Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.09.2009 11:48 - Мини
Автор: benra Категория: Лични дневници   
Прочетен: 9027 Коментари: 23 Гласове:
6



image         - Облечи си пола, навън е топло.
         - Не мога, всичките са ми къси
         - Е и?
         Е и, ама се оказва, че минито е забранено в училище, както и високите токчета, грима, маникюрите, впитите дрехи, голите пъпчета и изрязаните деколтета. Това е положението - прочели им на дЕцата правилника, обяснили им как за неспазването му ще бъдат строго санкционирани и те, поне в началото, се явяват стреснати и що годе подчинени на новите правила. Всъщност, правилата за външен вид не са никак нови. Като член на родителското училищно настоятелство съм наясно,че тези ограничения всяка година залягат в т.нар. правилник за вътрешния ред на учебното заведение. Но...до този момент не просто не бях видяла да бъдат спазвани, ами не бях чула и децата да са запознати с тях, камо ли да се пробват да ги спазват.
Явно тази година обаче, предвид популяризирането в медиите на изискванията към виншния вид на учениците, и директорката на нашето школо е решила да размаха пръст на дечурлигата. Ми така де - на дискотека ли са тръгнали или на училища.Да не говорим,че за дискотека са твърде малки - нали все пак това е само основно училище. Т.е. най-големите са на има-няма 13-14 години.
     Бравос - си казах- най-сетне някакво раздвижване, защото според мен този перверзен поп-фолк вид, който си докарват малките момиченца , опитвайки се да подражават на големите " красавици", освен че е крайно нелеп, ги прави да изглеждат като гротески. Някаква пародийна смесица между дете и жена. Т.е.-разбирайте , че съм за схващането, че училището е мястото, в което се ходи прилично облечен. Дори съм ЗА униформите, но естествено ако те бъдат свежи и съобразени с актуалната модна тийн линия. И ето тук е моментът да кажа моето НО .
Но защо дъщеря ми да не обрлече къса пола???Това не разбирам. Защо тези 7-13 годишни момичета да бъдат задължавани да се увиват в дълги поли? Някой ще каже, защото-минито е предизвикателно и разкрива. Е да де, но от мини до мини има разлика, а малките момичета са сладки  в къси полички. Всъщност именно на тяхната възраст стоят сладурски, а не предизвикателно. По-скоро дългите поли са налепи. Поне според мен. И ето какво излиза - не бях доволна, когато правила нямаше, сега правилата са поставени и аз отново съм недоволна. Демек - няма угодия.


Тагове:   мини,


Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. gothic - Ами...
24.09.2009 11:58
то защото правилата често не са адекватни, Бени.
цитирай
2. ledzeppelin - Просто..
24.09.2009 12:51
правилата са такива,че са поставени за някаква маса.За много хора.И не могат да се регламентират такива подробности,защото ще стане пълна лудница и по цял ден ще се обсъжда "виновни ли са малките момиченца,че вместо да ги смятат за сладки в къси поли ги оглеждат" ... Ще настъпят едни морални спорове! , които ще завършат с някоя пенсионирана леличка пред училището,която ще вади метъра всеки път,когато се съмнява в дължината на нещо - пола,панталон или чорапи.Правилата имат и хубави и лоши страни,НО са си правила.Или дълга пола или никаква.Все пак по-добре отколкото сегашния вид на по-голямата част от децата. :))
цитирай
3. sunflower - не е само директорката на вашето школо
24.09.2009 14:38
очевидно е спуснато от министерството за всички школа, защото поне в две от нашия град не само на учениците, а и на родителите ни беше прочетен /със съкращения, де/ въпросният правилник. :)
добре, че мойта не обича да носи поли :)
цитирай
4. анонимен - MonteVerde
24.09.2009 14:45
Да бе, и аз се чудя кво им пречат късите поли на ученичките. Наистина са много сладки с тях-човек да си изкриви врато. Особено пролетно и летно време. Най-ми харесват шотландските полички. Малииии, мацките са страшни с тях. Отидеш ли на някакво подобно място-мускулната треска на врато ти е гарантирана. Ако имам власт-даже и даскалиците ще накарам да ходят така облечени. Естествено само по младите де. Не че те и сега не ходят така облечени де-човек да се чуди даскалица ли е, проститутка ли е. То и личният пример има значение....Та да си дойдеме на думата-естествено че трябва да има някакъв ред, и учуничките да не ходят облечени като шантонерки. Това е едната крайност. Другата крайност е-аз като бях ученик. На момчетата мереха косата с шублер, по едно време момичетата трябваше да ходят с плитки, и тем подобни. Истината вероятно е някъде по средата. Все пак ми се струва, че няма да е зле да им въведат униформи. От друга страна пък-те сега ако не се гласят, кога. Като станат баби ли. Сега се развива и женствеността им, и вкуса им, въобще-все такива неща. Но може да кривнат и по крив път. Въобще-сложна работа. За това да не измисляме отново велосипеда, а да се обърнет към класиката. А тя е-униформа.
цитирай
5. benra - gothic,
24.09.2009 14:49
а бе ясно е,че ред трябва да има.Т.е. правилата са си адекватни...уж..Ама не мога да харесам дечица увити в някакви чаршафи
цитирай
6. benra - лед,
24.09.2009 14:52
така е-правилата са за всички, т.е. трябва по някакъв начин да бъдат все-приложими. Аз нямам нищо против тях, но дори когато съм мислела за униформи за момичетата съм си представяла къси поли, тип шотландски. Така ми изглеждат свежи. Някак си не обичам крайностите.Трябва да има някакъв начин за раграничение между нормалното-детско и предизвикателното. Защото като се замислиш те и дънките идват като дреха,която описва тялото, пък дори и обикновените тениски
цитирай
7. benra - съни,
24.09.2009 14:53
да, явно е някаква наредба спусната отгоре.аз го адмирирам това, обаче някак си ми се струва,че няма точно мерило за тая работа.Защото едно момиче може да е в дълга пола и пак да изгтлежда предизвикателно и обратното съответно. Не знам въобще дали има угодия с тая работа:-)))
цитирай
8. benra - еп, Монте, Монте,
24.09.2009 14:54
размечта се ти:-)))
Обаче-хубавото си е хубаво, това е! Аз съм за униформите, категорично. Но не онези обезличаващите, които се налагаше да носим ние. Може би всяко училище трябва да си направи униформа, след като бъде проведен конкурс и бъде одобрена от ученически съвет примерно
цитирай
9. анонимен - MonteVerde
24.09.2009 15:04
Бени, сигурна ли си че говорим за едно и също нещо. Ти говориш за твоята 13 годишна дъщеря и нейните наборки, макар че и те вече ловят окото. А аз говоря за 17-18 годишните, някои от които направо имат вид на сексуални хищници. А пък как въртят очите някои. Направо изпадам в неловкост понякога, защото познавам я баща й, я майка й. А на тези, които не познавам-може да си ги представя. Но разбиреа се, че ред трябва да има за всички, независимо от възрастта им-и десетина годишните, и за тези за женене. Да, добре би било униформите да са стилни и красиви, и вяко училище да си ги избира, а не като някога. Само не съм съгласен че ученически съвет трябва да ги одобрява. Това трябва да става от родитело-учителското тяло. Айде стига значи. Демокрация, демокрация-но трябва да има все пак някакви граници на разумност. Защото, то ако питаме учениците-по голяма част от тях ще поискат да има само междучасия, и така, без учене, да им пишат оценките.
цитирай
10. allbi - Бени,
24.09.2009 15:16
да знаеш децата хич няма да се оставят да ги увият в чаршафи ;)
цитирай
11. benra - алби,
24.09.2009 15:32
че няма няма...амаааа...а бе шъ видим:-)))
цитирай
12. benra - Монте,
24.09.2009 15:34
рабзрах чудесно за кои говориш.Да, така е-вече порасналите момичета са доста разкрепостени. Такова е съвремието ни-освободено и дори предизвикателно.
А за останалото-напълно съм съгласна с теб. Преди години пуснахме анкета между родители и деца относно униформите.Интересното беше, че голяма част от децата бяха категорично ЗА.
цитирай
13. ledzeppelin - ...
24.09.2009 17:31
Бени,трябва да има униформи.Ок,нека бъдат стилни,няма нищо лошо.Но децата трябва да се учат на отговорност и че това все пак е училище - някаква институция.Това,че униформите изглаждат различията що се отнася до това колко пари имат мама и тати,са дрънканици.То си личи във всичко.Никой не казва да ги мъчим с грозни униформи и неизпълними изисквания ... но като гледам напоследък как е ...няма да е лошо малко по-твърда ръка да има.Пък дори и с цената на някой и друг морален спор! :)) Поздрави,Бени!
цитирай
14. benra - лед,
24.09.2009 17:43
относно униформите съм на мнение,че те по-скоро са проява на институционалност, а не просто на уеднаквяване с цел-изглаждане на класови различия.Материолните и класовите различия си имат много белези и няма как да бъдат избегнати. И съм абсолятно съгласна за твърдата ръка.Трябва да има правила и да се съблюдава спазването им и ,както казваш ти, да се учат на отговорност.Поздрави и на теб!
цитирай
15. firefly1 - Донякъде е хубаво да има правила за ...
24.09.2009 21:09
Донякъде е хубаво да има правила за приличен външен вид, защото като гледам сегашните ученички напрово лошо ми става, изглеждат по-възрасти от момичетата на по 20-25 години. Да не говорим за сексуалните им подвизи и тези с алкохола ,цигарите и наркотиците. НО тези правила наложени от училището не са най-адекватното решение. Щом има правила те ще бъдат нарушавани, ще има недоволни и накрая отново няма да се спазват. Това какви са децата зависи най-вече от възпитанието, което получават в семейството си. Ако майката на едно момиче ходи като чалга певица, нормално е и то да иска, така да се облича. Също така в едно общество, в което няма капка морал какво приличе ще искаме от децата?! Децата са огледало на възрастните. Чалга културата, Интернета, мутрите, арогантното поведение между хората, борбата за оцеляване, скандалите вкъщи - всичко това ражда такива деца, които преждевременно порасват, които не признават никави норми!
Затова първо трябва да има правила за възрасните ,а след това за децата!
цитирай
16. malkiatprintz - Тов с униформите не е лошо, но някак ...
24.09.2009 23:39
Тов с униформите не е лошо, но някак не го виждам да стане, Бени. Най-малкото много трудно ще се стигне до съгласие за някоя конкретна униформа - всеизвестни сме с това, че в група сме всяка коза за свой крак. От друга страна с еопасявам, че и тази идея ще бъде изродена. Ще се обяви конкурс за поръчка на униформи, ще го спечели някоя предварително победила фирма, на униформите ще им сложат такива цени, че то по-добре да си обличаш детето във фирмения магазин на Армани, а вероятно ще са толкова калпави,че ще се разпадат през два месеца. Това е единствената причина "против", въпреки че ползите са доста. Като цяло ако има разумност у родителите, няма да има нужда от униформи; ако няма разум у тях, не униформи, а монашеско расо да трябва да обличат децата, пак ще намерят начин да се правят на интересни. А и не е само до униформите и дрехите. А боядисаните крещящо коси, а златните пръстени, които нерядко съм виждал да носят, а пиърсингите, от които изглеждат като робокопи... трудно решение е това...
цитирай
17. benra - firefly,
25.09.2009 09:55
така е - домашното възпитание е основата, върху която се гради всичко. В семейната среда се научават базисните неща за поведението и отношението. Аз съм ЗА децата да бъдат модерни, но извън училище.Училището е институция и като такава трябва да се проявява нужното уважение към нея. Истина е,че животът отвсякъде предлага на малките негативни примери и нормално е да им бъде трудно да отсеят плявата. Преждевременното порастване е много жалко, защото всъщност детството е най-безгрижния отрязък от живота ни, а толкова кратко време сме деца
цитирай
18. benra - принце,
25.09.2009 10:00
и какво излиза-омагьосан кръг. Наистина едва ли има решение, което би удовлетворило всички. Но, убедена съм, има такова, което е максимално приемливо. Нормално е униформите да не биват приемани .Защото знаеш-всичко задължително налагано е неприемливо. Но далеч по-неприемлив е вида на повечето съвременни ученици. Факт е,че в повечето европейски страни съществува практиката на униформите и наблюденията ми показват, че тя е доста удачна и дори финансово по-изгодна.А,че в България добрите идеи се опорочават-факт.
цитирай
19. malkiatprintz - Това ми беше мисълта, Бени. . аз също ...
25.09.2009 11:32
Това ми беше мисълта, Бени.. аз също съм съгласен, че една наистина хубава униформа е нещо добро, но вче не знам тук кое ли няма да се опорочи и да се направи колкото да се отбие номера срещу.... добра печалба...
цитирай
20. boriaz - Ъ-ъ-ъ-ъ
25.09.2009 21:10
Кога една пола от къса става мини? Според мене ако е до около средата на бедрото си е къса. Обаче ...
Защо не се разровиш из нета да видиш какво е определението за "мини пола"? Ако няма- да се облича както иска докато не го измислят!
цитирай
21. boriaz - :)))))
25.09.2009 22:02
Я виж ти какво пише в уикипедията по въпроса:
Минижуп (на френски: mini-jupe, буквално "къса пола") е част от дамското облекло, представляващо много къса пола - права или плисирана с дължина поне 20 см над коляното или 10 см под нивото на задните части. Съществува и така нареченият микрожуп, който е още по-къса пола.

П. П. Значи до 20 см. над коляното може!
цитирай
22. benra - бори,
26.09.2009 10:01
току що ми даде коз...благодаря!
цитирай
23. анонимен - не съм съгласна
03.07.2012 22:42
Не съм съгласна. Ученичка съм и смятам, че тези униформи са отвратителни. И което е най-важно те са скъпи. Една униформа е 140 лв. за тия пари ще си купя доста дрехи. И смятам, че само извратеняк би намерил малки момиченца в къси полички секси. Пък и най-дългата униформа е до коляното, нали?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: benra
Категория: Лични дневници
Прочетен: 4392020
Постинги: 739
Коментари: 12621
Гласове: 29486
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031