Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.01.2011 10:30 - Децата
Автор: benra Категория: Лични дневници   
Прочетен: 9073 Коментари: 53 Гласове:
34

Последна промяна: 07.01.2011 12:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
       Тези дни доста се изговори за ученическия протест - състоял се или не, нужен или не, справедлив или плод на обикновена гаменщина. Естествено-мненията бяха полярни и естествено(което всъщност не знам защо е естествено) освен аргументи се размениха и доста обиди. Основният довод на тези, които бяха против ученическият протест беше, че видите ли, тези които протестират за някакъв си ден ваканция били обикновени нехранимайковци, лумпени, мързеливци. Искали още един ден да висят по моловете, да се наливат с бира, водка и прочее алкохоли и да нищоправят. И всъщност-съвременните деца предимно това правели - алкохолствали, нищоправели, били безотговорни, разхайтени и крайно мързеливи. А бе кофти поколение растяло, а ние едно време....
     Да си призная, и аз така...Имам една тийнейджърка вкъщи, на която често размахвам пръст, редя умни фрази, задавам идиотски въпроси и всячески се опитвам да я направя такава, каквато аз мисля, че трябва да бъде. Всестранно развита, вседействаща, покорна, възпитана, гениална, тактична, мълчалива, талантлива, скромна, пестелива - някаква такава я искам. Нали е мое дете. А аз едно време...ееех.
     Е да де, ам не. Те не са ние. Не могат и няма да бъдат. Те растат в коренно различно време, имат коренно различни представи за нещата, коренно различни изисквания към обкръжаващия ги свят, коренно различна настройка. Получават коренно различна информация от нас, когато бяхме на тяхната възраст. Те просто са други. И всеки наш опит да ги напъхаме в собствената ни рамка бива гласно или негласно увенчаван с неуспех. Ние бяхме научени да спазваме безропотно правила, знаехме че трудно ще ни се размине тази или онази волност, знаехме че различното мислене не се толерира твърде и гледахме много много да не мислим различно на глас, знаехме че скромността краси човека и, че материалните различия не са нищо добро и не трябва да бъдат демострирани. Говореше ни се много за морал, за обществено и лично достойнство и всеки познат и непознат дебнеше всеки наш ход. От друга страна жадно поглъщахме всяка глътка различна информация, жадно надничахме през прозореца към широкия свят и от все сърце си пожелавахме нашите деца да имат свобода - да се обличат, да мислят, да се изразяват, да протестират, да разчупят рамката, да могат да бъдат различни, да могат да бъдат себе си. И после станахме възрастни...А нашите деца се превърнаха в хаймани.
    Често смятаме,че цялата ни отговорност към тях се изчерпва в закупуването на поредната модерна електронна джаджа и записването на хиляда и сто урока. Задължително хиляда и сто урока.И това е. Те вече имат всичко. Нали са нахранени, облечени, задоволени, от тук нататък се очаква да оправдаят очакванията ни. И, ако е възможно, да не противоречат. И, ако е възможно, да протестират против глобалното затопляне, против изтребването на застрашените видове, против насилието. А не за някакъв си кирлив(ще ме извините за думата) ден ваканция, който е твърде спорно дали изобщо им се полага, а и да им се полага-за какво им е.
Какво стана, драги възрастни, защо, вместо да се опитаме да ги разберем, колкото и трудно да е, ние предпочитаме да ги обиждаме и заклеймяваме, да отричаме техните потребности, да ги наричаме лигавщини? Защо забравяме, че зад грешката на всяко дете стои грешката на някой възрастен? Защо не си даваме сметка, че често тяхното агресивно и обществено неприемливо поведение е вик за помощ, е индикация за проблем, в чието дъно нищо чудно да стоим самите ние?
Преди време попаднах на
това . Бях чувала и преди за децата индиго, но никога не бях се задълбочавала да чуя или прочета нещо повече за тях. Здравият ми разум крещеше, че това са някакви алабализми, които целят да оправдаят разхайтеността на подрастващите. Но този път се заслушах - не знам какво ме задържа -дали простичкият и естествен начин, по който лекторката обясняваше нещата или личното ми желание да намеря някои отговори. Изслушах всички лекции и бях удивена от простотата на очевидното. Няма да преразказвам чутото, защото не бих могла , но който има желание-нека чуе и да прецени сам.
       Иска ми се да можем да да показваме на децата ни,че ги разбираме и наистина да правим опити , преодолявайки себе си, да разберем тях. Защото това е пътят. Иска ми се те да искат и да могат да разговарят с нас, защото съм убедена, че те го искат, но ние често не им позволяваме, изпадайки в ступор от споделеното. Хубаво е да им предаваме собствените си истини, но е грешно да им ги натрапваме като единствено валидни. Те имат необходимостта сами да намерят някои от тях. А нашата основна роля е да ги подкрепяме и да им подаваме ръка. И да не им пречим да мислят, и да бъдат различни, и да бъдат себе си. Защото те не са ние.
Исках да пиша нещо и за образованието, но стана прекалено дълго. Само ще изкажа мнение, че е крайно несъобразено със съвременните изисквания на съвременните деца. Освен, че е несъобразено е осъществявано инертно и клиширано(тук е моментът да поздравя качествените учители, които все още се опитват с любов да възпитават любов към знанията у децата ни)
Би трябвало, каквато е и практиката в повечето развити и не толкова развити държави, образованието да акцентира на
1.развитие на индивидуалните заложби и способности на всеки ученик
2.стимулирането на разсъждението и изказване на лична позиция
3. стимулиране на извънучебните дейности-участие в клубове, изкуство, спорт.
Тук такова нещо няма - всички са(все още) под един знаменател 

 



Гласувай:
35



Следващ постинг
Предишен постинг

1. razkazvachka - Поздрави, Бени!
07.01.2011 11:44
Всяко дете е качествено, преди да попадне на лоши възрастни...
цитирай
2. benra - разказвачке,
07.01.2011 11:47
мдаа, точно така е. Ние, възрастните, вършим поразиите и децата се превръщат във възрастни, които вършат поразии
цитирай
3. gwendoline - Браво!
07.01.2011 11:50
Защо никой не коментира??
Страхотен постинг! Погълна ме, после пък се залепих на клипчето и наистина ме очарова приятния стил на лекторката, която внимателно "отваря очите" на нас, бедните родители :)) Децата са нашето богатство, това не е клише, самата истина е. Не бива да го пропиляваме.
Тук са започнати няколко теми, включително за неадекватното образование, считано от 1 клас до висшите училища. Май ще се включа по-натам ...
Още веднъж, поздравления, benra!
цитирай
4. nicodima - "за грешката на всяко дете стои грешката на някой възрастен"
07.01.2011 11:56
Подкрепям с две ръце... Обикновено нашето поведение е матрицата, по която се възпроизвежда поведението на следващото поколение... Нашата борбеност или задръстеност ще въздействат пряко върху тях. Независимо, че са други и че изискванията на средата също са други.
Образът на младите, който се показва по телевизията и другите медии, е крайно негативен. А всъщност откъде идва бунтът на младите - от това, че още не са взели нещата в свои ръце, за да ги направят както те мислят че трябва... Ние можем само да стоим отстрани и да напътстваме. Но новите идеи ще дойдат от тях...
А това с малките букви, за личната позиция, трябва да е написано с големи букви в съзнанието на всеки родител и учител, но... за съжаление още робуваме на тоталитарни и патриархални възпитателни клишета!
цитирай
5. moreto66 - Много добър пост!
07.01.2011 12:31
Права си, много си права. И аз има тинейджър и имам същите страхове, съмнения, проблеми, надежди..Опитвам се да го разбирам, но ми се иска да има и приемственост. Все пак не всичко, което сме били ние, е неприложимо и за тях. Има какво да научат от нас. Но и ние трябва да се вглеждаме повече в децата си, защото те са носители на новото, те остават след нас. Не бива да им отнемаме правото на бунт, правото на мнение, на свободно мислене и изкаване. Те се опитват да прокарат своята пътечка. А ние сме длъжни да сме до тях и да ги подкрепяме.
Образованието ни се задъхва в остарелия си модел на преподаване. Закостенелите отношения задушават свободния диалог. Има нужда от бърза промяна, докато не са избягали всички. Трябва да задържим младите в България. Какво бъдеще може да има една страна без млао поколение? А това е наша отговорност.
Поздрави!
цитирай
6. gwendoline - nicodima - "за грешката на всяко дете стои грешката на някой възрастен"
07.01.2011 12:33
Парадоксално е, че почти никой "възрастен" не осъзнава това. Моите собствени родители и до ден днешен не разбраха къде им бяха грешките спрямо мен, често спорим за стари неща, не признават очевидното, а са интелигентни хора. Има нещо изкривено в тяхното възпитание, което се опитаха да вменят и на нас, следващото поколение. Освен това със сила не се възпитават деца, имам предвид забрани, наказания, прекалени ограничения. Днешните деца са по-развити, по-чувствителни и трябва друг подход, приятелско отношение и разговор като с равни. Има какво да кажат.
цитирай
7. benra - qwendoline,
07.01.2011 12:55
сблъсъкът между поколенията е вечен и до голяма степен нормален-защото всяко следващо поколение живее при различни условия. Но нашите деца растат в коренно различни от тези, в които сме израснали ние.Коренно различни и доста по-нестабилни в много отношения. И наистина са много по-чувствителни и раними, макар външно да демонстрират точно обратното.Подложени са на много и различни изкушения, дадени са им много неща, наглед, но се очаква да направят правилния избор. От друга страна животът е силно материализиран, което също оказва ужасно влияние.
цитирай
8. benra - никодима,
07.01.2011 12:58
циклим, често циклим някъде в миналото .Бунтът е и затова,че всъщност на тях се гледа като на безкласна буква и биват само порицавани от кой, където свари.От тях се изисква(винаги се е изисквало, разбира се), но се обръща много малко внимание на техните желания, на личните им заложби(което е голям проблем)Колко съвременни деца спортуват, пеят, рисуват, занимават се с нещо,което обичат.Колко родители отделят време и средства за хобитата им? Колко учители се интересуват от индивидуалните им заложби и начинът те да бъдат поощрени и използвани?
цитирай
9. benra - морето,
07.01.2011 13:02
разбира се,че не всичко е неприложимо.Важен е начинът, подходът, комуникацията.
Всъщност мисля че и там е слабата спойка-трудното общуване, нечуването и незачитането.Ние някак си отсичаме- а бе пубертет, какъв пубертет, бе...ние пубертет не сме имали.
Не е вярно, имали сме, ама трябваше да е тихичък и подчинен.А сега е шумен, бурен, крещящ,демонстративен.Искат да бъдат чути.
Права си-длъжни сме да спасим бъдещето на страната си, защото именно децата, които днес заклеймяваме като негодни, са това бъдеще. Трябват спешни промени в образованието и в политиката за развитие на децата. Субсидии за спортните и школите по изкуства, нови образователни методики.Не съм специалист, и детски психолог не съм-но нали уж има бол такива...какво чакат?
цитирай
10. nicodima - 8. benra
07.01.2011 13:33
По повод коментара ти - в блога ми се появи коментар на блогърка, която сподели, че детето и скучаело през дългата ваканция. Не искам да коментирам повторно какво мисля, казах го в блога. Само ще споделя, че съм инвестирала минимални средства, за да си изпращам детето още от първи клас по спортни лагери и зелени училища. Преди 3 години го изпратих на един чудесен лагер в Родопите, устроен на скаутски начала, където децата живяха сред природата, ловиха риба, палиха огън, стреляха с лък и пр. удоволствия, сред чистата още природа на планината. Върна се изподран и щастлив и ми каза, че ваканцията никога не му стига. Днес си събра сака и преди малко ми се обади от боксовата зала. Пак щастлив : )... Колко малко е нужно всъщност...
цитирай
11. svoboda64 - Взе ми думите от устата, Никодима,
07.01.2011 13:59
За мен най-важното за децата ми, а и за всички деца (с хиляди съм се срещала през живота си точно като ученици-тийнейджъри) е да им се създаде чувството за собствена стойност, за индивидуалност, за това, че личното осъществяване не включва само успеваемост в училище и добри маниери... за пред хората.
Но възрастният човек трябва да бъде безкомпромисно честен с тях и в анализите си, и в оценките си. Децата много обичат споделянето на "личен опит"... Както на моите, така и на другите съм им разказвала както за постиженията си, така и за изцепките си, от които впоследствие съм се срамувала. Със сигурност знам, че това действа много повече от конското и наказанията за "непристойно поведение".
На повечето български деца днес им липсват социални и жизнени умения - едно поради ограниченото и повърхностно общуване в семейството ("нахрани ли се", +научи ли си уроците"), друго заради крайното "опростачване" и еднопистовост на т.нар. ни "обществен живот". Тези, които са много чувствителни, а повечето от тях са, просто започват да се крият и да си слагат маски, за да плашат другите - да не ги наранят. Докато в един момент от безкрайно преструване не се срастнат с маската си и тя им става същност. Точно това е ... страшното в момента... Поне от моя гледна точка. Фалшът и калибрирането на едро: като одялани с кирка каменни блокове, защото се търси "лесно вграждане"... а се забравя колко е фина социалната тъкан... Не е най-важното да бъдат "гениални" и с високо обществено положение и заплати, а да бъдат ... щастливи хора, научени да живеят в хармония със себе си и с другите хора. Но не с цената на привидното обезличаване, за да се пълзи... по-лесно. Като ги научим да бъдат себе си. Като ги оставим да направят собствените си грешки и поемат отговорността за тях. Но това изисква хем да си близо до детето си, хем да си на разстояние. Да го следиш как се развива, да му казваш мнението си, но да не му се натрапваш...
Доколкото си спомням от тийнгодините на моите: ужасно много труд
цитирай
12. benra - Re:
07.01.2011 14:33
nicodima, мдаа, така е-децата масово скучаят, защото на родителите не им се занимава.Има чудесни лагери, организирани специално за ваканциите-градски, извънградски.Има занимания по спорт и танци в различни школи. Има много детски клубове за по-малките, които ги занимават целодневно с интерактивни игри, с творческа дейност, разходки. Много малко е нужно, много

свобода,много ми хареса това, което си написала "е да им се създаде чувството за собствена стойност, за индивидуалност, за това, че личното осъществяване не включва само успеваемост в училище и добри маниери... за пред хората." и "Но това изисква хем да си близо до детето си, хем да си на разстояние. Да го следиш как се развива, да му казваш мнението си, но да не му се натрапваш...
"
напълно споделям това ти мнение!
цитирай
13. svoboda64 - :) Бенра,
07.01.2011 14:39
В случая не става въпрос за мнение, а за опит... изстрадан с поредица от грешки и много тежки периоди в комуникацията през бунтарския период, особено с големия ми син :)))))
цитирай
14. benra - svoboda,
07.01.2011 14:45
честно да ти кажа, когато дъщеря ми беше по-мабка бях твърдо убедена,че проблеми с комуникацията няма да имам никога.Не и аз...Да, ама...И, правейки грешката((често) да назидавам, размахвайки пръст и повишавайки тон, разбирам,че не това е пътят,че така само отдалечавам, а когато проявя толеранс и разбиране към неща, които всъщност вътрешно ме карат да треперя виждам,че се получава чуване и говорене и,че постигам ефекта, който се опитвам да постигна, викайки.Едно разбиране и една целувка в труден момент вършат чудеса.
Някой може би ще ме обвини, но съм я помолила, когато изпита желание да избяга от час да ми се обади.
цитирай
15. svoboda64 - Бен :)
07.01.2011 15:28
Аз на Големия му пишех писма. Защото се обръщаше с гръб към мен и отказваше да чува... която и да е част от конското или пледоарията ми. От 9 до 12 клас ни бяха най-кошмарните години - на тотален бунт, включително с купоните, нощните дискотеки и цигарите... Не ходеше на училище - два пъти беше с приз "Призрак на годината", което училището му раздаваше в различни учредени категории за учители и ученици (12 СОУ) и дори на едната церемония пак беше отсъствал, че някой му го донесе :)

Но в това време се научи да работи... онова, което му харесва... да поправя двигатели на коли... В това отношение знае повече от баща си, инженера... защото непрекъснато чете в интернет и е в час с всякаквите новости. Работи между 6 и 7 дена в седмицата. Сам се оправя и си организира всичко... Продължава са се бунтува, но след поредица от собствени грешки, за които винаги сме му казвали, че сам трябва да си носи отговорността, започна да проявява повече разум при влизане... в безсмислени пререкания (особено с органите на властта, КАТ, щото по-добре от тях знае законите в това отношение :)))), но не може да се пребори с тях в съда...

Въобще успя да ни спечели уважението... но и знаеше, че винаги ще го подкрепим. Поне с любов. Знач, че може за някои да звучи глупаво, но онова, което му повтаряхме беше, че дори и да убие в пристъп на гняв някого (много е гневлив), пак ще си остане наше дете и ние никога няма да го изоставим... С много повторения и ... целувки "насила" (защото се дърпаше)... с годините нещата се ... кротват :)))
Просто се изисква много търпение... и вяра в детето ти, макар да го виждащ какво е ... в момента на периода си на "грозното пате" :))))

Успех в джедайския танц с твоята Малка :)
цитирай
16. bizcocho - За мен, вкарването в рамки осака...
07.01.2011 15:36
За мен, вкарването в рамки осакатява. Нашето поколение бе в рамки. Затова сега едва смогва да се оправя с хаоса. От малки мойте ги научих само да разискват с мен какво ще правят. Знаеха, че има дискусия и в никакъв случай мое решение. Не за всичко разбира се. Не може да се тича за бсяка дреболия до родителя. Не че ще откажа да е за всичко, но това би ме притеснило, защото бих си задала въпроса неопитни ли са или... некадърни в следствие на грешно родителство :(. Много са ме упреквали за този ми начин на мислене, много съм се блъскала със ситуации в живота си, защото имам прекрасни родители, но които не мислеха като мен, както и много съм треперела да не се проваля, проваляйки с мисленето си децата ми. Никой не иска лошо за детето си. Поне за сега не съжалявам, че се държах с тях така. Не казвам"аз успях", защото такова понятие няма. Ако те тепърва допуснат сериозна грешка в живота си, това за мен ще значи, че някъде в миговете ни не съм била качествения родител, защото за мен родител е доживотна професия, практикувана според възраст и нужди.
Много хубав постинг!
цитирай
17. benra - свобода,
07.01.2011 15:45
това с писмата е добра идея:-)))
Ето, това което разказваш е страхотен пример за индивидуалностите. Всеки човек е индивидуалност, съвкупност от качества, съчетани по уникален начин. Не може всички да са еднакви, с еднакви интереси, еднакви възможности и нагласи.Много е вагна подкрепата, за да може детето да развие в най-добра степен именно своите възможности, а не тези, които някойси очаква от него.
Между другото, миналата година дъщеря ми беше в 7 клас и всички недоумяваха как съм я оставила да спортува ежедневно.Даже ми беше препоръчано в прав текст да я спра от тренировки(нещо,което обича безумно) и да я натоваря допълнително с български и математика. Дори ми беше намекнато от собственичката на школата, която посещаваше,че не съм много в ред и добрите родители не постъпват така. Не спрях спорта. И по двата предмета детето изкара оценки над 5, дори на външното оценяване по математика има 5,80. и в момента учи в уважавана софийска гимназия.И считам това за нейно лично постижение и за мое-това че не се опитах да преекспонирам себе си върху нея(аз никога не съм била спортист). Винаги съм се стремяла да се интересувам за интересите й и да ги поощрявам. И макар в училище да не е блестяща, справя се прилично, ме интересува да реализира себе си по най-добрия възможен начин. И смятам,че това е валидно за всички деца.Всяко от тях има своето нещо, в което е добро и,което би правило с любов и,на което би посветило време и сили, и с което би заменило доста порочни занимания.Стига да има подкрепа и търпение.Не можем просто да ги заклеймим-те не стават!
цитирай
18. benra - bizcocho,
07.01.2011 15:51
моята позиция относно рамките е същата, както и относно слагането под общ знаменател. На става, не може така и не бива. Защото повече вреди, отколкото помага. Наистина няма училище за родители, всеки родителства според личния си усет.Лошото е,че грешките ни им се отразяват в пъти по-силно, отколкото можем да предположим. Те, децата, имат нужда да бъдат одобрявани, което в обществен план, както е видно, не се случва
цитирай
19. harvi - Поздрави за хубавия пост!
07.01.2011 16:03
Аз с моята дъщеря се отнасям с уважение като към завършена личност от както се е родила. Винаги говоря с нея като с равна и обяснявам всичко. Бах изпаднала в крайност до там, че ме приемаше повече като сестра, отколкото като майка и трябваше да се попроменя, за да наложа и нужната дисциплина. Сега си споделя с мен, знае, че няма теми-табута, че предпочитам за повечето "горещи" теми да научава от мен, че корекцията е за да я предпазя, а не за да я ограничавам. Но това съм постигнала с постоянвна демонстрация на това, че тя е номер едно в приоритетите ми. Не само голи приказки и не само загриженост за храна, облекло и оценки в училище. Точно това липсва на децата - наблюдавам го у съучениците й - увереността, че са обичани и ценени в семействата си. Всичко останало е вик за внимание или последствие от пренебрегване. Образованието е на безкрайно ниско ниво, учебниците са непоносими (има и някои попадения), учителите са напълно незаинтересовани, базата - остаряла, знанията - също. А там се кове бъдещето ни! Аз си имам една любима тема - за отговорността. Трябва да си поемем отговорността персонално - всеки за собствения си живот и собственото си семейство. Тогава ще се борим по-ефективно за правата си и ще даваме добър пример на децата. Сега те виждат лицемерието, безхаберието, неграмотността, мързела и безочието около себе си и се крият от тях зад маски - прекрасно си го описала! Да, ние не сме те и те не са ние. И ние сме тези, които трябва да ги разберем, не трябва да очакваме противното. Имаме още един грях - направили сме любовта си към тях материална. Превърнали сме я в играчки и дрехи и очакваме, че те ще заместят общуването. Само че не! Но и ние често не знаем какво да им кажем, а те много обичат да питат! Сигурно се чувстваме неудобно от истинските отговори и затова бягаме от разговорите. На тях им липсват примери за подражание. Като ги няма - тупират изрусени кичури, оголват пъповете, плескат грим или се стрижат голи глави, защото само това виждат. Поздрави!
цитирай
20. svoboda64 - Има и още една тънкост, която много рано осъзнахме покрай Големия,
07.01.2011 16:31
пак чрез грешки. Уважението и признаването на избора им на приятели. На това да ги виждаме по което и да е време вкъщи, независими дали тя е с краката нагоре или... не е най-удобният момент... Да ги обсъждаме в тяхно присъствие - с онова, което намирахме за похвалване и другото, което не ни харесваше чак толкова много...
Така им създадохме усещането, че домът е и техен, че са равноправни членове със своите предпочитания и своите... "гости". Истината е, че макар и да имаше "сакатлъци" в по-ранните им години (счупено, "взето назаем" и др.) след продължителни обсъждания... ама някак между другото или направо като на семеен съвет, с времето все повече започнахме да чуваме собствените си думи от тях... в разговорите им с приятелите им, в аргументиране на несъгласие или защита на позиция... Първият път, когато го забелязах в малкия бях направо шокирана. Защото си мислех, че думите ми са минавали покрай ущите му. Тъй като и той имаше период на бунт - бягства...

Мда... трудно е да си родител на съвременно дете. Особено ако го обичаш заради него самото, а не заради самолюбието си, че имаш потомство и искаш да се "покажеш" чрез него :)))))
цитирай
21. benra - harvi,
07.01.2011 16:56
мисля че това е начинът на комуникация, а не както я наричаш ти-материална любов.Сякаш откупуваме необходимостта за общуваме.Плащаме я, за да не ни тежи.
А за тях всичко е вагно-всеки наш поглед, жест, гримаса бива тълкуван. Те гледат и попиват.
Поздрави и на теб!
цитирай
22. benra - свобода,
07.01.2011 16:58
"Особено ако го обичаш заради него самото, а не заради самолюбието си, че имаш потомство и искаш да се "покажеш" чрез него"-сещам се как като дойдат гости и българинът вика датето си да рецитира стихотворение и пее песнички. Бабите удариха на камък с моята дъщеря, която хич не може да учи стихотворения, трансформира ги ро неин си начин :-)))
цитирай
23. dorichela - Дори и на мен ми стана смешно на тия ...
07.01.2011 19:49
Дори и на мен ми стана смешно на тия протести, ама не защото протестират, и аз да бях - и аз щях да съм там, но начина, по който обясняваха искането си, той беше смешен. Само 2-3 деца говореха разумно и аргументирано, а не повтаряха като папагали "Ами щото политиците почиват, и ние искаме"... Но като цяло самия факт, че се надигнаха е показателен..
цитирай
24. eleonoraknyazheva - Много добре написано, Бени.:)
07.01.2011 20:35
И си права, че зад грешките на децата стоят грешките на възрастните. Ще взема повод все пак от първоначалната идея, за ваканцията, за да изразя моето мнение, че медиите много се изложиха с това сеирджийско бутане на фитили от екрана, вместо елементарно да приведат като аргумент как се е изменяла продължителността на ваканциите през последните 10 години, примерно, и простичко да се признае очевидното: ученическата ваканция беше тихомълком окастрена...Жалко е, когато възрастни хора яхват един детски бунт, за да се правят на по-инфантилни и от децата.
цитирай
25. ledzeppelin - ам
07.01.2011 22:35
не съм сигурна какво искам да кажа, защото това е доста обширна тема.
Не винаги зад грешката на дете стои грешката на възрастен. И не всички деца са хаймани. Но да казваме за 13 годишните наливащи се с водка, че просто не са като възрастните и трябва да ги разберем...ми не.Не толкова отдавна съм била дете(на възраст де,иначе и сега съм си :Р) и мога да кажа,че съм потресена от днешните т.нар. деца. Не знам чия е "вината" (ако изобщо можем да използваме подобна дума). За съжаление живота на съвременния човек се влияе твърде много от разни фактори, които дори не успяваме да забележим,защото сме прекалено миниатюрни...само смътно и постоянно усещаме,че всичко ще става още по-зле,отколкото е било.

Колкото до ваканцията. Нека протестират,щом нямат нищо по-интересно за правене. Не е възмутително, не е правилно или неправилно - тъжно е.
цитирай
26. mansepah - Новото образование
08.01.2011 08:58
http://mansepah.blog.bg/novini/2011/01/08/novoto-obrazovanie.663674 - статията е пряко свързана с това, което е писала benra.
цитирай
27. анонимен - Това е истината за капиталистическото училище.
08.01.2011 09:06
http://mansepah.blog.bg/novini/2011/01/08/novoto-obrazovanie.663674
цитирай
28. pegas08 - еДИН СВЯСТЕН ПОСТ, НАЙ-ПОСЛЕ! ОТ УМЕН ЧОВЕК! БРАВО БЕН!
08.01.2011 09:13
Съгласен съм с твоето изложение и изводите- мъдро, загрижено и толерантно.
С тези антидокторски изстъпления, обриви получих.

За протеста на учениците, независимо какъв- подкрепям 100%.
Защо? Защото са прави, така не се прави!

И още. Бих направил сравнение с протестите в Европа, 60-те години.

Просто сме един век зад Европа и САЩ. Това е ситуейшъна!

Ще минем по пътя,както си редът!

А той е трънлив, палков и сълзотворен!
цитирай
29. wasteland - Децата са боклуци, но вина за това ...
08.01.2011 09:54
Децата са боклуци, но вина за това има абсолютно цялото общество от възрастни...
Най-много родителите мисля...

Изключенията потвърждават правилото...
Който се съмнява - да иде в едно училище и просто да погледа... Или в чалготека след 23 часа...

Протеста беше толкова малоумен, че и аз да бях министър - и аз нямаше да им дам ваканцията...
цитирай
30. анонимен - хъмммм
08.01.2011 09:59
съгласен съм с повечето от доводите, с едно малкооооо изключение.
т.нар. "стачка за ваканция" е най-глупавото нещо, което бях чувал.
ще се мотивирам - училището не е задължение, а право, то не изисква противопоставяне, а допълване.
Синът ми, който вече е студент (първа година в чужбина) завърши една от най-елитните (хъмм) гимназии в София - Първа немска.
Тамън на няколко пъти за 5-те години спретваха бунтове, но каква беше причината:
1. Похаречни неразумно пари за интернет от директорката - уж окабелено, а нета скапан.
2. Учители, които преподават малоумщини - този по философия ги караше да учат наизуст Дънов. Мислех да ходя да го нашляпам, но хлапетата се оправиха сами.
3. Учители, които не влизат в час.
Във всеки от тези случай съм стоял плътно зад него и даже давах акъл какво да правят, как да напишат оплакване, давах пари за плакати.
В Немската имат един учител по физика , които хлапетата го вкараха в списъка на 100-те най-велики българи - Ненов май беше. Пишеше и двойки, но принципно и децата го обожаваха. От негов час не се бягаше.
Когато, обаче, в 12 клас синът ми реши, че нещо може да не влиза в определени часове - не съм го спасявал хич. Не му било интересно! Оставиха го по един предмет без оценка първия срок и цял месец учи кат луд. Изобщо не си направих труда да тормозя учителите или директорката. Защото синът ми не беше прав и трябваше да си го получи.
Фен съм децата да имат гражданско съзнание. Но не и да се лумпенизират. (тук ще ми кажат някои, че съм идиот, ндам).
Защото плачовете за повече ваканция е лумпенизация. Голяма. Всяко друго действие бих подкрепил - това не. Все едно аз да изплача за повече неплатена отпуска)))). И после да казвам, че нямам пари))).
Оставям казуса с децата 1-4 клас и техните родители. Които разчитат на училище и занимални, а не на баби и дядовци.
Не всяка стачка е правилна, не всеки бунт е справедлив.

Зная, че няма да се съгласиш с мен напълно, но...
цитирай
31. wasteland - що бе alexalex - аз съм съгласен на ...
08.01.2011 10:07
що бе alexalex - аз съм съгласен на 100%...
Стачката ( която така или иначе не се състоя ) не беше за по-качествени уроци и материал, за по-добра материална база, за по-добро образование като цяло, а за ваканция :)
Това е абсолютно несериозно...
И защо децата, на които им приписаха по тоя повод сума ти положителни качества, като гражданско и друго съзнание - та защо те не протестираха и за по-големи наказания за провинилите се ученици ?
Щото не ги ебе :) И нямат никакво съзнание - най-малкото гражданското - те ( както и ние навремето, но не в такава степен ) са единни само в глупостите, които правят - да избягат от час, да се напия, да набият някой друг ученик или учител... Ей такива неща...
А за това вече сме виновни ние, като родители... И обществото...
цитирай
32. анонимен - 32. wasteland
08.01.2011 10:22
имахме спор с една блогърка, която се радваше, че детето и "стачкувало". от там тръгна всичко (е, преди това бях пуснал и постинг за лумпенизацията на хлапетата).
та тази блогърка ме помоли да не и влизам в блога и да не обиждам детето. даже ми цитира уикипедия и Маркс)))
Истината е в нюансите, мисля, а тук беше важен не бунта, а за какво е. Според мен посоката беше малоумна. Това и казах.
И като родител няма как да подкрепя това да вкарваш детето в идитска ситуация да мисли, че е право, когато не е. Дадох примери със сина ми. Можеше да отида в училище и да му изкарам тройката. Обаче няма как да стане. Защото това ще го научи, че може да се измъква, когато не е прав. И този урок е твърде страшен. Тези дни тече делото на онова кретенче, дето закла хокейстчетата пред дискотека Соло. С баща виден партиен функционер. (партията даже няма значение). Мислиш ли, че ако това кретенче знаеше, че има допустими и недопустими неща щеше да наръга три момчета В ГРЪБ? Според мен - не. Но -пак според мен - то е възпитавано, че е право винаги. И затова се стигна дотам.
И аз не съм винаги прав, никой не е винаги прав. И колкото по-рано научим децата, че не са винаги прави и че има нещо друго освен личния интерес - толкова по-добре.
Това ми е тезата.
цитирай
33. nicodima - Сега стана интересно:
08.01.2011 10:41
Докторът на науките / той го казва / alexalex и бълващият просташки ругателства yavorb са никове на едно и също лице. На Алекс не съм забранявала да влиза в блога, но не така стои въпросът с yavorb. Не съм цитирала Маркс, Алекс, никъде в моите коментари няма такъв цитат. Това, което говориш за мен и мнението ми е абсолютен нонсенс. Защото за теб възпитанието в достойнство и егоцентризъм е едно и също нещо. Едно е да си достоен и да си отстояваш позицията, друго е - да си абсолютно и винаги прав / като децата на партайгеносетата от едно време и сега, защото тоталитарното мислене не се е променило /. Ти си човек с тоталитарно мислене. Защото у теб ведната се проявява негодувание, дори омраза, която дълго те държи, когато срещнеш човек, който си отстоява мнението. Омразата е безсилие, драги ми Алекс...
цитирай
34. wasteland - Никодимке :) Не ви знам спора с al...
08.01.2011 12:41
Никодимке :) Не ви знам спора с alexalex, ама мнението, което е постнал тука е правилно :)
И какъв е проблема, че човек винаги иска и вярва, че е прав ? Напротив - ако съм убеден, че съм прав за нещо - не само ти, ами всички останали около мен да ме убеждават в противното - няма да си променя мнението, ако не ме оборят с факти...
Ти защо си мислиш, че си права, че децата са проявили съзнание като са искали да стачкуват за почивка :)
цитирай
35. nicodima - wasteland, съмнявам се, че и ти си профил на Алекс, ама нейсе... Пишете винаги един след друг : )...
08.01.2011 13:35
За мен протестът беше правилен, просто защото видях какво стана после. Децата тихомълком бяха подкрепени и от учителите си и за никое дете нямаше последствия. Само тук, високоинтелигетнтните образци на демократично мислене в Интернет написахте по тях толкова хули, колкото не си и представях. като че ли нямате деца или тези деца са нещо различно от вас, някакви врагове, немислещи, опасни и стихийни.. Ами че децата са част от нас, откъсваме ги от сърцата си, страдаме с тях, напътстваме доколкото можем, и все пак са нещо различно, нещо, което е в бъдещето и ще го решава един ден...
Постингът ме не визираше доколо един детски протест е правилен или не, а как да развием, стимулираме и запазим гражданското чувство у децата ни. Как един такъв протест беше решен още в началото си чрез манипулативната намеса на медиите и силата на държавата... И аз съм убедена, че съм права, но това не значи, че ти или аз трябва да отстъпим. Просто тези, които ни четат, ще си направят изводите...
цитирай
36. анонимен - 33. nicodima
08.01.2011 14:06
уважаема. да уточня, защото си се объркала - имам един ник и не ползвам други. за твое съжаление съм доктор на науките (колкото и да не ти се вярва). дотук личното.
сега по темата. не ми се рови из блога ти, но се върни и прочети (цитирам по памет) - "моля ви не ми влизайте в блога да обиждате детето". няколко коментара преди това бях написал, че стачкуващите деца са лумпени и ти се обиди на лумпен. дали точно ти цитираше Маркс, не помня, ама май беше. както и да е, ако не си ти - извинявам се (мога да се извиня, когато греша).
относно тоталитарното ми мислене)))) - то се вижда, мисля, и от другите.
казах защо за мен подкрепата на стачката от родителите е малоумие и се аргументирах. не видях контрааргумет, освен че това формирало гражданско съзнание.
уважаема, гражданско съзнание е не само да имаш позиция и да я отстояваш, а тази позиция да надхвърля личното и да е в полза на общото. нищо в тази стачка не беше в полза на общото, освен безумния аргумент - децата да си починат. защо не отговори какво да правят родителите на децата 1-4 клас, които разчитат на училище и занималня, за да ходят на работа. ей тука мълчиш и ми викаш тоталитарист))).
ако съм хулил нещо то е родители, които подкрепят децата в неправилни действия, защото превръщат децата в лумпени.
и постингът ти визираше какъв герой е детето ти, че не отишло на училище, а и каква героиня си ти, че си му написла бележка. проверимо е, нали се сещаш)))
ей срещу това роптая и ще роптая винаги. ако детето ти иска по-добри условия за учене - пръв ще го подкрепя, ндам))).
Къде видя манипулация на простеста????
Ако аз (като пушач) реша утре да правя стачка и да искам да се пуши по заведенията (навсякъде) и медиите са толкова тъпи, че ми пуснат позицията, а държавата е още по-тъпа, че ми разреши да затварям централни улици и да мятам канъни - ще ме подкрепиш ли?
За това става дума, уважаема, само за това))))

не вярвай в световния заговор, аз поне не те чета постоянно, за да си мислиш, че някой има нещо лично))))
цитирай
37. nicodima - Алекс, ти току-що в 32-ри коментар по-горе написа, че съм ти забранила да влизаш в блога ми...
08.01.2011 16:55
Аз забраних на яворб, на теб - не. Цитатът за лумпенпролетариатът беше от Уики-то, аз Маркс не съм цитирала. Така че освен всичко си и манипулатор. Защото изнасяш неверни факти по други блогове, където може и представа да си нямат за спора ни.
В този ред, за бележката на сина ми и вметката, че е проверимо, ще повярвам, че живеем в държава на ченгета и едно от тях си ти. И стига с тези простотии за родителите на децата от 1-4 клас. За родителите ли мислим или за децата? Има занимални за децата, плаща се минимално и всеки родител може да си го позволи. Скучаели децата! Ами като никой не се занимава с тях? Като не ги пращате да спортуват или на лагер или да се занимават с нещо любимо - рисуване, например... Защото излиза, че децата ви пречат! Орязаха им ваканцията, за съжаление и ние като родители късно реагирахме! Има ужасни учители, които са със средновековни методи на преподаване. Колко от тях си критикувал, или си си траял по родителските срещи, за да не се изсипе гневът на главата на твоето прехвалено синче! На моята "съвест" са вече две! Толкова мога! За моя гордост и по двата предмета е отличник! Колко директори си настъпил заради парашутистите, които записват 3 месеца след приемните изпити. На моята съвест е вече един! Защото този парашутист, тъп и неграмотен, утре по същия принцип ще стане шеф на сина ми! Та по-полека! Аз няма да мятам като тебе докторати - противни ми са хората, които като ги настъпиш, си изкарват всичките дипломи, защото не намират по-добри аргументи.
Манипулацията на протеста беше по всички медии - те са факири в това, ако си спомняш как бяха представени първите митинги след 10 ноември и какви хора бяха показвани по тях!
А истината е, че в МОМН вече се дискутира как да се разпределят ваканциите, анкетират се децата, казват си мнението, значи в нечия чиновническа глава е помръднало нещо свежо! И ако в резултат на твоя протест от България изгонят всички пушачи, аз ще съм ЗА : )))...
цитирай
38. анонимен - 37. nicodima
08.01.2011 21:16
уважаема, да ме прощаваш за френската приказка, но си твърде елементарна, за да ти обръщам повече внимание.
каквото имах да казвам го казах , ти също.
нека другите преценят))))

п.с. или си параноична или вярваш в духове - кой ще следи такова недоразумение като теб? без да знам какво работят службите, ако ги заподозря, че данъците , които плащам отиват в загуба на време някой да се занимава с такава посредственост - ще регистрирам офшорка))))
цитирай
39. wasteland - nikodima тъпизмите, че аз и aelx...
09.01.2011 01:33
nikodima тъпизмите, че аз и aelxalex сме едно и също лице ги оставям на природата да прецени :)
И макар и да не сме едно и също лице - няма как да не се съглася с поредния правилен довод на адаша ми :)

Ако и аз като пушач направя протест, че ми пречат да пуша - ще ме подкрепиш ли, задето си отстоявам гражданската позиция или ще си замълчиш, щото протеста ми ще е погрешен ?
Между другото - ненапразно са изнамерили определението "инфантилен" - касае се за хора в зрял възраст с мислене на деца :)
Ти явно се вписваш доста успешно в това определение :)))
цитирай
40. nicodima - Benra, съжалявам, че в блога ти се получи българска кавга...
09.01.2011 10:17
Ще простя на тези хора нетърпимостта, защото я разбирам. Имам чувството, че те не четат и коментарите, а се правят на велики, като унижават и обиждат публично някого само заради идеите и без да познават битието му.
Сори, не искам да продължавам, защото кой знае каква още ще ме нарекат. Отива им... Аз казах какво мисля по темата, останалото ще бъде безпредметна защита пред заслепени от злоба хора...
цитирай
41. wasteland - Никой не те изкарва някаква - ти се ...
09.01.2011 10:28
Никой не те изкарва някаква - ти се изкарваш сама... Както в момента се изкарваш жертва и търсиш съчувствие :)
Което никак не се вписва на фона, че триеш всички неудобни за теб мнения :)

Жалка работа :)
цитирай
42. nicodima - Трия обиди е неверни констатации!
09.01.2011 11:40
Кой е жалък ще оставим другите да преценят!
А преводът на твоя ник е също интересен - "пустош"!!! - може да се намерят психологическите мотиви да се наречеш така!
цитирай
43. makont - Браво, Бенра,
09.01.2011 15:38
толкова много дължим на децата си. Дължим им и добро образование, а не това, което е в момента. Е те показаха, че не са доволни, дали ги разбрахме. Нали все нямаме време за тях. Когато синът ми звънне с "Мамо, днес ми писаха2", не се чувствам нещастна от това. Първо, защото има смелостта да ми го каже, не се крие, не преправя бележнаки, и второ, защото знам, че той знае, че е умно дете и просто учителят не си е свършил работата(това разбира се не го казвам на детето). Малко морал: Другият път учи повече., но никакви караници, те и учителите не са съвсем наясно какво искат от тях. Та това е нашето образование.
цитирай
44. wasteland - никодимке - сори, ма защо сметна, че ...
09.01.2011 16:16
никодимке - сори, ма защо сметна, че не си инфантилна - щом си на един акъл с учениците... :)

Простотията за ника ми я оставям на синчето ти - като порасне да ти я дешифрира :)))
цитирай
45. raraka - Re: 44. wasteland - никодимке - сори, ма защо сметна, че ...
09.01.2011 16:51
waste·land (wstlnd)
n.
1. Land that is desolate, barren, or ravaged.
2. A place, era, or aspect of life considered as lacking in spiritual, aesthetic, or other humanizing qualities; a vacuum: a cultural wasteland.

Лично аз гласувам за второто - ;) със съответната референция към ника и изявите на човека зад него
цитирай
46. megg - Добър вечер, Бенра!
09.01.2011 22:19
Допадна ми не само анализът на фактите, но и начинът, по който търсиш корените на проблемите, както и връзката между нас и децата ни, времето Днес и времето Вчера.
Поздравления! :)))
цитирай
47. wasteland - waste·land (wstlnd) n. 1. Land ...
09.01.2011 23:04
raraka написа:
waste·land (wstlnd)
n.
1. Land that is desolate, barren, or ravaged.
2. A place, era, or aspect of life considered as lacking in spiritual, aesthetic, or other humanizing qualities; a vacuum: a cultural wasteland.

Лично аз гласувам за второто - ;) със съответната референция към ника и изявите на човека зад него


Ух, че си ми умничък/умничка... Направо се чудя, как главата ти събира всичкия този акъл, дето ти е бил нужен, за да направиш такъ пространен психологически анализ на личността ми, само на базата на едно заглавие на роман от Стивън Кинг :)
Като бях малък мислех, че няма нищо по-кухо от хралупата на катерицата от Ice Ace, ама като пораснах почнах да се убеждавам, че вакуума не вирее само в космоса :D
цитирай
48. benra - Добро утро на всички!1.
10.01.2011 10:00
Виждам,че в събота и неделя тук се е разразил спор, не особено конструктивен и за жалост, почиващ предимно на обиди.Жалко.
Алекс, чета те от години, знаеш, познат ми е устрема ,с който защитаваш мнението и каузите си и го харесвам. Също така съм останала с впечатлението,че си мъж, ценящ жените. и все пак...не мога да разбера защо е нужно да си неджентълменски груб?
Знаете ли, винаги съм харесвала дискусиите, в които има различни мнения.Аз лично съм човек, който винаги внимателно чете и обмисля отсрещната позиция, преценявайки аргументите.Често се случва така, че в полярни мнения всъщност се съдържа една основна теза, само детайлите се различават. Тук се хванахме за стачката, конкретната, която, според мен, е най-малкият проблем.
Вие, които упреквате децата,че са били хаотични, неаргументирани, неподготвени, социално неадекватни и емоционално нелепи, имате право, разбира се. Къде къде по-популярно и обществено адекватно би било да протестират срещу лошата образователна система, срещу инертните преподаватели(не всички са такива, разбира се), срещу нелепо съставените учебници, срещу лошата материална база, срещу насилието или дори срещу грозните и скъпи униформи,които някой се опитва да им натрапи. Да, това би било истинска проява на гражданско съзнание. А ние се потресохме,че протестират за някакъв си ден.
Добре, да погледнем нещата така-ако на нас някой ни каже-намаляваме ви отпуската с един ден-ние как бихме реагирали?Всъщност-знам...не бихме, защото по дифолт българинът е смел на маса, в блога, под сурдинка. И така се оставяме да ни случват, каквото им хрумне.
Да оставим стачката, тя и без това беше рехаво осъществена. Да погледнем друго-какво правим ние,че децата ни да се чувстват пълноценни граждани? Да израстмат като такива.
Ще споделя малко личен опит.
Аз съм човек, който смята,че след като изисква трябва и да дава-както и каквото може. И по този начин се озовах в училищното настоятелство на началното училище на дъщеря ми.
цитирай
49. benra - продължение от предишния коментар
10.01.2011 10:08
Мислех,че наистина от нас зависи нещо. Чувах-няма средства за това, няма средства за онова.Няма и няма и няма. и-дайте.Само че и даването не стигаше.
Свалиха ни в съблекалните на децата-ужас някакъв.Счупени шкафчета, издраскани стени, липсващи врати. И пак няма, и пак-не пазят.
И на мен изведнъж ми хрумна-да дадат на децата сами да поядисат и изрисуват стените на съблекалните-така, както би им харесало-с графити или цветя. Мислех си,че това е начинът те да се почувстват част от институцията и да познаят труда, като същевременно им се даде свободата да вложат нещо от себе си. И дали след това няма да пазят това, което са създали?
Амиии....идеята ми беше посрещната с меко казана насмешка от ръководството.
Имах и идея за набиране на средства като се издаде книга ,която ще събере постиженията на учениците на училището-техни рисунки, стихотворения, есета, спортни постижения, изяви.Съответно щеше да бъде издадена с родителско спонсорство.Имах и идея за разни базари по коледа и Великден, в които децата ще изработват картички и украси и ще бъдат продавани с цел-набиране на средства.
Т.е. - ще бъдат ангажилани, ще се стимулира творческата им същност и т.н. и т.н.
Е-нищо такова не се случи през седемте години.На всяко събрание се повтаряше-дайте да видим как да намерим пари и -намерете спонсори.
Както и-ама те пушат в двора и ние сме безсилни.
Каква е идеята на всичко, което написах?Ами това, че ние предимно им подрязваме крилата вместо да им позволим да се опитват да летят.
цитирай
50. wasteland - Ако под летене разбираш да се нап...
10.01.2011 13:29
Ако под летене разбираш да се напиват като прасета в петък вечер и да изтрезняват чак в неделя вечер - не им трябват крила :)
Освен това - ако на мен ми орежат отпуската с един ден - дали ще мрънкам или не си е мое решение - аз си нося последствията за него...
Кажи ми каква отговорност имат тея "деца" и какви последствия носят за постъпките си ? :)

И мнението ми, че децата са боклуци изобщо не отрича другото ми, че виновни сме всички възрастни...
Ама това не прави стачката им правилна... Ако искаш да поощряваш мързела им - ок - действай... Ама поне после остави детето си само да си понесе последствията, а не да му пишеш извинителна бележка... Ще му се изгуби тръпката от победата и изводите от загубата, като не го оставиш само да си ги извоюва :)
На всичкото отгоре - видях стачката по телевизията - кълба дим, тоалети като на магистрални проститутки, език като на каруцар с 30 годишен стаж, на кого току-що му е умрял коня, хвърляне на камъни и пиратки по полицаите, неграмотно написани плакати, мънкане по конкретни въпроси... Дам... Супер са ни умнички децата...
И от какво всъщност искаха да си починат не разбрах в крайна сметка :))
Или да поощряваме ей така - ангро - един вид - стачка заради самата стачка :)
Тц!
цитирай
51. benra - wasteland,
10.01.2011 13:58
привет!
Не знам дали ме прочете или директно се хвана за стачката...
Всъщност написала съм сума ти други неща, на които акцентирам и,които смятам за важни и, които смятам за причина.
Не знам защо реши,че толерирам употребата на алкохол, дрогирането, мързела и нищоправенето.Всъщност не видях някой от подкрепящите ученическия протест да го прави.
Да,доста деца са такива, каквито ги описа -каруцарски език, проститутски дрешки, фолк-фризури, неграмотно изразяване. И защо са такива???Това е въпросът, който задавам и на който търся отговорите.Кой ги направи такива? Чии деца са това? И защо търпим да са такива?
Ами хайде да им вземе цялата ваканция, дано тогава влязат в час-преносно и буквално.
Само че-и ти и аз знаем,че не това е решението, и не в това е проблемът.Не и във ваканциите.Ваканцията е повод. Причините са дълбоки.И докато се ограничаваме само в това да ги наричаме боклуци, биейки се в гърдите,че ние не бяхме такива, нищо няма да оправим.Ние възрастните.Защото това е наша отговорност и вина.
цитирай
52. wasteland - Защо ли ? Защото ти оправдаваш тя...
10.01.2011 18:09
Защо ли ? Защото ти оправдаваш тяхната стачка, а аз казвам, че не беше правилна...
Причините за да са такива децата са много и си ги знаем всичките и никой нищо не прави... Обаче това не е причина да поощрявам съмнителното гражданско съзнание изразяващо се точно в нещата, които ти описах :)
А колкото до пушенето, хвърлянето на пиратки по полицаите, неграмотността, модата на проститутките сред 12-16 годишните - всичко това го видях с очите си по телевизията :)
Ти явно не гледаш обаче :)
цитирай
53. benra - wasterland,
11.01.2011 09:42
аз имам 14-годишна у дома, имам деца на приятели на възраст 10-20, имам наблюдения върху съучениците на детето си.Знам много добре за какво иде реч не само от телевизията.
За мен това е проява на граждзанско съзнание, все от някъде се започва, пък било то от един ден ваканция. Но все пак нищо не казваш за другите неща, които съм написала.Имаш ли отношение по тях или единствено по ваканционния протест?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: benra
Категория: Лични дневници
Прочетен: 4392654
Постинги: 739
Коментари: 12621
Гласове: 29486
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031