не показват темперетурата. Но ги направиха с европейски пари. Чудя се дали няма да връщаме парите на Европа от немарливост. И това е българска работа.
Не зная колко е общинската администрация в София, но това на никого не прави впечатление.
цитирай
4. benra - krassko,
04.04.2016 10:42
не само температурата не показват, ами някои откровено не работят.Както и в метрото пътечките, онези-бягащите, непрекъснато са повредени. Но дет се вика, за редовия гражданин - това са бели кахъри. Всичко ни е едно такова, за жалост. И всичкото трябва да си започне от нас, от нетърпимостта ни. Когато сме нетърпими може пък и да почнат да се получават нещата - частно и държавно.
А за закуската...то звездите по някакви принципи се дават...нали
цитирай
5. joysii - Скъпа, ти наистина си културен и ...
04.04.2016 10:46
Скъпа, ти наистина си културен и търпелив човек. Аз щях такъв луд скандал да вдигна, че да ми носят закуската в леглото! Хич не ми пука от мърлячи и мързеливи тъпанари.
Съжалявам за преживяването ти.
Поздрави.
цитирай
6. benra - joy,
04.04.2016 12:05
Щях, вярвай ми-щях ...ако не бях с гостенка . Просто ми бяха достатъчни нейните ококорени очи и необходимостта през пет минути да й се извинявам за това и онова, обяснявайки й, че у нас...се случват подобни неща. Просто й спестих негативното изживяване на скандала.

Поздрави и на теб.
цитирай
7. tera - Ами вярно защо сте се наврели там???
04.04.2016 13:42
Като имаш важна гостенка - отивате в РИУ - Правец, там е най-хубавият кетъринг в България, поне според мен, познавам кетъринга на всички 5* хотели в София, и условията са ОК, била съм 5-6 пъти.

Не може от едно скапано място като "Езерото" в Костенец да търсиш лукс и всичко да ти е наред. Просто няма начин!
цитирай
8. benra - tera,
04.04.2016 13:59
не щях лукс и лъскавини, а природа и българско. Минавала съм от там, бях останала очарована от автентичността на мястото. Наистина е красиво и направено с желание. Има дърворезби, авторски, има патици в езерото, които излизат и свободно се разхождат в краката ти, има авторски фотографии по стаите. Не е като да не е направено, просто...човешкият фактор, липсващите усмивки, онези дребни важни неща.
РИУ Правец е друго нещо, наистина, но само там ли трябва да приемаме, че е така?
Гостувала съм в семейни 3-звездни хотелчета, дето така ти пълнят душата от удоволствие, че се връщаш пак и пак. Между другото - това място ми беше препоръчано, а и навсякъде за него има само добри отзиви. Може би пък просто да не им е бил ден(това го казвам иронично)
цитирай
9. tera - Сега ще ти кажа нещо,
04.04.2016 20:58
не е виц, въпреки че така звучи. :)
На Женския пазар попадам случайно, защото го ненавиждам - мърляво място с най-арогантните продавачи преди, май и сега е така въпреки ремонта, но аз оттам само мед купувам изпробван.
Та веднъж бях свидетел на една такава случка - продава някакъв младеж чушки и се натрупала опашка, и един дядка казва: "Може ли да са по-прави, че жена ми иска пълнени чушки да готви."
На което тарикатът му отговаря: "Като ги искаш по-прави иди там, където се по-скъпите, хората са ги подбрали. Ти какво си тръгнал между кренвиршите пържоли да търсиш!"

Та малко и вашата работа на това ми напомня - търсите в Костенец обслужване като за 5 звезди, както казах - няма как да се получи!
Препочръчах РИУ-то, защото там такива гафове няма. Момчетата и момичетата там са изключително любезни, все едно посрещат скъпи гости. И цените съответстват естествено, но пък си заслужава.
Приятни следващи дестинации! :)
цитирай
10. benra - tera,
05.04.2016 14:29
така си е, но пък от кога усмивката е лукс?
Иначе РИУ-то си е класа, няма спор.
Поздрави и на теб!
цитирай
11. lubara - Поздрави, benra!
19.04.2016 17:24
Знам от брат ми, че село Костенец било за предпочитане пред град Костенец. Но Сапарева баня му е любимото място, той нали живее в ЮАР, може да си мечтае дори за къщичка там... Бил съм за обяд в ресторанта към хотела преди пет години, не бях много очарован, стори ми се скъпо и обслужването бавно.
По мартенските празници бяхме в Старазагорските бани за една нощувка. Имаше и един по-скъп хотел, нашият се казваше " Армира" и нощувка за двама със закуска струваше сто лева. Това, горе долу, макар, че водата в банята не се изтичаше както трябва, нямаше душ кабина, защото си беше тясна. СПА-то, бива, басейнът достатъчно голям, поплувах си добре. Но най-много ме разочарова вечерята, която малко ни притиснаха да заявим предварително. Двадесет и пет лева на човек за салата гръцка/ другия път/, пържола с гъби, две филийки хляб и кекс за десерт. Егати демоде манджата, алкохол, води и други такива плащаш отделно. С две думи, надценено и неоправдано скъпо. Най-интересното е, че хотелът си беше пълен. Имат пари хората и това е!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: benra
Категория: Лични дневници
Прочетен: 4392738
Постинги: 739
Коментари: 12621
Гласове: 29486
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031