Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.10.2012 19:59 - Инструкции за употреба на беге метро
Автор: benra Категория: Лични дневници   
Прочетен: 5755 Коментари: 10 Гласове:
23

Последна промяна: 16.10.2012 14:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Вероятно се питате защо съм такава национало-егоистка и правя инструкции за беге метро, а не за интернешънъл такова. Ами как защо? Защото нашето хем е най-новото, хем е най-лъскавото, хем е най-късото, но ще стане най дългото...някой ден, хем си е наше. И защото него си го ползвам еври ден, а понякога и нощ.
Засега инструкцията е само на български, но ако срещне интерес сред японските туристи ще излезе и на японски. Макар че не ми се вярва да им е нужна на тях...на японските...туристи.

Та така...стоите на метро станция - лъскава и прелъскава, с артефакти и гранити, радвате се, че се чувствате европеец поне в частица от секундата житейска, радвате се също и, че само някакви си има няма 9-2-15 минути ви делят от следващата мотриса. Ако прочетете, че ви делят 21 минути ,не се радвайте, но и не страдайте - часовникът се е бъгнал. И, докато се радвате пристъпвате жълтата линия. Стигаме до  първа точка на инструкцията и продължаваме до точка...която дойде.
1. Не пристъпвайте жълтата линия. Защото е опасно и защото е дразнещо за околните, които трябва да слушат гласа от мегафона, повтарящ до изнемога, че жълтата линия не трябва да се пристъпва . Ползвайте метрото за придвижване от точка от точка зет,  а не до придвижване в други, неземни измерения.
2. Идва метрото и изпитвате панически ужас, че предвид тълпата вътре и тълпата вън ще си останете непридвижен, затова се закотвяте посредата на вратата. Не го
правете, защото дори да се чувствате невидим, не сте. Дори да се чувствате фин като струна, не сте, дори да се чувствате нисък като мравка, не сте. И дори да чувате "внимание вратите се затварят", а вие все още сте десети на опашката, ще се качите преди вратите да се затворят.
3. В случай, че чувате "Внимание, вратите се затварят", но все още се опитвате да прескочите въртящите се пръчки...не тичайте...вратите ще се затворят, но може да се случи така, че ако все пак решите да стигнете метрото, вратите да се затворят преди целия да сте в мотрисата. Неприятно е и...болезнено. Спестете си го.
4. Все пак сте вътре. Ура! Имате цели седем станции да попътувате, но ще ви отнеме едва някакви си има-няма десет минути. Ура! Тогава...защо заставате на вратата? Навътре е празно, влезте, не се притеснявайте!
5. Продължавате да сте вътре, дори правите някакви си колебливи три-четри крачки
по посока вътрешността на мотрисата. И о, чудо - има място за сядане и то не едно, а цели две. Което не означава, че и двете са за вас, за раницата ви, за втория ви крак, за плика с покупки, за...Значи въпросът с местата стои така - в по-новите мотриси е лесно-седалките са отчетливо сепарирани. В по-старите може и да се объркате, но знайте - дългите са шестместни, малките, до вратата - събират три метрочовека. Това при добро желание и разумни габарити.
Разбирам, че сядайки,  въодушевлението може да ви накара да разтворите широко крака, да почувствате свободата в междукрачието(особено ако сте от мъжки пол), но моля, овладейте се и се сепарирайте в рамките на едно човеко-седалко-метро място. Моля!
6. Седнали сте, забучили се слушалките в ушите или пък сте завладяни от поредната разтърсваша Шок-история. Разбирам, не е лесно, но пък и на бременната жена, която се опитва да не ви извади очите с корема си не й е лесно. Не чакайте бабата до вас да прояви пъргавост, проявете я вие. Ако вече сте станали или пък сте със счупена ръка, крак, нос, самочувствие - тази точка не се отнася до вас.
7. Гладен сте. Умирате от глад, направо коремът ви се гърчи от глад, но вие сте се
погрижили и баничката послушно чака реда си в хартийката. Моля, нека остане там поне докато напуснете метростанцията. Защо? Няма да ви кажа.
8. Не сте седнали, но пък сте имали късмета да се хванете са вертикална пръчка. Честито! Това е постижение, засружаващо вашата радост, но все пак - не прегръщайте пръчката, може би има и други желаещи да я споделят с вас.
9.  По стечение на обстоятелствата - житейски и метротакива, пътувате досами вратата, но до вашата станция има още мноого път. Няма как-ще ви се налага да слизате поне дотогава докато не намерите по-удобно местенце навътре.

Спирам до тук, но вярвам, че хора с по-голям метро-опит от моя ще допълнят пропуснатото.
Допълнения:

10. (krassko) Когато слезете от метрото, а и преди да се качите, вярвам, където има, ползвате ескалатори -онези бързи нещица, които не ви карат да правите раз, два. Та там, на тях,  стойте отдясно, за да може онези, които искат да ползват ескалаторите две в едно-т.е. хем да се возят, хем да се изкачват с краколатор, да могат да го правят отляво. Същото важи и за движещата се пътечка.

И ако съм забравила да спомена - споменавам, че всички тукчетящи не се нуждаят от тези инструкции. Както се казва -присъстващите винаги правят изключение. И служат за пример, разбира се...




Гласувай:
23



1. анонимен - При нас-у Каспичан нямаме такива ...
15.10.2012 20:43
При нас-у Каспичан нямаме такива проблеми с метрото.
цитирай
2. krassko - Пропуснала си ескалаторите :)
16.10.2012 01:24

Да стоят отдясно и да вървят отляво - като в песента на Висоцки :)))
цитирай
3. benra - krassko
16.10.2012 14:07
допълва веднага-как можах да ги забравя!!!
цитирай
4. benra - до анонимен 1
16.10.2012 14:12
Това е за случай, че решите от Каспичан да дойдете у Софето и да използвате чудото на съвременната едновремешна техника, наречена метро. Добре сте ни дошли!
цитирай
5. cchery - Бени, това с изпълнението на горните инструкции не се случи
17.10.2012 10:55
още време оно, когато ни инструктираха по подобен начин за наземния трАнспорт, разбирай рейсове, тролеи и тролейбуси (където ги има!). Не помня (вярно, че отдавна не ползвам тези возила) масовки по отстъпване на место на бременни и възрастни. Да не говорим, че хората заставаха там, където сварата ги свари, т.е. където са се качили.... Да заемеш 2 места като едното го ползваш за чантите си е класика! И предлагам да не се ядосваме, защото все още (засега!) сме далеч от момента, в който тези 2 места ще служат за 1 ............ гъз :) както е в някои други държави с летателни возила. Та представи си тогава какво ще да е!

Има нещо относно ескалаторите, което никога не съм можела да разбера - като искаш да се качваш сам, а не стълбичките да те придвижват нагоре, защо аджеба не ползваш асъл стълбите, които са в пъти по-широки от електрическата благинка, да не говорим и че са трагично празни, а трябва да караш хората, които се избрали ескалатора да ти правят място, за да ги ръчкаш с лакти докато катериш нагоре?!
цитирай
6. razkazvachka - ооо, метрото - обичам си го
17.10.2012 11:19
веднъж на два месеца е направо радост за окото - във време, когато метропотоците не са насочени към работните места, разбира се - а са хаотично разпръснати...
цитирай
7. анонимен - :)
17.10.2012 18:03
Уффф, сещам се за един виц... от времето на празненствата за 1300 годишнината на България. Радио ВВС пита радио Ереван: а бе българите що вдигат толкова шум, какви са тези празници, какво е това чудо?
Радио Ереван отговаря: За да видят всички онези народи, които влизат в 21 век, че България влиза в 14-ти :)

Та и бегеметрото...Радини вълнения:)
По -точно Бойкови :)
цитирай
8. cchery - Та и бегеметрото. . . Радини въ...
17.10.2012 22:31
анонимен написа:

Та и бегеметрото...Радини вълнения:)
По -точно Бойкови :)

Философска система на неизлечимо болен с диагноза БЪЛГАРИН!
цитирай
9. toshevska - Инструкции..
23.10.2012 14:51
Кой ли ти ги чете...? А сега е модерно да си различен , бунтар.Ако може и на джвъ да застанеш в метрото още по-добре, повече погледи и Аххх колко сме интересни ;)
цитирай
10. ledzeppelin - 5. чери,
24.10.2012 14:42
1. защото ескалаторите са, за да се КАЧВАШ по-бързо, а не да стоиш закован като индийска крава по средата, качвайки се автоматично.
2. защото има места, където няма стълби, а само ескалатори, като в някои молове например... и за да сляза в The Mall да си напазарувам от Карфур, трябва да чакам оназ ескалаторна пътечка да смъкне до долу тълпа заковани на 1 място олигофрени...или пък да казвам на всеки поотделно, че може да застанат в дясно и че някой може да бързa или пък просто да го хваща нервата от такива изпълнения... ;D
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: benra
Категория: Лични дневници
Прочетен: 4392716
Постинги: 739
Коментари: 12621
Гласове: 29486
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031