Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.09.2011 11:11 - Баба ми и демократката в мен
Автор: benra Категория: Лични дневници   
Прочетен: 5799 Коментари: 23 Гласове:
21

Последна промяна: 09.09.2011 16:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
*Предупреждавам - това четиво не е за хора, които не празнуват в петък*

С "Честит празник!"  ме посрещнаха днес колегите в офиса. 
Около пет минути живях със заблудата, че ми честитят традиционно петъка, докато изведнъж не прелистих наум календара и не ми просветна - 9 септември. Днес. 
    Улици тихи, работен ритъм, няма знамена, манифестации и тържественост. Само едно не се е променило - вярата в утрешния ден и обещанията, че ще бъде. Той, утрешният ден..някога, някой ден, в някое утре.

Звуча песимистично? О, не, само така изглежда. Аз харесвам Вапцаров и неговата вяра, че животът ще дойде по-хубав от песен, по-хубав от пролетен ден.
Вярвам, че и онези хора, комунисти, партизани, обикновени хора, борили се за несъстоялата се светла идея, наистина са вярвали и са искали да сбъднат мечта. Уви..мечта, неприложима към хора.
Помня любимата си баба, събрала цялата мъдрост и болка на живота, как укоризнено ми казваше:
- Чедо, не е важно оти не видиш други страни, важно е оти ората имат леб и работа, чедо.
Тя не беше виждала морето, но беше виждала много немотия и много глад. И се радваше, че може да изучи децата и внуците си , че може да ги види в нови жилища, макар и панелни, че може...

Аз упорито се опитвах да я убедя, че нямаме свобода, че лебът без свобода е горчив, а тя с огън в очите ме гълчеше
- Как да немаме свобода, чедо? Че нали за тая ти свобода умреха ората. За свободата да нема бомби и страх и сички да са равни. Да нема войни, това е свобода.
А аз исках да замина на екскурзия в Париж с майка ми, а не можех, защото сме били семейство... цяло и не можело. Каква ти свобода тогава?
- Що че му гледаш на Парижо - дивеше се баба като й се жалвах - нали у София живееш, у най-убавийо град.
Така и не се разбрахме по темата за свободата, леба и Париж . Така и не успях да й обясня какво е това демокрация и защо толкова много й се радвам
- Измишльотини модерни - смееше се на моята разпаленост - Оно младите се нещо че измислите наместо да си седите на гъзо и да работите. Я ми кажи ти кога, че се земеш с твоето момче и остави тия фносни глупости дето не можем името да им кажем.

Глупости, глупости ама баш глупости, бабо - бих възкликнала днес . И не, защото идеята им е глупава, а защото някак си, чисто по човешки, успяваме да съсипем всяка добра идея. Дори, когато касае нас, живота ни,  живеенето ни.
Мразехме манифестациите. Ето - днес ги няма. И ми липсва. Липсва ми празничността във въздуха, липсва ми онази помпозна приповдигнатост, която, макар и изкуствена и напудрена, внушаваше - вярвай ми, ще бъде.
Честно! Така беше - на първи и 24 май, на 9 септември. 

Сега децата ни не усещат кога е празник.
Да, ние сме виновни, че не създаваме празничност в нашия микро свят, който е част от големия макро-космос. Че не опваме знаме на балкона и че не казваме категорично - ще бъде!
Защото не вярваме? Защото сме се уморили да вярваме или защото някъде дълбоко в нас живее носталгията по девети септември?

Честно казано, не знам отговора. 
Обаче съм уверена категорично в следното:
- И да изтриваме, събаряме, взривяваме миналото, то е част от нас, има го и по-добре да го чуем какво ни казва. То говори, дори крещи.
- Свободни сме тогава, когато разширим границите на мислите си и допуснем, че сме част от цялото
- Никой няма да ни оправи...или ..всеки иска да ни оправи. Но единствено способните да свършим нещо за нас самите сме ние самите
- Ще бъде, ще.
Да идем на мегдана и да тропнем едно хорце...за бъдещето. Петък е.


      









Гласувай:
21



1. kite333 - Днес сутринта (отново) четох в нета какво
09.09.2011 11:24
ТОЧНО се е случило на този ден.Не че не знам,но
едно време в училище учехме едно.
Сега казват друго.
А истината вероятно е някъде по средата.
А ние не можем да вярваме или е носталгия или е умора ?
И аз като теб в подобни дни се чудя :))
Поздрави !
цитирай
2. benra - kite,
09.09.2011 11:30
Мисля, че колкото повече години минават, толкова повече това ТОЧНО ще се размива, размива и в един момент вместо информация ще има единствено ДЕЗинформация.
Аз съм човек, който не одобрява ограниченията на човешките права, във вида и формата на социалистическото съществуване. НО като такъв човек искрено вярвам, че историята трябва да се пази и помни, защото всеки урок е...урок и е важен.
А баба ми беше много мъдра жена :-)))
цитирай
3. benra - леля,
09.09.2011 12:00
аз вярвам в бъдещето. И трябва да е светло. Това са децата ни и техния живот. обаче знаеш ли-именно днес го вярвам, че именно днес ще стане това утре.Ако ме разбираш, извън контекста на понятието "светло бъдеще".
Познавам много семейства, които са разбити именно от този спор.
цитирай
4. makont - Спомних си и аз за манифестациите.
09.09.2011 12:47
Такива закачки и смях бяха. Сега дори на митинги е суховато и почти скучно, дори и поканените певци не могат да го направят сърдечно. Едно време самите ние бяхме други, млади. Страшното е, че ставаме все по-лоши. С лошотия не можеш да градиш. А това с какво е било и сега как е, преиначаването на историята от едните и от другите вече се изтърка. Непрекъснато някой се опитва да ни насажда нещо и да ни превъзпитава, аман. Нека ни оставят на мира да усещаме нещата така, както всеки от нас ги чувства. Поздрав, Бенра и усмивки от мен!
цитирай
5. анонимен - Свободата
09.09.2011 14:19
преди беше ограничена административно и политически, сега е ограничена парично. Бедният човек е силно зависим и в никакъв случай свободен. Огромната част от хората в България са бедни.
Освен това свободният човек е щастлив. Колко щастливи хора има в България?
Спомням си преди 1989 (тогава бях ученик) как всички хора бяхя спокойни и усмихнати.
Наистина, сега имам хубава къща, хубава кола и нелошо материално положение, но бих ги заменил за по-скромни при онзи живот.
За мен ценноста на живота не е в безумна надпревара за печелене на пари и материални придобивки, а възможността да се насладиш на миговете с близките ти хора.
Поздрави,
Стойчо
цитирай
6. benra - Такива закачки и смях бяха. Сега ...
09.09.2011 15:08
makont написа:
Такива закачки и смях бяха. Сега дори на митинги е суховато и почти скучно, дори и поканените певци не могат да го направят сърдечно. Едно време самите ние бяхме други, млади. Страшното е, че ставаме все по-лоши. С лошотия не можеш да градиш. А това с какво е било и сега как е, преиначаването на историята от едните и от другите вече се изтърка. Непрекъснато някой се опитва да ни насажда нещо и да ни превъзпитава, аман. Нека ни оставят на мира да усещаме нещата така, както всеки от нас ги чувства. Поздрав, Бенра и усмивки от мен!

То тази работа с превъзпитаването не се получава. Няма как просто. Трябва сами.
Преиначаването обаче много ме ядосва. Историята си е история, менят се само гледните точки.
Поздрави и усмивки и за теб!
цитирай
7. benra - до Стойчо
09.09.2011 15:09
Даа, и аз някак си, както вероятно си усетил, носталгично се върнах към онези времена. Знаеш ли, липсва ми най-вече спокойствието и усмихнатостта на хората, както и непрестореното гостоприемство и отзивчивост. Няма какво да се заблуждаваме - сега нещата са различни.
Поздрави и на теб!
цитирай
8. neprosvet - Много ми бяха омръзнали манифестациите...
09.09.2011 16:09
А, тогава бях много млада...Обличахме се в национални носии, в ръце с кошнички, пълни с плодове...минавахме пред партийните величия и...трябваше да сме усмихнати/това беше много важно/...
В първите години се радвах, че няма манифестации...
Не страдам от сантименти по миналото, освен по преминалата ми младост...но някакси ми липсва духовата музика, преповдигнатото настроение, но си мисля, че тогава си бяхме и по наивни...обърквам се...често се замислям...
Ето, скоро беше празник на 6 Септември - СЪЕДИНЕНИЕТО...градът е пуст, даже няма и хора по улиците, а аз бях и на работа/не, че имаше неотложни нужди, тъй беше решил работодателя/...ееееееееееее какъв празник е това...една червена дата в календара...ПРАЗНИК без ПРАЗНИЧНОСТ!
Хареса ми постинга ти Бенра! Без да се изявявам като критик го намирам за мнооого човешки, защото може би такива мисли минават през главите на много от нас.
Поздрави!:)))
цитирай
9. benra - neprosvet,
09.09.2011 16:34
Ето-и ти го описваш и ми звучи..красиво. Носии, цветя, празничност..Къде е?
На 6 септември на няколко човека казах-честит празник и те ме погледнаха учудени-какъв празник? Ами те такъв - национален.
Поздрави и на теб :-))
цитирай
10. анонимен - Ще го кажа съвсем кратко, със съо...
09.09.2011 20:40
Ще го кажа съвсем кратко, със съответната терминология която използвам по отношение на демокрацията: "Ако това ви е демокрацията, то тогава да ви пикая на демокрацията! По-добре турско робство."
цитирай
11. анонимен - е го е
09.09.2011 21:26
И аз си мислих да одим до Париж, ама прочетох историята за баба ти и си рекох, че друга столица че посетим. Стокхолм.
Честит комунистически празник, benra :)
цитирай
12. dmv - Само да споделя, другарко, ;Р Они, ...
10.09.2011 11:31
Само да споделя, другарко, ;Р Они, комунетата, решиха да се преструктурират на капиталисти, затова и сега няма демокрация, на мен 9-ти септември никак не ми липсва, макар че признавам, атмосфера имаше, но истината е, че аз бих предпочел, както и смятам да направя, да мога да "отскоча" до Алпите на "разходка", его къде е:), а не да чакам Балкантурист да ме одобри и да ми сложат "слушалка" в рейса.. такива ми ти работи, а баба ти е била интересна жена, напомни ми за моята:) Поздрави, беше ми интересно да чета:)
цитирай
13. benra - kushel,
10.09.2011 12:56
не обичам агресивността, дори вербалната. Баба ми ме учеше да уважавам хората, всичките, особено тези, които считам различни от себе си. Защото всеки има причини да е това, което е. Изпращам ти поздрави!
цитирай
14. benra - И аз си мислих да одим до Париж, ама ...
10.09.2011 12:57
анонимен написа:
И аз си мислих да одим до Париж, ама прочетох историята за баба ти и си рекох, че друга столица че посетим. Стокхолм.
Честит комунистически празник, benra :)
На мен ми се ходи до Атина- близо, слънчево и морско :-)))Честита събота!
цитирай
15. benra - другарю дмв,
10.09.2011 13:00
Балкантурист не ме одобри тогава за Париж и съм му много сърдита, пробвах и орбита, ама и там ударих на камък...Кво да се прави-това често определя възгледи :-))))
цитирай
16. dmv - и прави хората съмишленици:) Амин и ...
10.09.2011 13:56
и прави хората съмишленици:) Амин и прекрасен ден, другарко Бенра, забавлявах се във вашият блог, както винаги, по другарски:Р
цитирай
17. dmv - ПС, Атина е гадна, по добре надолу ...
10.09.2011 13:57
ПС, Атина е гадна, по добре надолу към Коринт, само идея:)
цитирай
18. benra - другарю дмв,
10.09.2011 21:01
Ще да се вслушам в уместната ви вметка и може да мръдна къмто Коринтос...другарски благодарности за дружеската ви идея! И наздаровя може би с узо...?
цитирай
19. osi4kata - и аз обичам Вапцаров, и аз мразех ограниченията на соц-а,
12.09.2011 04:37
но и моите деца не анаят кога е празник :))).

Знаеш ли, когато преди два дни гледах откриването на световното по ръгби в Окланд и се сетих за нашите манифестации...
цитирай
20. sparotok - хареса ми мисълта ти
12.09.2011 14:07
Хареса ми мисълта ти - историята трябва да се пази и помни, защото всеки урок е...урок и е важен....

Така е, трябва не само да помним, но и да си извлечем поука, за да не ни се налага да повтаряме грешките на хората преди нас.

Поздрави!
цитирай
21. анонимен - Освен Вапцаров,
12.09.2011 16:56
обичам и Смирненски и уважавам идеалистите, които нямат нищо общо със сатрапите, стъпили върху идеите им!
цитирай
22. benra - . Така е, трябва не само да помним, но ...
12.09.2011 17:07
sparotok написа:
.

Така е, трябва не само да помним, но и да си извлечем поука, за да не ни се налага да повтаряме грешките на хората преди нас.!!!

Поздрави!

Съвсем съгласна! Поздрави и от мен!
цитирай
23. benra - обичам и Смирненски и уважавам и...
12.09.2011 17:08
angpiskova написа:
обичам и Смирненски и уважавам идеалистите, които нямат нищо общо със сатрапите, стъпили върху идеите им!

Човешкият фактор....
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: benra
Категория: Лични дневници
Прочетен: 4392089
Постинги: 739
Коментари: 12621
Гласове: 29486
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031