Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.04.2013 12:17 - Любовта се възпитава, а ние едно време...ееех! Ох без ах!
Автор: benra Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4433 Коментари: 4 Гласове:
12

Последна промяна: 24.04.2013 12:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Книгата е прозорец към света. Книгата е приятел. Книгата е път и мисъл. Книгите дават знания...Книгите те учат да мечтаеш...Книгите те запознават с непознати светове...

Книгите...Има сентенции, много, има и книги, много. Има четящи хора, има пишещи хора. Има, имало е и ще има. Защото книгата е любов. Тя е от онези любови, които се възпитават и предават, те могат да се научат, а могат и да не се научат.

Откакто свят светува се случва и още нещо - старите обясняват как младите са тъпи, незаинтересовани, инертни. Как младите не четат...а ние едно време...ехеее.
Така е, ние едно време...ехеее, а днес - ахааа и охооо. Забравяме, че имаме някои отговорности и задължения. Забравяме, че любовта се възпитава и предава. И само размахваме пръст.
Спирам с разсъжденията и съвсем сухо ще ви предам онова, което искам да раз-кажа, без да го анализирам. Анализа оставям на вас, изводите - също.

Вчера беше денят на книгата, денят на Шекспир, Сервантес, денят на авторското право, денят на литературата, на писаното слово.
В едно столично училище, на едни десетокласници, които в момента изучават същите тези Шекспир и Сервантес, същата тази литература, в час по литература, в два часа по литература, учителката им по литература не им бе намекнала дори какъв ден е този. 
Не им бе споменала и Валери Петров, и Радой Ралин не им бе споменала (хайде, той не е по учебен план, да речем). 
Искам да е сухо, но не ми се получава хем да е сухо, хем да е четимо. Нищо - нека да е неполучаващо се, нелитературно и сухо. Както е било в тези часове по литература. Както ще бъде в много часове по литература, Както е в много учебни часове.

А аз довечера съм на родителска среща и ще слушам колко са лоши децата ни, колко са безотговорни, колко са незаинтересовани, колко са ужасни. И ще бъда суха.




Гласувай:
12



Следващ постинг
Предишен постинг

1. jivi93 - Известно време бях учителка
24.04.2013 16:01
и имах удоволствието да работя в руското училище във Варна по времето, когато Кристалина Ставрева (Бог да я прости) беше директор. Тя беше от инициаторите на маратона по четене в града и мисля (надявам се), че все още го има. Състоеше се в 2 прояви - всички петокласници (хубава възраст, за да обикнат четенето) прекарваха една нощ в Библиотеката като до го късно четяха, а после, снабдени със спални чувалчета, заспиваха (или сънуваха прочетените приказки)... А във втората проява участвахме всички. Всеки учебен час, независимо по какво е, започваше с четене. Всички учители влизахме в час с някаква книга - класика или нещо съвременно, поезия или проза, нещо не много дълго и разбира се подходящо за възрастта на учениците. Това доставяше голямо удоволствие на децата, чувстваха деня като празник. Вече 5 години не работя там. Малко съжалявам, че не предложих в офиса да направим същото в началото на работния ден... Но догодина обещавам да го направя.
цитирай
2. benra - jivi93
24.04.2013 16:10
Само представата за подобна инициатива ме кара да настръхвам - буквално! Хвала на хора като Вас - патетично е, но ме досрамя да използвам още по-патетичното "поклон". Вчера гледах в новините за поетичните таксита в Стара Загора, изпитах същото усещане - на духовна възхита. Духовното е онова, което ни е съхранило и аз вярвам, че то е онова, което ще ни съхрани за вбъдеще или...
Още веднъж - адмирации!
цитирай
3. kasnaprolet9999 - Колко ми е познато това усещане. ...
24.04.2013 17:03
Колко ми е познато това усещане. Навремето учителката по литература на малкият ми син много често отсъстваше и на нищо не ги научи. В малкото време, което бе там само им правеше контролни и им се караше, че нищо не знаят. Преподаването го претупваше или ги караше сами да се оправят. Имала съм няколко случая, на които на срещите съм била единствен родител, другите не издържаха на глупостите, с които ни натоварваха. Приятни емоции.
цитирай
4. injir - Истинските учители бяха избутани в ...
24.04.2013 21:14
Истинските учители бяха избутани в ъгъла от учителите чиновници.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: benra
Категория: Лични дневници
Прочетен: 4407760
Постинги: 739
Коментари: 12621
Гласове: 29486
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930