Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.07.2011 12:08 - Изгревът трябва да се състои
Автор: benra Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2695 Коментари: 8 Гласове:
14

Последна промяна: 01.07.2011 12:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Дали посрещнах изгрева днес?
Не, признавам си засрамено - спах, увита в завивките си, дори се успах.
Дали ще потопя пръсти в морето...днес?
Не, казвам го натъжено, защото обожавам морето, но съм далече залече от него.
Какво точно е Джулай и защо точно е Джулай.
Не е ли просто първи юли. Поредният първи ден, на поредния пореден месец?
Непросветените казват, че празникът бил чуждопоклонически, запалените тропат с крак отстоявайки си изконното право празникът да си е наш.
И ний да сме дали нещо на света, нещо бунтарско, нещо свободно, нещо...
Добре де, ще ми опонира някой - ако тогава, по соц време, майките и бащите им са търсели свободатата от тоталитаризма, що дирят днешните младоци по бреговете морски. Какъв изгрев очакват? Нали той уж изгря?
Това, разбирате, е реплика на скептика, който винаги назидателно размахва пръст, който повдига листенцата на цветето да търси скрит отровен бръмбър, който просто отрича.
Нужно ли е да си хипар, за да мечтаеш за изгрев?
Нужно ли е да си дете на седемдесетте, за да тачиш свободатата?
Нужно ли е да отговаряш на някакви специални прошнуровани и прономеровани изисквания, за да се включиш в нещо, което чувстваш, но не можеш да обясниш?
Ами не.
Казвам аз, разбира се. Всеки е свободен да ми опонира. Както казах - не съм на Камен бряг, и на бряг не съм, но чакам всеки изгрев с надежда, че ще се случи и, че ще е по-слънчев и истински. Че онова чакано утре най-накрая ще се състои. Че нощта и бурята ще останат зад мен и с просветлението ще намеря най-вече себе си, отвъд символиката. 
Иска ми се да разпусна коси, да вържа лента на челото, да обуя разкъсани дънки, да се метна на мотора  зад някой, чието тяло излъчва сила и да тръгна към изгрева, към морето.
Сто процента тогава точно ще съм истинска. 
И все пак...изгревът над морето се е състоял...отново! Страхотно, нали!








Гласувай:
14



Следващ постинг
Предишен постинг

1. dmv - Изгревът, за който мисля говориш, ...
01.07.2011 12:19
Изгревът,за който мисля говориш,за едни се състоя,за други не - дългосрочният такъв ...Джулая си е идеална идея..
цитирай
2. makont - Утро като утро,
01.07.2011 12:51
но има символика в него. Все пак си го посрещнала на ум, с разпилените коси и скъсаните дънки, яхнали мотора, пътуващи към изгрева. Поздрав, Бенра, дано изгрее по-скоро слънцето, което би огряло всички.
цитирай
3. gwendoline - Даа, Джулая е в ума и сърцето, дори когато не можеш да стоиш на морския бряг и
01.07.2011 12:57
да посрещаш лице в лице изгрева! И аз искам да нахлузя раздраните дънки, да разпусна коси и да се метна на мотор, даже аз да си го карам, ам тц, ще пропусна и този път... :)))
Поздрави!
цитирай
4. ledzeppelin - Какво ли не...
01.07.2011 13:42
се изписа за Джулая.
А това е просто един хубав повод да отидем до морето, да се цопнем, да поплуваме, да поседим покрай огъня, пиейки винце или който каквото...да попеем, да се посмеем, да поприказваме, да се надрусаме... да потанцуваме, да посвирим, да правим каквото ни се прави...с приятели. и с хора, които мислят като нас - че светът е наш, че няма значение дали си черен, бял, богат, беден, дебел, слаб, грозен, красив и т.н. Всички имаме нужда само от едно - любов.
цитирай
5. анонимен - Ето и един ителигентен материал, който поставя и въпроса за мястото на днешните младежи.
01.07.2011 22:25
Хипита за една бира

Райко Байчев,

Джулиан Ленън, синът на великия Джон Ленън, беше човекът, който погреба хипитата. В едно интервю той казва: "Сега няма социална атмосфера, която да роди хора като баща ми и такива, които да го последват". Иска се мъжество и ум за подобни думи, особено когато имаш татко, по-популярен от Господ. Но Джулиан е прав - епохата е друга. Хипитата дойдоха, свършиха си работата и си тръгнаха. Не можеш да се изкъпеш два пъти в една и съща река. Посрещането на Джулай на Камен бряг е нещо хубаво, но пък и не кой знае колко специално.
Не ме разбирайте погрешно. Хипарите са чудни хора. Но онези, които знаеха защо го правят. Хипи си, когато публично гориш десетки чували с повиквателни за войната във Виетнам. Хипи си, когато се събират още 50 000 като теб, обсаждат в Пентагона, а момичетата пъхат цветя в дулото на войниците, които пазят сградата. Хипи си, когато ти се повръща от консуматорската култура, когато пътуваш като Джак Керуак, мислиш като Кен Киси, чувстваш като Алън Гинзбърг и друсаш като Уилям Бъроуз. Но когато пиеш бира в Борисовата градина, не правиш нищо друго, освен да пиеш бира в Борисовата градина.
Хипитата бяха велики, защото бяха източници на послания, достатъчно мощни, за да разтърсят не само Щатите, но и цяла Европа. Бунтът на сегашните условни хипита е безадресен и ням. Той е в общи линии бунт да не бачкаш прекомерно много и да си изкарваш добре на палатки. Приятна идея, но само толкова. Политическата мощ, основното оръжие на поколението Ленън, отсъства. С други думи, концентрацията на смисъл в съвременните хипита е толкова ниска, колкото и на алкохола в бирите, за които стана дума малко по-горе.цитирай
цитирай
6. totoni - Бени, може ли да споделя този текст ...
03.07.2011 23:17
Бени, може ли да споделя този текст във Фейса? Абсолютно те подкрепям и ми е тъжно, че отново не бях на брега да посрещна изгрева. Дали изгревът на 1 юли е по-различен от всеки друг изгрев край морето? Изгревът там винаги е невероятен, но какво лошо има да потърсим свободата? Или просто да се оставим на емоцията? Скептици? Не ги разбирам...
цитирай
7. benra - totoni,
04.07.2011 12:47
ама разбира се, че може
ти пък. Хубаво е да търсим свободата и себе си
цитирай
8. ledzeppelin - кушел,
05.07.2011 21:37
може и да си прав обаче все пак повечето хора, които пият бира в Борисова и си изкарват добре на палатки са много по-стойностни и положителни отколкото чалгарите примерно...а щом им харесва да се филмират,че са хипита - тяхна воля...все пак нищо лошо не правят.Колкото до войните...те не са спрели и няма и да спрат никога, явно и тру хипитата даже не са успели да го постигнат ;)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: benra
Категория: Лични дневници
Прочетен: 4393984
Постинги: 739
Коментари: 12621
Гласове: 29486
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031