Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.02.2010 10:22 - За цигарите - и аз да кажа
Автор: benra Категория: Лични дневници   
Прочетен: 61600 Коментари: 196 Гласове:
34

Последна промяна: 23.02.2010 16:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
   Аз съм непушач. Но не отказал се бивш пушач, аз съм от оная порода опитали и нехаресали.
Откак се помня около мен се дими. Майка ми пушеше и все още пуши като комин.
Бях в 9 клас на една бригада, когато запалих първото си Виктори. Синьо и гадно.Още помня противния му вкус, имах усещането на баскеболна топка, удряща ме право в челото. Но въпреки всичко беше някак си "тежкарско" да се пуши - лапешка ни работа. Свивах  на майка ми от Кима и с изящен жест очаквах някой да ми го запали. Не знам дали майка ми забелязваше липсващата кутия от стека. Сега, от позицията на възрастен, си давам сметка, че няма как да не е забелязвала. Нито веднъж не ми каза -ухни ми, нито веднъж не ми изнесе лекция против тютюнопушенето и, видиш ли, как тя вече е започнала, но аз за нищо на света не трябва. Мисля, че нещо в мен само беше отхвърлило цигарите, защото в един момент установих, че моето пушене всъщност е поза, нищо повече от едно маниерничене. Харесва ми маниера на хващане на цигарата, усещането да я държа в ръката си. Дори сама си забелязах, че цигарата в повечето време или изгаря в ръката ми или в пепелника. Защото вкусът й не ми харесваше.  А когато се прибирах у дома и от вратата ми лъхваше онзи характерен мириз, който попива в домовете на активните пушачи, си мислех -вероятно и аз самата мириша така, колко гадно.  Т.е.- така и никога не пропуших като хората. И сега дори мога да запаля цигара в приятелска компания-ей така заради самия маниер.Случва ми се може би 2-3 пъти в годината.
Аз съм от тези, които смело твърдят - мога да пуша, мога и да не пуша. Но истината е, че не мога да пуша, аз съм непушач по призвание.
     Такааа...какво исках да кажа всъщност. А да - много мразя миризмата на индийски ароматни пръчки. От тях ме заболява глава, става ми лошо, започва да ми се повръща, дори съм уверена, че по някакъв мистичен начин ми действат депресивно. Когато вляза в магазин, в който се разнасят подобни ориенталски ухания тутакси правя кръгом. А случи ли се  нечий дом, в който гостувам, да се ароматизира с тях, то главоболието ми е в кърпа вързано, защото не върви да кажа на домакините -извинете, но от тая воня ми призлява.
Същевременно живея в София. Едно дълбоко вдишване е гаранция за безброй токсини, нахлуващи в белия ми дроб. Никой не ми пречи да живея на село. Имам една наследствена къщичка, през чийто двор минава река. Имам и няколко декара земя за обработване. Така че като нищо мога да стана една земеделка, да си произвеждам биологично чисти храни, да вдишвам свежия чист въздух, да се любувам на планините наоколо и бузите ми да розовеят. Сега розовеят само ако им сложа три пласта руж.
    Много вероятно е да не сте разбрали какво точно искам да кажа, което си е нормално, защото се отплеснах в спомени и бръщолевения.
Идеята ми е тази - живеем в свят, в който отровите са не само във въздуха, те са в храната ни, те са узаконени и регламентирани, те са навсякъде. Има ли начин да ги премахнем изцяло? Вероятно има - като се върнем към природата. Но факт е, че не го правим, а точно обратното. Нагъчкали сме се като сардели в мръсната, прашна, грозна столица и едното тютюнопушене ни е проблемът.
       Аз пък съм ЗА. ЗА личния избор на пушачи и непушачи. ЗА правото да управлявам сама живота и удоволствията си. За която цел е абсолютно необходимо да има заведения, както за едните, така и за другите и всеки, свободно да прави своя избор.
Убедена съм,че има механизми, по които да се разреши това противоречие. Шъ ме прощавате ама ми звучи изключително дискриминационно един пушач да е принуден да пуши само и единствено на улицата, където между впрочем също се движат непушачи и която също е обществено място. Сега , разбирате предполагам, че говорейки за заведения, нямам предвид сладкарниците, чиито посетители са предимно децата, нито учебните заведения, културните заведения, административните сгради....
       Стана ужасно дълго писание, но като финал искам да кажа следното-един алкохолизиран индивид е в пъти по-опасен за себе си и околните, отколкото един пушач. Не чух някой обаче да апелира за забрана на употребата на алкохолни изделия. Всъщност - би било ужасно нелепо и абсурдно.
     Интелигентният човек знае кога, къде и колко. А онзи, който я кара през просото, него нито глоби, нито забрани ще възпрат.
        Вчера ми разказаха един случай- отиват две момчета на гости на бабата на едното. Сядат в малката уютна,чиста кухничка и едното пита бабата-Извинете, тук пуши ли се? Бабата се усмихнала и кротко казала - моето момче, ти прецени!
Та - преценете сами!


Тагове:   кажа,


Гласувай:
35



Следващ постинг
Предишен постинг

1. tit - :)))
22.02.2010 10:39
Поздрави!:)
Наистина способността за преценка не се налага с глоби и дискриминация!:)
цитирай
2. swan16 - Бени, много вярно и напълно съвпада ...
22.02.2010 10:44
Бени, много вярно и напълно съвпада с моето мнение.Но явно някои хора не могат да преценяват.Моя случай с опушеното дете от детска градина е факт.Такова дете бях и аз навремето в моята детска градина.Няма да забравя как когато баща ми я хвана въпросната учителка развихри уникален скандал и чак подаде жалба срещу нея.Та.....преценка, преценка, но трябва и норми да има според мен.
цитирай
3. rosidi - Съгласна съм
22.02.2010 10:44
че трябва да се даде избор. Никога не съм пушила през жимвота си, но най-голямата ми приятелка си е страстна пушачка и не ми е приятно, когато отидем на кафе тя да пуши на вън докато си говорим. Аз съм си направила личния избор да стоя срещу нея, защо други трябва да я дискриминират.
цитирай
4. kass - аз
22.02.2010 10:44
като един пушач никога не си позволявам да пуша в колата, домът или офиса на непушач, а как само им завиждам само аз си знам :)....
цитирай
5. benra - тит,
22.02.2010 10:46
обаче факт е,че в България дори забрани ,за каквото и да е, да има, глоби се налагат много рядко, така че...
цитирай
6. benra - swan,
22.02.2010 10:49
всеки нормален човек, било то пушач или непушач, знае че в присъствието на деца пушенето е повече от нежелателно. А какво говорим за детските заведения, където междувпрочем пушенето винаги е било забранено. НО, както повечето неща тук-има забрани, но никой не ги спазва и никой не санкционира. Аз говорех най-вече за заведенията-кафенета, ресторанти, барове, клубове. Естествено-добрата вентилация трябва да е задължителна.И то не само заради непушачите, а защото на никой не му е приятно да стоу в място, в което не може да се диша.
цитирай
7. benra - rosidi,
22.02.2010 10:51
и аз така.Плюс това,когато забраниш на някого нещо, на него мисълта му е само там.
Моят съпруг пуши, но у дома пуши само под абсорбатора или на балкона.И то не,защото аз изисквам това.Самият той не понася домът му да мирише на пепелник, нито смята за редно да опшва мен и детето. Дори аз понякога се изнервям и му казвам-седни и изпуши една цигара като хората, няма да ни отровиш, а после ще проветря.
Защото в никакъв случай въздухът навън не е чист и безвреден.
цитирай
8. benra - kass,
22.02.2010 10:52
точно това имах предвид-интелигентният човек преценява, а другите-и 1000 забрани да има пак ще ги прескочат.
цитирай
9. анонимен - WWB
22.02.2010 11:00
Преди имаше заведения за непушачи. И стояха празни, или полупразни. Дори непушачите предпочитаха да дишат дима на нас пушачите, и да идват в нашите заведения. Явно че сме им по интресни. Така че не разбирам ония политици, които твърдят че сме ги опишвали по заведенията. Това си е чиста демагогия. Също така демагогия е, "убеждаването" ни колко по добре ще се чувстваме, ако в заведението не се пуши. Един такъв го гледах по телевизията. И даваше примери, естествено от запада, колко престижно, и колко не знам какво си е в такива заведения, и представети си-идиотът твърдеше, че след като ги направят, ние пушачите няма повече да ходиме в "нашите" си заведения, където се пуши, и те ще фалират. Е при такива изцепки се дразня. Както има един лаф-не ме е яд че ме лъже, най ме е яд че си мисли, че му вярвам.
А иначе, по темата за пушачите се е приказвало толкова много, че едва ли ще кажа нещо ново. За това ще се въздържа.
цитирай
10. damnation - Харесва ми позицията ти :)
22.02.2010 11:04
Харесва ми позицията ти :)
цитирай
11. benra - WWB,
22.02.2010 11:06
ака е-заведенията за непушачи си бяха празни.ПОмня как за пръв път видях такова в Благоевград.Единият салон беше за непушачи, другият -за пушачи.ПОзнай в кой влязох.
цитирай
12. benra - damnation,
22.02.2010 11:07
още в събота мислех да пиша под твоя постинг, но не остана време. а днес се получи толкова дълго,че се превърна в отделно писание. Поздрави!
цитирай
13. klim - Аз съм за забраната за цигари. Вя...
22.02.2010 13:28
Аз съм за забраната за цигари и пушенето на обществени места.Вярно ,че който пуши ще си пуши , но е правилно да се знае, че има забрана, защото цигарите са отрова. Както има забранителни знаци по пътищата и който е съвестен ги спазва и не предизвиква катастрофи, мисля си, че тези, които са пушачи и са със съвест ,като знаят ,че това което правят е забранено ,ще пазят не пушачите. Забраната е за тези, които искат да спазват закона.Така е с всички закони.
цитирай
14. benra - klim,
22.02.2010 13:32
какво ще рече-обществени места?
И дискотеките са обществени места, и ресторантите и други питейни заведения.Смяташ ли,че е уместно в тях да не се пуши.
Аз пък смятам,че е далеч по зле да вървя по улицата и някой, който не може да пишу никъде другаде да върви пред мен и да пушляви.Най-малкото е грозно.
Трябва да има заведения и за пушачи и за непушачи и човек да има право на избор.
Както и смятам,че в бизнессградите трябва обезателно да има помещения за пушачи, а не да бъде изцяло забранено пушенето.Защото един пушач, страдащ от никотинов глад не е кой знае колко продуктивен и приятен.
цитирай
15. klim - По лесно ми е да ти кажа къде може да ...
22.02.2010 13:38
По лесно ми е да ти кажа къде може да пуши пушача .У тях в мазето.Другите места са обществени.
Ако забеляза аз акцентирам за спазването на закона.Има забрана и точка.Като не иска да се откаже от пушенето и има никотинов глад да си ходи в къщи.Тези които пушат да си носят отговорност.Странно е ,че всички сме убедени в това,че те са отрова, а сме снизходителни към тях и омаловажаваме спазването на закона.
цитирай
16. benra - klim,
22.02.2010 13:43
категорично несъгласна съм.
Да пуши пушачът в мазето би означавало само едно-криминализиране на деянието.
Нима е възможно тютюнопроизводителите да получават премии и дотации от нашите данъци и производството на тютюневи изделия да е напълно легално и законосъобразно, а употребата им-незаконосъобразно.
Аз лично бих била ЗА забраната на алкохола.Защото един впиянчен човек е обществено опасен и неадекватен както морално, така и социално.
Бих забранила и автомобилите в населената част, защото вредните емисии,макар и когато са снабдени с катализатор, са в пъти по-вредни от тютюневия дим.
Вероятно трява да забраня и съществуването на крави,защото е научно доказано,че една крава отделя годишно приблизително четири тона вредни газове. И т.н.
Звучи абсурдно, нали?
Би трябвало да се позволи на собствениците на заведения да определят тяхното заведение какво ще бъде-за пушачи или за непушачи.Това е изконното човешко право на свободен избор.
Подчертавам-аз съм непушач!
цитирай
17. tit - 15. klim
22.02.2010 13:47
Дай да решим въпроса кардинално, по Сталински - пушачите в Сибир! Или разстрел - немедленно!:))
И откритата омраза вреди на здравето, злобата също - да се забранят!
Любопитно ми е - кой ще забрани на циганите да пушат, където си щат? Или това не Ви притеснява - главното е да унизите пушачите-българи!
цитирай
18. klim - Тит, това е коментар изваден от к...
22.02.2010 13:52
Тит , това е коментар изваден от контекста на моите коментари.Аз съм привърженик да се спазват законите.Щом е забранено трябва да е.Вие Тит спирате ли на знака СТОП или си карате с висока скорост.Знае те ли защо се спира ? Защото ако не спрете ще умрете на мига.А бавното тровене го толерираме и винаги съм се чудил на това мерене с двоен аршин.
цитирай
19. benra - klim,
22.02.2010 13:57
и аз съм привърженик да се спазват законите!Всичките! Да си видял пешеходец, глобен,защото е пресичал на червено?Този закон не е проект, а си го има.Пресичането на червено също е вредно за здравето.
Ако ще се забраняват цигарите -да се забрани производството им!Ако това не може да стане да се направи така, че да имат хората право на личен избор
цитирай
20. rat - Хаха. Преценка. Свят от съвършенни ...
22.02.2010 14:07
Хаха. Преценка. Свят от съвършенни индивиди. В някой друг живот може би. Сравнението с алкохола е доста неподходящо. Искам да те поканя на аутопсия. Виждал съм аутопсия на куче със стопанин пушач, еми то си беше катран колкото в дроб на пушач. Имам снимка на дроб на барман, никога не е пушил, дробът му е като кенеф. Наркоманите, каквито са и пушачите винаги умеят да си търсят оправдание за зависимостта си. Те са зависими хора, и ще пренесат от девет кладенеца вода, само и само да се убеждават колко безвредно е пушенето и как не пречат на никой. Аз искам да заведа детето си на сладкарница и вътре да няма дим, искам да усетя вкуса на тортата. Аз съм за пълна забрана на пушенето в заведения, в които е сервира храна като първи етап, а селд годна две пълна забрана за пушене на обществени места. Пушачът е човекът със зависимост, той е човекът с някакво отклонение, той трябва да се чувства изолиран не останалите.
цитирай
21. damnation - klim въпросът изглежда ще се реши - ...
22.02.2010 14:11
klim въпросът изглежда ще се реши - ние ще можем да си пушим, а вашето мрънкане ще е несъгласие със закона. Happy now ?
Rat , кой си ти да ми казваш, че аз трябва да съм изолиран ? Кой ти дава право да ме съдиш ? С какво безочие можеш да настояваш за каквото и да било, когато всеки един закон ни дава равни права - и в случая, да си в заведение за пушачи, или заведение за непушачи ?
цитирай
22. benra - rat,
22.02.2010 14:12
благодаря, но ще откажа най-любезно аутопсията.
Аз моят избор съм го направила.Не пуша и много добре знам какви са вредите.
Ако си чел внимателно ще видиш,че никъде не пиша в сладкарниците да е позволено тютюнопушенето, точно обратното.
Аз съм ЗА правото на личен избор и с оглед на това определяне на заведението -за пушачи и непушачи или ЗА ПЪЛНА ЗАБРАНА на производството на цигари. Защото незабраната на производство и пълната забрана на употреба са...цинизъм.
А алкохолът е в пъти по-вреден. Защото един пиещ(злоупотребяващ) човек се качва на колата и убива.Се прибира вкъщи и пребива, отива на работа и е неадекватен.Поведението му и взаимоотношенията му в социума се определят от тази негова зависимост.
цитирай
23. rat - klim въпросът изглежда ще се реши - ...
22.02.2010 14:14
damnation написа:
klim въпросът изглежда ще се реши - ние ще можем да си пушим, а вашето мрънкане ще е несъгласие със закона. Happy now ?
Rat , кой си ти да ми казваш, че аз трябва да съм изолиран ? Кой ти дава право да ме съдиш ? С какво безочие можеш да настояваш за каквото и да било, когато всеки един закон ни дава равни права - и в случая, да си в заведение за пушачи, или заведение за непушачи ?

Остра реакция на зависим човек:))))))))))). Не съм изненадан. Непушач = нормалност, пушач=зависимост, ненормалност. Пушачите са хора с проблем, те трябва да лекуват своята зависимост. Техният проблем вреди и на нормалните хора. Това го разбраха в развитите страни, скоро и ние ще го разберем.
цитирай
24. damnation - Остра реакция на човек, на който му е ...
22.02.2010 14:16
Остра реакция на човек, на който му е писнало от тъпотиите на плъхове, тролове и всякаква сволоч. По-горе писах за селяндурите, гледащи само мегдана и вярващи на каквото им се каже, хайде кажи в кои развити страни са го разбрали, да ти се посмея :)
цитирай
25. анонимен - За Клим
22.02.2010 14:16
Понеже постоянно спекулираш със думата закон-за сега няма приет такъв закон. ОБСЪЖДАТ ГО. И в контекста на твоите "мисли"-ами като не можеш да живееш сред хората-ходи в гората и си дишай чист въздух.
цитирай
26. rat - благодаря, но ще откажа най-люб...
22.02.2010 14:21
benra написа:
благодаря, но ще откажа най-любезно аутопсията.
Аз моят избор съм го направила.Не пуша и много добре знам какви са вредите.
Ако си чел внимателно ще видиш,че никъде не пиша в сладкарниците да е позволено тютюнопушенето, точно обратното.
Аз съм ЗА правото на личен избор и с оглед на това определяне на заведението -за пушачи и непушачи или ЗА ПЪЛНА ЗАБРАНА на производството на цигари. Защото незабраната на производство и пълната забрана на употреба са...цинизъм.
А алкохолът е в пъти по-вреден. Защото един пиещ(злоупотребяващ) човек се качва на колата и убива.Се прибира вкъщи и пребива, отива на работа и е неадекватен.Поведението му и взаимоотношенията му в социума се определят от тази негова зависимост.

Алкохолът е различен. Той ти пречи да си социален, също така и да работиш. Ако веднъж отидеш пиян на работа, втори път няма да има. Цигарите обаче не ти пречат на работата, но ти си силно зависим от тях. Аз нямам зависимост и искам да влизам навсякъде, не мога да бъда дискриминиран, защото не пуша. Има подрастващи, които влизат без дори да знаят, че се тровят, или има други по-силни педизвикателства вътре.(клуб или дискотека). У дома всеки може да си пуши, колкото си иска. Искам да вметна, че има забрана за употреба на алкохол на открито извън заведенията. На открито няма проблем да си пушат. Паркове, балкони, тераси, градинки, тротоари, нека си пушат.
цитирай
27. анонимен - WWB
22.02.2010 14:22
Аз ще предложа-в заведенията за пушачи всички ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да пушат. И когато дойде някой, келнерите зорко да бдят дали пуши. И ако в първите 10-15 минути не запали цигара, любезно да го поканят да го направи. И ако откаже-да го хванат за яката, и да го изхвърлят от заведението-както се правеше със пушачите, които пушеха в заведенията за непушачи.
В края на краищата имат си заведения/ще си имат/.Кво правят в нашите заведения. Само да ни пречат, и да ни досаждат с мрънканията си.
цитирай
28. rat - Остра реакция на човек, на който му е ...
22.02.2010 14:24
damnation написа:
Остра реакция на човек, на който му е писнало от тъпотиите на плъхове, тролове и всякаква сволоч. По-горе писах за селяндурите, гледащи само мегдана и вярващи на каквото им се каже, хайде кажи в кои развити страни са го разбрали, да ти се посмея :)

Ауууууу. Ти ще вземеш да ме засегнеш. :))))))))))))
"Олаби" малко и ходи дръпни една цигарка.
Тиииии наистина ли искаш да ти изброявам страни със забрана за тютютнопушене на обществени места?
По-добре да ти изброя държави, в които се спира на знак STOP.:)))))))))))))
цитирай
29. benra - WWB,
22.02.2010 14:25
не сме се разбрали така-да ме карат насила да пуша.Много молим!!!Ама-ха. Искам да мога да избера сама дали да се тровя пасивно. За активното съм го избрала вече. В крайна сметка съм установила,че крила няма да ми отиват.
цитирай
30. damnation - Да, искам, за да мога да ти покажа ...
22.02.2010 14:26
Да, искам, за да мога да ти покажа колко си неосведомен :) И не ми давай съвети какво да правя, извън канализацията нямаш глас :)
цитирай
31. benra - rat,
22.02.2010 14:29
прави ми впечатление,че избягваш темата с производството на цигари...А за алкохола-забранена е употребата му на обществени места ,да, но не в заведения. а тук аз наблягам предимно на това-да има заведения за пушачи, след като тютюнопушенето не е извън закона.
Между другото, говорейки за алкохол-преди година ми се наложи да се кача на маршрутка.Установих,че тя се движи много странно.
След като чух разговор на фъфлещия шофьор по мобилния си казах-тоя май е пиян.След като тръгнах да слизам и минах покрай него, вдишвайки, вече нямах съмнение-БЕШЕ пиян....
Едва ли ако пушеше щеше да ми навреди повече.
НЕ че смятам пушенето в градския транспорт за приемливо.Просто давам пример
цитирай
32. rat - Да, искам, за да мога да ти покажа ...
22.02.2010 14:30
damnation написа:
Да, искам, за да мога да ти покажа колко си неосведомен :) И не ми давай съвети какво да правя, извън канализацията нямаш глас :)

Аз съм против пълна забрана. Аз искам забрана само в заведенията за хранене.
В БГ има твърде много болни и зависими хора, които ще полудеят и може да настане хаос и анархия:)))))))))))))))))))))))))
Какво знаеш ти за плъховете...............
цитирай
33. анонимен - за рат.
22.02.2010 14:31
Ти след като не пушиш-откъде знаеш кое как е. Написал си куп глупости и неверни неща:
-всеки пушач знае че цигарите са много вредни. И би ги отказал ако можеше.
-липсата на цигари страшно ПРЕЧИ на работоспособноста на пушача. Той не мисли за работата, а за цигарите.
-една стока след като няма забрана и ограничения за производството й, не може да има и подобни ограничения за употребата й.
-в края на карищата никой не те кара да се вреш при тютюневия дим на пушачите. Посещавай заведения, където не се пуши, и не досаждай на хората.
цитирай
34. rat - прави ми впечатление, че избягваш ...
22.02.2010 14:34
benra написа:
прави ми впечатление,че избягваш темата с производството на цигари...А за алкохола-забранена е употребата му на обществени места ,да, но не в заведения. а тук аз наблягам предимно на това-да има заведения за пушачи, след като тютюнопушенето не е извън закона.
Между другото, говорейки за алкохол-преди година ми се наложи да се кача на маршрутка.Установих,че тя се движи много странно.
След като чух разговор на фъфлещия шофьор по мобилния си казах-тоя май е пиян.След като тръгнах да слизам и минах покрай него, вдишвайки, вече нямах съмнение-БЕШЕ пиян....
Едва ли ако пушеше щеше да ми навреди повече.
НЕ че смятам пушенето в градския транспорт за приемливо.Просто давам пример

Не виждам смисъл да се спира производството на цигари. Пушенето е право на личен избор, но трябва така да го правиш, че да не пречиш на никой.
Пияните шофьори са проблем на КАТ.
Вредата е различен тип. Едната вреда е престъпление, да караш пиян е нарушение на закона. Да ми духаш дим в лицето не е нарушение.
Заведенията са за всички. Хората с проблем са те, защо аз да бъда дискриминиран.
цитирай
35. damnation - И аз съм за забрана в заведенията за ...
22.02.2010 14:37
И аз съм за забрана в заведенията за хранене, тези в които ходят деца, тези които нямат подходяща климатична инсталация.
За таксита, транспорт и административни сгради да не говорим.
Определено съм за, да се наложи такса на заведенията които изберат да са за пушачи - при това голяма. И осъзнавам, че това ще покачи цените в тях, демек - аз ще си плащам.
Като тийн съм работил в заведения. И трябва да има допълнително вредни за персонала в заведенията за пушачи, защото персонала там страда повече от мен или теб, влезлите за по едно малко.
Против съм, да бъда нарочван и затварян. Против съм да се пускат тв реклами, в които обясняват, че съм асоциален, самотен и нечистоплътен. Особено съм против, да ми се изрепчи селянина два етажа над мен, който всеки ден си изхвърля боклука на терасата ми, че видиш ли - и на него му пречила миризмата на тютюн, ама си траел.
Хайде стига сме се драпали за глупости, а да помислим дали може в този свят да има място и за мен, и за теб, а ?
цитирай
36. benra - И аз съм за забрана в заведенията за ...
22.02.2010 14:39
damnation написа:
И аз съм за забрана в заведенията за хранене, тези в които ходят деца, тези които нямат подходяща климатична инсталация.
За таксита, транспорт и административни сгради да не говорим.
Определено съм за, да се наложи такса на заведенията които изберат да са за пушачи - при това голяма. И осъзнавам, че това ще покачи цените в тях, демек - аз ще си плащам.
Като тийн съм работил в заведения. И трябва да има допълнително вредни за персонала в заведенията за пушачи, защото персонала там страда повече от мен или теб, влезлите за по едно малко.
Против съм, да бъда нарочван и затварян. Против съм да се пускат тв реклами, в които обясняват, че съм асоциален, самотен и нечистоплътен. Особено съм против, да ми се изрепчи селянина два етажа над мен, който всеки ден си изхвърля боклука на терасата ми, че видиш ли - и на него му пречила миризмата на тютюн, ама си траел.
Хайде стига сме се драпали за глупости, а да помислим дали може в този свят да има място и за мен, и за теб, а ?

!!!!!
Ама съм много много много ЗА!
цитирай
37. анонимен - за рат
22.02.2010 14:39
Ами след като има заведения за непушачи-никой не ти пречи, нито те пък дискриминира. Светът не се върти около тебе, че всички да се съобразяват с тебе, а ти с никой. Както ити имаш права-и аз имам права.
Утре болните от диабет, по твоята логика може пък да поискат да се спре производството на захарни изделия. А хората които мразят футбола-забрана на футболните мачове.
Ако това, което си написал не е евентуално някакава шега-почвам да си мисля много лоши работи за тебе.
цитирай
38. rat - Ти след като не пушиш-откъде знаеш ...
22.02.2010 14:39
анонимен написа:
Ти след като не пушиш-откъде знаеш кое как е. Написал си куп глупости и неверни неща:
-всеки пушач знае че цигарите са много вредни. И би ги отказал ако можеше.
-липсата на цигари страшно ПРЕЧИ на работоспособноста на пушача. Той не мисли за работата, а за цигарите.
-една стока след като няма забрана и ограничения за производството й, не може да има и подобни ограничения за употребата й.
-в края на карищата никой не те кара да се вреш при тютюневия дим на пушачите. Посещавай заведения, където не се пуши, и не досаждай на хората.

Повярвай ми имам опит с пушенето, но се излекувах. Знам какво е да си зависим от нещо:))))))))))))). Вибраторите също са на свободна продажба, ти твоя ползваш ли го на обществени места:))))))))))))))))). И пак няма да вредиш толкова на околните. Ха. ем да им плащам здравното обслужване, хем данъците си плащам и да не мога пък и да влизам навсякъде. Пушачите могат да влизат навсякъде, защотото могат да не пушат там, аз нямам подобен избор, когато вляза в задимено заведение...............
цитирай
39. benra - rat,
22.02.2010 14:41
не искам да повтарям damnation, защото моето становище по темата напълно покрива неговото.
Да, тютюнопушенето е зависимост, но не виждам причина пушачите да бъдат дискриминирани и заклеймявани. А пък от друга страна категорично смятам,че не просто трябва да се създават закони и забрани-като по-лесната мярка, а да се съблюдава спазването им.Защото в България закони-с лопата да ги ринеш...и толкова...
цитирай
40. rat - И аз съм за забрана в заведенията за ...
22.02.2010 14:45
damnation написа:
И аз съм за забрана в заведенията за хранене, тези в които ходят деца, тези които нямат подходяща климатична инсталация.
За таксита, транспорт и административни сгради да не говорим.
Определено съм за, да се наложи такса на заведенията които изберат да са за пушачи - при това голяма. И осъзнавам, че това ще покачи цените в тях, демек - аз ще си плащам.
Като тийн съм работил в заведения. И трябва да има допълнително вредни за персонала в заведенията за пушачи, защото персонала там страда повече от мен или теб, влезлите за по едно малко.
Против съм, да бъда нарочван и затварян. Против съм да се пускат тв реклами, в които обясняват, че съм асоциален, самотен и нечистоплътен. Особено съм против, да ми се изрепчи селянина два етажа над мен, който всеки ден си изхвърля боклука на терасата ми, че видиш ли - и на него му пречила миризмата на тютюн, ама си траел.
Хайде стига сме се драпали за глупости, а да помислим дали може в този свят да има място и за мен, и за теб, а ?

Е тука вече си стискаме ръцете, нищо, че се опита ме "нагрубиш":))))))))))))))))))))))
Съгласен съм!!!!!!!!!!!!!!!!
цитирай
41. анонимен - за рат.
22.02.2010 14:46
-Ами след като си пушил-тогава къв ти е проблемът. Просто пишеш глупости.
-Относно вибраторът
а/ такъв не ползвам, защото съм от мъжки пол
б/ ако това си го написал като израз на простотия/а се съмнявам че е точно така/-знай че арсеналът ми с псувни е твърде богат.
-Ха. ем да им плащам здравното обслужване, хем данъците си плащам и да не мога да си пуша.
-ти също имаш избор-просто няма да влизаш в подобно заведение. Ощетеният съм аз, защото няма да мога да пуша навсякъде.
цитирай
42. rat - не искам да повтарям damnation, ...
22.02.2010 14:47
benra написа:
не искам да повтарям damnation, защото моето становище по темата напълно покрива неговото.
Да, тютюнопушенето е зависимост, но не виждам причина пушачите да бъдат дискриминирани и заклеймявани. А пък от друга страна категорично смятам,че не просто трябва да се създават закони и забрани-като по-лесната мярка, а да се съблюдава спазването им.Защото в България закони-с лопата да ги ринеш...и толкова...

Така е. Ама дамнейшън е малко сприхав и раздразнителен:)))))))))))). Според мен не му дават да пуши на работа и той сега на мен иска да си го изкара, защото не смее пред шефа.:)))))))))
цитирай
43. damnation - Нямаше да реагирам остро, ако не бе ...
22.02.2010 14:47
Нямаше да реагирам остро, ако не бе скочил с тезата какви подходящи за съжаление наркомани сме :)
Минало !
цитирай
44. rat - -Ами след като си пушил-тогава къв ...
22.02.2010 14:50
анонимен написа:
-Ами след като си пушил-тогава къв ти е проблемът. Просто пишеш глупости.
-Относно вибраторът
а/ такъв не ползвам, защото съм от мъжки пол
б/ ако това си го написал като израз на простотия/а се съмнявам че е точно така/-знай че арсеналът ми с псувни е твърде богат.
-Ха. ем да им плащам здравното обслужване, хем данъците си плащам и да не мога да си пуша.
-ти също имаш избор-просто няма да влизаш в подобно заведение. Ощетеният съм аз, защото няма да мога да пуша навсякъде.

От простотия е да знаеш.
Ти можеше да влизаш навсякъде, просто при непушачите няма да пушиш, НО МОЖЕШ ДА ВЛИЗАШ ТАМ. Аз не мога, ЗАЩОТО ПРИ ПУШАЧИТЕ СЕ ТРОВЯ. А ти при непушачите просто не си правиш кефа, но никой не ти вреди.
21 век сме вибраторът може да се ползва от всеки :))))))))))))))
цитирай
45. rat - Нямаше да реагирам остро, ако не бе ...
22.02.2010 14:52
damnation написа:
Нямаше да реагирам остро, ако не бе скочил с тезата какви подходящи за съжаление наркомани сме :)
Минало !

Аз продължавам да смятам, че пушачите са наркомани. Това е зависимост. Хубавото на цигарите е, че физическата зависимост не е толкова тежка.
цитирай
46. анонимен - Аз обаче не съм съгласен
22.02.2010 14:52
Ти си съгласен, но аз не съм съгласен:
-в едно такси, ако шофьорът е пушач, и качи клиент пушач-не виждам защо пък да не пушат.
-във влаковете също трябва да има вагони за пушачи
-във административните сгради трябва да има места за пушачи
-от къде на къде заведенията в които се пуши трябва да плащат такса за това. Нито има икономическа логика, нито пък някаква необходимост. Данъците и таксите не са заради самите данъци и такси, а трябва да има причина за тях. И без това върху цигарите се плаща акциз, който УТРОЯВА цената им
цитирай
47. damnation - рат, след като спрях с комара и ко...
22.02.2010 14:55
рат, след като спрях с комара и компютърните игри, не се чувствам изобщо зависим - кеф ми е пуша, кеф ми е не пуша.
И за протокола, шефа ми е по-запален тютюнджия от мен, мръщи ми се като не го придружавам до съответното място :)
цитирай
48. rat - Ти си съгласен, но аз не съм съгла...
22.02.2010 15:00
анонимен написа:
Ти си съгласен, но аз не съм съгласен:
-в едно такси, ако шофьорът е пушач, и качи клиент пушач-не виждам защо пък да не пушат.
-във влаковете също трябва да има вагони за пушачи
-във административните сгради трябва да има места за пушачи
-от къде на къде заведенията в които се пуши трябва да плащат такса за това. Нито има икономическа логика, нито пък някаква необходимост. Данъците и таксите не са заради самите данъци и такси, а трябва да има причина за тях. И без това върху цигарите се плаща акциз, който УТРОЯВА цената им

И след като вие с такси -драйвера се насмърдите някоя жена с малко дете няма да може да се кача в това смърдящо такси.
цитирай
49. анонимен - за рат
22.02.2010 15:03
Е след като използваш вибратор, какот сам си признаваш-това обяснява до някъде нещата. Човек който си завира в задника подобни работи-не може да мисли адекватно, защото има други зависимости-сексуални. А доказано е че сексуалната извратеност на тъй нарчените сексуални малцинства предопределя целият им живот. Това е първостепенното нещо, което ги занимава, и всичко друго остава на втори план. Освен това имат склонност да скандализират обществото, както правиш ти в момента
Колкото до другото имаш няколко варианта, за да не се чувстваш ощетен:
-а/ да пропушиш
-б/ да си купиш маска, която да ти прочиства въздуха.
-в/ да не влизаш в подобни заведения
-г/ да влизаш в подобни заведеиня, и да не мрънкаш.

И постоянно пишеш глупости че липаста на цигари не ми вреди. Явно не си запознат с въпроса:
-дългото непушене при пушачите води до никотинов глад, а от там може да доведе до депресия и невроза.
-при страшният пушач неприемането на никотин може да предизвика инфаркт на белите дробове.

както виждаш, аз съм по потерпевш от тебе в заведенията за непушачи, защото си рискувам живота.
цитирай
50. анонимен - ще се проветри
22.02.2010 15:06
След като пушачът слезе от таксито-шофьорът ще го проветри. Така че не се приема. Впрочем той трябва да го проветрява дори ако не се е пушило
цитирай
51. rat - Е след като използваш вибратор, ...
22.02.2010 15:10
анонимен написа:
Е след като използваш вибратор, какот сам си признаваш-това обяснява до някъде нещата. Човек който си завира в задника подобни работи-не може да мисли адекватно, защото има други зависимости-сексуални. А доказано е че сексуалната извратеност на тъй нарчените сексуални малцинства предопределя целият им живот. Това е първостепенното нещо, което ги занимава, и всичко друго остава на втори план. Освен това имат склонност да скандализират обществото, както правиш ти в момента
Колкото до другото имаш няколко варианта, за да не се чувстваш ощетен:
-а/ да пропушиш
-б/ да си купиш маска, която да ти прочиства въздуха.
-в/ да не влизаш в подобни заведения
-г/ да влизаш в подобни заведеиня, и да не мрънкаш.

И постоянно пишеш глупости че липаста на цигари не ми вреди. Явно не си запознат с въпроса:
-дългото непушене при пушачите води до никотинов глад, а от там може да доведе до депресия и невроза.
-при страшният пушач неприемането на никотин може да предизвика инфаркт на белите дробове.

както виждаш, аз съм по потерпевш от тебе в заведенията за непушачи, защото си рискувам живота.

Аууууууу, ти направо ме размаза, какъв анализ, каква разбиваща ирония. Аз никъде не говорех за ректуми, но ти точно за това се сети:)))))))))))))
Защо ли?
Скоро, тютюнопушенето ще бъде изцяло забранено и това ще бъде нормалното и адекватно решение. Срамно е дори да се пуши пред деца. Как да им обясним после, че това е вредно, когато навсякъде е пълно с наркомани с фас в уста, вадещи по две кутии сядайки на маса в кръчма. Наркомани, които хвърлят фасове навсякъде.
цитирай
52. rat - След като пушачът слезе от такси...
22.02.2010 15:12
анонимен написа:
След като пушачът слезе от таксито-шофьорът ще го проветри. Така че не се приема. Впрочем той трябва да го проветрява дори ако не се е пушило

Как да проветри. То се просмуква навсякъде тази смрад, то вони на кенеф направо, аз в такива таксита просто не се качвам. Ето отново съм дискриминиран.
цитирай
53. damnation - Rat, не искам да се заяждам, то ако ...
22.02.2010 15:16
Rat, не искам да се заяждам, то ако твоето дете е при мен в кръчмата, докато павкам, то ти си в пъти по голям престъпник от мен...
цитирай
54. rat - Rat, не искам да се заяждам, то ако ...
22.02.2010 15:18
damnation написа:
Rat, не искам да се заяждам, то ако твоето дете е при мен в кръчмата, докато павкам, то ти си в пъти по голям престъпник от мен...

Да но на улицата, в парка и на плажа няма как да не те види. Ето ти и информацията:
В кои европейски държави е въведена пълна забрана за тютюнопушене на обществени места?
Тотална забрана върху пушенето на обществени места е въведена в Ирландия (март 2004 г.), Норвегия (юни 2004 г.), Италия (януари 2005 г.), Швеция (юни 2005 г.), Малта (октомври 2005 г.), Шотландия (март 2006 г.), Литва (януари 2007 г.), Албания (януари 2007), Уелс и Северна Ирландия (април 2007 г.), Англия (юни 2007 г.), Исландия (юни 2007 г.), Естония (юни 2007 г.), Франция (февруари 2008 г.), кантони на Швейцария и провинции в Германия. В Турция също е въведена пълна забрана на тютюнопушенето (май 2008 г.), като е предвиден преходен период за кафенетата и ресторантите до месец юли 2009 г. В процес на внедряване на вече прието законодателство са Австрия, Белгия, Гърция, Дания, Люксембург, Португалия, Унгария.
цитирай
55. анонимен - за рат
22.02.2010 15:18
Нали знаеш кове еказал Андрешко-говори като "учен" човек-ни другите му разбират, ни па сам си разбира. Та и ти така като използваш думи като ректум. Трябва да обясняваш кво е.
тютюнопушенето едва ли ще бъде забранено. Индианците пушат от 20хил.години, пък им нищо няма. Създали са велики цивилизации. Но вероятно ще бъде ограничено-но това е въпрос на вътрешно убеждение, а не на законови забрани. Досущ както с алкохола.
Ами ей така-ще отвори прозорците и вратите и ще проветри. Освен това има и ароматизатори. Въобще-отново пишеш глупости. Повече трябва да се притесняваш от някой пътник с гъбички на краката и нечисти чорапи.
цитирай
56. анонимен - за рат
22.02.2010 15:20
То и в САЩ имаше сух режим.....
цитирай
57. damnation - Не е баш така приятел. . . Тотална ...
22.02.2010 15:21
Не е баш така приятел...

Тотална забрана на обществени места :
Ирландия, Великобритания

В затворени обществени пространства :
Италия, Малта, Швеция, Финландия, Швеция, Норвегия, Франция, Холандия, Словения, Латвия, Турция

Има обособени зони и заведения :
Испания, Германия, Белгия, Люксембург, Литва, Естония, Дания, Румъния, Словакия, Полша, Австрия, Чехия, Гърция

Това са последни и официални данни. Може да ги сравняваш и държава по държава ако искаш.
Да ти дам списък с щатите в САЩ в които може да пушиш ?
Защото, както не обичам да слушам глупости, така и не обичам да ги говоря - та си направих труда да игнорирам корифеи в информацията като нюз.бг, википедия и да си потърся сам истината :)
цитирай
58. rat - Не е баш така приятел. . . Тотална ...
22.02.2010 15:23
damnation написа:
Не е баш така приятел...

Тотална забрана на обществени места :
Ирландия, Великобритания

В затворени обществени пространства :
Италия, Малта, Швеция, Финландия, Швеция, Норвегия, Франция, Холандия, Словения, Латвия, Турция

Има обособени зони и заведения :
Испания, Германия, Белгия, Люксембург, Литва, Естония, Дания, Румъния, Словакия, Полша, Австрия, Чехия, Гърция

Това са последни и официални данни. Може да ги сравняваш и държава по държава ако искаш.
Да ти дам списък с щатите в САЩ в които може да пушиш ?
Защото, както не обичам да слушам глупости, така и не обичам да ги говоря - та си направих труда да игнорирам корифеи в информацията като нюз.бг, википедия и да си потърся сам истината :)

Е кое е различното :)))))))))))))))))))))
Ти си написал същото само дето при мен не са разделени обществените места : на открито и на закрито.
Я ми припомни къде спорихме с теб за нещо, помня нещо за някакви кучета май беше или греша?:)))))))))
цитирай
59. damnation - Има малко разлика между това да мога ...
22.02.2010 15:25
Има малко разлика между това да мога да пуша в откритата част на заведението, или да мога само у нас, под завивките, нали ?
Спорихме и за кучета, и за новините на турски... и за още нещо май :D
цитирай
60. rat - Нали знаеш кове еказал Андрешко...
22.02.2010 15:27
анонимен написа:
Нали знаеш кове еказал Андрешко-говори като "учен" човек-ни другите му разбират, ни па сам си разбира. Та и ти така като използваш думи като ректум. Трябва да обясняваш кво е.
тютюнопушенето едва ли ще бъде забранено. Индианците пушат от 20хил.години, пък им нищо няма. Създали са велики цивилизации. Но вероятно ще бъде ограничено-но това е въпрос на вътрешно убеждение, а не на законови забрани. Досущ както с алкохола.
Ами ей така-ще отвори прозорците и вратите и ще проветри. Освен това има и ароматизатори. Въобще-отново пишеш глупости. Повече трябва да се притесняваш от някой пътник с гъбички на краката и нечисти чорапи.

Индианци и цивилизация. Добреееее, браво. Много ме затапи. За кои "индианци" става дума. Цивилизации има в южна америка, ама тма какво са пушили не знам. А тези в северна америка, трудно бих ги оприличил като цивилизации, а и да пушиш една лула на два дена не е като да смърдиш две кутии "химически" обработен тУтУн.
цитирай
61. rat - Има малко разлика между това да мога ...
22.02.2010 15:29
damnation написа:
Има малко разлика между това да мога да пуша в откритата част на заведението, или да мога само у нас, под завивките, нали ?
Спорихме и за кучета, и за новините на турски... и за още нещо май :D

И все пак е ПЪЛНА ЗАБРАНА за пушене на обществени места. Скоро това ще се случи в целия ЕС. Тогава ще спя спокойно.
цитирай
62. benra - rat,
22.02.2010 15:31
не мисля че пълната забрана е възможна да се случи в целия ЕС...Страни като Италия, Испания, Гърция ще вдигнат стачки за подобно нещо
Между другото в една от гръцките банки доскоро се пушеше безпроблемно . Което, естествено, не одобрявам никак
цитирай
63. rat - не мисля че пълната забрана е въз...
22.02.2010 15:34
benra написа:
не мисля че пълната забрана е възможна да се случи в целия ЕС...Страни като Италия, Испания, Гърция ще вдигнат стачки за подобно нещо
Между другото в една от гръцките банки доскоро се пушеше безпроблемно . Което, естествено, не одобрявам никак


В Италия мисля, че вече е забранено. А в Испания съвсем скоро влиза подобна забрана. Четох някаква статия точно за Испания "Били узрели вече за подобно нещо". Дано и ние скоро узреем. А Гърците не са ми пример за нищо.
цитирай
64. benra - винаги
22.02.2010 15:41
съм се чудела едно-защо отказалите се пушачи са най-уростните противници на тютюнопушенето. Познавам хора,, пушили в продължение на 20 години по 1-2 кутии цигари на ден, които се държат така, все едно в живота си не са докосвали тютюн.
Също така съм много против пушачите да бъдат поставяни на една права с наркоманите.Това е обидно и невярно. Да, тютюнопушенето е зависимост, но от съвсем друг характер.

цитирай
65. damnation - Всъщност, съмнявам се да стане в ...
22.02.2010 15:46
Всъщност, съмнявам се да стане в целия ЕС. Наскоро в узрялата Испания имаше доста големи протести за смекчаване на сегашния закон, камо ли за пълен бан....
бтв за кучетата май бяхме на едно мнение рат ? :)
цитирай
66. rat - съм се чудела едно-защо отказалите ...
22.02.2010 15:49
benra написа:
съм се чудела едно-защо отказалите се пушачи са най-уростните противници на тютюнопушенето. Познавам хора,, пушили в продължение на 20 години по 1-2 кутии цигари на ден, които се държат така, все едно в живота си не са докосвали тютюн.
Също така съм много против пушачите да бъдат поставяни на една права с наркоманите.Това е обидно и невярно. Да, тютюнопушенето е зависимост, но от съвсем друг характер.


Наркоманиите са различни. Хероинови, кокаинови, алкохолни, кофеинови, никотинови и т.н.
Наркоманията е зависимост от някакво вещество.
Тук безпорно имаме зависимост, но не и се обръща толкова внмание, защото хората, които имат никотинова зависимост могат да си бачкат добре, както и да си изпълняват всички социални задължения без проблем. Аз знам добре, че това е зависимост, преминал съм през нея. Изнервял съм се винаги когато са искали да ме ограничат, а това е доказателство, че си зависим от нещо.
цитирай
67. damnation - В допълнение - ПЪЛНАТА ЗАБРАНА з...
22.02.2010 15:51
В допълнение - ПЪЛНАТА ЗАБРАНА засяга само UK. Като за Ирландия ми е малко странно, защото по дефиниция ирландците са кълба от лоши навици ( това офтопик ).
Външната част на заведенията, както и примерно парковете също са обществени места, ала на практика извън острова е позволено да се чади на воля ( друг е момента, че ако съседа ти по пейка в Франция се мръщи и ще се извини, сигурно ще се дръпнеш, а тук ще го препсуваш ).
А това което казваш е истина - никой не обича да го ограничават. Демек, ти си зависим от това да си дихателстваш на воля, аз - от това да пуша.
Всяки един наклон на везните в дадена посока, е дискриминация спрямо останалите - затова трябва да се търси среден вариант.
цитирай
68. rat - Всъщност, съмнявам се да стане в ...
22.02.2010 15:51
damnation написа:
Всъщност, съмнявам се да стане в целия ЕС. Наскоро в узрялата Испания имаше доста големи протести за смекчаване на сегашния закон, камо ли за пълен бан....
бтв за кучетата май бяхме на едно мнение рат ? :)

Те и за лисабонския договор се репчеха разни държави, ама накрая всичко си приеха:)))))))))).
Дааааааа бе, за кучетата, верно беше там. хахаххахаха, там беше лудница, над 200 коментара........:))))))))))))
цитирай
69. анонимен - за рат
22.02.2010 15:54
пътник с гъбички на краката и нечисти чорапи.
[/quote]
Индианци и цивилизация. Добреееее, браво. Много ме затапи. За кои "индианци" става дума. Цивилизации има в южна америка, ама тма какво са пушили не знам. А тези в северна америка, трудно бих ги оприличил като цивилизации, а и да пушиш една лула на два дена не е като да смърдиш две кутии "химически" обработен тУтУн.[/quote]
не съм искал да те затапям, както си се изразил. За тебе този разговор е нещо като надприказване. Просто да напишеш нещо, без значение какво е. дали четеш нещата, които пишеш?
Но да карам наред:
-ами в Америка, и Северна и Южна, са пушили тютюн. Нещо повече-той произхожда от там. При това този тютюн си е чист качак-никаква обработка, и отстраняване, доколкото е възможно, на вредностите. Защото със цигаирте освен никотин, от който всъщност се нуждаят пушачите, се смукват и различни въглеродни съединения. За това той трябва да се обработи. И не са пушили по една лула на два дена, а и там си е имало хора, които пушат, и такива които не пушат.

Колкото до забраните в страните, които изброяваш-те са приети досущ както навремето сухият режим в САЩ-без да се вземе мнението на обществото. И можеш да се хванеш на бас, и да го спечелиш-че на всякъде ще отпадне. И не си мисли че като са го приели-стриктно се спазва.
цитирай
70. анонимен - за рат
22.02.2010 15:59
Забравил си за зависимоста от захарните изделия. също така за зависимоста от мазни храни, и т.н.. Нама да приказвам за компютърната. Та отново да се върна на горното-да очакваме че скоро диабетиците ще поискат да се забрани консумацията на захарни изделия. така ли.
цитирай
71. rat - пътник с гъбички на краката и неч...
22.02.2010 16:01
анонимен написа:
пътник с гъбички на краката и нечисти чорапи.

Индианци и цивилизация. Добреееее, браво. Много ме затапи. За кои "индианци" става дума. Цивилизации има в южна америка, ама тма какво са пушили не знам. А тези в северна америка, трудно бих ги оприличил като цивилизации, а и да пушиш една лула на два дена не е като да смърдиш две кутии "химически" обработен тУтУн.[/quote]
не съм искал да те затапям, както си се изразил. За тебе този разговор е нещо като надприказване. Просто да напишеш нещо, без значение какво е. дали четеш нещата, които пишеш?
Но да карам наред:
-ами в Америка, и Северна и Южна, са пушили тютюн. Нещо повече-той произхожда от там. При това този тютюн си е чист качак-никаква обработка, и отстраняване, доколкото е възможно, на вредностите. Защото със цигаирте освен никотин, от който всъщност се нуждаят пушачите, се смукват и различни въглеродни съединения. За това той трябва да се обработи. И не са пушили по една лула на два дена, а и там си е имало хора, които пушат, и такива които не пушат.

Колкото до забраните в страните, които изброяваш-те са приети досущ както навремето сухият режим в САЩ-без да се вземе мнението на обществото. И можеш да се хванеш на бас, и да го спечелиш-че на всякъде ще отпадне. И не си мисли че като са го приели-стриктно се спазва.
[/quote]
Е, и от съвременните методи за преработка на тютюн пак нищо не разбираш. И от вибратори нищо не разбираш, абе гола-вода си:)))))))))))))
Какви въглеродни съединения, я кажи сега какви, че те са стотици хиляди :)))))))))))))
Цео двето и цеото .....хахахахаха
Има обаче и едни големи гадости. От скоро се говори за тях. Диосксини и фурани. Голяма гадост са, да знаЙш. Сега обработват тютюна с най-различни химикали и той става по-отровен и от качака. А и индианците са пушлявили, а неса смукали като настоящите тютюневи наркомани.
цитирай
72. benra - 70,
22.02.2010 16:01
и въобще от хранителните зависимости можеш да си докараш един куп сериозни здравословни проблеми.
цитирай
73. damnation - rat, това между другото си е така, и е ...
22.02.2010 16:06
rat, това между другото си е така, и е лошо, че много малко хора го знаят - голяма част от нещата с които се обработват цигарите ( химикалите, които карат цигарата да гори без да загасва, дори когато не пушиш например ) са в пъти по-вредни от самият тютюн. Аз съм си намерил решение, купувайки тютюн от производител който познавам, и пълнейки си мои цигари ( пълнене, не свиване - свитите цигари без добър филтър са бързо и ефективно самоубийство ).
само че, повечето хора нямат такъв вариант на разположение.
цитирай
74. rat - Забравил си за зависимоста от за...
22.02.2010 16:18
анонимен написа:
Забравил си за зависимоста от захарните изделия. също така за зависимоста от мазни храни, и т.н.. Нама да приказвам за компютърната. Та отново да се върна на горното-да очакваме че скоро диабетиците ще поискат да се забрани консумацията на захарни изделия. така ли.

за захарните изделия не съм чувал. Но за интернет зависимост съм чувал, но при нея няма физическа зависимост, освен ако не злоупотребяваш с онанирането. ТИ НЕ РАЗБИРАШ, ЧЕ В ЗАДИМЕНОТО ЗАВЕДЕНИЕ АЗ НЯМАМ ПРАВО НА ИЗБОР. ДИШАМ И ТОВА Е. Диабетиците имат право на избор.:)))))))))))))) Тъпо е дори да коментирам това сравнение.
цитирай
75. rat - rat, това между другото си е така, и е ...
22.02.2010 16:21
damnation написа:
rat, това между другото си е така, и е лошо, че много малко хора го знаят - голяма част от нещата с които се обработват цигарите ( химикалите, които карат цигарата да гори без да загасва, дори когато не пушиш например ) са в пъти по-вредни от самият тютюн. Аз съм си намерил решение, купувайки тютюн от производител който познавам, и пълнейки си мои цигари ( пълнене, не свиване - свитите цигари без добър филтър са бързо и ефективно самоубийство ).
само че, повечето хора нямат такъв вариант на разположение.

Има и една друга гадост. Заблудата наречена леки цигари. За да стане по "лек" един тютюн, той трябва да престои дълго време, трябва да "поизветрее". Обаче това оскъпява много суровината, и това олекотяване се прави с различни химични процеси и магарии.
цитирай
76. damnation - Заблуда е, разбира се. Да не говорим ...
22.02.2010 16:23
Заблуда е, разбира се. Да не говорим че преминаването от "тежки" на "леки" е двойна вреда - пушиш повече, дърпаш по-силно и поемаш повече пушек ( което увеличава шанса от заболявания на устната кухина, предимно ракови ).
Но това са подтеми от етикета на пушача....
цитирай
77. анонимен - непушачите са империалисти
22.02.2010 16:43
Те искат да не пушат НАВСЯКЪДЕ,докато на пушачите налагат ограничения!Че кой им дава право на такива привилегии!?:)
цитирай
78. rpatel - Ех, по принцип си права, обаче как ...
22.02.2010 17:11
Ех, по принцип си права, обаче как мислиш дали бихме могли да разчитаме на трезвата преценка на пушещите? Аз не вярвам! Но всичко си зависи от човека. Майка ми, например, пуши като комин, обаче никога не би запалила цигара в присъствието на дете. Но дали можем да разичтаме, че и другите са като нея? Едва ли! След като има жени, които не отказват цигарите дори докато са бременни със собственото си дете, как мислиш, дали такъв човек ще се съобрази с теб или с мен? Те за здравето на собственото си бебе не се грижат, на мен ли ще обърнат внимание?! За това, не става! Трябва да си има ясни правила къде може и къде не. Защото, аз не пуша и много бих искала да живея без цигарен дим около мен, но ми е пределно ясно, че е невъзможно, защото, за съжаление, твърде много хора пушат. За това мога поне да се надявам, че ще има ясни правила и който не ги спазва ще бъде санкциониран. Защо, съгласи се, малко е нагло да пушиш най-демостративно под табелата "Пушенето забранено!". Освен това е абсолютно недупостимо да се пуши в училища, болници, детски градини и подобни. Като си станал лекар/учител ще се въздържаш! След часовете или смяната прави каквото искаш, ама това да пушиш най-демостративно пред децата или пациентите е просто вандалщина. И после децата пушели! Е, какав пример им дава милата учителка? Ама тя пушела в учителската стая, много важно! Нали я виждат! А вее за докторът който оперира баба ми от рак на белия дроб и в същото време самият той пушеше като комин, няма да говоря! Говори против цигарите, колко били вредни и т.н. и в същото време пуши! Ама да се надяваме, че това е частен случай, а не като идеш на доктор да се налага да търпиш пушака докато те преглежда. Разбраме, предполагам.
цитирай
79. benra - rpatel,
22.02.2010 17:16
разбрах те, разбира се.
аз говоря предимно за питейните и нощните заведения и за това -да има заведения за пушачи и непушачи.
Детските заведения, учебните, административните, градския транспорт - това са места, на които пушенето е абсолютно недопустимо.
цитирай
80. bassplayer - Аз късно
22.02.2010 17:44
Аз късно започнах да пуша по малко на 26 години и след 3 години пушене по 10 цигари на ден и то леки изведнъж се отвратих от това занимание и спрях. Без да съм планирал това и сега в открито заведение като усетя цигарен дим и ми става гадно. Не съм против тютюнопушенето, но при мен така стана.
цитирай
81. an2 - до анонимния
22.02.2010 18:18
Пикльо!
Естественото състояние на човека е да НЕ пуши. Обясни това на детето си с цигара в устата. Ще те разбере.
цитирай
82. анонимен - Аферим мацка
22.02.2010 18:22
Това е първото мнение на непушач, в което виждам да се изказва подкрепа на правото на избор. Браво! Аз пуша от много време и пуша по много - но ако това е най-големия проблем ... ще си прежаля и кефа и абстиненцията и няма да пуша..., но то не е нито най-големия, нито първия проблем у нашта мила родина.
И друго - тук пак за пръв път - някой не заклеймява пушачите, едва ли не като престъпници-рецидивисти, които умишлено и ситемно тровят горките непушачи ... айде изчистете улиците от химиите, с които се друсат 13-14 годишните, пък после елате да се ядете за мойте цигари ...
цитирай
83. анонимен - WWB
22.02.2010 18:28
an2 написа:
Пикльо!
Естественото състояние на човека е да НЕ пуши. Обясни това на детето си с цигара в устата. Ще те разбере.

Мене ли ме имаш в предвид пикло. Аз макар че съм анонимен, защото не съм регистрирал, не се крия, и Бени ме знае. Мърла.
Естественото състояние на човека е и да не пие, а също така и да не яде обработени храни. Ако трябва да е естествено-трябва да яде сурово месо.
Освен това естественото изисква да не се фризира, да не се бръсне, да не се маже с помади и мазила, и какво ли не още.
Послеслов-гледам още един анонимен, онзи с империализма-няма общо с него.
цитирай
84. an2 - до 83 или този който е 33, 77 и т.н.
22.02.2010 18:35
Ами не пий и не яж боклуци. Непушачите не пречат никому с димене, непиещите- с пиянските си есцесии и неядящите боклуци - с мазните си телеса.
Когато не пречиш на другите, всичко е позволено.
цитирай
85. acquariuo - Избора всеки си прави сам
22.02.2010 18:45
Първо да отбележа, че съм пушач, но не одобрявам да бъде разрешено навсякъде да се пуши. Може би една от причините е, че не понасям задимени помещения, въпреки,че съм пушач. Преди 5 години в Италия влезе тази забрана и тогава много си мислехме, че това не трябва да се случва. Но въпреки протестите се случи. Но тук никой не може дори да си помисли, че може да наруши забраните. И така забраната си действа още, но много от заведенията поставят навън маси с пепелници и така който иска може да го направи, но само навън.
Но наистина децата ни не възприемат лошите навици на родителите. Демонстрираха ми го и моите синове като не пушат, но занам, че причината съм аз.
Затова дори като пушач подкрепям тази забрана и в БГ.
цитирай
86. sezoni - Здравей ,benra !
22.02.2010 19:06
Аз в момента съм в категорията на пушачите .Миналата година бях отказала цигарите от раз и непушех цяла година .Тази година пропуших после ги отказах за няколко дена и пак пропуших .Имам намерение когато реша да ги откажа да е вече за постоянно .Аз съм на мнение , че трябва да има закон който да защитава правата на непушачите и, че пушачите трябва да се съобразавяват с непушачите независимо дали се намират в домашна обстановка или на обществено място .



непушачите .
цитирай
87. анонимен - Цигарите са вредни
22.02.2010 19:48
И аз съм от "излекувалите се" и мога да ви кажа, че не е трудно да не пушиш, даже е по-лесно, защото не ти се налага да мислиш от сутрин до вечер за цигари. Точно 3 дни са необходими на всеки пушач да ги спре, вместо само да мрънка как му нарушават правата. Пък и като се напиеш хубаво на сутринта не те цепи главата така, както след алкохол и 1 кутия цигари :)

А за заведенията - нямам нищо против да са за пушачи, стига да имат хубава вентилация, но за съжаление в много малко заведение е така. В повечето дори и в салоните за непушачи се омирисваш целия не цигари.

Тук има информация как лено се спират цигарите - www.spri.me
цитирай
88. miaa - Здравей Benra ! Поздрави за актуалният постинг.Аз искам само да добавя..
22.02.2010 20:18
Цигарите се спират за по- малко от 30 секунди, посягаш, двуомиш се и ги захвърляш..Всичко е в главата.Имаш ли мотив, нямаш проблем.И аз ги спрях от раз и не съм се сещала нито след час нито след два, нито след три дни. Ако сам не го направиш, нищо и никой не може да ти помогне.
цитирай
89. klim - Пък Марк Твен казва, че по-лесно от ...
22.02.2010 20:20
Пък Марк Твен казва ,че по-лесно от това да откажеш цигарите няма .Той самият ги отказвал 1000 пъти.
цитирай
90. klim - Да помогнем на тези, които желаят да ...
22.02.2010 20:41
Да помогнем на тези, които желаят да не пушат и да не тровят хората
http://priroden.com/product.php?ProductID=22
цитирай
91. анонимен - анонимен
22.02.2010 20:46
Извинете,че се намесвам в спора, но някакси не мога да се въздържа)))))))RAT, няколко пъти споменаваш за забраната в европейските страни,обаче ми е интересно ти спазването на този закон там със собствените си очи ли го видя?Защото аз лично съм свидетел на това, как във Франция спокойно си се пуши почти навсякъде, освен в заведенията за хранене, същото е положението и в Австрия...а в Германия дори има споразумение/негласно засега/ м/у държавата и собствениците на заведения и там все още си се пуши по баровете и кафенетата.
цитирай
92. анонимен - абе от никотина ли толко са затъпели ...
22.02.2010 20:48
абе от никотина ли толко са затъпели пушльовците, че все дават и дават сравнения, захарни изделия, ротативки, рулетка, бях чела че една нещастница се пристрастила към грах????, но какво общо с темата бе хора. Цялата дандания се вдига, защото с вашия грозен порок вие, само вие и единствено вие ТРОВИТЕ странични неупотребяващи, разумни, избрали чистотата ( в определени измерения) хора. Вие сте болни и мислите само за вашия комфорт. Не ви интересува, че тровите другите. Никоя друга зависимост не пречи на дишането на околните!!!!!
цитирай
93. анонимен - anonimen 92
22.02.2010 21:45
за тези които, пак защо ли изреждаш само ти си знаеш, но за тях има закони, според които подлежат на преследване ако ми сторят зло, а вие не искате такива закони, причинявате ми вреда и искате това да е безнаказано!!!!! Е това ако не е арогантност и безочие, нямам какво друго да кажа. Знете да повтаряте дискриминация, без да обръщате внимание, че вас пушачите персонално НИКОЙ не ви дискриминира, не практикувайте грозния си навик и сте добре дошли навясъде НАВСЯКЪДЕЕЕЕЕ. Но неее вие искате да димите, да сте необезпокоявани, ако не е така то надавате вой до небесата и искате и други да страдат заради грозния ви навик. Дърпате и другите надолу. Нормална реакция на болни хора. И ако не се обиждате от думите ми, а ги проумеете, това ще е началото на края ....на смърдящия ви навик и един прекрасен ден ще откриете гледките и ароматите на истинския живот!
цитирай
94. rat - , , Порокът, , ни е грозен само за Вас, ...
22.02.2010 21:46
bregovi4 написа:
,,Порокът,, ни е грозен само за Вас, Непушачите от Вашия вид -наострените, като моливи за всякое нещо, което им убягва на разбиранията!... Тъй като да охулиш, без да си разбрал е най-лесно и най-удобно... А може би Вам са по-угодни Изнасилвачите, Убийците или Шофьорите, които затриват бадева Човешки живот??? При това не само, карайки неразумно!.. Не съдете, да не бъдете съдени, защото преждеизброените са може би трижди по-опасни за Вашия живот (да не говорим за многото други неща, които Ви тровят много повече от мен и подобните ми).. Тъй като, само по себе си, подобно отношение е Дискриминация, а аз поне не искам да търпя такова спрямо себе си, само заради това , че съм различен от вас, по един толкова прозаичен начин...И понеже са ме възпитали достатъчно добре, няма да поздравявам майка Ви! Сори, Бенра, ако съм те наспамил или натролил, но не можах да се сдържа... А само чуй, какво си имах за фон, докато писах това... http://www.youtube.com/watch?v=kOFioVJcwJ4&feature=channel Не е за вярване! Приятен ден!


Аууууууу, ти се надъхваш с музика. Лелеле, колко куууул. Къде навлезе, чак сред изнасилвачите и убийците бре човек:)))))))))))))))))))). Това зависимите "прозаици" сте опасна работа. За вас само рестрикции и яки гонки. Сменяй музиката и пиши нов коментар.
цитирай
95. rat - Ама тук най-накрая са дошли и неп...
22.02.2010 21:50
Ама тук най-накрая са дошли и непушачи бре. При това подкрепящи пълната забрана. Ураааааааааааа.
цитирай
96. анонимен - пак съм аз 92
22.02.2010 21:59
рат, те не разбират от логически аргументи, дори не се замислят над факта, че продукта чиито потребители са, е с цени контролирани от държавата, като водата, електричеството...това преди години ми направи впечатление (още пушех) и се ужасих, къде ме слагат, продукта ми наистина ли е жизнено важен, ако не го контролират, други ще ме направят зависим заради него ли!!!! все въпроси, които един ден ме направиха непушач...и така вече 5 години, 5 благословени години:))))))
цитирай
97. rat - рат, те не разбират от логически ...
22.02.2010 22:12
анонимен написа:
рат, те не разбират от логически аргументи, дори не се замислят над факта, че продукта чиито потребители са, е с цени контролирани от държавата, като водата, електричеството...това преди години ми направи впечатление (още пушех) и се ужасих, къде ме слагат, продукта ми наистина ли е жизнено важен, ако не го контролират, други ще ме направят зависим заради него ли!!!! все въпроси, които един ден ме направиха непушач...и така вече 5 години, 5 благословени години:))))))

Адски трудно е да убедиш в нещо зависим човек. Аз знам какъв бях когато пушех.
те първо трябва да се откажат и тогава може да се спори с тях, но тогава няма да има смисъл от този разговор:)))))))))))))))))))
цитирай
98. анонимен - ето нечии усещания ( изобщо не помня откъде го копирах това АН92)
22.02.2010 22:47

Да спреш да пушиш е като да почнеш да правиш секс – никой не може да те накара насила, трябва сам да си го решиш.

Две основни неща ме накараха да спра да димя като комин на ТЕЦ – страхът и любопитството.

Страхът от болестите и болката, с която мога да си отида от този свят.

Болка, която ще се отрази в очите на близките ми и ще си остане там завинаги... не искам да причинявам на никого такова нещо, не искам да го причинявам и на себе си.

Винаги съм знаела, че е вредно, но наскоро мисълта, че може да се случи и на мен, лично, ме обзе със страшна сила. Реших, че се обичам повече, отколкото обичам малките моменти с цигара в ръка.

Любопитството дойде след разказа на една приятелка, спряла цигарите наскоро, за връщането на обонянието и вкусовете на нещата.

„Не полудявам, нали? Аз наистина усещам повече вкусове отпреди“, попита тя по-бивши от нея пушачи.

Успокоиха я , че не, не полудява и така се случва когато спреш да тровиш носа и езика си с никотин.

Много интересно ми се видя. Така и така имах нужда от разнообразие в иначе прекрасния ми живот, разкриването на забравени вкусове ми се стори повече от интересно.

Очаквам да си върна и обонянието докато дойде време за море, много ще съм щастлива.

Миналата година за малко да се удавя в напразни опити да помириша водата. Не усетих нищо тогава и песента „И замириса на море“ ми се стори ужасно тъпа.

Има и странични ефекти непушенето, длъжна съм да ви кажа.

Ето например, съсредоточаването е много трудно. Леко залитам, защото имам прекалено много кислород в кръвта, ушите ми бучат и ме унася.

Вчера сутринта беше доста по-страшно, защото усещах лицето си изтръпнало. Днес остана само еуфорията, започвам да си контролирам движенията все по-добре, но все още лекичко ми се вие свят, все едно съм прекалила с бялото вино.

Дойдох много рано на работа, защото не губя време вкъщи в пушене на цигари. Продължавам да пия кафе, защото ми е все по-вкусно. Не, не ми се пуши.

Върша много повече работа.

Всички ми се радват и ме поздравяват, все едно имам нова кола. Да, само дето не съм се изръсила с няколко хиляди, а даже спестявам по 3.50 на ден.

Днес за първи път пих кафе с колегите-непушачи. Оказаха се много симпатични хора.

Освен това не димят, на топличко в кухнята са, а не са сбити в дъното на коридора до отворения прозорец и всички миришат хубаво.

В еуфория съм и едвам се сдържам на едно място.

Някакви хора решиха рано-рано да изпробват волята ми, размахвайки ми цигари преди очите.

Стана страшно. Виках и тропах с крак, че не могат така да тероризират горкия бивш пушач.

Явно съм имала и яростна част, потискана години с тютюнев дим. Още една нова черта, наистина ще стане интересно.

Ето, ще използвам момента да го кажа – ако някой около вас отказва цигарите, уважавайте усилията му и не го дразнете поне през първия месец.

По-добре спрете заедно с него, така ще е по-лесно.

Толкова много нови впечатления, а е минал само ден...
цитирай
99. bregovi4 - а така,
22.02.2010 23:06
и не уважавайте човека до вас , който е решил да остане себе си, без да пречи на останалите! Но Вас явно тези неща не ви касаят, така че останете ми живи и здрави, а музиката, както и тютюнопушенето - са въпрос на личен избор и не сте Вие човеците, които ще ми го вмените!!! Приятна вечер и на Вас!...
цитирай
100. jdeel - Какъв дълъг пост, и още по-дълги ...
23.02.2010 01:11
Какъв дълъг пост, и още по-дълги коментари..

Като се говори по тая тема, лесно е да се каже, че пушенето не е проблем, щот било въпрос на интелигентно мислене. Да бе, ама колко са тези които са като теб?

По начало, пушенето е от гъзария. Всяка гъзария обуславя показничество. Така че още от началото пушенето пред други хора по презумция се схваща като нормално.
Аз имам приятели, които пушат. Да, разбира се. И като се събера с тях става ужасната димилка. Всеки път. И няма такова нещо "Мога ли да запаля?". Напротив, казва се "Колата е моя, домът е мой, и мога да си правя каквото поискам". Колкото пушачи познавам, не съм виждал НИТО ЕДИН, който да пита дали може да запали пред непушач.

И нещо повече - до скоро и аз НЕ БЯХ СИ ПОМИСЛЯЛ, ЧЕ ИМАМ ПРАВО НА ЧИСТ ВЪЗДУХ, по същия начин, както пушачите казват, че това си било техен избор, и никой не можело да им вмени друго.

И като казвате, че непушачите винаги отиват при пушачите, защо не помислите по-иначе? Това, че един непушач има за приятели пушачи не е негов избор, те просто са приятели. И ако има две стаи - една за пушачи и една за непушачи, то няма начин пушачите да отидат в другата стая, но приятелството си е приятелство, и непушачите по принуда се съгласяват да отидат в стаята на пушачите. Иначе не са приятели.

За мен пушенето е проблем, който насила се доставя на непушачите. И да не ми се жалват пушачите, че стояли на дъжда като мръсни котета. Да са мислили навремето преди да запалят.
цитирай
101. анонимен - Какви са тези безмислени спорове?!
23.02.2010 02:43
Цивилизованите хора не пушат в закрити пространства! Навън може да е -40, излизаме и пушим. Това е! После не ми се цупете като ви наричам ориенталци ;-)
цитирай
102. анонимен - Бивш пушач който е слагал всички пушачи в джобчето
23.02.2010 07:21
Спокайно моряци вода ще има за всички"корабокрушенци".За останалите в басейна за плуване -единия ъгъл може да е за пикаещи срещуположния за непикаещи,кеф казало кучето и се близнало под опашката.Штштштшт тихо да се чете само от пушачи,удоволствието е незаменимо.
цитирай
103. анонимен - Бившия пушач....
23.02.2010 07:58
Не съм забравил изумения поглед на Директора Щърбов в училищито,като видя какъв пушек излизаше веднъж от тоалетната на двора готов да вика пожарната а а а ха ха ха .17 години по късно,колегите ми не повярваха че съм оставил цигарите от 1месец назад,тъй като си бях с цигарите и запалката в джоба,през цялото време черпех с цигари подавах огънче но не приемах като ме черпеха,с обяснението че сега я хвърлих.Кой пушач не знае,как е пропушил ?Кой не би признал ,че иска да ги откаже но не може?Като всеки брани своята територия на пушач и смята че тя е неприкосновенна.Удоволствието колкото и да е кирливо си е удоволствие - и не дразни Лъвът като се храни.Всички пушачи знаят че са нахални ,безотговорни и ....но какво да се прави....Хвърлих цигарата защото станах БАЩА и детето ми имаше нужда от въздух.То вече е голям мъж ,много рядко запалва ,мисля че не усеща удоволствието на страсния пушач,вероятно защото не е виждал баща си с цигара и....Копира ме сполучливо ,по професия ,маниери характер и др.Радвам се че не е пушач.
цитирай
104. benra - Поздрави на
23.02.2010 09:53
всички, писали тук!
Виждам,че мненията,както се и очаква са полярни и доста остри.
Оставам с впечатлението,че някои са ме разбрали твърде изкривено, а именно,че едва ли не искам всеки да си пуши,когато и където му скимне. Нали разбирате,че няма начин да подкрепям това-независимо дали съм пушач или непушач.
Това, което смятам,че е редно да се случи при условие,че цигарите са законно продаваема стока е-да има заведения-за възрастни, подчертавам-които да бъдат обозначени като заведения за пушачи.Т.е. самите собственици на заведения да имат право да определят какъв тип е тяхното заведение-свободно от цигарен дим или напротив. Т.е.-защитавам правото на личен избор.
И както damnation по-горе много хубаво и простаранно обясни-тези заведения задължително да бъдат снабдени с отлична вентилация и т.н.
Защото няма да се лъжем-в България забраните не водят до нищо.и да ги има-никой не съблюдава спазването им и никой не санкционира нарушителите.
Нали знаете,че е забранена продажбата на алкохол на лица под 18 години.Е и?
ТА смятам,че е редно-пушачите и непушачите да имат право на своя избор.И когато едно заведение е обявено за зона,свободна от цигарен дим, то наистина да бъде такова.Същевременно пушещите да могат да имат възможността да се забавляват,без да тичат през две минути на тротоара.
цитирай
105. thomas - benra
23.02.2010 10:30
Извинявай, ама мнението ти е отврат и със сигурност може да мине за лобистко. Никаква свобода на избора не е да ме карат да не влизам там, където се пуши. Единственият начин да се реши този проблем, е като се забрани навсякъде. А това да сравняваш отровата, която гълташ с 20 активни пушачи в ресторанта около себе си, с това какво имало във въздуха около тебе, е все едно да сравняваш пиенето на някаква вода, която не е дестилирана, с пиенето на такава от канализацията, и имам предвид отходната.
цитирай
106. benra - thomas,
23.02.2010 10:51
изобщо не ми е лобистко мнението, а е моето мнение. И точно за това иде реч-да не те карат да влизаш там,където се пуши, а да имаш право на избор.Т.е.-когато едно заведение е обявено като заведение за непушачи то да бъде в действителност такова, без да дискриминира пушачите, които от своя страна ще имат заведения, в които ще е позволено пушенето.
Да те попитам-след като уж бяха създадени, пардон-обособени-салони за непушачи и пушачи-какво се случи? Защото де факто това ще бъде премахнато. Дали ти като непушач си усетил разликата?
цитирай
107. teachme - "мога да пуша, мога и да не пуша"
23.02.2010 10:54
и аз така:) но чужденците, които се изумяваха положително на тази свобода, ще бъдат изненадани отрицателно това лято:)
цитирай
108. benra - И аз съм за забрана в заведенията за ...
23.02.2010 10:56
benra написа:
[quote=damnation]И аз съм за забрана в заведенията за хранене, тези в които ходят деца, тези които нямат подходяща климатична инсталация.
За таксита, транспорт и административни сгради да не говорим.
Определено съм за, да се наложи такса на заведенията които изберат да са за пушачи - при това голяма. И осъзнавам, че това ще покачи цените в тях, демек - аз ще си плащам.
Като тийн съм работил в заведения. И трябва да има допълнително вредни за персонала в заведенията за пушачи, защото персонала там страда повече от мен или теб, влезлите за по едно малко.
Против съм, да бъда нарочван и затварян. Против съм да се пускат тв реклами, в които обясняват, че съм асоциален, самотен и нечистоплътен.

thomas, за да не губя време в перифразиране и понеже не мисля,че си изчел всички мнения по темата, копирам написаното от damnation, което в голяма степен илюстрира моето мнение по въпроса.
И също така да повторя въпроса, който зададох на няколко места- не е ли неетично и дори цинично да се поощрява производството и търговията с тютюневи изделия и същевременно да се забранява употребата им напълно?!
цитирай
109. benra - и понеже тук темата е за цигарите
23.02.2010 10:58
няма да се разпростирам над другите бичове за обществото ни, които са не по-малко здравеопасни от тютюнопушенето в дискотеката, например.
Ох..и набрах скорост.
Значи ще бъде позволено пушенето само и единствено на открити места-например. И тогава улиците ще бъкат от онази грозна гледка-жена,захапала фас.Или пък на светофара до мен мъж яростно ще дърпа от цигарата преди да влезе в отсрещния бар.
цитирай
110. thomas - @benra
23.02.2010 11:00
Не се забранява употребата им напълно, а рекламата им е забранена отдавна. Употребата им е напълно свободна и не се преследва, само трябва да се спазват определени правила при нея. Така че дискриминирани няма. За разлика от случая с педофилите, на които никой не им разрешава където и да било да си задоволяват съвсем естествените (от тяхна гледна точка) човешки нужди. Впрочем как пък можа да кажеш, че се поощрява производството и търговията с цигари!? Та това е стока, която се облага с АКЦИЗ! По-голяма дискриминация от това - здраве му кажи!
цитирай
111. thomas - @benra
23.02.2010 11:02
И сега улиците са пълни с хора, които пушат - така че нищо няма да се промени. А като отвори темата за децата, със сигурност знаеш, че тяхната имунна система може да се справи с почти всичко. Така че не разбрах защо искаш да дискриминираш сладкарниците - все пак повечето майки пушат, нали?! Защо искаш да ги прецакаш!?
цитирай
112. thomas - и още...
23.02.2010 11:09
Не може да има заведения, в които да се пуши, защото това не просто ме ограничава да влизам в тях, а и ме лишава от възможността да общувам с хората, които ги посещават, а това са повече от половината българи. От друга страна никой от тях няма проблем да общува с мен в заведенията за непушачи, стига просто да не пуши за времето, през което е там. Докато, нали се сещаш, аз не бих искал да пропуша за времето, през което ще съм в заведението за пушачи. Така че дискриминация може да има само спрямо жертвите, и никога - спрямо хищниците.
цитирай
113. benra - Не се забранява употребата им на...
23.02.2010 11:11
thomas написа:
Не се забранява употребата им напълно, а рекламата им е забранена отдавна. Употребата им е напълно свободна и не се преследва, само трябва да се спазват определени правила при нея. Така че дискриминирани няма. За разлика от случая с педофилите, на които никой не им разрешава където и да било да си задоволяват съвсем естествените (от тяхна гледна точка) човешки нужди. Впрочем как пък можа да кажеш, че се поощрява производството и търговията с цигари!? Та това е стока, която се облага с АКЦИЗ! По-голяма дискриминация от това - здраве му кажи!

естествено,че се поощрява-тютюнопроизводителите ежегодно получават дотации. А да сравняваме пушачите с педофилите, прости ме, но е най-малкото нелогично
цитирай
114. анонимен - WWB
23.02.2010 11:14
Не ми е ясно защо разни лигльовци, които се лигавят, и хора, които се опитват да се правят на интересни-само задръстват темата. Щели да им се нарушат правата, ако не могат да влизат в заведенията за пушачи, цигарите можело да се откажат лесни, и тем подобни. Дрън, дрън, та пляс. Само задръстват темата. А ПРОБЛЕМЪТ Е СЕРИОЗЕН. В кроя на карищата пролемът наистина може да се реши със заведенията за пушачи и непушачи. Проблемът е, че тези кото са за непушачи-ще фалират. Никой, или почти никой няма да влиза там. Това за сведение на лигльовците, които дращат че щели да им нарушат правата. Те са първите които няма да влезат там. Защото веднъж вече този вариант беше опитван-преди повече от 20 години. И се окажа неуспешен. Може би трябва да се помисли тези заведения/фирми/ да получават някакви данъчни облекчения, и въобще преференции.
цитирай
115. benra - Не може да има заведения, в които да ...
23.02.2010 11:14
thomas написа:
Не може да има заведения, в които да се пуши, защото това не просто ме ограничава да влизам в тях, а и ме лишава от възможността да общувам с хората, които ги посещават, а това са повече от половината българи. От друга страна никой от тях няма проблем да общува с мен в заведенията за непушачи, стига просто да не пуши за времето, през което е там. Докато, нали се сещаш, аз не бих искал да пропуша за времето, през което ще съм в заведението за пушачи. Така че дискриминация може да има само спрямо жертвите, и никога - спрямо хищниците.

забраната на подобни заведения ограничава хората-пушачи, с които общуваш, отнемайки им правото да се забавляват според собственото си, а не според твоето желание.
Например-аз смятам,че комарът е вредно забавление и дори моите познати да са комарджии не бих посетила казино. По същия пример не бих посетила и публичен дом...Ако хората, с които общувам го посещават и изискват от мен аз да то посещавам,за да общувам с тях то тогава сериозно бих се замислила не само върху приоритетите си, но и за начина по който подбирам хората, с които общувам.
Друг пример-правя парти, на което не подбирам хората, които ще поканя по признак пушачи-непушачи. Как и къде би трябвало да ги поканя?
цитирай
116. benra - Не ми е ясно защо разни лигльовци, ...
23.02.2010 11:15
анонимен написа:
Не ми е ясно защо разни лигльовци, които се лигавят, и хора, които се опитват да се правят на интересни-само задръстват темата. Щели да им се нарушат правата, ако не могат да влизат в заведенията за пушачи, цигарите можело да се откажат лесни, и тем подобни. Дрън, дрън, та пляс. Само задръстват темата. А ПРОБЛЕМЪТ Е СЕРИОЗЕН. В кроя на карищата пролемът наистина може да се реши със заведенията за пушачи и непушачи. Проблемът е, че тези кото са за непушачи-ще фалират. Никой, или почти никой няма да влиза там. Това за сведение на лигльовците, които дращат че щели да им нарушат правата. Те са първите които няма да влезат там. Защото веднъж вече този вариант беше опитван-преди повече от 20 години. И се окажа неуспешен. Може би трябва да се помисли тези заведения/фирми/ да получават някакви данъчни облекчения, и въобще преференции.

Убедена съм,че има механизми, включая и данъчните облекчения-респективно-натоварвания, които ти предлагаш. Просто трябва да се помисли.
една забрана няма да реши проблема, а точно наопаки-ще измие нечии очи и толкова.
цитирай
117. thomas - @WWB
23.02.2010 11:37
Нещастник. Точно заведенията за пушачи биха били заведения за лигльовци, които не могат да се преборят с гнусната си зависимост. А забраната на такива заведения ще покаже решимостта на обществото тези хора да бъдат обявени за това, което са - наркомани, които трябва да се срамуват от капана, в който са попаднали. За щастие практиката е показала, че макар и много труден за преодоляване, този навик е победим, стига да има воля. И в хубавите страни това се случва - пушачите са все разни маргинали, а проспериращата част от обществото се наслаждава на по-полезни за здравето си удоволствия.
цитирай
118. benra - thomas,
23.02.2010 11:38
а как се отнасяш към вмирисан на алкохол индивид?
цитирай
119. thomas - @benra
23.02.2010 11:40
Пушачите спокойно могат да си се забавляват и без да пушат. Докато непушачите посмъртно не могат да изпитат удоволствие от каквото и да е на място, на което се пуши. Ето това е голямата разлика. А ако има нещастни хорица, за които забавлението е в самото пушене, може би на тях наистина трябва да им се помогне - не да им се даде възможност да усмърдяват другите, разбира се, а някак си да им се покаже, че в света има и много по-големи наслади от смрадливия им порок. Забраната за пушене на всички обществени места е именно правилната стъпка в тази посока. И както се видя от опита на развитите държави, тя работи. Но ние просто не сме и не искаме някога да бъдем развити. Това е положението.
цитирай
120. thomas - @benra (114)
23.02.2010 11:42
Нищо не нелогично. Педофили, пушачи... нали все вредят на другите. Педофилите поне не го правят публично, да не говорим, че и в много случаи всички участници в играта са там по желание, само дето това е незаконно.
цитирай
121. thomas - @benra
23.02.2010 11:43
На алкохол е малко трудно да се вмиришеш, освен ако не си алкохолик. Още по-трудно е да вмиришеш цяло заведение. Докато за пушачите това не е никакъв проблем.
цитирай
122. benra - Нищо не нелогично. Педофили, пу...
23.02.2010 11:47
thomas написа:
Нищо не нелогично. Педофили, пушачи... нали все вредят на другите. Педофилите поне не го правят публично, да не говорим, че и в много случаи всички участници в играта са там по желание, само дето това е незаконно.

много се надявам това да не го мислиш сериозно!!!

Искаш да кажеш,че един пушач е по-вреден за обществото от един педофил???
цитирай
123. анонимен - Глупак
23.02.2010 11:47
thomas написа:
Нещастник. Точно заведенията за пушачи биха били заведения за лигльовци, които не могат да се преборят с гнусната си зависимост. А забраната на такива заведения ще покаже решимостта на обществото тези хора да бъдат обявени за това, което са - наркомани, които трябва да се срамуват от капана, в който са попаднали. За щастие практиката е показала, че макар и много труден за преодоляване, този навик е победим, стига да има воля. И в хубавите страни това се случва - пушачите са все разни маргинали, а проспериращата част от обществото се наслаждава на по-полезни за здравето си удоволствия.

Мърльо, ти откъде реши че говориш от името на обществото, след като повече от половината хора пушат. Като не искаш да пушиш-не пуши. Никой насила не те кара. И се наслаждавай като по просперираща част както се изразяваш, на други удоволствия. Явно че страдаш от грандомания. Както и никой не се нуждае от мнението ти, дали да пуши, или да не пуши. Това си е личен избор.
цитирай
124. thomas - @benra (123)
23.02.2010 11:52
Един поотделно - може би не. Но групата на педофилите е направо никакъв проблем, сравнена с групата на пушачите, по отношение на общото вредно въздействие върху обществото.
цитирай
125. анонимен - И още
23.02.2010 11:53
thomas написа:
Пушачите спокойно могат да си се забавляват и без да пушат. Докато непушачите посмъртно не могат да изпитат удоволствие от каквото и да е на място, на което се пуши. Ето това е голямата разлика. А ако има нещастни хорица, за които забавлението е в самото пушене, може би на тях наистина трябва да им се помогне - не да им се даде възможност да усмърдяват другите, разбира се, а някак си да им се покаже, че в света има и много по-големи наслади от смрадливия им порок. Забраната за пушене на всички обществени места е именно правилната стъпка в тази посока. И както се видя от опита на развитите държави, тя работи. Но ние просто не сме и не искаме някога да бъдем развити. Това е положението.

как ще се забавляват хората си е лично тяхно решение. Ти си гледай твоите забавления, и не се бъркай в живота на другите. Още повече че никой не ти е поискал мнението. като ти го поиска-тогава може да го дадеш. И то само за сведение. И без купешки пози. Тези неща са си личен избор.
И не влизай не места където се пуши, и ще бъдеш в комфорт със себе си. Така че не е нужно да го повтаряш като папагал. Както ти имаш права, и другите имат права. Ти откъде реши че само твоите права трябва да се съблюдават, а тези на останалите не. Ако не мошеж да живееш със хора-ходи в гората.
цитирай
126. thomas - @124
23.02.2010 11:54
Ако повече от половината хора взимаха хероин, те ли трябваше да диктуват правилата на обществото!? Според теб - явно да.
цитирай
127. thomas - @126
23.02.2010 11:55
Личният избор си го практикувай затворен в собствената тоалетна или в гората. Когато си в общество, което има претенциите да се води развито, ще се държиш по неговите правила и задължително по такъв начин, по който не пречиш на НИКОГО!
цитирай
128. анонимен - И още
23.02.2010 11:57
thomas написа:
Нищо не нелогично. Педофили, пушачи... нали все вредят на другите. Педофилите поне не го правят публично, да не говорим, че и в много случаи всички участници в играта са там по желание, само дето това е незаконно.

Като не искаш пушачите да ти вредят-не контактувай с такива. И така няма да ти вредят. Толкова е просто.
Само не ми е ясно, ти пък откъде реши че пушачите искат да контактуват с тебе.
цитирай
129. анонимен - wwb
23.02.2010 12:00
thomas написа:
Ако повече от половината хора взимаха хероин, те ли трябваше да диктуват правилата на обществото!? Според теб - явно да.

Не сравнявай несравними неща. А ако не знаеш защо са несравними-едва ли си струва загубата на време за ад и се обяснява.
цитирай
130. thomas - @129
23.02.2010 12:02
И те искат с мен, и аз искам с тях. И вече не са малко и онези, които съм "обърнал" в непушачи с непримиримостта си, впрочем. Естествено, повечето не съм. Но един подобен закон ще им помогне. Крайно време е този гнусен навик да бъде свален от пиедестала на кулнеса и да си застане на заслуженото място - сред гадните привички, които те определят като маргинал.
цитирай
131. thomas - @wwb
23.02.2010 12:03
Струва си. За мен са напълно сравними. И едното, и другото причиняват зависимост. И едното, и другото рано или късно те убиват. И едното, и другото те карат да не се съобразяваш с другите, за да си получиш дозата. Да продължавам ли?
цитирай
132. анонимен - WWB
23.02.2010 12:09
thomas написа:
Личният избор си го практикувай затворен в собствената тоалетна или в гората. Когато си в общество, което има претенциите да се води развито, ще се държиш по неговите правила и задължително по такъв начин, по който не пречиш на НИКОГО!

Личният си избор ще си практикувам на места, които са определени за пушачи. Ако това бъде кенефа, или гората-там ще си го практикувам. Проблемът, или по точно проблемът на такива като тебе е-че вие ще ни последвате. Както стана със заведенията за пушачи и непушачи преди 20 години. При това без никой да ви е канил. А после ще ми стеняш купешки изрази, и ще вдигаш лозунги за правила и общество. Позьор.
цитирай
133. benra - много
23.02.2010 12:15
ми се иска да се запази или по-скоро-да се създаде един добър тон на дискусия. Защото..ами, защото смятам, че обидите не са аргумент-нито ЗА, нито против.
Благодаря!
цитирай
134. ledzeppelin - ..
23.02.2010 12:15
Когато някой с когото живееш пуши навсякъде по стаите...е много зле. Който ще пуши - на терсата! :)
Иначе накрая и яденето ти замирисва на цигари.
цитирай
135. анонимен - WWB
23.02.2010 12:15
thomas написа:
Струва си. За мен са напълно сравними. И едното, и другото причиняват зависимост. И едното, и другото рано или късно те убиват. И едното, и другото те карат да не се съобразяваш с другите, за да си получиш дозата. Да продължавам ли?

Че си кресльо, който само запълва темата с идиотизми и лозинги е видно само от два три твои поста. Не е необходимо постоянно да го показваш.
Между другото, за сега не е доказано със сигурност, че точно цигарите са причина за болестите, които им се приписват.
цитирай
136. анонимен - WWB
23.02.2010 12:18
ledzeppelin написа:
Когато някой с когото живееш пуши навсякъде по стаите...е много зле. Който ще пуши - на терсата! :)
Иначе накрая и яденето ти замирисва на цигари.

Това не е обществен проблем, а междуличностен, в рамките на едно семейство. Тука не обсъждаме такива неща.
цитирай
137. thomas - @wwb (133)
23.02.2010 12:22
Е нали точно за това говорим - предстои местата, определени за пушачи, да стават все по-малко и все по-неудобни. Докато се почувствате окончателно като глупаци, че още пушите. Чрез срам - към здраве.

Не знам какво е ставало преди 20 години, тогава още бях по-примирен и мислех, че съм длъжен да приемам свинщината, да не говорим, че до 20-годишен съм я приемал дори на купони у дома си. Но развитите общества ми показаха, че е време за промяна. И тя е вече факт. Дали и България ще стане част от нея, или ще си останем част от ориента, май не ми е чак толкова важно - светът е голям и далеч по-хубав от нашата кочина. Но все пак... трябва ли непременно тук да бъде кочина?!
цитирай
138. thomas - @WWB (136)
23.02.2010 12:25
Точно толкова не е доказано и че наркотиците са вредни, нещо повече, за някои от тях, като марихуаната, се твърди, че са далеч по-малко вредни от тютюна, ако не са даже и полезни. Но да оставим настрана колко са вредни цигарите. За мен най-важно е, че след досег с тях неизбежно миришеш по-зле от кенеф и очите ти лютят ужасно.
цитирай
139. анонимен - WWB
23.02.2010 12:30
thomas написа:
Е нали точно за това говорим - предстои местата, определени за пушачи, да стават все по-малко и все по-неудобни. Докато се почувствате окончателно като глупаци, че още пушите. Чрез срам - към здраве.

Не знам какво е ставало преди 20 години, тогава още бях по-толерантен и мислех, че съм длъжен да приемам свищината. Но развитите общества ми показаха, че е време за промяна. И тя е вече факт. Дали и България ще стане част от нея, или ще си останем част от ориента, май не ми е чак толкова важно - светът е голям и далеч по-хубав от нашата кочина. Но все пак... трябва ли непременно тук да бъде кочина?!

Нито това казваш, нито пък това предстои, а просто се правиш на интересен, и се опитваш да държиш менторски тон, което най-малкото е неадекватно. Но за хората със грандомания-е естествено. Те не се усещат. Нито пък те решават проблемите. Ако на тебе или такива като тебе се остави да решават пробелмите с тютюнопушенето-резултатът ще бъде точно обратен. Единственото, което може да постигнете-е да настроите всички срещу себе си, и срещу това, което правите-и пушачи и непушачи. Примерите наоколо са колкото щеш.
Не се занимавай с неща, които нито те интересуват, нито пък искаш наистина нещо да направиш в тази област.
цитирай
140. анонимен - wwb
23.02.2010 12:35
thomas написа:
Точно толкова не е доказано и че наркотиците са вредни, нещо повече, за някои от тях, като марихуаната, се твърди, че са далеч по-малко вредни от тютюна, ако не са даже и полезни. Но да оставим настрана колко са вредни цигарите. За мен най-важно е, че след досег с тях неизбежно миришеш по-зле от кенеф и очите ти лютят ужасно.

Е как ще го оставим,-напротив, абсолютно доказано е че наркотиците са вредни. Не само физически, но и психически, защото увреждат и личността. Карат я да деградира.
Аз като казвам че не си наяснопо тези въпроси, а само се правиш на интересен с драсканиците си-не си хвърлям думите напразно.
А как ще миреше един пушач, и дали ще му лютат очите, ще кашля, и т.н., си е негов проблем, а не твой.
цитирай
141. thomas - @wwb (140)
23.02.2010 12:38
О, интересуват ме, и то много. И не ме ядосвай, за да не се заема наистина с проблема, че ако го направя, повярвай ми, точно с това ще остана в историята. Само че не искам да стане така само защото някой като теб ме е провокирал да го направя. А пък ти сигурно един ден ще си от най-горещите ми фенове. Ако изобщо имаш потенциала да излезеш от ямата, разбира се.
цитирай
142. thomas - @wwb (141)
23.02.2010 12:40
Дори и в момента доказваш, че цигарите също увреждат личността. Карат я да деградира и да не я интересува нищо, освен правото да пуши, т.е. да се отдава на зависимостта си.

Как мирише един пушач, не е мой проблем само ако стои на почтително разстояние от мен, за да не го усещам. Което в разговор рядко може да се получи. А пък очите ми лютят на мен. Неговите изобщо не ме интересуват.
цитирай
143. belisima777 - обръщам се към домакинята на блога, ...
23.02.2010 13:30
обръщам се към домакинята на блога, понеже грижливо изчетох всички мнения, едно от тях някак остана недовършено. Драга Бенра, ужасно предизвика любопитството ми в един свой коментар, който завършваш с въпрос. Аз искам ТИ да отговориш на собствения си въпрос. Та когато правиш парти и поканиш всичките си приятели (кой ти мисли кой е пушач, кой е непушач) как ще го организираш, за да не отровиш половината си гости. Твоите приятели пушачи ли ще се съобразят със ситуацията или твоите приятели непушачи за пореден път безропотно ще гълтат чуждия дим и ще мълчат, за да не ги обявят за лоши, дискриминиращи грандомани и позьори.
ПО горе имаше един подобен на твоя коментар, в който се акцентира пак върху това. Ако имаш две стаи една за пушачи и една за непушачи, в коя стая ще влязат двама приятели за разговор и забавление при положение, че единия е пушач, другия непушач. Я ми кажете пушача ли ще се откаже от кефа си да пуши, или другия ще се надуе за пореден път, ще гълта дим и ще показва лоялност към чуждия порок? Сигурна съм, че ще е втория вариант, защото първия е невъзможен, а ако непушача не се съгласи на втория, ясно е дали ще бъде третиран за приятел. Това го доказаха и изказалите се до момента пушачи. Те не се интересуват за здравето на другите!!! Но защо се чудим, те не се интересуват и за собственото си!
И сега ще спрете ли да говорите глупости за заведенията за непушчи, разбрахте ли защо тогава това не е проработило, вие не сте позволили. Непушчите заради вас са ходили в удобните за вас заведения, а не вие да отидете в тези, къде непушачите ще се чувстват добре!
цитирай
144. benra - belissima,
23.02.2010 13:39
този въпрос е изключително лесен.
Ще ги поканя в заведение, свободно от цигарен дим. Но, за да се случи това-трябва да има такова заведение, а ни мимикрия на подобно, в която в едно да битуват маси с табелки.
Както казах-аз съм ЗА избора!
Ако се наложи тотална забрана-такъв няма да има.Защото всички заведения ще са за непушачи, в които неофициално се пуши...Защото теорията е едно, а практиката, както знаем-съвсем друго.
Затова смятам,че този казус трябва да се обмисли много добре и след това да се налагат забрани.
Всъщност НЕ забраната е тази, която би отказала пушача да пуши. Категорично заставам зад тезата, че трябва да има отделни заведения за Пушачи и Непушачи. Като, поентвам, под заведения не визирам Сладкарници, административни сгради,градски транспорт,учебни заведения, детски градини, културни заведения като кина, театри, изложбени зали и т.н.
Т.е.-иде реч предимно за нощните и питейни заведения и по-конкретно-клубове, дискотеки.
Също така съм категорично против пушещите хора да бъдат поставяни на една права с педофилите, хероиново и кокаиново зависимите и пияндурниците. За последните смятам,че са с особено висока обществествена опасност.
цитирай
145. анонимен - Федор, Част 1
23.02.2010 13:54
Поздравления за автора на тази статия! За да предизвикаш такава оживена дискусия се иска журналистически талант и от километър се вижда, че Benra го притежава!
Специални поздравления и на колегата Rat, който с такава упоритост продължава неравната борба със заклетите пушачи и отстоява своите мисли! Истината е, без да се обиждат другите коментиращи, че само в неговите изложения аз видях добре структурирани логични аргументи.
Поради ограничението от 2000 символи разбивам поста си на 3 части. По-долу следват и останалите две части.
цитирай
146. анонимен - Федор, Част 2
23.02.2010 13:54
Част 2
Преди 19 г. реших да опитам, за да видя какво е и запалих. Направих го, защото го правеха всички - от моите родители и приятели до любимия герой на екрана. Беше ми толкова интересно какво има в тези цигари, че хората го правят, а и самите цигари изглеждаха толкова изящни - истински произведения на изкуството. Може би някои от вас, приятели, си спомнят визията на Rothmans Royals например или Rothmans International с голям златен пръстен при филтъра.

Опитах и не ми хареса. На никого първият път не му харесва. Но аз съм упорит. Винаги съм бил такъв. И продължих. Трябваше да го открия съкровището скрито в цигарите. Знаех, че там има нещо много ценно - толкова много хора го правят. И продължих. Аз знаех, че мога да спра, когато си поискам. Винаги мога да спра.

17 години. Не исках да става така. Минаха 17 години. Всеки ден. Не пропуснах нито веднъж. Казах ви, че аз съм упорит. Пушех с температура, пушех с бронхит, събудех ли се през нощта пушех, пушех и пушех. Не спирах. Нямаше да спра никога. Знаех, че нямаше да спра. Не си представях живота без цигари. Не си спомнях времето, в което не пушех и знаех, че пред мен нямаше да има време, в което нямаше да пуша.
Веднъж моята съпругата ми каза, че ако не спра с цигарите един ден ще ме зареже. Жена ми, която толкова много обичам! Милата, какво ли не направи, за да ми помогне да спра...

Погледнах себе си, запитах себе си и тогава съзнах - за мен пушенето беше по-важно от нея. Не бях готов да се разделя с тях, не, не бях готов.
Аз пушех истински! Аз успях! Бях се превърнал в един завършен наркоман.
цитирай
147. анонимен - Федор, Част 3
23.02.2010 13:55
Част 3
Тук прочетох коментари на хора, които мразят пушенето, други, които защитават пушенето и такива, които са безразлични към пушенето. Това, което обединява всички нас е, че нито едните, нито другите, нито третите, биха желали децата им да пушат. Вярно ли е?
Смисълът на забраната не е да се осигури комфорт на тази и онази група от хора. Смисълът е да се даде шанс на децата ни да растат здрави без да се примамват детските очички с лъскави цветни кутийки, без да им се демонстрира как "всички големи пушат", без им се внушава, че пушещата жена изглежда грациозно и цигарата я прави дама, без да им се натрапва образът на екшън героя, който усилено пуши преди да вземе важното решение или образът на осъдения, който в последното си желание моли за най-важното (познахте ли кое е то) - да му позволят да изпуши една цигара, без да им се създава дълбоко в подсъзнанието впечатлението, че "това е напълно нормално" и че е "удоволствие", защото то не е. Не е нормално и не е удоволствие!
Да, пушенето е наркомания, приятели! Бях техен 17 години - знам за какво говоря!
цитирай
148. thomas - @benra
23.02.2010 13:58
Когато се наложи забраната (забележи, не ако, а КОГАТО), всички заведения ще са и за пушачи, и за непушачи. Просто в тях няма да се пуши. По дяволите, да не би в парламента да има зони за честни политици и зони за корумпирани политици!? Всички си се мешат в едно, само че корупцията не я вършат на територията на мястото, където могат да ги хванат! Толкова е просто!

И твърдо не съм съгласен ако някъде ще се пуши, в това число да не влизат сладкарниците! Идеално ме устройва точно в тях да се пуши! Защото аз там не ходя :-) Пък и децата е хубаво да свикват от малки - нали после искаме и те да станат пушачи!?

Аман от демагогия! Нищо му няма на пушенето, много си е хубаво, изобщо не е вредно, ама много ви моля, нека не го правим пред децата си! Е защо, за Бога!? Нали си е много готино!? Или сега ще го сравним със секса - по принцип е ОК, но когато се прави с деца, се нарича педофилия?! Ами хайде тогава да отидем още една стъпка по-нататък и да кажем, че когато един пушач пуши пред непушачи, това е просто ИЗНАСИЛВАНЕ!?

Да, пушачите са "на същата права", където са и всички други зависими, както и всички други, които вредят на хората около себе си (каквото според теб правят педофилите, въпреки че както казах, там много често всичко си става по желание и на двете страни, а на всичко отгоре педофилите вредят евентуално на отделни личности, към които изпитват привличане, а пушачите - на който им падне в обсега). И на всичко отгоре никой пияндурник няма да ти застане над главата и да почне да ти издиша изпаренията си, като те убеждава колко е готино - той е отчаян човек, който се срамува от това, което е, поне когато е трезвен. А пушачът е горд със смрадта, която произвежда.
цитирай
149. benra - Федор,
23.02.2010 14:05
моите поздравления!
От всичко, което изчетох тези дни, Вашето мнение е първото, което би ме накарало да променя позицията си. Защото изцяло споделям Вашите разсъждения, особено в частта за децата. Няма начин да бъде другояче. Няма нормален, здравомислещ човек, който да иска децата му да стават зависими, от каквото и да било.Нали всички искаме най-доброто за децата ни. Всъщност, няма пушач, който да зявява-пушенето е нещо страхотно, позитивно, хубаво. Точно обратното. обикновено пушачите, какъвто разбирам сте бил и Вие, яростно се опитват да се откажат от този си навик, но в някои случаи не успяват, по една или друга причина.
Пушенето е вредно, прекомерната употреба на захар и сол са вредни, алкохолът в големи количества е вреден, ГМО са вредни, въздухът, който дишаме е вреден...Животът ни е опасан от вредности.Дори като се замислим-живеем предимно вредно. Дали можем да сложим забрани на всичщо? Дали това е начинът? Да-утопийно звучи идеално почти, но трябва да сведем нещата до практически осъществимите.
Имам един приятел, пушеше от малък, от този тип пушачи, които и нямат намерение да отказват цигарите. По стечение на обстоятелствата бях с него,когато професорът по белодробни заболявания отсече-а си продължил да пушиш, а си станал инвалид на 30. Познайте дали пуши сега!
цитирай
150. benra - Thomas,
23.02.2010 14:08
понеже ако ти отговоря означава да повторя и потретя нещата, които съм казала досега ще кажа -не, това не е демагогия. И не, тези хора, както и аз, не желаят децата им да станат пушачи.Пушачите, драги ми томас, не са престъпници, а ако са-то тогава е редно да бъде забранено прозиводството на тютюневи изделия и разпространението им да бъде криминализирано, както е с останалите наркотици-защото нали тук се твърди,че цигарите са вид наркотик...Останалото е цинизъм
Поздрави!
цитирай
151. belisima777 - никой не отнема на човек избора дали ...
23.02.2010 14:12
никой не отнема на човек избора дали да пуши или не. Това поради икономически интереси все още не е забранено, както е забранена употребата на другите наркотици. Човечеството бавно, но сигурно съзрява за една окончателна и безвъзвртана забрана на пушенето. Цигарените гиганти предполагам отдавна са пренасочили мощности и капитали в други посоки, това е на доизживяване. Махнахме заведения за хранене, т.е ресторантите, махнахме сладкарници и т.н. Значи проблемът на пушачите е да има две три дискотеки и също толкова нощни клуба. Искате това ли да ви се осигури. За това проблемът е нулев, но казахте ли го на тъпанарчетата, които отмениха закона, че само това искате. Едва ли.
цитирай
152. benra - belissima,
23.02.2010 14:18
вероятно не се обръщаш към мен, защото, както вече казах-аз съм непушач. Но да-смятам,че трябва да има заведения за пушачи. А и ти(извинявам се, че не говоря на Вие, надявам се да не е неуместно) вероятно, както и аз, знаем че законът не е отмене или по-скоро-не е приета пълната забрана, не поради нечии желания, а поради икономически съображения. Поради подобни на тези, които всички знаем, че движат цялата тютюнева индустрия
Пишейки този пост бях напълно наясно как ще бъде приет, но това е моето истинско мнение и предпочетох да го напиша такова, каквото е, вместо да лицемернича правилно и идеалистично.
Искрено се радвам на хората, успели да откажат тази вредна зависимост.Радвам се не заради себе си, а заради тях.
Поздрави!
цитирай
153. thomas - @benra
23.02.2010 14:18
Щом е гадно и никой не го иска за децата си, които между другото са си негови и много слабо ме интересува в какви "ценности" ще ги възпитава, то той няма АБСОЛЮТНО НИКАКВО ПРАВО да го прави спрямо останалите хора. Това дали е ясно или да опитам да го повторя с някакви по-категорични думи!?
цитирай
154. анонимен - Федор, Част 1
23.02.2010 14:44
Benra, благодаря ви за топлите думи! Аз не си спомням вече как попаднах на Вашия блог, но съм благодарен на съдбата, че точно така стана 

Дълго време правителствата вярваха, че приходите от тютюнопушенето далеч надминават разходите по лечението на заболяванията, дължащи се на него. Ведно с големите концерни те похарчиха милиони долари, за да ни научат да пушим. Рекламите на цигари от средата на 40-те дори твърдяха, че "пушенето увеличава концентрацията" и др. подобни. Днес все още милиони хора по света продължават да вярват в мита, че пушенето е удоволствие.

По-прецизни изчисления от по-късни години (беше необходимо да се натрупат статистически данни) показаха точно обратната корелация - икономическите вреди от тютюнопушенето (лечение на сериозни заболявания и пропуснати ползи - хора в активна възраст, които са откъснати от икономиката поради тези сериозни заболявания) са многократно по-големи от приходите, свързани с него.
цитирай
155. анонимен - Федор, Част 2
23.02.2010 14:44
Проблемът е, че е необходимо много, много време, за да се ограничи употребата на тютюни и тютюневи изделия.
Погледнете само нашата страна - ако за миг си представим, че се криминализира както производството на тютюни и тютюневи изделия, така и самото тютюнопушене, това означава, че утре стотици хиляди българи губят работните си места и поминъка си (особено кърджалийско и надолу. Някога служих там. Това са отрудени и много работливи хора, които се занимават предимно с отглеждане на тютюни). Означава още и глад, стачки, размирици, тежко социално напрежение и конфликти и в крайна сметка опасност от дестабилизиране на държавата.

Аз съм напълно съгласен с Вас, че не е редно да се налагат тотални забрани и не може да се говори за криминализиране на пушенето. Световният опит показва, че този модел не е работещ.

Според мен ключът е в поетапността на въвеждане на рестрикциите и в тяхната умереност. Казват, че път от 1000 мили започва с една крачка! Рестрикциите трябва да бъдат такива, че да превъзпитат обществото в други ценности, а колкото до тютюнопушенето - то дойде в Европа от Колумбовите моряци, достигна и изживя своя връх и сега малко по малко трябва да отиде там, където му е мястото - в историята.
цитирай
156. benra - Проблемът е, че е необходимо много, ...
23.02.2010 14:48
анонимен написа:
Проблемът е, че е необходимо много, много време, за да се ограничи употребата на тютюни и тютюневи изделия.
Погледнете само нашата страна - ако за миг си представим, че се криминализира както производството на тютюни и тютюневи изделия, така и самото тютюнопушене, това означава, че утре стотици хиляди българи губят работните си места и поминъка си (особено кърджалийско и надолу. Някога служих там. Това са отрудени и много работливи хора, които се занимават предимно с отглеждане на тютюни). Означава още и глад, стачки, размирици, тежко социално напрежение и конфликти и в крайна сметка опасност от дестабилизиране на държавата.

Аз съм напълно съгласен с Вас, че не е редно да се налагат тотални забрани и не може да се говори за криминализиране на пушенето. Световният опит показва, че този модел не е работещ.

Според мен ключът е в поетапността на въвеждане на рестрикциите и в тяхната умереност. Казват, че път от 1000 мили започва с една крачка! Рестрикциите трябва да бъдат такива, че да превъзпитат обществото в други ценности, а колкото до тютюнопушенето - то дойде в Европа от Колумбовите моряци, достигна и изживя своя връх и сега малко по малко трябва да отиде там, където му е мястото - в историята.

Адмирирам подобно становище, защото то почива на реални факти, а не на химерни предположения. Именно за умереност и поетапност говоря, навлизайки в една ,може би битова, конкретика. Факт е,че една тотална забрана-1-во няма да се спазва, 2-ро-няма да има в никакъв случай желания обществено-социален положителен ефект.
цитирай
157. анонимен - WWB
23.02.2010 14:56
thomas написа:
О, интересуват ме, и то много. И не ме ядосвай, за да не се заема наистина с проблема, че ако го направя, повярвай ми, точно с това ще остана в историята. Само че не искам да стане така само защото някой като теб ме е провокирал да го направя. А пък ти сигурно един ден ще си от най-горещите ми фенове. Ако изобщо имаш потенциала да излезеш от ямата, разбира се.

Най-добре ще бъде да се махнеш от темата, и да не я задръстваш с идиотизми, и да я превиш неизползваема
Не мога да разбера защо такива като теб просто пречат на другите при разговорите.
цитирай
158. damnation - Няма как да не се посмея на, иначе ...
23.02.2010 14:57
Няма как да не се посмея на, иначе доста трогателните, глупости на thomas.
Пич, ти баща ли си ? Имаш ли деца, отгледал ли си ги?
Точно повсеместното рестриктиране, превръщането на пушенето в terra incognita ще го направи още по-интересно и мистериозно за подрастващите. Да пробват веднъж, пък мама и тате няма да разберат.
После, било то и заради първоначалното опиянение, ще го направят втори път и трети път.
Отдавна ( защото времената и нравите се менят ) децата не пропушват заради примера, или за да се правят на интересни. В по-голямата си част го правят, защото им е изрично забранено от родителите, знак на протест и отричане на авторитетие, който е неминуем през пубертета.
Ще поемеш ли риска да им "забраниш" ? Или ще им обясниш рисковете, пък нека те сами си решат.

Пледираш, че никъде пушачите не следвали непушачите - ами, аз го правя. Липсата на воля и добро желание в хората около теб, много слабо ме интересува.

Казваш, че един непушач не можел да изпита никакво удоволствие около пушачи - нещо което е рязък контраст дори на мненията на определен брой непушачи изказали се преди теб. Ти нещо за пророк ли се взимаш или .... ?

Както ти бе казано много пъти - в заведение което пушенето е разрешено ( и каквито, колкото и да те боли и да не искаш да приемеш реалноста, все още има из повечето държави из света ) влизаш само, ако можеш да го понесеш. Ако не можеш - прав ти път, съмнявам се някой да ти откаже напътствия към най-близкото заведение, в което пушенето е забранено. Отново, точно колкото на теб ти пука в какво аз възпитавам своите деца, толкова на мен ми пука дали можеш да намериш консенсус с хората около теб, или не.
Ако изкаш използвай шрифт с размер 64, написаното от теб все така си остава демагогия, доста прозрачна дори за средноинтелигентен човек.
Феодор, поздрави, дори когато не съм съгласен с някого, не мога да не оценя, когато защитава мнението си добре.
цитирай
159. анонимен - WWB
23.02.2010 14:58
thomas написа:
Дори и в момента доказваш, че цигарите също увреждат личността. Карат я да деградира и да не я интересува нищо, освен правото да пуши, т.е. да се отдава на зависимостта си.

Как мирише един пушач, не е мой проблем само ако стои на почтително разстояние от мен, за да не го усещам. Което в разговор рядко може да се получи. А пък очите ми лютят на мен. Неговите изобщо не ме интересуват.

Ами стой тогава далеч от него глупако. И не води разговори с пушачи. Тъпунгер.
цитирай
160. анонимен - WWB
23.02.2010 15:11
belisima777 написа:
обръщам се към домакинята на блога, понеже грижливо изчетох всички мнения, едно от тях някак остана недовършено. Драга Бенра, ужасно предизвика любопитството ми в един свой коментар, който завършваш с въпрос. ===Та когато правиш парти и поканиш всичките си приятели (кой ти мисли кой е пушач, кой е непушач) как ще го организираш, за да не отровиш половината си гости. Твоите приятели пушачи ли ще се съобразят със ситуацията или твоите приятели непушачи за пореден път безропотно ще гълтат чуждия дим и ще мълчат, за да не ги обявят за лоши, дискриминиращи грандомани и позьори.==================
, . ===========

И сега ще спрете ли да говорите глупости за заведенията за непушчи, разбрахте ли защо тогава това не е проработило, вие не сте позволили. Непушчите заради вас са ходили в удобните за вас заведения, а не вие да отидете в тези, къде непушачите ще се чувстват добре!

По първата част-това отново не е обществен проблем, а частен, междуличностен. не такъв пролем осъждаме тука.

По втората част-това категорично не е вярно. Просто непушачите са се чувствали комфортно в заведенията за пушачи, за отва ходеха там. Докато за обратното може да се каже. но тука отново опираме до личностен избор. В края на карищата двама души са в правото си да изберат къде да отидат-дали в едното, или в другото заведение. По сложен е въпросът ако са компания. По принцип-пак могат да се разберат къде да ходят, но по вероятно е компанията да се разрадне за даденото мероприятие, независимо кой от двата варианта ще бъде избран. Особено при хора, които не държат много на това меропирятие. Но такъв е животът. Всеки обаче трябва да има право на свободен избор.
Да разгледаме хипотетичната ситуация -При горният произволен пример, когато Бени ще прави парти, ако това не е от някаква изключителна важност-бих се замислил дали да отида. по вероятно е да не отида, или само да се мярна и да си тръгна. Но това е все пак въпрос на личен избор, и не трябва да има насилие
цитирай
161. thomas - @wwb
23.02.2010 15:20
Изобщо не ми казвай дали да се махам, или да стоя. Приеми просто, че аз съм силата, с която не можеш да пребориш и "злото", което ще ти промени живота. За щастие - към по-добро, както ще разбереш, когато това се случи.
цитирай
162. thomas - @wwb
23.02.2010 15:24
Няма непушач, който се чувства комфортно на място, където се пуши. Има само такива, които са готови да жертват комфорта си заради хората, с които ще бъдат там. И не, това изобщо не е личностен, а ОБЩЕСТВЕН проблем. Точно затова е и стигнал до законодателствата на всички развити страни и няма как шайка самозабравили се неандерталци да го спрат, дори и властта в момента да им принадлежи.

А когато вече няма как да ходиш на места, където се пуши, ще почнеш да ходиш и на "партитата на Бени" :-) Нали не си се отказал да летиш само защото няма авиокомпании, в чиито самолети можеш да пушиш?
цитирай
163. анонимен - WWB
23.02.2010 15:31
belisima777 написа:
никой не отнема на човек избора дали да пуши или не. Това поради икономически интереси все още не е забранено, както е забранена употребата на другите наркотици. Човечеството бавно, но сигурно съзрява за една окончателна и безвъзвртана забрана на пушенето. Цигарените гиганти предполагам отдавна са пренасочили мощности и капитали в други посоки, това е на доизживяване. Махнахме заведения за хранене, т.е ресторантите, махнахме сладкарници и т.н. Значи проблемът на пушачите е да има две три дискотеки и също толкова нощни клуба. Искате това ли да ви се осигури. За това проблемът е нулев, но казахте ли го на тъпанарчетата, които отмениха закона, че само това искате. Едва ли.

Колкото и да ти странно, тютюнопушенето няма да бъде забранено никога. то съществува от 25хил.години. както няма да бъде забранена и употребата на алкохол или кафе. Просто това са пороци, а човек се отдава на пороците си още от възникването си. Проблемът е как да не се прекалява, и хората да не си пречат един на друг.
Дори да бъде забраенено-ще започне незаконон производство.
И като казвам че трябва да има заведения за пушачи и непушачи-списъкът е много по дълъг от този, който ти си написала. Включва:кръчми, кафенета, ресторанти, бинго-зали, казина, дискотеки, и др.
От този списък аз посещавам най-вече кафенетата. като си пия кафето-искам да си пуша. А ти като не искаш да ми дишаш дима-посещавай кафенета където не се пуши. И всичко ще бъде наред. Толкова е просто.
цитирай
164. thomas - @wwb
23.02.2010 15:34
Никой не иска пушенето да е напълно забранено, въпреки че идеята не е никак лоша! ;-) Това, което развитите общества са приели, е че то е обществено неприемливо и не може да бъде практикувано на публично достъпни места на закрито. За момента това е достатъчно. И това е прието и ще влезе в сила. Ако не при това правителство, то много скоро при това след него.
цитирай
165. thomas - @wwb
23.02.2010 15:36
И не знам защо, но твоето поведение, в което вместо да се свиеш в ъгъла от срам с порока си, ти го размахваш с гордост пред всички, страшно ми напомня за оня виц: "I don't suffer from insanity. I enjoy every moment of it."
цитирай
166. анонимен - WWB
23.02.2010 15:36
thomas написа:
Щом е гадно и никой не го иска за децата си, които между другото са си негови и много слабо ме интересува в какви "ценности" ще ги възпитава, то той няма АБСОЛЮТНО НИКАКВО ПРАВО да го прави спрямо останалите хора. Това дали е ясно или да опитам да го повторя с някакви по-категорични думи!?

Е ти пък откъде реши че ценонстите започват и свършват с тютюнопушенето. риторичен въпрос естествено. Ти ако не пушиш-това по никакъв начин не те прави по качествен. Колко престъпници, убийци, кардци, предатели, и какво ли не от този вид-не са пушачи. просто тези неща нямат нищо общо с тютюнопушенето, или липсата на такова.
цитирай
167. анонимен - WWB
23.02.2010 15:39
анонимен написа:

По-прецизни изчисления от по-късни години (беше необходимо да се натрупат статистически данни) показаха точно обратната корелация - икономическите вреди от тютюнопушенето (лечение на сериозни заболявания и пропуснати ползи - хора в активна възраст, които са откъснати от икономиката поради тези сериозни заболявания) са многократно по-големи от приходите, свързани с него.

Няма такива изчисления. Просто си го съчиняваш. Или ако има-са чисто и просто спекулативни.
Точно обратното-досега не може да се докаже по абсолютен начин че тютюнопушенето дакарва болестите, които му се приписват.
цитирай
168. анонимен - WWB
23.02.2010 15:56
thomas написа:
Изобщо не ми казвай дали да се махам, или да стоя. Приеми просто, че аз съм силата, с която не можеш да пребориш и "злото", което ще ти промени живота. За щастие - към по-добро, както ще разбереш, когато това се случи.

Ти си най-обикновен кресльо и нищо повече. даже бих казал-идиот. Въобразил си си че водиш някаква борба с някой. Или пък че глупостите, които пишеш-могат да ме впечатлят, или пък ще впечатлят някой друг пушач. Просто на такива като тебе гледам със съжаление.
Аз пуша пи 3 кутии цигари на ден, и чудо ще стане ако някой се опита да ми забрани. Това е мнението на всички НАИСТИНА ПУШАЧИ. Които пушат защото душата им го иска, а не от келешлък.
защото такива, които ту пушат, ти ги отказват-това е пушене от келешлък, и наистина е по добре да не пушат.
А дали са вредни или не-вероятон са вредни. То и кафето е вредно. И алкохола е вреден. И множество други неща.
Тютюнопушенето се предава по наследство. Това е почти доказано. Прадядо ми, който е умрял на 87 години, не е вадил лулата от устата си. И всички баратовчеди и братовчедки чурлявиме като комини. И ако някой потомък на страстни пушачи не иска да стане такъв, и да промени гените на потомството си-никога не трябва да пали цигари. почне ли да пуши.....
Опитвал съм се да ги откажа, но не е така лесно. Само нещо наистина силно, ама много силно, може да ме мотивира да премина през УЖАСА на отказването на цигарите. И в това силно нещо не влизат забрани от всякакъв род. нито пък "нравоучения" на такива като тебе. разбра ли сега. Едва ли. Защото си идиот.
цитирай
169. анонимен - Федор
23.02.2010 15:58
анонимен написа:
анонимен написа:

По-прецизни изчисления от по-късни години (беше необходимо да се натрупат статистически данни) показаха точно обратната корелация - икономическите вреди от тютюнопушенето (лечение на сериозни заболявания и пропуснати ползи - хора в активна възраст, които са откъснати от икономиката поради тези сериозни заболявания) са многократно по-големи от приходите, свързани с него.

Няма такива изчисления. Просто си го съчиняваш. Или ако има-са чисто и просто спекулативни.
Точно обратното-досега не може да се докаже по абсолютен начин че тютюнопушенето дакарва болестите, които му се приписват.


Вие, WWB, действително ли смятате, че зад действията на днешните правителства по отношение на ограничаване тютюнопушенето стоят чисто хуманни принципи и никакви икономически разчети?
Ако е така, кажете ми, каква е ползата за американския народ например от унищожаването на Philip Morris International? Кое правителство доброволно закрива и ограничава родни производства, т.е. съкращава националния доход? И най-после, ако Вашата теза е вярна, за какво им е на правителствата да се разправят с всичко това - иницииране на рестрикции, предшествани с упорити дебати, пренастройване на заведенията и в крайна сметка на цял сектор от икономиката, контрол върху ограниченията... ?

Не забравяйте и че кампаниите, насочени срещу тютюнопушенето също струват огромни количества пари. Как мислите, че правителствата ще оправдаят тези разходи пред избирателите си ако приемем, че Вашата теза е вярна?

Коя политическа партия иска да разочарова избирателите и да бъда изритана от властта през следващия мандат?
цитирай
170. анонимен - WWB
23.02.2010 16:05
thomas написа:
Няма непушач, който се чувства комфортно на място, където се пуши. Има само такива, които са готови да жертват комфорта си заради хората, с които ще бъдат там. И не, това изобщо не е личностен, а ОБЩЕСТВЕН проблем. Точно затова е и стигнал до законодателствата на всички развити страни и няма как шайка самозабравили се неандерталци да го спрат, дори и властта в момента да им принадлежи.

А когато вече няма как да ходиш на места, където се пуши, ще почнеш да ходиш и на "партитата на Бени" :-) Нали не си се отказал да летиш само защото няма авиокомпании, в чиито самолети можеш да пушиш?

Досаднико, повтаряш едно и също нещо като строшен грамофон. Сто пъти го каза, и сто пъти ще ти бъде отговорено-като не ти изнася-не ходи там където се пуши.

Колкото до въпроси дали да се пуши в едно семейство, или в някаква компания-това не е обществен проблем, а личен-сами ще се разберат какво да правят, така че не необходимо някой "умник" като тебе да им дава "напътствия". Или пък някакво правителство. ти ако се нуждаеш от ментори и протектори, си е твой проблем. Хората и сами могат да се разберат, и няма държава на земното кълбо, която да се намества по такъв неадекватен и груб начин в личното пространство нахората. Нито пък някога ще има.
И сто закона да се приемат-пак ще си пуша. а дали ще летя със самолети-само ако няма друг по подходящ трянспорт. Иначе не. Сега разбара ли.
цитирай
171. анонимен - WWB
23.02.2010 16:10
thomas написа:
Никой не иска пушенето да е напълно забранено, въпреки че идеята не е никак лоша! ;-) Това, което развитите общества са приели, е че то е обществено неприемливо и не може да бъде практикувано на публично достъпни места на закрито. За момента това е достатъчно. И това е прието и ще влезе в сила. Ако не при това правителство, то много скоро при това след него.

Абе я се скри па се търси. И недей да спекулиращ със понятия като развити общества, цивилизованост, култура, и не знам кво. Това че някакви малоумници са приели закони, без да се съобразяват с общественото мнение-не означава това, а само че приелите ги са малоумници. И в САЩ бяха приели сухия режим, и е знайно кво стана.
цитирай
172. анонимен - WWB
23.02.2010 16:13
thomas написа:
И не знам защо, но твоето поведение, в което вместо да се свиеш в ъгъла от срам с порока си, ти го размахваш с гордост пред всички, страшно ми напомня за оня виц: "I don't suffer from insanity. I enjoy every moment of it."

Не разбирам чужди езици, така че не не се прави на интересен.
И отново пишеш глупости-нито се гордея, нито пък се срамувам, че пуша. Както това че ям, или пия вода. Това е при всички нормални хора. Само такива като тебе това са някакви проблеми.
цитирай
173. анонимен - WWB за Феодор
23.02.2010 16:24
Коя политическа партия иска да разочарова избирателите и да бъда изритана от властта през следващия мандат?[/quote]


В действията на днешните управници по отношение на тютюнопушенето не стоят никакви хуманни причини, а само икономически. А също така и глупост, на хора, които не знаят за какво става дума. Вторите мислят че имат добри намерения, и поради глупоста си не могат да разберат защо хората се обявяват срещу това. Типичен е случаят със сухият режим в САЩ. Сегашните действия ще завършат по същият начин. Това е така и със реформите. такива неща не се правят насила, а със диалог и консенсус. Когато някой започва да се изживява като бог, и да гледа на хората като пешки, които може да мести по шахматната дъска, без да се интересува от тяхното мнение-това винаги завършва зле. Най-големият проблем е такива хора да не се допускат до властта.
И завършвам с това, което съм цитирал от поста ви-ами така ще завършат тези политици. С ритник в задника.
цитирай
174. анонимен - Федор
23.02.2010 16:53
Храбрият войник Швейк казва, че правителство, което увеличи цената на бирата го чака не повече от 1 година във властта и след това ще бъде свалено.

Извън шегата можем да добавим, че правителство, което провежда реформи без широката подкрепа на избирателите няма да се радва на особено одобрение през следващите избори.

Така че, може би това, което пишете във финала на Вашия пост "...ще завършат с ритник в задника." при липса на консенсус по този въпрос в обществото ще се окаже вярно.

Благодаря Ви за добрата дискусия, както и на benra, че със своя материал създаде условия за това!

Приятна вечер от мен!
цитирай
175. thomas - @wwb
23.02.2010 16:57
Всъщност бях сигурен, че не разбираш английски. Ползвай Google Translate, няма да ти превеждам.
цитирай
176. damnation - Кандидат-интелектуалецът томас ...
23.02.2010 17:07
Кандидат-интелектуалецът томас се опита да блесне с репликата " Аз не страдам от лудоста си, наслаждавам се на всяка секунда от нея".
На мен ми е по-интересно да доразвие заплахата си от преди малко - "О, интересуват ме, и то много. И не ме ядосвай, за да не се заема наистина с проблема, че ако го направя, повярвай ми, точно с това ще остана в историята."
Много обичам ей такива заплахи - давай томас, остани в историята с поне нещо човече !
цитирай
177. thomas - @wwb (174)
23.02.2010 17:21
Може би не си усетил още, но точно тази партия няма шанс да повтори мандата си, дори и с помощта на "жеста" си към пушачите (в кавички, защото всъщност им прави мечешка услуга). Така че можеше да не си прави труда да рита срещу прогреса и с това да остане в историята като най-назадничавата за последните 20 години.

А пък сегашното положение в САЩ си е много подобно на сух режим, ако е за въпрос.
цитирай
178. belisima777 - belisima777 написа: никой не ...
23.02.2010 18:10
belisima777 написа:
никой не отнема на човек избора дали да пуши или не. Това поради икономически интереси все още не е забранено, както е забранена употребата на другите наркотици. Човечеството бавно, но сигурно съзрява за една окончателна и безвъзвртана забрана на пушенето. Цигарените гиганти предполагам отдавна са пренасочили мощности и капитали в други посоки, това е на доизживяване. Махнахме заведения за хранене, т.е ресторантите, махнахме сладкарници и т.н. Значи проблемът на пушачите е да има две три дискотеки и също толкова нощни клуба. Искате това ли да ви се осигури. За това проблемът е нулев, но казахте ли го на тъпанарчетата, които отмениха закона, че само това искате. Едва ли.

WWB написа-Колкото и да ти странно, тютюнопушенето няма да бъде забранено никога. то съществува от 25хил.години. както няма да бъде забранена и употребата на алкохол или кафе. Просто това са пороци, а човек се отдава на пороците си още от възникването си. Проблемът е как да не се прекалява, и хората да не си пречат един на друг.
Дори да бъде забраенено-ще започне незаконон производство.
И като казвам че трябва да има заведения за пушачи и непушачи-списъкът е много по дълъг от този, който ти си написала. Включва:кръчми, кафенета, ресторанти, бинго-зали, казина, дискотеки, и др.
От този списък аз посещавам най-вече кафенетата. като си пия кафето-искам да си пуша. А ти като не искаш да ми дишаш дима-посещавай кафенета където не се пуши. И всичко ще бъде наред. Толкова е просто.- цитат

Разговорът ми с Бенра за нейното парти не е частен случай, а е олицетворение на морала на пушача, та в хода на тази мисъл, ти ще ми отговориш ли относно кафенетата (понеже ме изпрати в непушаческото), ако (мъж си за нуждите на въображаемата ситуация) та ако сме гаджета, съпрузи, отдавна невиждали се приятели - т.е. аз съм човек, който ти хипотетично обичаш и разговорът ни ще бъде чудно преживяване изненадващо или поредното, кажи ми в кое кафене ще отидем. Не ми казвай, че това е частен случай, това е система, закон неписан, практика. Но нищо ти ми кажи WWB
цитирай
179. ledzeppelin - 136 анонимен,
24.02.2010 20:57
ти ли ще ми кажеш какво да обсъждам?!
писнало ми е от пръдльовци.

143 белисима,аз пуша.имам приятелка,която не пуши.когато тя организира парти в стаите не се пуши.ВСИЧКИ се съобразяват с това без въобще да става на въпрос - ама защо,ама как така и т.н. и го правим заради всички - и заради пушачите и заради непушачите.защото и на един пушач няма да му е много гот да танцува или да спи в задимено помещение.
цитирай
180. benra - ledzepelin,
25.02.2010 09:35
моите адмирации!
Точно затова накрая на постинга си цитирах тази историята с бабата и пушача и посланието й-ти прецени.
Интелигентният човек знае кога и как! Още веднъж-поздрави!
цитирай
181. thomas - ...
25.02.2010 09:37
Момчета и момичета, никой закон не се прави заради малцината интелигентни и съвестни хора. Те се правят против МНОЗИНСТВОТО нахалници, които не се съобразяват с другите.
цитирай
182. damnation - томи-бой, можем да се радваме само в ...
25.02.2010 23:41
томи-бой, можем да се радваме само в случая, защото ако виждаш себе си като един от малцината "интелигентни и съвестни хора" и трябваше ти да решаваш, щяхме да сме още по-зле :)
цитирай
183. thomas - @damnation
26.02.2010 06:54
Не съм казал, че законите се правят ОТ малцината интелигентни и съвестни хора. Визирах онова рядко животно, наречено "съвестен пушач, който не натрапва миризливия си лайфстайл на околните".
цитирай
184. анонимен - Ясно е, че на никого било то пушач или ...
27.02.2010 23:53
Ясно е, че на никого било то пушач или непушач не е приятно, да спи или да се храни в помещение в което едва се диша. Да, но нима не изглежда егоистично фактът, че един непушач неможе когато си е вкъщи(т.е. в дома си където се чувства най-уютно и където релаксира след дългия работен ден) да иска да спи в проветрена стая без тютюнев дим, а когато е навън(тъй като това навън е така наречената "обществена среда" ) да приема за съвсем нормално да пуши и в заведения, и на улицата, и в клубове.
Може да звучи за някои смешно или глупаво да се водим по акъла на "запада", но когато е приет закон, то това не е направено случайно или безпричинно. Поне не и в нормалните държави.
Уважавам правото на всяко човешко същество, но не смятам, че е нормално всеки да казва "аз съм пушач и толкова, на който не му харесва проблемът е негов"-това е егоизъм. Аз съм ЗА забраната на тютюнопушенето на обществени места-определено заведения за хранене, сладкарници, на улицата(или поне в парковете и детските площадки), в кафенетата(да има кафенета за пушачи и непушачи) , както и в дискотеките(който пуши, да има осигурени условия за това извън помещението). Хората трябва да се съобразяват едни с други, а не да си пречат едни на други или пък да кажат най-безцеремонно"аз си гледам кефа, вие се оправяйте, мое право е да пуша". Разбира се, че е твое право, това променя ли обаче факта, че тютюнопушенето е порок? Нима един пушат, който е зрял човек с ясно съзнание не би трябвало да осъзнава, че това не е пример достоен за подръжание? Има хора, които наистина са пристрастени или такива , които обичат да пушат-ослажда им се, но те осъзнават, че това е вредно и че вредят и на околните. Или сме по-склонни да мислим, че вредят на дете повече отколкото че вредят на възрастен? И децата и възрастните са хора. Ако продължаваме да разсъждаваме по такъв начин, защо тогава пазим децата от дима при положение, че тези деца биха израстнали в среда, в която няма регулации..?За алкохола в количества- същото.
цитирай
185. анонимен - WWB
11.03.2010 13:00
ledzeppelin написа:
ти ли ще ми кажеш какво да обсъждам?!
писнало ми е от пръдльовци.

143 белисима,аз пуша.имам приятелка,която не пуши.когато тя организира парти в стаите не се пуши.ВСИЧКИ се съобразяват с това без въобще да става на въпрос - ама защо,ама как така и т.н. и го правим заради всички - и заради пушачите и заради непушачите.защото и на един пушач няма да му е много гот да танцува или да спи в задимено помещение.

Изглежда контактуваш само с такива, та за това ти е писнало. Съвет-контактувай с нормални хора.
За партито-ти едва ли си истински пушач. За това така си мислиш. Някой пушач може да приссътва на въпросното парти-но няма да се чувства комфортно. Но всичко е въпрос на конкретнап ситуация. Готови формули няма.
цитирай
186. анонимен - WWB
11.03.2010 13:02
thomas написа:
Момчета и момичета, никой закон не се прави заради малцината интелигентни и съвестни хора. Те се правят против МНОЗИНСТВОТО нахалници, които не се съобразяват с другите.

Аз като казвам че си идиот, не си хвърлям думите напразно. Ето такива неща имам в предвид.
цитирай
187. thomas - @WWB
11.03.2010 13:08
Виж, с тебе няма какво да се обсъжда. Освен че си безсъвестен и нахален пациент, ти си и неграмотен. "В предвид", разбираш ли. За такива като теб трябва да се въведат и специални заведения за усмиряване и лечение, не само глоби :-)
цитирай
188. анонимен - WWB
11.03.2010 14:12
Ами ето-отново потвърждаваш констатацията ми че си идиот. Имам в предвид точно такива неща. Защото само идиот може да дращи такива неща за хора и неща, които непознава-пациенти, грамотност, глоби, и да не изброявам всичките ти дивотии. Освен че пишеш произволни глупотевини, страдаш и от грандомания. Това е част от заболяването на такива като тебе. Взимат се много насериозно, и не се усещат че отстрани изглеждат комично. Сигурно си някой мърляч-пубер. Щото улегнал човек няма да си позволи да се излага. Дори и в анонимният нет. Бас държа че нямаш и гадже. Защото никоя няма да изтърпи такъв като тебе. Девственик.
цитирай
189. thomas - @WWB
11.03.2010 14:17
Не само не съм анонимен, но имам и снимка, от която можеш да прецениш кога съм бил "пубер". Но както казах, това изобщо не ми се обсъжда. А ти наистина си неграмотен. След като продължаваш да пишеш "в предвид" и след като ти обърнах внимание на това. И за да не си помисли човек, че е случайно, подкрепи теорията ми и с бисери като "непознава", "в анонимияТ нет" и трагична пунктуация. Както беше казал някой, "не знам се пише разделно, за разлика от неграмотен". Все ми е тая, бъди какъвто искаш, в цивилизованите държави такива като теб са си на мястото - на дъното, където са и всички "страстни" пушачи. Но тук сме още далече...
цитирай
190. анонимен - WWB
12.03.2010 12:37
Мърльо, не са ли ти казали че в нета е разговорен език. Тръгнал в нета да търси правопис. Смешник. От дългият си опит знам, че точно най-празните и най-елементарни се заглеждат в такива работи. Които няма какво друго да кажат. И регистрират участие на олимпийският принцип с такъв "принос". Това първо.
Второ-всичките тези "правила", които си написал-са измислени и спорни. И подлежат на постоянни изменения. След като се интересуваш от тези работи-би следвало да го знаеш това.
Трето-след като си толкова вманиачен на тема грамотност, не са ли ти казали че много отдавна вещите по въпроса хора са отсекли категорично-правопикът е последното нещо, което определя грамотността. Дали един човек е грамотен, или не, се определя преди всичко по обхвата и същността на неговите познания. Всичко друго е беззначение, и е на втори план. Ти ако си лекар-напиши "грамотно" неверна рецепта, па ще видиш кво ще стане. Или ако си инженер начертай "грамотно" неверен чертеж, и предизвикай авария па..., или ако си счетоводител...абе кво да изброявам. Глупако, не си ли чул че съществува професията РЕДАКТОР. Ограниченият ти интелект никога ли не се езапитвал каква е тая професия, защо съществува, и т.н.
Сигурно си учил в някое килийно училище, където основният предмет, на който се е наблягало е краснопис. И който пише най-красиво-той е отличника на класа. Добре че в нета се пише печатно, иначе щеше да дращиш глупотевини и на тази тема-който пише грозно-е неграмотен.
И не салагай на блога си чужди снимки. Не е етично.
цитирай
191. анонимен - WWB
12.03.2010 12:40
thomas написа:
Все ми е тая, бъди какъвто искаш, в цивилизованите държави такива като теб са си на мястото - на дъното, където са и всички "страстни" пушачи. Но тук сме още далече...

Аз като казвам че си идиот-не си хвърлям думите напразно. Ей такива неща, като това което съм цитирал, имам в предвид. защото само идиот може да пише и да вярва на такива неща.
цитирай
192. thomas - @WWB
12.03.2010 13:01
Тъпак. И го показваш чудесно с всяко следващо "изказване". Нали се сещаш, че ако не можеш дори да пишеш грамотно, вероятността да си добър в нещо друго, намалява драстично и не си струва да се проверява изобщо. Да не говорим, че конкретно в твоя случай се сумират неграмотност, небрежност и самочувствие. А такава комбинация даже не се лекува.
цитирай
193. анонимен - WWB
12.03.2010 13:19
Тъпанар. Повечето хора не обръщат никакво внимание на тези неща. Особено пък тия, на които естествето на работата е такова, че не изисква всекидневно писане. Но това важи и за тия, които всекидневно им се налага да пишат. Глупак, сигурно си мислиш че някой лекар с тридесетгодишен стаж ще се взира в запетайки, когато ти пише рецептата. Или някой счетоводител. Иначе нямаше да има редактори, които да редактират писанията и на най-великите творци. Само за задръстеняци като тебе тези неща са от фатално естество. И за безделници, които си нямат друга работа, ами се наслаждават на външният вид на писанията си, без да се интересуват кво са написали, какъвто си и ти. Ти си празен и невеж. Това лъха от всеки твой пост. Една тъпотия, дори написана и с правопис-пак си остава тъпотия. А ти освен тъпни-нищо друго не си написал досега. Смешко. Я слез на земята. И вземи че чети книги. Само така можеш да станеш настина грамотен. А не като изписваш ченгелчета.
цитирай
194. thomas - @WWB
12.03.2010 13:23
Не, пич. Просто ако един лекар ми напише нещо неграмотно, няма да повярвам, че е научил и детайлите на професията си, за да бъде достатъчно безопасен. Толкова е просто. Да разбираме, че си лекар, а? От онези, дето си пушат по кабинетите и приемат пациенти там? Боаааа, гадост! :-) Язък!
цитирай
195. анонимен - WWB
12.03.2010 14:33
thomas написа:
Не, пич. Просто ако един лекар ми напише нещо неграмотно, няма да повярвам, че е научил и детайлите на професията си, за да бъде достатъчно безопасен. Толкова е просто. Да разбираме, че си лекар, а? От онези, дето си пушат по кабинетите и приемат пациенти там? Боаааа, гадост! :-) Язък!

Аз не случайно казвам че си идиот. Ето поредното доказателство. Най-малкото че да разчетеш някой доктор требе да си повече от графолог. Глупак.
И един съвет: никой няма да те оценява по това дали пушиш или не пушиш. Дали красиво изписваш чингелчета, или не. А по други критерии. И ако не искаш да стоиш в кьоша, и да се чудиш защо не те оценяват-вземи се в ръце. И се ограмотявай по същество. А това означава със знания и умения в съответната област. Разбра ли бе пубер.
цитирай
196. thomas - @WWB
12.03.2010 14:39
Стресна ме... Скривам се и се засрамвам. А ти си дими, дими си...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: benra
Категория: Лични дневници
Прочетен: 4392469
Постинги: 739
Коментари: 12621
Гласове: 29486
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031