Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.04.2011 11:32 - Когато бях шофьорка
Автор: benra Категория: Лични дневници   
Прочетен: 5284 Коментари: 24 Гласове:
30

Последна промяна: 01.04.2011 15:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                        Вечер,  късна вечер. Тъмно като в рог - беше изразът, в който тази вечер се беше облякла. Луната, гушнала се с два облака,  хич и нямаше намерение да върши работата си на осветително тяло.  Земята тънеше в абсолютен, тотален, непрогледен  мрак. Дори уличните лампи  не нарушаваха мрачното й вглъбение. Е...може би не Цялата Земя, но северната отсечка на Околовръстния път на столицата - със сигурност.    Зад волана съм аз, шофьорката,  а на задната седалка - тя, навигаторката. Слънцето, светлината...дъщеря ми, самата прелест и такт :         - Мамо, извинявай, ама влачиш се  като бабичка, е…гати         - Стига си ме разсейвала, и без това нищо не виждам. Едно че няма лампи по тъпото...извинявам се, исках да кажа - по тъмното околовръстно. Второ - тези  фарове определно не са читави. Чудя му се на баща ти как вижда. Детето изсумтява някъде зад врата ми и аз усещам проницанието на  погледа й да дълбае насмешлива дупка по пети прешлен.         - Нищо не виждам, честно – продължавам монолога, като се старая да не изляза от платното, следейки усърдно бялата нишка на осовата линия. А тя се вие като змия в поле - ту се скрие, ту се покаже и а-ха да те захапе. Първа дупка, втора дупка, трета дупка.          - Ма-моооо!!!! Няма начин да не си изкривила някоя джанта! – еее, това малкото не спря да меле , бе!Какво разбира 10-годишна пикла от джанти ми кажете?!          - Не знам дали съм изкривила джанта, обаче си изкривих врата да се взирам напред. Ей Богу, нищо не виждам!!!Нищичко!  Четвърта дупка, пета дупка…         - Мамо, мамо, спри, спри, СПРИ!!!Полицааааааааааааай!!!! Пронизителният писък  на дъщеря ми ме кара да подскоча на седалката и автоматично да отпусна педала на газта.          Наистина, в мрака, в тъмата, греещ в светоотразителното си зелено, тича служител на КАТ и енергично размахва стоп палката. Има нещо извънземно в зеленикавия му силует. Шапката му се е килва леко назад и а-ха да падне. Що тича тоя човек?  Като че ли мога да избягам с  30-40-те километра вчас, с които пъпля по почти безлюдния път. Намерил кого да спре. Ама нали трябва да отчете дейност.  Разбирам го. Натискам спирачката и почти с досада смъквам страничното стъкло.  Полицаят диша учестено и, съвсем забравил протокола, който изисква първо да ми се представи, изстрелва:         - Ама, госпожице, Вие защо карате БЕЗ фарове!         - Госпожа, госпожицата е отзад…- поправям го спокойно аз, посочвайки с елегантно махване чудото на задната седалка. А чудото е провряло глава над лявото ми рамо и двете му плитки  любопитно се поклащат.         - Госпожо, защо карате БЕЗ фарове???? – настоява инатчийската блюстителят на реда.         - Без фарове??? Не е вярно!!! - някъде бях чела, че пред органите на властта трябва да отричаш до край(каквото и да значи край) - Пуснати са ми фаровете, ако не бяха, таблото нямаше да свети – и в потвърждение на последното посочвам искрящото в интимно синьо табло на автомобила .
Намерил как да завързва познанство. Ама-ха. Не вижда ли, че съм с дете? Въпреки това, почти инстинктивно , подръпвам деколтето на опъната си блузка и леко се изпъчвам...почти..инстинктивно...леко. 
    При този ми жест мъжът с фуражка посяга към онази част от физическата ми същност, която деликатно се подава от спрялото возило. Изтръпвам, стомахът ми се свива,  и тъкмо да възкликна укоризнено - Ама, моля Ви се, детето...когато той, полицаят, с никак кавалерски жест избутва онази ми физическа същност  от страничното стъкло, навира глава във вътрешността на колата, докопва... копчето за фаровете , врътва го и – О, светлина!!!О, чудо! Пътят грейва пред мен с всичките си дупки и неравности. Видим.       - Ето това са Ви фаровете, госпожа!!!Досега бяхте на габарити – кресчендото на гласа му като че ли издава известна безпомощност.       - Боооооооооооооже, ако знаете колко съм Ви благодарна!!!- възкликвам радостно и единствено затворената предна врата ми пречи да  се хвърля благодарствено на врата му – от двайсет минути се чудя защо нищичко не виждам, а то защо било. Благодаря!Ама много БЛАГОДАРЯ! Полицаят, неизвестно защо, не споделя радостта ми, раменето му се отпускат уморено, шапката му се килва още по-назад и с някаква, непонятна за мен ,безмълвност  прави красноречив  знак да се пръждосвам. Иска ми се на раздяла да му кажа две-три хубави думи. Да му кажа, че тъмнината е само привидност, че трябва да намери красотата в нея и да й се отдаде. Че той Е, Че може, Че трябва да повярва в себе си и в мисията, на която се е отдал. Че тя е светлина! Че той е светлина, че светлината....
     - Мамо, пръждосвай се, докато не са ни арестували - гласът зад главата ми прекъсва алтруистичния ми порив на позитивизъм и другарска взаимопомощ и, макар да не разбирам какво иска да каже с репликата "докато не са ни арестували",  се пръждосвам... 

 




Гласувай:
30



Следващ постинг
Предишен постинг

1. panazea - Послужил е за нещо този катаджия.
01.04.2011 11:41
Поначало са безполезни .
цитирай
2. karambol5 - ТИМ ШЕЛ, Бенра :))) Няма такъв ...
01.04.2011 11:42
ТИМ ШЕЛ ,Бенра :)))
Няма такъв смях :))))))))
цитирай
3. razkazvachka - Хахаха! Добре че нямам дъщеря...
01.04.2011 11:52
С момчетата е лесно - даваш им ключовете и минаваш на навигаторска позиция:))))
цитирай
4. kasnaprolet9999 - Ех тези мъже, все не са доволни от ...
01.04.2011 12:04
Ех тези мъже, все не са доволни от нас, даже когато сме им благодарни за нещо пак се цупят и ръкомахат, ама ти не им се връзвай и ние ги взимай насериозно :)))))
цитирай
5. karambol5 - С момчетата е лесно - даваш им клю...
01.04.2011 12:13
razkazvachka написа:
С момчетата е лесно - даваш им ключовете и минаваш на навигаторска позиция:))))

Налиии :))))) Кеф да си имаш щофьорче ;)))
цитирай
6. lubara - Поздрави, benra!
01.04.2011 12:49
А сега не си ли?
цитирай
7. rpatel - Е един път и от КАТ да има полза. :-)) ...
01.04.2011 13:00
Е един път и от КАТ да има полза. :-)) Че и мил човек, не те е глобил.
цитирай
8. gwendoline - Охххх, много се смях! :)))))))
01.04.2011 13:25
Още повече, че преди време и аз имах такова изпълнение, въпреки че мен ме спаси един таксиджия, който ръкомахайки успя да ме "светне", че карам без фарове! :)))
цитирай
9. demonwind - Поздрави, Бени!
01.04.2011 13:28
Същата ситуация, обаче в Унгария, посред бял ден. Понеже там е задължително карането на фарове по всяко време на денонощието и годината, а аз за пръв път в живота си карах истинска кола, а не строшеняк от някоя автокъща тип "Сивия лъв", просто не знаех, че карам всъщност на габарити. "Марийката" (както викам на GPS-а) беше тръгнал да ме прекарва през Словения (оттам по принцип е най-прекия път от Белгия до България, обаче ако пишем в сметките и Босна, става доста скъпичко заради визите и отнема доста повече време - ама нали за Марийка граници няма ;))), та се усетих навреме в Австрия и обърнах посоката, обаче така или иначе влязох в Унгария през Сопрон, а не през Гиор, откъдето всъщност минава магистралата от Виена. Та на един т.нар. "национал" (първокласен път, но не магистрала), малко преди да се включа в магистралата за Будапеща, ме спират унгарски катаджии, с които почваме да се разбираме на английско-руско-сръбски език. Разбрах какъв е проблема, обаче ония викат - ясно брато, ама глобата е 80 евро. Викам си - олекнах, ама какво да се прави! Питам ги къде се плаща, ония ми викат, че и в България можело да платя (то си е наистина така, ама пуст аджамия, като незнам). Аз гледам тъпо и единственото, което ми е в акъла, е как на границата ще изляза с неплатена глоба (една колежка при същото упражнение в Швейцария олекна вместо със 150 (там глобите са доста по-свирепи), с 350 евро и едвам й се размина панделата, защото решила, че няма да си плати в Швейцария, ами после, като се прибере в Белгия) и как ще трябва да извадя вместо 80 поне двойно повече евровалутни единици. Оня обаче взе да се чуди как не разбирам и ми вика къде работя. Аз му показах специалната си карта, а другия се одзвери в номерата на колата и вика: "Абе, това дипломатически номера ли са?". Тук топката вече бе в мен - викам "Да, такива са". Ония, същите цигани като нашите катаджии, викат - "Е, що не каза отначало брате! Хайде със здраве и да знаеш за друг път!"
цитирай
10. demonwind - Поздрави, Бени! (продължение)
01.04.2011 13:34
Вече знаех, обаче наистина имахме силни ангели-пазители, защото в Австрия също е задължително карането на фарове, а аз я минах без никакви проблеми. А там проблемите започват от 150 евро нагоре ;)))
Иначе точно снощи го направих това упражнение без фарове - понеже сменяме колата и белгийските търговци са "сериозни" и всичко им е навреме, се наложи да се набутам за возило под наем, на което фаровете трябва да се гасят, когато го гасиш и заключваш. Иначе светят стоповете! А е VW Polo 2010, пък стария ми Тигуан (така ми е мъчно за него, ама на - като ги правят с багажник колкото да събереш една пазарска торба и два стека бира ;))) стоеше с постоянно включени фарове, които гаснеха със загасването на двигателя и изваждането на ключа. Та снощи се наложи да ходя до една аптека (те тук в Белгия са си като нашите по комунизма - по една нощна в квартал, на ротационен принцип - те хората отдавна си живеят в социализъм ;))), та се връщах без фарове. Добре, че някой пиян не ме отнесе (тук пияното каране си е национален спорт, колкото и да се учудят някои). А и колата ебати чешита - като спираш на светофар на неутрална (скоростите са механични), гасне. Като натиснеш съединителя - пали. Колко зор видях докато я запаля без съединител... ;)))

Поздрави отново!
цитирай
11. ckarlet - Поздрави и от мен, Вenra! Хубаво ...
01.04.2011 14:34
Поздрави и от мен, Вenra!
Хубаво си го написала!
цитирай
12. sande - Поздрави, извънредно артистичен разказ, с тънко чувство за хумор, с божествена ирония и самоирония ...
01.04.2011 15:25
... истинска радост за окото и душата.
Не зная другите ти разкази, но този е достаен за дипломна работа.
цитирай
13. benra - Здрасти, банда!
01.04.2011 15:53
Първо да ви питам - какво ви излъгаха днес и какво излъгъгахте?

карамбол, твоят смях е мои 1000усмивки :-)))

panazea, еее, послужи този път

razkazvachka, оо, мисля че и дъщерята скоро ще свърши тази работа:-)))

lubo, рядко шофирам...лош шофьор съм и предпочитам да ме возят и...предпочитат да ме возят :-)))

rpatel, мил,мил, оше го помня:-)))

цитирай
14. benra - Re:
01.04.2011 15:55
gwendoline, ама сме шофьорки та дрънкаме :-))))

demonwind, голям късмет си извадил!!!!

ckarlet, май най-лесно се пише за преживяни неща :-)))
цитирай
15. benra - sande,
01.04.2011 15:56
направо ме накара да навиря гордо нос и тутакси да започна да си търся издател :-))))От теб този комплимент си е направо награда. а разказът вероятно се е получr., защото просто разказах себе си:-)))Поздрави!
цитирай
16. benra - ха!
01.04.2011 17:53
външна модерация ли имаме вече или някой надниква? Тук ми оставиха два анонимни коментара и двата-дим да ги няма.Аз само да кажа ако някой ми прави добро - обичам анонимните коментари, ич ми не пречат.Тук е свободна старана:-)))
цитирай
17. gothic - :)))))
01.04.2011 18:37
то пъти да го прочета - сто пъти ще се хиля като тиква. Не на теб. На начина, по който си го описала :)))))
цитирай
18. makont - Ха, ха, ха,
02.04.2011 13:08
съпругът ми би казал: "Жена шофьор и негър скиор, няма". И аз имам книжка, но така и не карам кола, твоята героиня или ти самата си много смела. Човек трябва да има афинитет към тези неща, иначе няма смисъл да се насилва. Усмивки, Бенра!
цитирай
19. benra - gothic,
02.04.2011 16:38
а аз и 1000 пъти да го разкажа все ще ми се смеят на тиквата:-)))))))
цитирай
20. benra - маконт,
02.04.2011 16:39
самата аз....:-)))))Мъжът ми в малкото пъти, в които съм го возила е оставал безмълвен
цитирай
21. dmv - Зверски се смях, добре ги предст...
13.04.2011 00:27
Зверски се смях,добре ги представяш нещата...А "Шапкарите" не винаги са лоши,но само към дамите,към нас господата се започва"Ъ дай некой лев за бенз на Астрата"..:)Едва ли има някой,който да не е карал без фарове,който казва "не съм"-лъжееее
цитирай
22. benra - dmv,
14.04.2011 10:21
оо, имала съм и други подобни изцепки, не така колоритни, обаче пари за кафе не са ми искали-трябва да им се признае.Все са много галантни:-)))
цитирай
23. dmv - benra-ЕЕЕхеее
16.04.2011 10:39
20 кинта за кафе искат симпатягите:).скъпо ми се види.Ако не беше такава драма с плащането на актове и фишове в КАТ-София,никога не бих им дал нищо на омразните пътни полицаи,ама уви,цял ден ми губят като ходя да плащам,така,че кихам 20 кинта и онзи ми вика"Ам са от сърце нали?!"и сериозно ме пита,а аз всеки път казв3ам-"естествено",а на мен си викам,"да,да за сърцето,за сърцето...":)Лошото е ,че няма как,понякога се нарушават правилата и става кофти...
цитирай
24. tera - Елегантна дама си ти,
17.04.2011 13:18
затова са галантни с теб КАТ-аджиите. :)

Сетих се, че наскоро като бях на лекар, той нещо ми обяснява да не съм се притеснявала за нещо си, а аз му казвам "Ами аз не се притеснявам, много си се харесвам." Той казва: "И аз Ви харесвам." После се усети какво е изтърсил, все пак е на работа, де и се разхилихме и двамата. Голям майтап с галантните кавалери! :)))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: benra
Категория: Лични дневници
Прочетен: 4392751
Постинги: 739
Коментари: 12621
Гласове: 29486
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031