Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.09.2012 15:28 - Не ме интересува какъв ти е животът
Автор: benra Категория: Лични дневници   
Прочетен: 15037 Коментари: 53 Гласове:
52

Последна промяна: 11.09.2012 15:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Ей това кресвам, когато онази ми тегли една каруцарско цветиста и след това изпищява " Ти знаеш ли какъв ми е животът, ма?!"
Ми не, не знам и не ме интересува, но знам какъв ще бъде животът на русото ангелче, което преди секунди хвърли на тротоара. Ще бъде гаден!
И не, защото съм пророчица го знам и не, защото съм някакъв шибан, простете ме за грозната дума, негативист, го знам. А защото разбирам, че това не е нито за пръв, нито за последен път. Виси на ръката ти, която ти дърпаш неистово и пищи. А е само на две, ако изобщо е вече на две, може и по-малко да е. И ти псуваш - него, трамваят, скапания си живот и за разнообразие го подритваш. Не го е срам, не може да върви с твоето темпо, а и трамваят - цели двайсет минути го е нямало. Скапан живот. А онова се дере и за улеснение го мяташ на плочките, но то не спира да се дере, а продължава, още по-пронизително и оглушително. Дясната му ръка по някакво чудо не е извадена от ставата, така го дърпаш, а лявата, лявата вече го боли, защото когато го метна падна на нея. Но няма как да знаеш, защото не те интересува. Интересува те само, че животът е гаден. И смяташ, че и мен -случайната, трябва само това да ме интересува. Твоят мизерабълски живот.

Имам новина обаче - не ме интересува, може би би трябвало, но не ме. Иска ми се да захвърля торбите с покупките, да те хвана за косата и да те метна на тротоара. Нищо, че вероятно ме водиш с около двайсет килограма. Но нали съм цивилизована, не те мятам, а ти тегля някаква чувствена морарлизаторска тирада, в която намесвам срам, любов, жестокост, насилие, родителство и агенцията за закрила на детето. Докато ме псуваш на цялата рода, за която се сетиш. Признавам - някои елементи не подозирах, че съществуват. 
Какво ти пука - казва погледът на един от отсрещния тротоар, който бавно си отпива от биричката. 
Ами пука ми, защото всичките деца са наши деца и с нашето действие или бездействие носим отговорност.

Не съм съвършена майка. И много добре знам, че така, както може да те ядоса най-милото ти, никой друг не може. Знам също така, майката си казва, че каквото и да прави го прави за добро. Или го прави, защото....
В случая - защото е скапан той, животът, и трамваят е закъснял. След време русото ангелче ще порасне, ще порасне научено, че е нормално, когато животът е скапан, а и не само тогава.  Да тръшнеш някого на тротоара, да му теглиш два шута, и не само...
Питате ме - е като й дръпна конско на оная и кво? Кво стана? Ами...нищо.
Вървях и си мислех, че съм я ядосала още повече и вероятно това отново ще рефлектира върху детето, защото освен трамваят, вече съществувам и аз - някаква дето си вре носа в хорските работи и й вдига кръвното още повече. Продължавам да си мисля същото  .




Гласувай:
52



1. ve6titsa - Каква е тя?
11.09.2012 15:45
И аз съм упражнявала насилие.Срам ме е,но така беше.Говориш,говориш,то си прави каквото иска,пляснеш го по дупето/9-10 годишно/,а то ти се хили насреща,защото знае,че е победител-изкарало те е от кожата.Виж извън къщи не съм си позволявала.Един ден дъщеря ми/на 2-3 годиники/ върви с мен и батко си и мрънка.Не издържах,заведох я в един ъгъл и скръцнах със зъби.След две пресечки се започна пак и синът ми каза"Деси,мълчи,защото мама пак ще намери някой ъгъл!". Сега не мога да направя забележка на никого.Пък и се страхувам.Ти поне си направила каквото трябва.
цитирай
2. pegas08 - Е на тоя пост трябва да се накачулим.
11.09.2012 15:52
Проба.
цитирай
3. pegas08 - ОК, продължавам.
11.09.2012 15:57
Според мен, значи, като начинаещ педагог, май трябва всеки да си гледа работата- по западен образец....

А не да се меси като гаден комунист в чуждите работи...

И да вика, че отрочетата били общи...

А за шутовете на мама... какво да кажа? то го казва статистикаката, която уважавам :
Над 50 процента съотечественици, гарантирам, биха подкрепили мама Бербатовка. ...
А не да се бъркат като комунисти...
Да живее капитализма,
където човекът е човек , когато тегли шута някому.
Аз казах. Мерси.
цитирай
4. benra - ve6titsa,
11.09.2012 15:58
Привет!
Кой не е имал такива моменти- ти говориш, то...така е.
Но не, не беше такъв случаят и ситуацията на беше такава - тя просто го влачеше, риташе, мяткаше. А то си пищеше. На около две, няма как да не пищи. Всичко това се допълваше от цветисти ругатни.
Майка съм, знам какво е да изпуснеш контрол, но също така знам какво е това да ти е обичайното поведение. Нали разбираш, личи си...
цитирай
5. benra - пегас,
11.09.2012 16:00
аз съм видна комунистка и се мешам. Вероятно щото съм расла в някакви общи времена. Вероятно или просто ми е слаб ангелът, или пък...сетих се - щото имам насъбрана негативна енергия, която някъде трябва да отпуща...
Истината вероятно е там някъде, но най-вече в юмруците, които стисках яростно, превъзмогвайки желанието си да я нАтрепа
Поздрави и добре наминал- тук пропусквателен режим няма, проба успешна!
цитирай
6. gothic - Думата е една. ДИСЦИПЛИНА! И нас...
11.09.2012 16:14
Думата е една. ДИСЦИПЛИНА! И наследниците отрано трябва да се учат на нея. Защото само дисциплинираният човек може да бъде свободен. Свободата без дисциплина се превръща в свободия. А как се постига тя, дисциплината? При всяко дете е различно. Но изпитаният метод на тоягата и моркова помага доста....
цитирай
7. tera - Здравей, Бенра,
11.09.2012 16:19
аз не знам дали щях да се намешам в тази история.
Но ако го направех, аргументите ми щяха да са други. Не съм длъжна на улицата да гледам подобни дивотии. Да си оправят дома отношенията.
Когато синът ми беше бебе, слушах как майките говорят на децата си в количките, значи съвсем бебешори. Бебето ревеше и тя му викна "Млъквай, глупак такъв!" Много грозно беше.
В този случай може би само си я озлобила, дано не е така.
цитирай
8. benra - готик,
11.09.2012 16:24
думата е - любов. Радвам се да те видя
цитирай
9. kite333 - Най-лесно е да си го изкараш на някой беззащитен,каквито са
11.09.2012 16:26
децата ни. Най-трудно е да го осъзнаеш и да не го правиш.
И аз не съм идеална майка, но това поне съм го проумяла. А и ти.
Поздрави Бени !
цитирай
10. benra - тера,
11.09.2012 16:27
здравей! озлобила съм я и още как, осъзнавам го, поради която причина ми е болно.Щеше да е по-добре да бях отминала, но просто...не можах. Вървях след тях, гледах, тя го влачеше по тротоара и вече като го метна, ама разбираш ли просто го метна, и не се сдържах. Какви отношения-та то почти бебе това.
Знаеш ли, напълно ми е ясно, че моята намеса не е помогнала, напротив-навредила е, обаче да му се незнае, много де надявам, искрено се надявам следващият път поне на улицата да не го рита, да не го влачи и да не...от де да знам. ВЕроятно човешкото е да й пожелая да й се оправи скапаният живот, ма не вярвам...
цитирай
11. benra - кайти, привеет!
11.09.2012 16:29
Хич не съм идеална, и крещя и прочее, а и съм шамаросвала.
Обаче това си беше чиста проба насилие от отработен вид - очевадно и крещящо - хич не ми пука, имам право.Е, за какво говорим...Какъв й бил живота...хич не ми дреме, предвид че сгорчава чужд живот.
цитирай
12. demonwind - На това пак
11.09.2012 16:32
някои ще кажат, че могло да стане само в България. А какво видях аз в един от МОЛ-овете на "столицата" на Европа? Майка с чаршаф (разбирай праведна мюсЛИМанка) и малко сладко детенце, имало нещастието да се роди при мюсюлмани. Майката буквално преби детето си (момиче), та чак охраната се намеси да отърве кожата на бедното дете. По-късно разбрах, че майките възпитават момичетата, бащите се грижат за момчетата. Ако се стигне дотам бащата да се "погрижи" за момичето, тогава ще трябва да търсят бедното дете или млада жена с кучета някъде из дюните на Атлантика... Нямаше да се учудя ако това ставаше някъде из Афганистан или Пакистан, но в центъра на Европа...
В България също съм бил свидетел на подобно нещо. В центъра на Брюксел така и не разбрах защо майката преби детето си. Но в България това се случи, защото детето си беше поискало... едно бананче, а майката го налагаше диво с викове: Нямаме пари бе, разбра ли бе, нямаме пари!... И майката, и детето, бяха от чист български етнос, добре облечени и чисти, но, както повечето сънародници, с портфейл, пълен с въздух и сметки за плащане...
В същото време тази година моя колежка се е грижили за децата на някакви германци, които са били мъртвопияни на Приморско. Имам предвид грижила се е не защото е била прислуга, а защото е проявила човещина - едното е щяло да се удави, а другото - почти бебенце, току-що проходило, щяло да бръкне в контакт с пирон... Когато обърнала внимание на дойчовците за тревожното поведение на децата им, бащата профъфлил нещо като "Шайзе", след което паднал от стола. Майката се кикотела като ненормална през цялото време... Отвън били паркирали чисто новичък Мерцедес R класа, луксозна семейна кола, сиреч не били някакви простаци.
Та като се замисля, кое е по-правилно - това да ошамариш детето си когато те е изкарало извън кожата или да се нарежеш като свиня и после (евентуално) да го видиш в ковчег, защото си го оставил да "пасе на воля". А го е спасила една от тези, които смята за животни, биещи деца..
цитирай
13. benra - demonwind,
11.09.2012 16:52
така е, може да се случи навсякъде по света. Хората са си хора.
Знаеш ли всъщност кое ме потресе повече от самия акт , от самия бой. Това че тя смяташе оправданието-знаеш ли какъв ми е животът-за основателно. Т.е. вярва си,че след като животът й е едикакъв си, то тя има законното право да се държи по този начин.
За мен всякакъв вид безхаберие е недопустимо, независимо дали касае отглеждане или възпитание. Аз съм толерантен човек, но не и в този случай. Става ли въпрос за деца не проявявам и грам толеранс към възрастните, включая и себе си.
цитирай
14. demonwind - 13. benra
11.09.2012 17:01
Да, така е. А много нашенци изповядват философията - докато те храня, ще правиш каквото ти кажа, ако трябва и на челна стойка ще застанеш. Демек - когато почнеш да изкарваш парите си, прави каквото знаеш. само дето понякога палачинката се обръща, битото дете става здрав и силен мъж (предимно), задължително алкохолик (защото е осакатен духовно от малък) и тогава ролите в боя се сменят. И докато сцени като тази която ти си видяла обикновено приключват със сълзи и сополи от двете страни вкъщи, то вторите почти винаги попадат на челните страници на водещи всекидневници и новинарските емисии с изпълнения, на които чак Хорейшио от "От местопрестъплението" би завидил...

Поздрави, Бени!
цитирай
15. анонимен - Човек никога не може да предвиди как би реагирал в такъв момент.
11.09.2012 17:05
Писано е: не съдете, за да не бъдете съдени.
И още: насилието ражда насилие.
Как да постъпим правилно, когато прекрачим тънката деликатна граница на чуждия живот, в който по принцип нямаме никакво, ама никакво право да се месим!?

Все пак "онази" му е майка и за да побеснее така, е имало някаква причина.
Може би сама разбираш, че не си постъпила по най-добрия начин.
Пази боже за една такава "родителска" проява да бъдат отнемани дечицата от родните им майки!
цитирай
16. gothic - :)))
11.09.2012 17:27
benra написа:
думата е - любов. Радвам се да те видя


Любов и дисциплина не са оксиморони.
цитирай
17. benra - до 15
11.09.2012 17:57
Насилието ражда насилие...
Не смятам, че насилието от родител е оправдано и бих искала, когато изпадна в ситуация, в която не мога да остана в територията на разумния гняв и прекрача тънката граница, превръщаща ме в откровен насилник, някой да ме спре. Бих била благодарна, вероятно неосъзнато и не в момента, но бих...
Естествено, ще е лъжа да твърдя, че съм била водена от това дълбоко осъзнаване на бъдещия акт, който възнамерявам да извърша. Просто насилието породи насилие, извика насилника у мен и събуди неистовото ми желание да причиня болка. Признавам. Не можах да събера сили да обърна главата си на другата страна или да призова дълбокия си разум, който да ми обясни, че нямам право да съм съдник и да потърся аргументираната причина за майчиния гняв над невръстното дете. Винаги има причина и винаги има обяснение на всяко едно дело, особено на гнева ...И често те изглеждат изключително човешки, обясненията.
Аз не хвърлям камък, защото нямам това право, аз проявявам насилие, в случая вербално...
Поздрави!
цитирай
18. tajen - За радост,
11.09.2012 23:23
не винаги равенството е така просто, и не винаги насилието поражда насилие. Децата от домовете, когато имат шанса да пораснат живи, здрави, да срещнат нормален човек и да създадат семейство, никога не изоставят собствените си деца... Децата, преживели насилие и видели и друга алтернатива на живот, никога не избират тази, която те са преживели. Това, което си направила е да покажеш на детето (не на майката), че има и друга алтернатива. Че не всички майки са такива, и не всяка майчина обич е свързана с трамвая и скапания живот. Все нещо му е светнало в малката, руса главица. Ако след време и други като теб се намесят, ще му проблесне съвсем и то ще бъде един съвсем, съвсем друг човек. Това е идеята на намесата ни - да променим децата, не родителите им. Поздрави!
цитирай
19. анонимен - Когато пламне искрата,
11.09.2012 23:37
гневът се превръща в опустошителен огън и помита всичко по пътя си.
Всяка прибързана намеса отвън, породена повече от емоции, а не от разум,
може да налее масло в огъня.
В агресията няма логика.

Тази майка, която е млатела детето си, заслепена от ярост, вече е била в унизително положение. Ти си я осъдила преди да се намесиш.
Преминала си границата предубедена, гледайки на нея като на безхаберна
идиотка, за която според теб малтретирането на детето е практика.
Виждала си в нейно лице изрод, запусната жена,
която не заслужава това ангелче.
Тя и бездруго се е чувствала зле, но ти си я накарала да се почувства
още по-зле, явявайки се в ролята на морален съдник.

В този случай въпросът не е дали да се помогне или не, а как...

Човек, който не е готов да се намеси ефективно без да нарани допълнително
разярената родителка, по-добре изобщо да не се намесва.
Децата не са наши общи, те са преди всичко на родителите си и никой няма право да забива клин между майка и дете.

Любовта и съчувствието в тази ситуация трябва да е към двамата, а не само към детето. Иначе е гадно. Никога не подхождай повече в такъв момент със самочувствието и поведението, че си по-добра и морално извисена от падналия човек. Това вбесява още повече.

Може да не ти хареса, но така е редно. Не философствам, казвам го от личен опит. Извинявам се за среднощната лекция.
Поздрави!
цитирай
20. injir - Опитала си се да превъзпиташ една ...
12.09.2012 00:09
Опитала си се да превъзпиташ една майка, която не става за майка. Ето, това е трудното. Няма училище за родители. Според мен е правилно, че си се намесила, защото можеше да стане и по-лошо. Спряла си лошото.
цитирай
21. анонимен - Умопомрачително
12.09.2012 01:32
Българите са същите нещастници и чужбина. По същият начин третират децата си. За нищо не ставаме.
цитирай
22. olive - Аз пък те подкрепям и смятам, че може ...
12.09.2012 05:22
Аз пък те подкрепям и смятам, че може би не по най-добрия начин, но си направила добре, че си реагирала. Някой говори за превъзпитание на детето, не на майката и аз също подкрепям това мнение. Още повече, че докато самите ние отминаваме и с безразличието си толерираме подобно държание на по-силния към по-слабия, то ще съществува и в много други варианти, не само родител-наследник. Отвратително е да обвиняваш собствените си деца, които ти собственоръчно си създал, за неуспехите си като личност, професионалист и човек като цяло. Това е най-лошият пример, който можеш да им дадеш като родител. Защото точно на тази възраст русите главици попиват и записват всичко като сюнгер. А после животът си го връща....
цитирай
23. анонимен - Хората озверяха! Бездуховността ...
12.09.2012 08:39
Хората озверяха! Бездуховността ги направи диваци, но и това не е точно.
Две години живях в Африка, от които една прекарах в изследване поведението на дивите животни. Какви майки са лъвиците и с какво търпение и любов отглеждат малките си в убийствен пек, суша и глад! И не само те. Няма диво животно в природата, което да малтретира поколението си. Сигурно, защото са безсловесни и няма на кого да се разкрещят какъв им е животът, знам ли?
цитирай
24. анонимен - Здравей Бен,
12.09.2012 09:17
при всички положение е нямало как да не се намесиш.
Но спряма тази майка ти си постъпила не кой знае колко по-различно, отколкото тя спрямо детето си - изляла си натрупания гняв върху някой ,който нищо не може да ти направи.
Аз съм пробвал няколко пъти в подобни положения кротко и с опит за въздействие върху съвестта: Госпожо, като се скарахте и набихте детето, вашият живот оправи ли се? А детето ще страда, въпреки, че не то е виновно за живота ви....и т. н., но не прекалено дълго.
Някои се засрамват, други гледат изумено, но не остава гняв и у двете страни, както е останал при теб.
Разбира се и с добро понякога нищо не може да се постигне. Но в напрегнатия ни и изнервен свят допълнителна кавга едва ли е от полза за някого.
Поздрави,
Стойчо
цитирай
25. benra - Стойчо, привет!
12.09.2012 09:29
Всъщност, убедена съм, че повечето от вас ако, като мен, вървяха след точно тази жена, слушайки и виждайки онова, което видях и чух, едва ли щяха да оставят здравият им разум да говори. И аз всъщност говорих, за което всъщност съжалявам.
С риск да съм цинична и зла ще кажа - има случаи, в които тоягата говори по-добре. Не вярвам, че тази жена би чула някого, не вярвам, че е способна да чуе, но това е естествено, защото съм зла и си позволявам да съдя, вероятно...
И всъщност - тя не го биеше, не го биеше, тя го метна на тротоара, както се мята нещо ненужно.Ох, поставям се в ситуация да описвам, а не умея.
Споделих не водена от съмнения, а водена от гняв. Съвсем истински и искрен и когато и сега, пиейки кафето си си спомня сцената ме обзема същия гняв и съм готова да реагирам по същия начин. Това е истината.иначе цели трактати мога да напиша за силата на думите и доброто, на нали знаеш-в този блог истината и само истината, има моменти, в които е задължително да си позволим да не бъдем лицемери

Поздрави
цитирай
26. benra - olive,
12.09.2012 09:33
не съм се справила добре, в никакъв случай, но едва ли някой би се справил.Най-доброто може би би било именно безразличното подминаване, което поне няма да усили гнева й.
Ей това му е лошото на ситуацията, че в този случай няма правилна външна реакция, трябва човекът да осъзнае, че всяко негово действие се отразява на мъничкото човече, което е създал и което влачи по тротоара. Защото децата ни не са наша собственост, те са наша обич и най-голяма отговорност. Най-най-най-ама най-най-
Поздрави и на теб!
цитирай
27. benra - injir,
12.09.2012 09:34
не се опитах, просто излязох извън кожата си...желаейки просто да спре. Здравей!
цитирай
28. benra - 22
12.09.2012 09:34
При животните всичко е инстинкт, а при нас има разум и емоция...тъжно. Поздрави
цитирай
29. benra - 21
12.09.2012 09:35
в никакъв случай не бих правила обобщения, особено на основа национална принадлежност
цитирай
30. benra - до 19,
12.09.2012 09:39
чудесен анализ и съвсем истински ако приемем, че в този момент съм разсъждавала трезво.
Никакъв морален съдник не бях, бях гневна. Бях друга гневна майка.
Иначе всичко, което пишеш е вярно и точно.
цитирай
31. nicodima - Примери като този у нас - с лопата да ги ринеш!
12.09.2012 09:51
Но - не е вярно, че западното общество е индиферентно и не се намесва. В Щатите например може и да не се обадят директно хората, но ще сигнализират веднага в полицията и социалните служби, та с години родителите няма да се отърват от контрола. За съжаление у нас тези служби спят, а трябва да ги има навсякъде и да контролират както циганите, които насилват децата си да просят, крадат и проституират, така и неврастеничките, които си бият бебетата, когато плачат, че им е топло, например.
А за това дали трябва да се обаждаме - не знам има ли смисъл. Индивидите с поведение на насилници са особена категория - те няма да спрат насилието, а то ще ескалира. Ще се стовари върху нас самите - вербално или физическо, или върху децата - впоследствие.
В тази работа няма националност - идиотите са навсякъде по света. По какъв начин си показват идиотизма - няма значение. във всички случаи, обаче, те не гледат на децата като на живи хора и личности, а като някакви кукли, в няй-добрия случай - животинки на подчинение. Въпрос на светоглед... който за съжаление се възпроизвежда в бъдещето.
Поздрави!
цитирай
32. анонимен - We Need to Talk About Kevin
12.09.2012 09:56
едно филмче по темата
цитирай
33. анонимен - Лицемер
12.09.2012 10:47
е последното нещо , което бих бил.
Не зная на 100% дали и аз нямаше да се отдам на гнева си и да постъпя като теб, но напоследък се опитвам и то доста успешно да стисна зъби, да преглътна гнева си и да постъпя както съм ти описал.
Мисля, че е по-правилно, а и дава по-добри резултати.
Усмихнат ден,
Стойчо
цитирай
34. cchery - Ако трябва да обобщя коментарите, ...
12.09.2012 10:55
Ако трябва да обобщя коментарите, които имах сили да изчета, то:

1. Бен е комунистка с тъмно минало, чийто нос е твърде дълъг и се бърка в делата на чуждите хора.
2. Боят създава хора!
3. Изтрещяването на родителите е естествен акт, който намира подкрепа у околните когато се касае да претрепем чаавето.
4. Бенра е пристъпила всякаква граница, когато се е опитала са спаси еди си кого от побой - нормално е българите да се трепем по улиците и даже се чудим защо това не се случва по-начесто?!

Хора...... когато пишете коментари ... мислите ли?!

Бен, и аз да бях на твоето място, същото щях да направя. И чак накрая щях да се сетя, че го правя, защото оправданието с мизерния живот е нищожно. Насилието чрез бой не е нещо, което трябва да се толерира, пропуска и да си въртиш главата като щраус, за да се правиш, че не знаеш какво става?! Да, понякога вадиш ситуацията от контекста.... имало е първопричина, случило се е нещо и като родител избесняваш!!! Ако точно аз кажа, че не съм попадала в такава "схватка", да ми излезе цирей на челото! И нека се появи втори такъв, ако имам оправдание за такова поведение спрямо децата ми!

Нароили са се напоследък билбордове срещу домашното насилие!!! И в този ли случай "колеги" блогери ще си трайкате?! Щото пък тези неща не се виждат, а се чуват иззад стените!?! И тука ли ще намерите оправдание с комунизма и "мешането" (месенето ако трябва да пишем на български) в чужди работи?!

Бен.... подкрепям те!
цитирай
35. ran - Не бих съдил
12.09.2012 10:56
нито истерията на майката, нито гнева ти :)
Защото Готик каза една важна дума - дисциплина. На практика няма особено значение на какво учиш детето си. Предполага се, че повечето хора следват някакви общочовешки ценности. По-важно е възпитанието да е неотстъпчиво и последователно - когато реакцията на родителя е една и съща в еднакви ситуации (дори гняв или истерия), точно това дисциплинира детето.
Разбира се, необходима е сериозна дисциплинираност на родителите :) и тогава истеричен или гневен изблик е малковероятeн. Оттук имам сериозни възражения да прехвърляме собствената си недисциплинираност на някакви служби и държавата. Това възпитава мързеливи хора и мързеливо общество. Да не говорим за другите следствия от предоверяване към бюрократичните институции.

Та, всичко започва оттам - самовъзпитание в постоянство.
Не че казвам нещо ново, де! :)
Поздрави!
цитирай
36. kass - benra
12.09.2012 12:00
Винаги съм смятала, че с лоши методи не се постигат добри резултати и гледам да минавам без бой възпитанието. Резултатът - спорове до безкрайност. Изтощително е, но така предпочитам. Разбира се боя е неизбежен понякога, не познавам човек, който нито веднъж да не е натупал детето си, но в случая въпросът е дали става въпрос за конкретна възпитателна мярка или просто майката е била ядосана за друго, а детето й го е отнесло, тъй като не е разбрало нейния душевен дискомфорт и също изнервено или раздразнено от ситуацията само е доизпилило нервите й. Каквото и да е обаче то няма вина, нито за гадния живот, нито за закъснелия автобус, нито за хроничното безпаричие... за жалост обаче повечето родители смятат, че децата от рано трябва да разбират несгодите им и да не дразнят излишно родителите си с оплаквания от сорта "гладен съм", "спи ми се", "умерен съм", "искам при баба" и т.н. и т.н. ... Попаднах веднъж в твоята ситуация, всичко което можах да направя е да втренча изцъклен от недоумение поглед, което май накара майката да се почувства неудобно, представяйки си как ли изглежда в очите ми, след което престана с "възпитателните" мерки на улицата...
Поздрави!
цитирай
37. osi4kata - мда..
12.09.2012 12:17
много е неприятно, когато някоя неврозна майчица си "възпитава" децата на улицата. И панаирът е ужасен, и детето освен болката, чувства и унижение, което оставя белег в съзнанието му и го озлобява също така - към хората, не само към шантавата му майка.

И аз съм ги плесвала моите, но по-дискретно и винаги основателно.
цитирай
38. анонимен - All we need is love !
12.09.2012 12:53
http://www.youtube.com/watch?v=r4p8qxGbpOk
цитирай
39. makont - Бен, поставена си в ситуация от "осана" до "разпни го",
12.09.2012 13:34
каквото и да направиш в такова положение, все някому ще си крива (визирам коментарите след постинга ти). Аз също те подкрепям. Бих реагирала по същия начин, когато става дума за дете, просто защото сме майки, защото сме чувствителни и защото насилието на по-силния над по-слабия винаги ни е отвращавало, независимо от причината (имам впредвид, че става дума за дете). Може и да не си помогнала особено, дори да си влошила ситуацията, но поне за миг това дете е усетило, че все пак светът не е толкова лош и има кой да го защити, и че мама не винаги е права. Поздрави, Бен!
цитирай
40. vania23 - Не те критикувам,
12.09.2012 14:28
но нямаше да постъпя като теб. Предполагам, защото съм се обезверила толкова много, че знам, че няма да има смисъл. Все пак правим нещо, когато има смисъл. Тази "майка" е просто представителна извадка от едно общество, което се изражда от десетилетия. Да живееш в България е отвратително преживяване, освен ако не си анонимен тото-милионер, който си кюта кротко и няма нито една връзка с обществото, такова каквото е.
Децата... ужасно болна тема. Те се възпитават по ужасен начин вкъщи от родители, които не искат да са родители или не могат да бъдат родители, за да попаднат рано или късно на улицата, където навсякъде им предлагат наркотици. Марихуаната понастоящем е просто полезна билка, употребявана от съвестните деца. До там сме я докарали.
Тези деца от малки научават, че образованието няма да им даде никакво предимство в живота, а труда няма да им донесе възможност за нормален живот.
За какво въобще говорим в тази изродена обстановка?
цитирай
41. zemela - Най-лесно е да си изкараме нервите ...
12.09.2012 14:53
Най-лесно е да си изкараме нервите върху децата, нали? Те са достатъчно малки, крехки и беззащитни, за да можем да го направим без усилие, пък и сме убедени, че си е наше право. Спокойно можем да накажем дете, че не успява да реши задачата, която, между другото, и ние не можем да решим, че е говорило неприлични думи, които е научило от нас, че е набило някого в училище, защото достатъчно добре сме му показали, че само с бой се налагат власт, ред и контрол...А че възпитанието на другите започва от нашето собствено, че никой не е длъжен да ни покрива емоционалните дефицити, че това хлапе трябва да стане мислеща личност, а не послушна марионетка... кого го е грижа?
Реакцията ти е била напълно нормална. Безрезултатна, прибързана, но... естествена и човешка. Ако не си била толкова афектирана от случващото се, може и да си се замислила за това по какъв начин да покажеш на тази жена, че греши. Но добрите хора се вбесяват, когато виждат как малтретират пред очите им слабо и невинно същество, което би трябвало да е обградено с обич и търпение. А на детенцето няма как да си навредила повече от това, с което го е наказала природата - истерична майка.
Поздрави, Бени!
цитирай
42. анонимен - "Не ме интересува какъв ти е животът"
12.09.2012 15:48
А би трябвало, Бенра! Майката на това бебе би могла да ти е дъщеря. Ти със сигурност си към 50-те и ме учудва злобата, с която повечето коментаторки
под този текст заклеймяват младото майче, 20-23 годишно момиче - все жени, които отдавна не стават за майки по чисто биологически причини.
Къде ви е толерантността, къде ви е любовта, къде ви е човешкото отношение?
Толерантността не се доказва с бла-бла по форумните ви седянки, а именно в такива случаи, когато две деца на улицата се нуждаят от помощ!
С какво право делите хората на добри и лоши и ВИЕ се слагате в графата на добрите?
Кои сте вие, че да съдите? Май отдавна сте се самозабравили, както сте забравили и това, че това младо момиче и неговите връстнички също са ваши дъщери, че и внучки. Нали вие сте ги възпитавали, защо сега ги съдите?
Или, аха, ще кажете, че вашите деца са възпитани? Но нали и те са зрели хора и някои от тях също имат деца?
Откъде сте сигурни, че вашите деца и внуци също не са били на мястото на майката, която сочите с пръст и сте готови да разкъсате?

Същите сте като ония селянки с вилите от "Кукла на верига"и ако можехте щяхте да направите същото и съвестта ви да е чиста, защото сте постигнали справедливо възмездие.Както се казваше в един уестърн: добрите каубои от добрина избиха лошите индианци.
Ей, събудете се и се засрамете, не се обръщайте против децата си! Те не са изчадия, а ваши деца!

цитирай
43. анонимен - Е, това е най-тъпото и идиотско изказване, което четох по темата! Я наистина се събуди и засрами! Не Кого, а Какво защитаваш? Прибиването на деца, че и по улици
12.09.2012 16:19
анонимен написа:
"Не ме интересува какъв ти е животът"
А би трябвало, Бенра! Майката на това бебе би могла да ти е дъщеря. Ти със сигурност си към 50-те и ме учудва злобата, с която повечето коментаторки
под този текст заклеймяват младото майче, 20-23 годишно момиче - все жени, които отдавна не стават за майки по чисто биологически причини.
Къде ви е толерантността, къде ви е любовта, къде ви е човешкото отношение?
Толерантността не се доказва с бла-бла по форумните ви седянки, а именно в такива случаи, когато две деца на улицата се нуждаят от помощ!
С какво право делите хората на добри и лоши и ВИЕ се слагате в графата на добрите?
Кои сте вие, че да съдите? Май отдавна сте се самозабравили, както сте забравили и това, че това младо момиче и неговите връстнички също са ваши дъщери, че и внучки. Нали вие сте ги възпитавали, защо сега ги съдите?
Или, аха, ще кажете, че вашите деца са възпитани? Но нали и те са зрели хора и някои от тях също имат деца?
Откъде сте сигурни, че вашите деца и внуци също не са били на мястото на майката, която сочите с пръст и сте готови да разкъсате?

Същите сте като ония селянки с вилите от "Кукла на верига"и ако можехте щяхте да направите същото и съвестта ви да е чиста, защото сте постигнали справедливо възмездие.Както се казваше в един уестърн: добрите каубои от добрина избиха лошите индианци.
Ей, събудете се и се засрамете, не се обръщайте против децата си! Те не са изчадия, а ваши деца!


Тотално малоумие.....
цитирай
44. анонимен - 43
12.09.2012 16:44
По-малоумен коментар на друг коментар от твоя и аз не съм чел
цитирай
45. benra - 42,
12.09.2012 17:39
Започвам с най-сърдечните поздрави и с добре дошъл, т.е. наминал, т.е. каквото и да е....
Любимите ми аргументи, ше знаеш са възрастовите и онези с теглото, има също и един друг любим-щот си грозна...Ей такива аргументи ме вдъхновяват.
Дали съм майка, баба, леля, стрина, вуйна или тетка на въпросното майче няма знач, щото то ме напсува на всичките, а и на още няколко, за чието съществуване и не подозирах до момента. Няма знач и дали е на 50, на 20 или на 18, също така без абсолютно никакво значение за мен е дали е омъжена за Брат Бит или за Кольо Циганино. И дали е красива няма значение. Но ако те интересува-не беше, и секси не беше, и млада не изглеждаше. Най-вероятно поради живота, който спомена и който не й е сложил нож на гръкляна и не й е казал-раждай, ма!
А аз, както вече казах, съм зла и цинична. Такава бях га бях млада и убава, такава съм и сега, особено, когато някой рита двегодишно дете по тротоарите, а още повече, когато го тръшне на земята като същински Дан Колов. Ей в такива моменти не се сещам да проведа интервю с Дан Колов, не ми минава през старческата тиква да помисля Дан Колов за щерка си, нито да проявя някаква доза съчувствие към Коловия Дан. Тогава просто съм зла леля, баба, тетка, стрина, вуйна, баба и каквото там си избереш от списъка да съм. И изпитвам неистовото желание да се появи един истински Дан КОлов и да я метне тая простакеса на земята по аналогичен начин и после да й обяснява, че животът му бил гаден и трамваят видиш ли закъснявал.
Аз не съм социална служба, аз съм прост-о човек и някак си ми е несърцеприятно да гледам насилие. И някак си отделям насилието от простото изнервено родителско пошляпване.Това щото много съм живяла и много съм видяла, вероватно.
А ти, 42 анонимен, имаш пълното житейско право в подобна ситуация просто да отминеш, проявявайки най-висшето си съчувствие към псуващата и ритаща особа, проявявайки цялата си възвишена човечност.
Аз, уве, такваз възвишеност не притежавам, както вече стана ясно и всеки път, когато някой рита дете по тротоарите или някъде другаде, ще се
цитирай
46. benra - продължение до 42
12.09.2012 17:44
намесвам, но не мога да обещая, че винаги ще бъде само и единствено вербално...Не мога...да обещая. Та така - и аз в графа добри не съм и не бих могла да бъда, защото добротата е една особена човешка категория, която има особеното свойство да не се самоприлага. Иначе патетизмът ми допада, аз обичам патетизъм и друг път обещавам да напиша дълга тирада за децата, за нашите деца. Не само за онези, които биват бити.
цитирай
47. benra - отговори разни и разнообразни
12.09.2012 17:54
Първо да кажа на всички - много благодаря, че сте тук и коментираме това, което коментираме. Кой крив кой прав в случая няма значение,в смисъл дали съм била или не права, значение има, че важните проблеми ни карат да се замислим и за други важни неща.

никодима,
западното общество е дори прекалено активно по темата, мисля аз. За жалост линията е много фина и е трудно да бъде точно определена. Аз вярвам, че тези неща се усещат, т.е.-виждаш кога нещо е насилие. Защото не всеки бой е насилие. А понякога системното вербално насилие е още по-страшно. Поздрави сърдечни!

Стойчо,
като казах лицемер, имах предвид себе си. Защото животът ни налага често да бъдем лицемери и да сме правилни, за да бъдем одобрявани и харесвани, за да бъдем добри. А тук можем да си позволим лукса да бъдем себе си, за себе си говоря :-)))

осичке,
и аз съм плесвала и понякога ми се е искало това мойто да го ...., амаа...то това друго, от любов. Поздрави и на теб!

makont,
няма как всеки различно гледа на ситуацията, особено когато е преразказана.Аз и сега бих реагирала отново така, какво да се прави в такива моменти човек е спонтанен. Благодаря!

ваня,
всеки би постъпил различно в зависимост от много обстятелства, нормално е. Никой не може да знае как би постъпил точно в тази.Само аз.и ако има нещо, за което съжалявам е, че все още не знам има ли начин да бях постъпила правилно ефективно. Поздрави!
цитирай
48. benra - още отговори
12.09.2012 18:00
чери,
знам си аз, че винаги сме от едната страна на барикадата, въоръжени :-)))

кас,
съгласна и аз обикновено минавам с втренчване, но сега....

ран,
готик е мъдър и добър родител, та в този ред на мисли-разбира от дисциплина. Аз май не съм добре с дисциплинирането, но пробвам с обич, изслушване и такива неща. Получава се само не ми се получава да съм разумна понякога...явно.Поздрави

Ако съм пропуснала да отговоря на някого, моля за извинение!
цитирай
49. benra - сетих се още нещо, чери
12.09.2012 18:24
ма верно ли ми е твърде дълъг носът? Ще трябва да звънна на доктор Енчев. Май...ако ми остане свободно време от преследване на майчета по тротоарите.
Усмивки за всички!
цитирай
50. анонимен - родител
13.09.2012 19:15
Два пъти съм шамаросвал синът си,за което много съжалявам.Сега обаче съм на път да го направя за последен път като гледам как той пердаши децата си.Да биеш по-слаб е признак на слабост,особено дете което очаква от тебе закрила.Травмите не се лекуват.Извинявам се на дамите,но те допускат една фундаментална грешка,като считат децата за своя собственост,децата са хора от твърде ранна възраст.
цитирай
51. studopor - Според мен има случаи, когато тр...
15.09.2012 12:41
Според мен има случаи, когато трябва да плеснеш 1 или 2 шамара. Но да го подмяташ като чувал с картофи... Това все пак е живо сЪщество - един ден ще пораснте. Има 1 приказка - "Млякото не мога да ти вЪрна, ама боя..." Според мен всеки родител трябва да си прави сметката за какво, кога, как и колко силно удря детето си, защото всичко се врЪща!
цитирай
52. анонимен - Мммда. След като лесно можеш да си представиш
18.09.2012 15:32
какъв ще бъде животът на русото ангелче в бъдеще, вероятно можеш да си представиш и живота на нервозната мама в детството. Колкото и да не те интересува.
цитирай
53. pevetsa - БЛАГОДАРЯ!
28.09.2012 11:23
БЛАГОДАРЯ ТИ, БЛАГОДАРЯ!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: benra
Категория: Лични дневници
Прочетен: 4392291
Постинги: 739
Коментари: 12621
Гласове: 29486
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031