Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.03.2009 12:24 - Пешеходци
Автор: benra Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2232 Коментари: 4 Гласове:
0



  Току що прочетох, че шофьор е блъснал двама възрастни на пешеходния светофар на площад Света Неделя. Демек -този пред Шератон. Демек - този, който замести подлеза при метрото. Демек - този, на който пресичам всеки ден. И всеки ден гледам тълпата, която излизайки от подлеза при метрото се юрва да пресича, без да погледне какво показва пешеходният светофар. Гледам ги и си мисля - толкова ли бързат? Наистина ли две минути ще ги забавят чак толкова? Да, съгласна съм, че този светофар е отвратителен, съгласна съм, че червеното за пешеходците държи отвратително изнервящо дълго, а зеленото - сякаш е само миг. Дори съм пробвала да пресека изцяло на зелено, използвайки най-големия си разкрач. Е, не става. Но поне пресичам, когато колите са спрели. Всъщност - често и тогава не са, защото,изнервени от необходимостта да спрат пред пресичащата тълпа, дават газ точно когато всъщност светне зелено за пешеходците. Но...
  Вчера наблюдавах едно момиче.Вървеше пред мен, стигнахме светофара, тя дори не забави крачка, а смело стъпи на платното, изненадвайки двата реда автомобили.Някои набиха спирачки, други я заобиколиха. Трамваят обаче не спира така лесно, в резултат на което момичето се оказа заклещено между голямата релсова машина и един форд, чийто шофьор отвори прозореца и я напсува гръмко. И с право. Тя махна извинително с ръка , след което си глътна шкембенцето, за да може трамваят все пак да премине и после на прибежки и припълзяване се добра да отсрещния бряг.
И вчера си го мислех, както всеки друг път- кога ли някой шофьор все пак няма да успее да спре? Е, днес се е случило. Не че оправдавам водачът на аудито. Всички знаем , че шофьорът е длъжен винаги да е на щрек и да пази пешеходците. Не знам обаче защо пешеходците нехаят за собствения си и за чуждия живот в името на спестените някакви си две минути. 
И още нещо - прави ми впечатление,че възрастните хора са най-безотговорни. Решават,че ще пресичат и хукват. Ама идват коли, ама два метра по-надолу има пешеходна пътека , няма значение - те са решили и поемат през булеварда. Виждала съм ги дори как прескачат мантинелите на Цариградско. Ужас и безумие.
Но да се върна на конкретния светофар, на който преди малко са блъснати двама души. Както казах-беше въпрос на време да се случи. Питам се - предвид натовареността на това кръстовище, защо никога на него не видях представител на КАТ.Ей-така - да седи два дена и да глобява. Защото не веднъж се писа и говори в медийното пространство за солените глоби,които ще отнасят неправилно пресичащите пешеходци, но досега не съм видяла някой да бъде глобен. А този специално светофар плаче, крещи за контрол. Когато нямаме самосъзнание явно е силно наложително някой да ни накаже за безотговорността, която проявяваме към самите нас.



Гласувай:
0



1. looklikerain - Забелязала съм,
05.03.2009 14:26
Че някои старци пресичат сякаш с надеждата живота им да свърши тук и сега...
цитирай
2. benra - да,
05.03.2009 14:31
но не само техния живот ще свърши,когато някой ги помете.Нали знаеш-по презумпция водачът на мпс винаги е виновен
цитирай
3. mph - *
05.03.2009 16:38
Днес по Е79 в силен дъжд пред мен с бавна крачка пресече възрастен човек, облечен в тъмнозелен дъждобран. Изобщо не погледна. Имаше късмет, че нямаше насрещно движение. Или аз имах късмет.
А пък Е79 има нещо забавно. Пешеходни пътеки на първокласен международен път.
цитирай
4. dorichela - Пешеходците в Австралия, които ...
05.03.2009 17:27
Пешеходците в Австралия, които пресичат на обозначените за това място и при съответните сигнали на светофара, дори да бъдат блъснати, са виновни ТЕ. Шофьорът може да ги гази напред назад колкото си иска и пак няма да е виновен! Ама закони трябват.. т.е. повече глоби за пешеходците,защото са живи камикадзета..... Вярно е,че има и шофьори,които бързат много и не им пука за пешеходните пътеки,но... моля,моля.. всеки да си знае правата и задълженията!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: benra
Категория: Лични дневници
Прочетен: 4393531
Постинги: 739
Коментари: 12621
Гласове: 29486
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031