Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.11.2015 16:35 - Девалвацията на ценности е заплаха за нацията, скъпи МОН
Автор: benra Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1961 Коментари: 0 Гласове:
7

Последна промяна: 10.11.2015 16:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Такааа,скъпи деца, МОН реши и постанови:
културата и спортът са ви много, затова - налягайте си парцалите идат още часове по математика и български, няма да пеете, няма да рисувате и ако искате да рисувате - пак няма. Или поне ще го правите значително по-рядко в училище.
За целия курс на образование от първи до 12-и клас се предлага българският език и литературата (БЕЛ) да получи общо 36 учебни часа повече, като така часовете по БЕЛ стават 1991. Това съобщи на пресконференция за проектите на три нови държавни образователни стандарти и след общественото им обсъждане министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев, цитиран от БТА. 
Музиката и изобразителното изкуство се намаляват от 479 часа за всеки от тези предмети на 471 часа, отново за всеки от тях.
Физическото възпитание и спортът сега се изучават в училище с 870 задължителни часа, а се предлага да бъдат намалени на 818 часа

Такаа, не влагам никакъв хумор в искрения гняв, който се надига у мен, крещейки - ЗАЩО????
Когато дъщеря ми, беше в 7 клас, мъдри педагози ме съветваха тутаксически да я спра от спорта и да й направя програмата така, че денонощно да ходи на уроци по български и математика. Спрях я. От математиката. Изкара 5, 20 и 5,70 на изпитите. Не ВЪПРЕКИ спорта, а поради него.
ЗАЩОТО, мили МОН или МУН-човци,
бъдещето на България не се съставлява от роботизирани същества, които се подготвят да завиват винтчета, болтчета и гайки по линеен график, бе мисъл и без смисъл. Защото изкуството не е празно губене на време, макар да съм сигурна, че сте убедени в обратното. Духовността, чиито основни съставни единици са музиката, театърът, спортът, художественото слово, ръкоделието и прочее неща, които идват от душата и преминават през цялото същество, е онова нещо, нещище, което ни е позволило да оцелеем като нация, като човеци, като идентичност във векове на мрак и потъпкване. Слушали ли сте някога гайда? Гледали ли сте изпълненията на Златните момичета? Просълзявали ли сте се в театралната зала? Имате ли книга, която препрочитате? Знаете ли кой е Майстора (не, не е този, който ви шпаклова детската)?
Отговаряте с ДА?!?! Не вярвам...иначе не бихте гласували подобно безумие.

Сега ще изляза за момент от художествената патетика, която може да остави у някого грешното впечатление, че просто си кудкудякам. Вероятно , гледайки намалението на часовете по тези"леки" предмети и увеличаването съответно на хорариума по "сериозните" дисциплини, логичната реакция би била позитивна, защото наистина грамотността на нацията шеметно се сгромолясва от година на година и имаме вопиюща нужда да се доограмотим сега, на момента. Имаме нужда да знаем историята си, да бъдем образовани.
Но е ли решение коригирането на количеството на дадени учебни предмети за сметка на други? Не е ли време да престанем да си играем с количествени показатели, а да погледнем реалността такава, каквато е  - КАЧЕСТВОТО на съвременното българско образование. Начинът, по който се преподава, учебните програми, инструментите, които се използват, липсата на връзка между теория и практика и най-важното - пълната липса на всякакво отношение към особеностите на съвременното дете.
Драги старци от МОН, отдавна не живеем в 70-те!
И намаляване на часовете по изобразително изкуство, спорт, музика дори с 10 часа е прекалено много за нация, която страда от драматична девалвация на ценности.
И аз не съм на кон...

ПРОТЕСТИРАМ!



Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: benra
Категория: Лични дневници
Прочетен: 4416373
Постинги: 739
Коментари: 12621
Гласове: 29486
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930