Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.12.2008 10:54 - как се зарибихме
Автор: benra Категория: Лични дневници   
Прочетен: 7663 Коментари: 39 Гласове:
0

Последна промяна: 02.12.2008 10:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

     Звъни ми вчера една приятелка за съвет. Синът й искал домашен любимец и тя решила да му купи рибка една, какво съм щяла да кажа, не е ли гениална.Една рибка, в буркан.Подсмихнах се и мислено се върнах назад във времето, когато и аз бях подвластна на същия наивитет.

      Хелерка като хелерка - оранжева с черна опашка. Наташа. Донесе я дъщеря ми, използвайки отсъствието на баща си.
    -  Моля те, мамо, моля те, моля те моля те, моля те!Само една - в бурканче.Тати нищо няма да каже за една рибка. Все пак е рибка, нали, не е куче или котка, и папагал не е. Няма да го разхождате, няма да ви грака и боклук няма да прави и мебелите няма да  къса, а и не лае. Моля те, моля те, моля те!!! И всички в класа си имат рибки, ако искаш да знаеш пък!      
    Ето този аргумент - всички си имат, само аз не - е разбиващият аргумент, особено когато е придружен с тъжно мигане с клепки над поглед - виж ме колко съм самотна, нещастна и всъщност искам куче, в краен случай - братче. Жестокостта ми се сломи и отроних заветното – да!
   А че баща й нищо не каза нищо не каза, само ме изгледа многозначително, сякаш натяквайки ми гаднярската – сдоби се с още един ангажимент- и се ухили ехидно:
    -  Наташа - откъде ви хрумна това име?
    - Аз го измислих, тате –гордо се изпъчи дъщеря ни.Това е МОЯТА рибка, домашният ми любимец…
     - А буркана откъде изнамерихте?
     - От царската туршия, много е готин, нали. - ми кво беше готин буркана, един такъв тумбест, досущ като онези аквариуми, които ги продават за златните рибки, дори по-хубав.
В него оранжевата хелерка се ширеше като царица. Скъпият обаче не беше на същото мнение:
     - Много оранжева бе, я вземете и една синя, и една жълта риба, за шаренко. А и една помпа и нагревател и малко зеленина. Като е гарга поне да е рошава – съпругът ми не можеше да се примири с буркана - ще направя аквариум, като хората, какво е това - буркан насред хола, а уж сте ми естетки и двете. 
  Какво  разбирам аз от риби, отивам в магазина и се оглеждам, нали съм изпълнителна
     - Да Ви помгна с нещо - услужливо чурулика дългокосо момиченце, явно уловило рибната ми безпомощност
      - Искам жълта риба, ама жълта – обявявам тържествено и сякаш товар  се смъква от крехките ми рамене.
     - Имаме жълти, но от кой точно вид искате? - конкретизира девойката, изреждайки ми някакви латински наименования, които ме карат отново да се облея в безпомощност.
    -  Все едно - важното е да е жълта, а ако имате и синя –супер!- опитвам се да звуча не много глупаво и макар да усещам, че момичето  ме гледа леко странно, почти примирам от задоволство когато гребва в един аквариум и пуска в пликчето така желаната жълта рибка. Или поне рибката, която тя твърди, че е жълта.Синя в момента нямат, да дойда друг път.На мен и жълтата ми изглежда леко оранжева, ама карай…сигурно е от светлината, нали знаете по неизвестни за мен причини, зоомагазините са тесни, душни и с приглушена, почти барова осветеност.
    По-късно се разбра,че не просто ми е изглеждала леко оранжева, а баш си оранжево- червенее - огнен барбус се оказа или иначе казано Barbus conchonius .Убедена съм, че огненото название не е само поради огнения цвят, който придобива, когато порасне, ами и поради огнения нрав.Този нрав  донесе на нашата псевдо-жълта рибка  името Спиди, както и изолация няколко седмици по-късно.Преместихме го от новия, оборудван с всичко си 20-литров аквариум в първия Наташин буркан - от царска туршия. Междувременно  Наташа бе дала поколение и се бе споминала, също така аквариумът започна да се заселва от най различни други рибки - още хелери, плати, три даниа, молинезии, неони, кардинали,вариатус -които изискваха пространство и отново отесня.

        Днес,точно година и половина по-късно, аквариумите у дома са три.Най-големият - 140 литров е напълнен с всякакви видове Наташи, наташковци, братовчеди на наташите и наташковците и съквартиранти от други видове. Оригиналната, първата Наташа, умря.Оплакахме я подобаващо и понесохме отговорността за случилото се.Как да знам тогава, в началото , че на една женска хелерка не се взимат двама мъжки,защото хем се избиват помежду си, хем я скапват от гонкане. Така ми легнаха на съвестта първите три рибешки трупа.По-късно престанахме да ги преживяваме. Вторият е аквариумът на бебетата, а в третия все още се шири огненото Спиди.
       Та ако някой седне да ме убеждава, че от една риба не можеш да се зарибиш  ще му кажа, че много е сбъркал.Ако не вярва, да заповяда – ще му дам рибка – правнучка на Наташа.


Тагове:   как,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. minavam - Бени:-))
02.12.2008 11:02
"всъщност искам куче, в краен случай - братче." - паднах от смях. баш така си е, нищо че моите си имат един друг, плюс две кучета и една бета-идиотка, дето налита на бой даже на охлюви.

цитирай
2. benra - minavam,
02.12.2008 11:12
много се радвам да те видя, ей!:-)))
цитирай
3. minavam - Бени
02.12.2008 11:13
то и аз се радвам да се видя с малко свободно време:-) даже (о ужас!) ти донякъде ми липсваше.
мъ да не земеш да кажеш на някой че ще ми се смеят:-)
цитирай
4. benra - та
02.12.2008 11:14
какво викаш? аз нищо не чух
:-)))))
цитирай
5. zezo - :) колко познато
02.12.2008 11:17
Почваш само заради шаренийката и колкото повече научаваш, толкова повече аквариуми стават. То не са "бебшки ясли", отделяне на един вид риби от друг, понеже не се препоръчва да са заедно, трети пък искат по-особени условия. После литражът на аквариумите се увеличава и в един момент е напълно възможно да се окажеш с една стая пълна с аквариуми. А ако се спука някой от над 100 литровите става голям купон, знам го от опит :)
minavam, на бетите им викат също така "бойна рибка". В някои държави организират залагания в рибешки боеве :)
цитирай
6. tera - Браво на теб! :)
02.12.2008 11:21
Това с рибите си е цяла мания. И ние започнахме с една златна рибка в буркан - Петер Шмайхел се казваше. После минахме на аквариум с 5 рибки, но нещо не овладяхме това изкуство, въпреки голямото ни желание и старание - подгреватели за вода, филтри, водорасли и пр. Накрая от цялата популация остана само една рибка - Голди Хоун, която си поживя към осем години и с нейната кончина приключи и рибешката одисея.
Се ла ви :)
цитирай
7. nellka - така ми легнаха на съвестта първите три рибешки трупа...
02.12.2008 11:22
ох, Бенииииии! Ти сериозно си го написала, а аз много сериозно се смях с глас! :)))
от нищо-нещо си се получава като се захванеш с домашни любимци, но пък си е добра прогонка, че да разбереш какъв точно човек си.
и като се замисля... аз бях човекът у дома, който зариби с... кученце! а тя(кученцето) вече повече от 14 години е пълноправен член на семейството.

Момичеееееее, изкефи ме максималнооо! :))
цитирай
8. benra - zezo,
02.12.2008 11:23
така си е, съвсем така.Ние сега отделихме данията, защото искаме да видим дали могат да създата поколение, а за челта се изискват по-специални условия.Иначе в големия аквариум гледаме да подбираме риби, които имат поносимост една към друга. Бяхме купили едни, много красиви, забравих им името, за които продавачът каза,че са много кротки.И наистина-седяха си кротко на повърхността, не гонеха другите, обаче броят на рибити намаляваше и намаляваше, докато една сутрин не видях,че кротките уж риби изяждат по-малките.Оказа се,че този вид е кротък, но трябва да е в аквариум с по-големи риби.Занесох ги в един зоомагазин и ги подарих с единственото изискване като ги продават да кажат на купувачите за тази особеност.
цитирай
9. minavam - 5. zezo
02.12.2008 11:24
Много злобно т`ва чудовище, без майтап. Ако беше куче до сега да съм я научила на командата "Дръж", имам чуството че се опитва да се бие със собственото си отражение. Щерката я кръсти Маша, макар че бетата е мъжка.

за това така се смях на разказа на Бени - съвпъдъка е пълен.
половинката ми пък сега искал барбуси. били готини, щото са на райета като пандизчиите и ходят (плуват де) на тумби като роми. да се оправят, аз обичам тактилните усещания - нещо пухкаво и шавливо да го мачкам. рибетата можеш само да ги гледаш.

Бени.
Мче тъй де, нищо не съм казала:-)))
цитирай
10. benra - tera,
02.12.2008 11:25
Петер Шмайхел ли каза- превивам се от смях.Признавам,че вие сте по-изобретателни в имената.Петер Шмайхел и Голди Хоун-хихихихихихи.
Поздрави!
цитирай
11. benra - minavam,
02.12.2008 11:26
не барбусите, а данията са на райета и плуват на тумба.Имае сиво-сини, розово-сиви и оранжево-сиви.Много са готини, с едни такива големи опашки.
цитирай
12. minavam - Барбус тетрасона също са на райета, ...
02.12.2008 11:29
Барбус тетрасона също са на райета, за тях говоря.
бенски, ти как се справяш ако трябва да сте на море с тези аквариуми? Все някой трябва да ги храни тез рибета. С кучетата е лесно - мятам ги в колата и аре.
цитирай
13. benra - Nel,
02.12.2008 11:30
ама съвсем сериозно се зарибихме:-)))))
цитирай
14. benra - минавам, а
02.12.2008 11:33
сетих се, тези на вертикалните райета.Такива нямаме, ама ми даваш идея да осигуря компания на Спидито.
С морето работата е малко по-сложна.Те издържат да не бъдат хранени 5 дена.Ако ги храниш правилно, могат да останат 5 дена без храна, но само толкова.Иначе все намирам някой доброволец, на който връчвам ключа и се грижи за рибите и цветята.Установих обаче,че колкото повече са, толкова по-лесно се гледат.
цитирай
15. rotazia - Когато бях, хубава, нахъсана чи...
02.12.2008 11:35
Когато бях , хубава , нахъсана чистница , не че сега не съм , хаха , и млада майка , чух веднъж сина си , седемгодишен хлапак да казва на братовчед си :
А ,бе бате , майка каза никакви котета и кучета , аз вас с татко ти едвам оправям , домашни животни , абсурд ...
Сега разбирам колко много съм ощетила любимите си хора с тая велика липса на чиста , кристално чиста любов , която се получава от едно такова домашно същество !!! И апелирам , мили родители , не лишавайте себе си и най-обичните си хора от тази божествена любов ! Сега , в моя обран живот , най-красивото и най-истинското нещо е любовта на един невероятен котарак , по-умен и по- любвообилен от мен самата , прибавена към цялото ми обкръжение , да ни опази Господ живи и здрави !
Не че не минахме през риби , канарчета , хамстери , скомрудки и пр ., даже бяхме сварили рибите в аквариума , с нагревател , на който бе отказало релето ....
цитирай
16. анонимен - И покрай рибите забравихте за бр...
02.12.2008 11:36
И покрай рибите забравихте за братчето...:)))
цитирай
17. telepuzik - ribi.....
02.12.2008 11:38
ribi pak e dobre,imam poznat koito si vze gab4e v ka6ti.krasti go gelio gelev....zaradi ustata.kvaka si no6tem....a i polza imalo-njmalo ve4e hlebarki:):)...
цитирай
18. elensia - хаха :)
02.12.2008 11:39
Ние се зарибихме след един рожден ден на дъщерята. Подариха й два трихогастера. Не им давах много дълъг живот ама те напук вече втора година оцеляват. Хубавото е, че те не са живораждащи. :)
цитирай
19. tera - Beni,
02.12.2008 11:46
щом са ти харесали имената - ето ти и другите - имахме по едно време и две Бети - казваха се Бетовен и Бетина, а третата златна рибка, която пък нещо биеше на сребристо се казваше Джон Силвър по този случай.
Кръстник на Петер Шмайхел - с когото започна рибешката сага беше синът ми, той го донесе в един буркан, бил му подарък. На останалите аз съм кръстница, както се сещаш. Интересното при дълголетната Голди е, че я купих съвсем мъничка, беше златна на черни ивици като зебра. После ивиците изчезнаха и доста се охрани. Не знам дали не се спомина от затлъстяване.
цитирай
20. benra - rotazia,
02.12.2008 11:46
така е-любовта на домашния любимец е несравнима. Но като си помисля как ни няма по цял ден и горкото куче ще стои само затворено...жестоко ми се струва.ВИж ако живееш в къща, нещата наистина са различни.Иначе ясно,че рибката не можеш да я погалиш, нито да ти се отърка доверчиво в крачола
цитирай
21. benra - tera,
02.12.2008 11:47
така ме вдъхнови,че щом се прибера ще пвана малката да измислим имена на всички.
ЗА сега имаме само Спиди, малката Наташа, Принцесата и шарения черньо кръстени.
цитирай
22. benra - еленсия,
02.12.2008 11:48
трихогастерите са доста издръжливи, да:-))
цитирай
23. zezo - Спомням си една бременна хелерка ка ...
02.12.2008 11:55
Спомням си една бременна хелерка как беше изскочила от аквариума си. Намерихме я все още жива, но беше започнала да изсъхва. Пуснахме я обратно и тя вирна корема, но все още помръдваше едва-едва. Бяхме решили, че от това риба не става повече и котката ще намаже тоя ден, обаче тя взе, че се свести. По-късно роди нормално.
Имахме един 120 литров аквариум с анцитруси. Тия сомчета станаха по 15-20 сантиметра дълги и бяха като трактори. Камъни колкото юмрука ми ги местеха насам натам. Котката ни обичаше да ляга на покривното стъкло на аквариума им. Веднъж, когато им сменяхме водата бяхме махнали стъклото и тъкмо източвахме мръсната вода в кофите, когато тя реши да си полегне отново, но не видя, че стъклото го няма. Та като се метна вътре във водата, после трябваше и нея да къпем :)
цитирай
24. benra - zezo,
02.12.2008 12:11
котката не си ли хапна някоя рибка преди да я спасите от удавяне?(
Между другото хелерките са доста държеливи.Ние като взехме прословутата Наташа, първоначално мъжът ми не прояви особена загриженост.КАза-оправяйте се и ние решихме да сменяме водата.
И как се сменя вода в буркан, според мен и дъщеря ми-естествено излива се над ваната.Така заедно с водата изляхме и Наташа, която попадна в канала.Детето ревна,баща й, след като ни обяви за тотални загубенячки, проведе спасителна акция-спасяване на Наташа.Ращлоби канала и я извади.И оживя и роди след това, а бе мани мани.
цитирай
25. zezo - Ами рибите бяха в една кофа тогава. ...
02.12.2008 13:01
Ами рибите бяха в една кофа тогава. Нали сменяхме водата и ги бяхме извадили. Но най-вероятно те щяха да подгонят котката, а не тя тях.
Не сте били претръпнали явно щом сте разглабяли канала за Наташа :)
По нататък човек претръпва и в такива случаи просто се помолва рибката да попадне в ония места, където Рибите Са Вечно Блажени и пуска водата :)
цитирай
26. benra - ===
02.12.2008 13:17
не бяхме, то беше едва втория ден:-)))ТОгава мъжа ми стигна до извода,че и една риба като хората не можем да отгледаме и се включи в мероприятието
цитирай
27. ledzeppelin - хихи
02.12.2008 13:37
позната,стара история.Рибката,моля те,мама,татко,който не може да се примири с гол аквариум и го оборудва и още рибки от една баба на пазара в Младост.Вече не гледаме,но и сега,когато се сетя ме обхваща почти непреодолимо желание. :)
цитирай
28. bqlaroza - haha
02.12.2008 14:54
dyrta4ki
цитирай
29. benra - bqlaroza,
02.12.2008 16:22
казва се стари чанти и на кирилица, та всички да те разберат.Добре си ме прочел!
цитирай
30. bemberski - Хихи
03.12.2008 10:56
Напомня ми за "развъдниците", които брат ми беше направил у дома... То не бяха водораслища, то не бяха помпи...
Поздрави!
Албена.
цитирай
31. benra - Албена,
03.12.2008 11:22
то като почне човек става голяма мания.Поздрави и на теб!:-))
цитирай
32. lelya - Спомням си студеният, кален и дъ...
03.12.2008 12:01
Спомням си студеният, кален и дъждовен Никулден преди години, когато висях на тролей №1 с буркан в ръка с хамстер за сина ми. Ами, те, хамстерите не спят и играят по цяла нощ. Освен това ако са с лош характер зверски хапят. След като се спомина и мина достатъчно време с моето момче прибрахме едно малко, сладко, улично коте от един месарски магазин. Никога не пребирайте котки от месарски магазин! Още се чудя как ми се размина разводът. Да, зарибяването е лесно.
цитирай
33. benra - :-)
03.12.2008 12:03
lelya, котки от месарски магазин..сигурно са с лоши навици:-))
Сетих се как когато беше малка дъщеря ми искаше да прибираме децата, които на кръстовищата мият стъклата на колите. Питаше ме -след като имат лоши родители и те ги пращат на опасни места,защо да не си ги вземем у нас.
Не знам защо прочитаки коментара точно този спомен ми изникна в главата.
цитирай
34. lelya - Твоето "моля те" на д...
03.12.2008 12:32
Твоето "моля те" на дъщеря ти в разказа е същото като на сина ми, когато гушкаше котето в якето си и викаше "мамо ще кажем, че аз съм виновен, тати ме обича и няма да си кара". По нахална и пакостлива котка от нашата дори умишлено да търсиш нямаше да намериш. Домът се превърна в бойно поле. Обърнахме бравите нагоре, слагахме тиксо по шкафовете. Шест месеца - никакъв сън. Съветваха ме да го кастрирам и точно тогава в мъжа ми се настани един луд пацифист, който "в никакъв случай не мога да причиня такова нещо на животното". Абе то си е за пост историята, ама не ми се разказва. Да нацелуваш принцесата.
цитирай
35. hera - :)
03.12.2008 15:24
Поздрави :)
цитирай
36. benra - lelya,
03.12.2008 16:31
като ти дойде вдъхновението чакам пост за твоята луда котка.Непременно!

hera, поздрави и на теб!
цитирай
37. didim - имахме и рибки и
04.12.2008 07:01
хамстер. Когато хамстера почина от старост децата много страдаха, даже го погребаха под терасата и още си го спомнят.
С рибите беше доста по-лесно...
цитирай
38. kardamom - ...
04.12.2008 21:31
хахахах...
и аз имам вече 15 годишен хипостомус Найджъл....
изобщо не знам от къде ми хрумна името...
онзи ден реших да купя и неони... харесаха ми..
уви.. на сутринта от петте нямаше и следа...
изяла ги беше скаларията - Мортиша...Адамс..
тя така се казва...
вече ще внимавам какви рибки купувам...
че.. аквариумът става все по-голям... и по пъстър...
то... най-голямата рибка съм аз де...
но.. какво лошо...
поздрави за всички зарибени !
цитирай
39. benra - didim,
05.12.2008 09:36
така е-с рибките е по-безболезнено.

kardamom, и твоите имена си ги бива!Поздрави и на теб!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: benra
Категория: Лични дневници
Прочетен: 4392102
Постинги: 739
Коментари: 12621
Гласове: 29486
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031