Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.11.2014 11:07 - Защо децата си отиват от България
Автор: benra Категория: Лични дневници   
Прочетен: 5513 Коментари: 10 Гласове:
13

Последна промяна: 11.11.2014 11:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Защо? трябва да замени въпроса Кой?
Защото докато търсим Кой, защотата без отговор от куп станаха планина. Тази планина ни кара да бягаме през девет такива в десета. И може ние да не бягаме, защото не ни стиска или кой знае защо, но децата ни го правят...
Защото сме бездушни, безхаберни, безотговорни, безнравствени, безскруполни, безнадеждни, без....предимно сме без.
Ще кажете - ама аз не съм. Ами и аз не съм, но ЗАЩО това не променя нещата? Защо АЗ не променям нещата?
Защо?
 Искам да кресна силно, за да ме чуят всички - Защо, бе хора, какво ни става, че се примиряваме да бъдем такива - без, защо се примиряваме другите да бъдат без? Защо?!

Ежедневие...
Имам дъщеря - умна е и прочие, като всички наши дъщери и синове. Нормална е. Знаете го, разказвала съм, като всяка средностатистическа  майка, която не спира да хвалослови детето си с и без повод. Та...нормална е. И аз съм нормална - пак в средностатистическия смисъл на понятието. Което значи - опитвам се да противодействам на онова без, както и с каквото мога на лично ниво. Вярвам, някак си все още наивно, че всеки има принос в онова общото и че всичко започва от АЗ. Вярвам, че е важно  да науча детето си, че институциите трябва да се уважават, светофарите и пешеходните пътеки също, както и градския транспорт и всичките му там превозни документи. А най-вече трябва да се уважават хората. Защо?

Защото хората са важни.

И така - в неделя, когато й (на дъщеря ми) изчезна картата за всеградско вселинийно пътуване й казах - споко, тя е персонализирана, ще ти я преиздадат. Така си е по наредба. Отиде тя надлежно, пусна там каквото си трябваше, където си трябваше. Казаха й - утре (демек днес) плащаш 7лв. и си я получаваш презаредена до 14-ти или в събота плащаш 2 лв и си я получаваш пак така...Аз съм практичен човек, направих съответните калкулации, които ми казаха, че от юркане, обикаляне и 7 лева няма смисъл, тъй че ще чакаме до събота. Дадох пари за билети, защото "правилата са направени, маме, за да бъдат спазвани" и си отдъхнах.

До днес сутринта, когато станах свидетел на следния разговор. Аз звъня на дъщеря си по телефона, тя ми вдига и ми казва - точно се качвам в автобуса, отивам едикъде си...Секунда по-късно чувам - Вашето билетче...
Дъщеря ми явно подава неперфорирано билетче - току що се качих, купих си билет от контрольора....и точно щях да го перфорирам и мама ми звънна...
Не е минала една спирка, но тя учтиво обяснява.
Контрольорката крещи - дай 20 лева!
Дъщеря ми - Ама аз ТОКУ ЩО се качих, имам билет и точно щях да го перфорирам, питайте шофьора ТОКУ ЩО си купих билетчето
Контрольорката крещи - ти си нередовна!
Дъщеря ми - не е вярно, редовна съм, точно щях....
Контрольорката бясна и доволна, защото е хванала жертва - нередовна си!!!
Аз - дай ми тази контрольорка
Дъщеря ми към мен - няма, ще се оправя и към контрольорката - и всъщност аз имам карта, но я загубих и...
Контрольорката - ти си нередовна
Аз - да си каже името
Дъщеря ми - кажете си името, моля, представете се!
Контрольорката - ти си кажи името! Ти си нередовна!

И така...дали има значение дали дъщеря ми е била нередовна или редовна съгласно точката от наредбата. Дали след като си е купила билетчето е трябвало да игнорира позвъняването и веднага да перфорира на първия възможен апарат. Може би. Може би. Не е трябвало да губи ценни секунди може би, за да не й се наложи после да ми кресне в телефона - НЕ МОГА ДА ПОВЯРВАМ...НЕ МОГА...ТА АЗ СИ КУПИХ БИЛЕТ ТОКУ ЩО И ЩЯХ, ако ти те беше...ЗАЩО се държи с мен като с престъпник. ТОЛКОВА е УНИЗИТЕЛНО.
Беше унизена, слезе унизена и заклеймена, и ...крещеше - ЗАЩО!?
Аз бях готова да съм виновна - така де, ЗАЩО й звъня по никое време, ЗАЩО я отвличам от гражданския й дълг, ЗАЩО ставам индиректен проводник на унижението.

Бля бля бля....ежедневие, това е ежедневието ни. Намръщени, крещящи хора, в които човечността е закърняла от сивотата на делника, от безпаричието, от новините. И аз съм от тях, да не мислите, че само соча другите. Това е делникът ни - сив и нередовен. Загубили сме си картата за цялата житейска мрежи или някой ни я е откраднал, няма значение, подробности са това. Поантата е следната - страдаме, карайки другите да страдат с илюзорното самозаблуждение, че така страдаме по-малко. Търсим кой с надеждата, че когато го посочим няма да се наложи да питаме ЗАЩО? Сочим кой, радвайки се, че това не съм АЗ.
А междувременно децата ни си отиват и започваме да благославяме Скайп и Фейсбук, надявайки се да пуснат метро за Америка. Тогава непременно ще бъдем редовни.
Искам да кресна - ЗАЩО, по дяволите?!?!?!
Не ме интересува кой, знам че всяко АЗ прави възможно кой. Сигурна съм, че въпросът е - ЗАЩО? и след това -
КАК...?



Гласувай:
13



Следващ постинг
Предишен постинг

1. tae - Това е бял кахър, трупане на опит и ...
11.11.2014 11:29
Това е бял кахър, трупане на опит и урок. И детето трябва да знае, че истината няма нужда от доказване, въпреки привидните неудобства на външните обстоятелства.
В живота и ще се случвяат много несправедливи неща и това няма нищо общо с територията. Живеейки често в други страни, смея да твърдя, че там бюрокрацията е в пъти по-голяма от тукашната. Най-важното е да учим децата си, че никой не може да те унижи без твоето вътрешно съгласие.
цитирай
2. benra - tae,
11.11.2014 11:42
не иде реч за конкретиката, тя е само с цел илюстриране...Иде реч за речта, за речника, за отношението, иде реч за онова нещо, което наричаме ниво на общуване, което в голяма степен определя нивото на обществено развитие. Детето е достатъчно голямо, на 18 и достатъчно много пътува, за да знае, че това не е нормално. Такова общуване не е нормално. Аз не го приемам за нормално. Да, съгласна съм, че никой не може да те унижи насила, никой не може да ти вмени емоция. Но тази емоция понякога се ражда от безсилието, от нежеланието да бъдеш чут, от невъзможността да те третират нормално. Аз бях на телефона и чух. Повярвай ми, подобно общуване не бих толерирала никъде, по никой повод. Не е редовно и няма нищо общо с конкретиката.
Всъщност след това позвъних и подадох жалба, както си е редът.
Но искам да кажа - време е да се вгледаме в сеебе си, независимо дали сме контрольори, продавачи, безработни, мениджъри...време е да се вгледаме в себе си и да си кажем - къде съм аз в цялата схема и какво зависи от мен, какво, как и ЗАЩО.
Поздрави!
цитирай
3. анонимен - И то в условията на "демокр...
11.11.2014 12:16
И то в условията на "демокрация" - идеалът за свобода в отношенията, за свобода на духа и волята...глупости!
Преди малко четох един материал във ФБ - "Демокрацията-модерната форма на робство". Сега, след като я опознах добре ще добавя само "...и инструмент за обезчовечаване". Какво друго може да роди общество, в което основна добродетел :е егоизма.
цитирай
4. benra - kushel,
11.11.2014 12:32
не бих вменила вина точно на "демокрацията", защото това автоматично би ме оневинило...Баба ми казваше - сине, имаш глава на рамене...Всяка обществена организираност би била съвършена ако го нямаше човешкия фактор...Оксиморон, но социален факт. От нас зависи какво ще ни е обществото. Клише, но пък също вярвам, че е факт.
Поздрави!
цитирай
5. анонимен - А, ти, в какво си виновна, извиня...
11.11.2014 13:16
А, ти, в какво си виновна, извинявай?! В това, че си възпитана в човечност и искаш детето ти да бъде като теб?
цитирай
6. benra - kushel,
11.11.2014 13:44
приемам презумпцията, че всички сме отговорни да действаме и виновни, когато бездействаме. В случая конкретен - не съм. Но днес някак си се сетих за един случай, в който едно дете така беше хванато от контрольор, който твърдеше, че билетът му не е правилно продупчен и се чувствам виновна, че макар да се намесих, след това не слязох на спирката с детето и контрольора...бързах
цитирай
7. tryn - Впечатли ме и подкрепям мисълта:
11.11.2014 18:47
"Всяка обществена организираност би била съвършена, ако го нямаше човешкият фактор."

Нито демокрацията, нито комунизмът са възможни без духовно усъвършенстваният човек...

Поздравления за позицията, Бенра!
цитирай
8. makont - Изобщо, сме назначени за виновни!
12.11.2014 13:24
Темата е безкрайна. И аз съм съгласна с това, да започнем от нас, всеки един от нас да се промени, но тогава ставаме още по-различни от другите, от масата простащина. Нека погледнем нивото на контрольорите, дадена им е някаква власт и те я обсебват и започват да се чувстват велки, раздават квалификации-нередовна, обиди, внушават чувство за вина. Така е на всяко ниво в нашето общество. Какво като аз или ти се променим, та ние вече сме променени, възпитанието ни има граници, когато ни настъпят не трябва да мълчим, но надигнем ли глас, много бързо ни смачкват, причисляват ни към някаква група, квалифицират ни като някакво множество и губим самоличност. В такъв смисъл, въпросът е и ЗАЩО и КОЙ? Въпреки, че е риторичен, защото всеки от нас много добре знае отговора, но нищо не може да направи. Остава ни това да се променяме и да се опитваме да променим обществото в което живеем. Не са големи шансовете ни, за съжаление. Поздрави, Бен!
цитирай
9. status - Бени, а нима ние не сме прекалено ...
12.11.2014 21:53
Бени, а нима ние не сме прекалено черногледи и сами не убеждаваме децата си, че в чужбина е по-добре? А те, когато повярват и заминат и после видят, че не е по-добре, вече нямат сили да се убедят в обратното, защото ще изглежда, че са пропиляли времето си. А има и друго - заминават, и какво от това? Щастието е индивидуално, а не групово и всеки си го търси по своя си път. Не се ядосвай за такива неща.
цитирай
10. benra - status
24.11.2014 12:56
В никакъв случай, поне от моя гледна точка. Моето дете е спортист и много пътува и има възможност да наблюдава и съпоставя...Така е, щастието е индивидуално, но то не пречи да виждаш нещата, които обществено не са както трябва. Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: benra
Категория: Лични дневници
Прочетен: 4393257
Постинги: 739
Коментари: 12621
Гласове: 29486
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031