Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.12.2010 10:18 - Има такива хора-да
Автор: benra Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4913 Коментари: 28 Гласове:
36

Последна промяна: 08.12.2010 11:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
    Тези дни съм решила да пиша за добротата във всичките й проявления и измерения. И ето днес попадам на това  - студентка  намери и  върна 17 000 лева. Обикновено момиче, работещо на бензиностанция, намира и връща 17 000 лева на разсеян бизнесмен.
   Този случай ме върна преди близо 14 години, в свирепата размирна виденова зима. 
В онзи студен януарски ден ми позвъниха, че любимата ми баба, която живееше сама в провинцията, е много зле и е в болница. Да очаквам най-лошото. Тръгнахме веднага и тъй като не разполагахме с много средства взехме назаем двеста хиляди лева(звучат много към днешна дата и макар че сега, след деноминацията, равностойността им е  200 лева, в онези години на глад не бяха малко). В портмонето си имах и известна сума в банкноти от по две хиляди лева-големи като чаршафи. Бях много разстроена и когато на бензиностанцията по пътя спряхме да заредим извадих набързо няколко банкноти от 2000 и платих за горивото.
    Пристигайки в малкото градче баба ми вече си беше отишла и се налагаше аз да организирам тъжното изпращане. При първото наложило се плащане, отворих портмонето си и с учудване установих,че в него няма нищо друго освен две банкноти по 2 хиляди лева. 200 000 ги нямаше. А те бяха от някакви по-големи на стойност, но по-малки по размер банкноти, вече не помня точно какви. Рових, рових, няма пари. След като разрових цялата си чанта и съответно парите ги нямаше, през сълзи се сетих, че всъщност в бързината бях прибрала малките банкноти между големите и после на бензиностанцията просто бях извадила няколко от големите и бях платила и най-вероятно малките по размер банкноти са били между тях. Естествено, в такъв момент не само че не бях на себе си, но не бях и в състояние да мисля ясно и логично. Намерихме отнякъде още пари назаем, организирахме нещата и след като всичко приключи близките ми ме посъветваха да звънна на въпросната бензиностанция да попитам дали случайно...Намерихме телефона(бензиностанцията беше част от голяма верига).Звъннах. Разказах нелепия случай и моите съмнения и това как не съм сигурна, но може би предишния ден съм платила вместо 20 000, 220 000. Съответно в момента на моето обаждане на работа беше друга смяна, с други служители, които обещаха да попитат колегите си, но да не възлагам големи надежди, защото ако имало такова нещо то, щяло да се знае, най-малкото при засичане на касата щели да излязат. Все пак-на прибиране да се отбием в бензиностанцията. Така и направихме. Съпругът ми много се съмняваше,че се е случило така, както си мислех.Той предполагаше, че вместо да прибера парите в портмонето съм ги изпуснала или нещо такова. Затова с голямо притеснение влязох в бензиностанцията и започнах да се обяснявам как аз всъщност никак не съм сигурна, че се е случило това,което си мисля,че се е случило и,че въобще не съм сигурна,че съм дала парите на касата. И какво беше учудването ми, когато служителите извадиха моите 200 000 и ми ги дадоха. Точно така било станало-между едрите банкноти били и дребните и когато момчето и момичето на касата се усетили ние вече сме били тръгнали. Така ли е било или не не мога да знам, важното е обаче, че проявиха необикновена честност и доброта да върнат нещо, което дори не бяхме сигурни, че сме оставили там. И днес, когато си спомням този случай, настръхвам от вълнение. Това е човешката доброта - да пренебрегнеш изкушенията и да имаш силата да постъпиш така, както сърцето ти диктува. Прекланям се пред подобни личности!



Гласувай:
36



1. author4fun - Има ги, има ги добрите хора, навс...
08.12.2010 10:28
Има ги, има ги добрите хора, навсякъде! Само че истинската доброта е анонимна и за съжаление винаги акцентите попадат върху лошотията! С две ръце подкрепям инициативата ти, нека да разкажем за всички добрини, които някога са ни се случвали, дано се пречистим и станем и ние по-добри! Поздрав от мен! :))
цитирай
2. benra - autor4fun,
08.12.2010 10:31
така е-навсякъде са. Точно затова започнах тази инициатива-защото непрекъснато говорим и пишем за лошото, което наистина е в изобилие. А как се противодейства на лошото? Ами разбира се-с добро!
Поздрав и на теб!
цитирай
3. karambol5 - Това, че има такив ахора ме кара да се ...
08.12.2010 10:36
Това,че има такив ахора ме кара да се чувствам добре :)
цитирай
4. swan16 - Да ги пази Господ и да им дава здраве и ...
08.12.2010 11:14
Да ги пази Господ и да им дава здраве и много късмет! Факта, че още има честни и добри хора ми дава силата да продължа напред и да вярвам в доброто. Браво на всички чесни, добри и нетърсещи слава от добротата си хора!
цитирай
5. sevdabg - Аз мисля че Доброто се връща..
08.12.2010 11:32
Но по важното за мен е, че такива хора ми осмислят думи като -
Чудото на Коледата или Доброта .

Благодаря за този постинг Benra.
Важно е да се пиша за това !
цитирай
6. sande - Добрите хора няма да се свършат никога ...
08.12.2010 12:04
... както и лошите.
Има все пак работи, които не може да ги купиш с пари. Както тази девойка, безценно е сърцето й.

Поздрави, възхищения и аплодисменти
цитирай
7. анонимен - WWB
08.12.2010 12:25
Абе Бени....Да върне 17хил.лв на бизнесмен, тоест на айдук. Айде стига. На някой, който ги е изкарал с труд-да. Какъвто е твоят случай, който си описала. Но на пладнешки айдук-никога. Даже в Библията имало някакъв подобен текст-да откраднеш от крадец не е грях. Или нещо такова. А в случая даже не се касае и за кражба. По скоро за божие наказание на айдука.Ех,що на мене не ми паднат така. Ще си ги гепя, и даже няма да помисля да ги връщам.
А най-добре е да ми паднат като на оня балък, който преди години намери няколко милиона изхвърлени с чували от влака. Не се разбра официално какви са тези пари, но обществена тайна е че са били крадени, и крадците ги изхвърлили от влака,като част от акцията. И глупендерът взе че ги върна. И за награда му дадоха часовник за десет лева. Преди време го даваха по телевизията. Потънал в бедност и подигравки. А часовникът се бил развалил. Та те такива пари да ми паднат. Ех мечти, мечти-както се казваше в едва реклама за един който искаше водата в морето да се превърне в бира.
цитирай
8. luben - днес като видях тази новина
08.12.2010 12:27
и аз мислех да напиша нещо по въпроса - въпреки кризи, проблеми - тези, дето са хора и дето са честни - остават такива! Което означава, че надежди има винаги за добро бъдеще - докато има добри хора, честни люде - светът ще върви напред (и съответно всяка страна). Може да са малко, може да са малцинство, но докато ги има - има доказателство за неумиращите хора.
цитирай
9. benra - WWB,
08.12.2010 13:55
да ти паднат, да те видим тогава
:-)))
цитирай
10. benra - luben,
08.12.2010 13:56
така е-благодарение на добрите хора светът върви напред и оцелява.
цитирай
11. sparotok - доброто
08.12.2010 15:04
Права си, доброто е навсякъде, но му се обръща прекалено малко влияние. Наистина единственият начин да противодействаме на злото е като правим добро!

Поздрави!
цитирай
12. анонимен - При комунизма даже даваха поощрителни медали на децата,
08.12.2010 16:30
"За гражданска доблест" и ние се надпреварвахме да правим Тимуровски команди и разни добри дела, за да ни похвалят. Сега не знам как е. Мисля, че това е по-скоро изключение. Аз почти не познавам човек който да не е бил ограбен и то по няколко пъти. Доброта...може би още я има у някои хора, но в обществото като цяло няма такова чудо.
цитирай
13. marcusjunius - Добротата и добрите хора са много ...
08.12.2010 16:57
Добротата и добрите хора са много повече от лошотията. Просто лошотията е многократно по-шумна. Като реклама по телевизията.
цитирай
14. benra - Re:
08.12.2010 17:44
sparotok, поздрави и благодаря, че се отби!

кушел, нали обшеството е съставено от хора?

марк, затова ми се искаше да пошумим за добротата...не като реклама...като приказка
цитирай
15. анонимен - ЛЯтоска вземах назаем
08.12.2010 19:13
500 лв. от Киро Джамбаза.За телевизор.Но останах без работа,че и с двама дангалака
на главата.Три пъти ходи жената да иска отсрочка.Завчера Киро се обади,че ми
влиза в положението и ми опрощава заема.Човек излезе Джамбаза..ще го споменавам с добро,и жената също.
цитирай
16. martiniki - ...
08.12.2010 20:49
такива "случки" - такива събития! ми връщат вярата в човека
цитирай
17. makont - Здравей Бенра,
09.12.2010 07:40
толкова хубави и човешки са твоите постинги напоследък. Това, за човешката доброта е велика тема. Много хора има такива, на тях просто няма да им мине през ума да вземат нещо откраднато, напротив, ще преровят света да намерят собственика. Трябва да пишем за това. Благодаря ти! Хубав ден и усмивки от мен, все пак празници идват!
цитирай
18. hristo27 - Има наистина хора, за които чове...
09.12.2010 09:48
Има наистина хора, за които човечността и чистата съвест не могат да се купят с пари!
цитирай
19. benra - Re:
09.12.2010 10:03
15, добър човек тоя Киро Джамбаза!

мартиники, и на мен!

маконт, привет, привет и на мен ми се искаше да пиша и да чета за това и така...:-)))

христо, има, разбира се, и не са никак малко
цитирай
20. kasnaprolet9999 - Е, наистина това са честни хора, ...
09.12.2010 10:46
Е, наистина това са честни хора, които макар и малко все още ги има. Аз имах един подобен случай.В началото на прехода при мен бе дошъл изп. директор на едно голямо предприятие по работа. Бяхме много в стаята и обикновенно канихме посетителите в коридора на учреждението, където работех, там имаше къде да ги слагаме да седнат. Така и него поканих. Носеше чанта с документи. Разглеждахме ги и като свършихме работата го изпратих по жива по здраво. По едно време, може би след час, иде секретарката и ми носи неговата чанта, бил я забравил в коридора.В чантата имаше много пари в брой. Започнах да въртя телефони, звънях до предприятието, защото му нямах мобилния, та едвам успях да го открия. Все пак го открих, преди да получи удар, тамън е отивал към банката и още не бил разбрал, че в колата му липсва чантата.Върна се усмихнат и щастлив, не можеше да повярва че му връщат чанта с толкова много пари. След време той пък намери моята халка, бях я загубила в служебната кола на предприятието, когато сме ходили там в командировка. Не знаеше точно, дали е моята, защото бяхме няколко колежки, а халката ми нямаше надпис. Бях чувала, че да си загубиш халката е лошо предзнаменование и не бях казала на никого. Така като ми е донесе, камък ми падна от сърцето и на свой ред разбрах, какво е да има добри хора. Каза ми, че неговия шофьор я открилил и му я предал. Все такива хубави спомени имам от хора, които са запазили добротата и честността в себе си.
цитирай
21. amenda - Без думи! Поклон на добрите и чисти ...
09.12.2010 14:54
Без думи! Поклон на добрите и чисти сърца!
цитирай
22. panazea - Има хора , които просто не могат да постъпят иначе !
09.12.2010 14:57
Те съществуват ! Надеждата ни е те да са много !
Поздравления !
цитирай
23. inakrein - Все още има човеци между хората, ...
09.12.2010 15:38
Все още има човеци между хората, земни ангели, които правят живота по-светъл. Благодаря за разказаната история! Поздрав!
цитирай
24. benra - Re:
09.12.2010 15:47
prolet,ето и твоята история е сходна и потвърждава максимата ,че доброто е бумеранг-винаги се връща към този, който го е извършил

аменда, да,заслужават поклон и възхита!

панацея, мисля че са много!

inakrein, Поздрав и на теб! Има ги и затова светът е едно хубаво място, всъщност...
цитирай
25. анонимен - Има и добри хора.
10.12.2010 14:57
Има ги, но си имала късмет с хората. По същото време, когато още не бяха махнали нулите от парите, и аз бях още дете-идиотче, и като такова броях банкнотите по 20 за по 10 - си купих малък уред и дадох двойно повече пари (това на пазара). На другия ден, като отидох да си ги поискам обратно, продавача (ама същия човек) ми каза - ооооо, няма такова нещо, даже ако някой ми даде и една стотинка повече и веднага му я връщам. Попроклех го клетия човечец, ако го е стигнало, е за добро, ама едва ли ще разбера.
цитирай
26. benra - 25,
10.12.2010 17:51
случки като твоята, знам, можем да разкажем много, защото-уви, те са в изобилие.Но не е лошо да поговорим и за дабрите хора, за добрите постъпки, за добрите нещ, нали...Поздрави!
цитирай
27. анонимен - pomognahme na sased
10.12.2010 22:18
pomognahme na sased kato dadohme malka suma pari na zaem.beshe zakasal i ni pomoli za pomosht.dadohme s ugovorkata pri udoben moment da ni gi varne.minaha dni ,meseci,godini tozi zaem taka i ne se varna.v edin prekrasen den ustanovihme,4e sasedat si kupil kola.okaza se,4e i ot drugi nashi sasedi e vzemal pari na zaem.taka,4e s nashata pita pomen se napravi. i do den dneshen se 4udia koga i na kogo da pomagam ,sled kato po tozi na4in ni se podigraha.taka,4e dobroto moje da go ima ,no ne pri nas.














цитирай
28. danjelly - Разбира се, че има такива хора. . И ни ...
13.12.2010 23:46
Разбира се,че има такива хора..И ни правят по - добри...Щастието не може да се купи с пари..Поздрави за хубавия пост...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: benra
Категория: Лични дневници
Прочетен: 4392769
Постинги: 739
Коментари: 12621
Гласове: 29486
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031