Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.02.2012 12:42 - Честит ден на майчиния език
Автор: benra Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4505 Коментари: 8 Гласове:
12

Последна промяна: 21.02.2012 12:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Днес е световният ден на майчиния език, който се чества всяка година от февруари 2000 година насам, по решение на Генералната Конференция на ЮНЕСКО. Целта му е да насърчи езиковото и културно многообразие, съхранявайки го.  *** image„Езикът е система от знаци, използвани за комуникация, като под знак може да се разбира всеки символ, годен да служи за взаимно общуване на хората „ – Това си повтарям, докато надничайки зад гърба на 16-годишната си дъщеря се опитвам да дешифрирам.

- lol i RROFL! Pls w8 mothera e tuk.

Уот да му се незнае говори това дете?

- Скриймваш ме! – укорително произнася същото това дете, а аз продължавам наум с дефинициите:

„Съществува разлика между език и реч. Докато речта представлява употребата на езика, функционирането му, то езикът от лингвистична гледна точка е системата от правила, речниково съдържание." Вероятно, когато са създавани тези дефиниции, езиковедите не са сметнали за нужно да уточнят кой език, колко езици и употребени как. Но, естествено, това се е случило далеч преди ерата на интернет и мобилните комуникации.

Днес и езикът, и речта имат коренно различен облик, плод на динамиката на съвремието, която динамика неминуемо, както векове преди, се отразява на начина на говорене, писане, изразяване, комуникиране, отразяване. Разбира се, всички знаем, че

езикът е динамична система imageи лексиката е изключително крехка, или може би – еластична, и податлива на всякакви влияния. Тези влияния обогатяват и усъвършенстват езика, развиват го и допринасят за неговата жизненост. Тогава защо се дразня, когато детето ми отива на среща с „френдове" или пък президентът изготвя „екшън" планове? Защо слухът ми чувства дискомфорт, когато в новините съобщават, че българският „йогурт" е най-добрият в света или че еди кой си е „канцелирал" поканата за визита у нас. Всъщност и думата „визита" не е никак българска, както и „дискомфорт", както и „динамика"...

Според изследване на академик Стефан Младенов, датиращо от далечните 1920-1921г., единствено думите бисер, белег, белчуг, бъбрек, пашеног, тояга, чипаг, копище, кумир, сан и чертог са думи, останали от езика на Аспаруховите българи. 11 думи. Невероятно нали?

Възникване българския книжовен език

През 6 век започва преселването на славяните на Балканския полуостров, през 7 век Българите, предвождани от хан Аспарух минават долното течение на Дунав, покоряват славянското население в Мизия и поставят началото на нова държава, именувайки я България, а населението й – българи. Прабългарите обаче били далеч по-малобройни в сравнение с числеността на заварените славянски племена и така в течение на времето завладените славяни претопили завоевателите, преобразувайки и измествайки езика им. За да останат единадесет думи, повечето от които напълно неизвестни на съвременните българи.

През 863 г. Солунските братя създават азбука, основаваща се на звуковата система именно на славянската реч и превеждайки черковни книги на славянски, поставят началото на славянската и българска писменост. Българското наречие, което се говорело към средата на 9 век северно и източно от Солун бива записано на книга и от този момент насетне се превръща в литературен език. Това е и първият, най-стрият славянски книжовен език. В него влизат редица диалекти, чиято съвкупност образува единна езикова общност, наречена български език.

Развитието на българския език като народностен и национален език, се е осъществявало в тясна връзка с историческата съдба на българския народ, с взаимодействието му с други народи, най-вече със съседите неславяни, обитаващи Балканския полуостров. Политическите, икономическите и културни условия, при които е битувал народът ни, оставят отражение и върху развитието на книжовния език. Той се изменя, както лексикално, така и претърпява генерална структурна промяна и граматично престрояване.

Голем фън – би възкликнал един съвременен тийнейджър,

imageкогото навремето бихме нарекли с далеч не така благозвучното название „пубер" и вероятно съвсем основателно би направил логичният извод, че езикът така и така живее с динамиката на времето, следователно уай нот днес, ин диз момент, да не изобилства от англофицирани думи и разнообразни знаци, правещи го по-достъпен, по-съвременен, по-отговарящ на времето, което обговаря.

Той, езикът, българският.

„О, неразумний юроде, поради что се срамиш..." долита като ехо от миналото гласът на Паисий, а Вазов въздиша:

 

Език прекрасен, кой те не руга
и кой те пощади от хули гадки?
Вслушал ли се е някой досега
в мелодьята на твойте звуци сладки?

Разбра ли някой колко хубост, мощ
се крий в речта ти гъвкава, звънлива –
от руйни тонове какъв разкош,
какъв размах и изразитост жива?

Настръхнахте, нали?! Защото той, езикът, българският, е нашата идентичност. Защото те, думите, нашите, умеят най-силно, най-добре да изразяват мелодиката на душата. Нашата, българската. И, защото, векове наред, сме се борили този език, тази реч, българската, да съхранят националното ни самосъзнание. Онова самосъзнание, което ни позволява да бъдем част от света, уникална, самобитна част. Защото...има ли начин да бъдем себе си, без да съхраним себе си? Дали бихме боравили добре с другите световни езици, ако не познаваме и ползваме онзи, който наричаме майчин? Дали бихме били ако го нямаше него – езика ни.

Много въпроси, чиито отговори вероятно са различни за всеки  от нас. По един начин би отговорил крайният пурист, по-друг – онзи който определя себе си като „дете на света".

Но едва ли има българин, който би нарекъл следващия стих на Ран Босилек старомоден:

Родна реч, омайна, сладка,
що звучи навред край мен;
реч на мама и на татка,
реч, що мълвим всеки ден.

Тя звънти, когато пея,
в радостни игри ехти;
вечер приказки на нея
баба тихо ми реди.

Не е старомодно да имаш нещо свое, което те определя, описва и разказва. Нека съумем да го съхраним и за тези след нас, като не спираме да вървим в крак с времето.

***Днес този текст излезе тук и оформлението му е дело на редакционния екип.




Гласувай:
12



1. kite333 - Аз съм съвсем съгласна с теб.
21.02.2012 13:05
Оангличанчването на езика е не само доста неприятно,но и както се оказва и вредно.
Не ги разбирам аз тези,дето имат думата на български,но държат да я кажат на чужд език щото видиш ли това ги прави да изглеждат по-умни.В очите на слепите само.
Да взема да делна ток-що написаното ли щото не мога да се сетя думата изтривам да се факам в простата глава :)
цитирай
2. li4kata - Харесват ми
21.02.2012 17:15
раз-мислите ти! :-)))
Преди сме се "обогатявали" от езика на франсетата и дойчовците, сега - ингилиски вред се чува, да се готви китайският! :-))))
цитирай
3. goran - Аз съм българче
21.02.2012 18:16
Аз съм българче и силна
майка мене е родила;
с хубости, блага обилна
мойта родина е мила.

Аз съм българче. Обичам
наште планини зелени,
българин да се наричам -
първа радост е за мене.

Аз съм българче свободно,
в край свободен аз живея,
всичко българско и родно
любя, тача и милея.

Аз съм българче и расна
в дни велики, в славно време,
син съм на земя прекрасна,
син съм на юнашко племе.
цитирай
4. benra - Оангличанчването на езика е не само ...
22.02.2012 17:41
kite333 написа:
Оангличанчването на езика е не само доста неприятно,но и както се оказва и вредно.
Не ги разбирам аз тези,дето имат думата на български,но държат да я кажат на чужд език щото видиш ли това ги прави да изглеждат по-умни.В очите на слепите само.
Да взема да делна ток-що написаното ли щото не мога да се сетя думата изтривам да се факам в простата глава :)


Вери гуд че не си го делнала, за да мога да шерна мислите ти!
цитирай
5. benra - раз-мислите ти! :-))) Преди сме ...
22.02.2012 17:44
li4kata написа:
раз-мислите ти! :-)))
Преди сме се "обогатявали" от езика на франсетата и дойчовците, сега - ингилиски вред се чува, да се готви китайският! :-))))

Така си е на ред е китайския -там обаче ще го закъсаме йе ро глиф ски:-)))
цитирай
6. benra - goran,
22.02.2012 17:45
Поздрави!
цитирай
7. alarmonline - Проблемът не е в английския
26.02.2012 20:35
или който и да е западен език, защото младите хора трябва да учат западни езици, да четат в оригинал и да разширяват кръгозора си:)
Според мен във всяка една държава трябва да се изучават езиците и на съседите, за да се улесни общуването между граничните държави.

Едно време дядовците ни(между |-вата и ||-рата световна) с основно образование са знаели говоримо по 2-3 езика и са търгували успешно с по няколко страни без да са учили икономика, а българският златен лев е бил конвертируема валута.
Но са имали дух и вяра и може да са учили до 8-ми клас, но са били по-грамотни от много днешни висшисти, вкл, с познанията си по бълг. език и литература.

Пропагандата след 9-ти проми мозъците на няколко поколения, деформира образованието, изкриви го идеологически и сега десетки години по-късно и още най-малко толкова децата ни ще сърбат горчивите попари на всевъзможни образователни "демократични" реформи. За съжаление.

Но най-големият проблем не е в използването на някоя и друга западна чуждица, това ще се преболедува ... Ти правилно си написала, че езикът е динамична структура, а малко ли турцизми има, които така и не са успели да заменят с български думи?

Лошото е, че ни гласят закон, с който да се въведе турският като втори официален език с всички възможни последствия от това. Съвсем сериозно е
и това е причината тази година денят на майчиния език да се отбелязва така официално у нас и особено тържествено в т.нар."турски" региони - в Родопите,
Шуменско и т.н.
А след като нашите "умници" в парламента гласуваха като овце декларацията, че имало етническо прочистване на турското население у нас, вече почнаха и претенциите за обезщетения от страна на Турция спрямо България. Ер Доган тези дни привиква Бойко с целия кабинет в Анкара.
Да е чул, видял или прочел някой в официалните ни медии за това? Няма и да чуе! В момента външната ни полика е табу и работата никак, ама никак не е добре:(
цитирай
8. анонимен - ugg enfant
01.11.2012 05:00
iRstviOwvw <a href="http://goedkopebootsbestellen.jouwweb.nl/#15112">uggs online</a> tMqponAqax <a href="http://goedkopebootsbestellen.jouwweb.nl/#18493">nep uggs</a> zWirgnJkbf <a href="http://goedkopebootsbestellen.jouwweb.nl/#25326">ugg online</a> kVdgxwOcys http://goedkopebootsbestellen.jouwweb.nl/#95152 bRlpezOyng <a href="http://doudounecanadagoosefemme.monwebeden.fr/#12129">doudoune canada goose</a> cVfyakNvkn <a href="http://doudounecanadagoosefemme.monwebeden.fr/#17338">canada goose doudoune</a> hUsadmErfi <a href="http://doudounecanadagoosefemme.monwebeden.fr/#67178">Check This Page</a> tFuqgnRjao http://doudounecanadagoosefemme.monwebeden.fr/#21711
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: benra
Категория: Лични дневници
Прочетен: 4394106
Постинги: 739
Коментари: 12621
Гласове: 29486
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031