Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.09.2008 14:01 - Искам да се разведа
Автор: benra Категория: Лични дневници   
Прочетен: 7405 Коментари: 18 Гласове:
0

Последна промяна: 18.09.2008 14:27


   Живея на последния етаж....
Но не в мансарда. А в сграда с парно. Апартамент, като апартамент. 
Леле какво е хубаво у вас - радваше се навремето баба ми. А ние какво - дърва, печки. У вас - врътнеш кранчето -топла вода, а зимата се едно лято, голи ходите.
Права беше баба. Хубаво нещо е парното.Не цепиш дЪрва, не пускаш бойлери, връткаш кранчето -водата топла, влизаш в къщи, премръзнала като ескимос със скъсани шушони, а домът ти те посреща уютен и затоплен.
Но...спомени, спомени.Не за носталгията исках да пиша. Със спомените не ми се развежда.Те наистина топлят. Топлофикация - не!
   Преди години, вече осем почти, ремонтирахме основно жилището си, остъргахме стените, префасонирахме го.Съответно в процеса на този ремонт радиаторите бяха надлежно свалени. След осем месеца бутане, прекрояване и претапициране, дойде време да влезем в обновения си дом.Зима, декември, предколедно. Като нормални хора, запознати със законите в тази държава (държава ли казах?!), звъннахме на топлофикационното дружество да дойдат и да ни закачат радиаторите, както си е реда. Така беше  - не трябва сам, трябва техниците да дойдат, да пломбират и да установят, че вече си потребител. Е да, ама не.Един път - не можели, втори път - нямали свободни хора, трети път щяха да дойдат, ама нещо никой не дойде, на четвъртия път дойдоха празниците и от дружеството отсякоха - в края на януари, няма кой да се занимава сега с вашите щуротии. Капризи разни ще им проявяваме.
Те инати, ама и ние - инати. И без това радиаторите ни загрозяваха прецизно замисления интериор.
Отказахме се тотално от услугата топлофикационно отопление. В крайна сметка може да се каже, че те така си пожелаха.
Подарихме радиаторите на съседи.Дълго време се чудех аджеба за какво са им, ама явно за нещо са им били.Може радиаторна оградка да са си направили. Знае ли човек.
  После въведоха топлинното счетоводство. И дяловото разпределение, и сградната инсталация. По едно време имаше и такса мощност.
И какво се оказа, че аз всъщност се топля на парно. Кво като нямам радиатори.Сметките казваха друго.
Всъщност - сметките ми видяха сметката. Показаха ми,че наистина совите не са това, което са. А бе Линч пасти да яде, защото няма хляб . И аз така - греех се(според сметките) на мижавата си ледена тръбичка, минаваща през апартамента ми, около която  тръбичка грациозно бях увила едно вечнозелено пълзящо растение.Спокойна, че няма да изсъхне.Няма как, защото и тръбата си е вечностудена. Така е, защо си мислите че не дадох на мъжа си да отреже тръбите.А той, милият, толкова много искаше.Вика
 - Е..л съм ги, аз не съм женен за Топлофикация, женен съм за тебе. Тия тръби ми пречат - И ръга флекса в контакта
Дръж, стой, убедих го, че видиш ли растението е сантиментално привързано към тръбата. Не бива да му я отнемаме. Какво като тази тръбичка ми струва 40-50 лв месечно.
Месец - 40 лева тръбичка, друг-80 лева тръбичка, на края на годината - още 400 лева изравнение за тръбичката.Е...и на мен взе, че ми писна.
- Искам развод! Точка, без запетая.
Макар че, честно да ви кажа, и аз като съпруга си, не помня да съм сключвала брак с въпросното дружество...
Отивам да взема флекса, след като спра бойлера. Цветето преместих на балкона.
А, не ви ли споменах - преди две три години си купихме проточен бойлер, защото ни омръзна да се питаме защо топлата вода е студена.Нещо като - защо сините сливи са червени? Защото са зелени. Само дето на въпроса за топлата вода не можахме да намерим логичен отговор, та затова купихме бойлера.



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. lelya - Ех, мила ми приятелко. Аз съм щас...
18.09.2008 14:29
Ех, мила ми приятелко. Аз съм щастлива и се отоплявам с ток. Обаче си мисля, защо хората дето са си изключили парното и се отопляват с нещо друго (на ток или други алтернативи са измислили) след като си платят отоплениено на тръбите (защото те нали топлоотдават) да си поискат пари за това, че те също по някакъв начин отопляват сградата тъй като и техните топлоизточници (печки) също топлоотдават. В крайна сметка като се смята входа за едно цяло за да се разпледели кой колко топло е взел и отдал, в сметката да се включат и електрическите печки, за които потребителя е плащал ток. В същност защо не и готварските, та те също топлоотдават и тя топлината си преминава през стените по същият прост физичен закон, по който преминава и тази на топлофикация. Ха сега да видим кой ще направи тази сметка.
цитирай
2. benra - ами
18.09.2008 14:40
и аз като теб-на ток се отоплявам вече осма година и нямам никакви проблеми с този вид отопление.
До скоро мислех, че държавата по някакъв начин ще регулира това безумие.Защото начинът, по който функционира това дружество е не просто некоректен, той е безумен. Мислех, че след като лъснаха измамите за милиони левове, направени от управата на дружеството, някой от т.нар.ни управници ще се сепне и ще каже-я да направим една проверка ,ревизия, обструкция на методи, методики на разпределение, изчисление и прочее. Да, ама не.
И ето-аз вече не я ща тази тръбичка за цветето си.Решила съм,че ми е твърде скъп и некрасив интериорен елемент и като един собственик възнамерявам да я флексна, пък те да си мислят като как ще функционират.
Толкова години не се измисли механизъм, по който да се отчита РЕАЛНО потребената топлоенергия, както и да се установяват и преустановяват незаконните действия.
Както ти казваш-и аз искам пари-първо за топлоотдадената енергия от моит ел.уреди, така и наем за тръбичката, която съм оставила да минава през жилището ми, за да може да работи инсталацията.
цитирай
3. gothic - Ние пък подпомагаме хилавите опити ...
18.09.2008 14:45
Ние пък подпомагаме хилавите опити на Топлофикация да ни сгрее с помощта на ел. уреди. И става една....Ще взема да тегля майната на монополистите и ще преминем с половинката ми на сгряване тяло в тяло. Безплатно, пък току виж...
цитирай
4. benra - еее
18.09.2008 14:47
ние и това практикуваме.а бе моля-моля, Топлофикация ни е задлъжняла до гуша, просто.Добре,че ме подсети и за това отразено алтернативно отопление, защото няма начин и съседите да не намазват от него:-))))
цитирай
5. gothic - Абе не знам дали е задлъжняла, щото ...
18.09.2008 14:49
Абе не знам дали е задлъжняла, щото длъжниците чат-пат връщат дългове, а от тия пиявици май няма да видим нищо, освен все по-набъбващи сметки.....
цитирай
6. benra - само
18.09.2008 14:51
не споменавай думата сметка, че получавам световъртеж.Така съм, откакто получих изравнителната и креснах- е,тоя път НЯМА да платя.
И няма!Честно! И никой не трябва да плаща.
Докато ония там горе не вземат да разберат,че наистина проблем има и той е далеч по-дълбок от едните празни джобове.
цитирай
7. lelya - Виж, механизмът е измислен. Същ...
18.09.2008 14:52
Виж, механизмът е измислен. Съществува такова нещо дето си е топломер, истински, като този в абонатната станция, само, че е доста по-скъп. Ако трябва да говорим за престъпление на държавата, то ето ти един пример. Държавата, в лицето на топлофикациите ни задължи да си купим едно нещо-нищо, дето си го монтираш на радиатора и отчита, забележи - относителни единици. Нещата са прости. Човек, когато купува нещо плаща за количество и качество. На българският потребител проблемът е в измерване на количеството. Държавата умишлено не задължава, не принуждава мотополистите да отчитат количеството, дори напротив, при наличие на електромери, благодарение на които ти ежемесечно можеш да си изплащаш изразходеното количество, държавата в лицето на ДКЕВР, позволи да се плаща нещо средно, после да ти го изравняват и...връщат те години назад и те приравняват с метода на отчитане на ВиК. Ако всеки има топломер (истински) топлофикация няма да може да поглежда към звездите и да казва...ами цената е толкова и да ти ги обяснява със загуби. А закупуването на уредите е все едно като отидеш на пазара и да поискаш да си купиш кило домати, продавачът да ти каже, добре ама хайде моля ти се да си купиш един кантар за да ти ги измеря.
цитирай
8. benra - lelya,
18.09.2008 14:54
така хубаво си го написала, че чак ми се реве от яд.Защото ето това е парадокса - порочността на случващото се е не просто ясна, тя е очевадна.И не е нужно нито да си енергетик, нито да си икономист, за да разбереш, че измамата започва от едно високо ниво. И какво правим?
цитирай
9. lelya - Сега четох един пост енергеника + ...
18.09.2008 15:14
Сега четох един пост енергеника + социализъм или нещо такова. Там, където иде реч за енергия, винаги става въпрос за много, много пари, съответно за политика. Та дори по света войните се водят заради петрола, т.е. пак за енергия. Ами какво правим? Трябва да се събере критична маса от хора и да стане нещо като бунт, защото ББ до известна степен е прав, че на входа и изхода на Топлофикация е държавата. Следователно държавата съзнателно източва предприятието и сега ще го продаде и съответните хора ще си вземат съответните комисионни. Аз лично бих се отказала от Топлофикация, бих си продала жилището, честно, защото това с флекса го мислеше баща ми преди 10 г. ама накрая се разболя от рак и умря. Ако хората масово напуснат панелките може би ще има ефект. Това ще е първата криза предизвикана от потребителите, защото ще си замине не само топлофикация, но и пазара с имотите. Виж каква странна, смешна революция си измислих. Успокой се, в краен случай за да им е гадно се опитай да плащаш разсрочено или нещо такова. Колкото по-къдно си взимат парите, толкова повече ги е яд. А какво стана наистина с Вальо Топлото, защото сутринта приятеля му Р. Овч. пак ръсеше мозък по телевизията?
цитирай
10. benra - какво
18.09.2008 15:20
стана.Както при всяко нещо - много шум - нулеви последици. Така става с големите длъжници. Малките...малките събират стотинките.
О, аз съм спокойна. Абсолютно решена съм, ако няма някакво генерално решение с генерална промяна, да се съдим, ей така-за личен кеф и удовлетворение.
цитирай
11. lelya - Ако имаш нужда от помощ, тук съм.
18.09.2008 15:24
Ако имаш нужда от помощ, тук съм.
цитирай
12. benra - о!
18.09.2008 15:25
Благодаря сърдечно!Може и да се възползвам:-)
цитирай
13. fenris - аз
19.09.2008 12:41
със приятелката ми се топлиме тяло в тяло! Така че майната им на Корпорация Топло!Поздрави за постта!
цитирай
14. elensia - А! със съдене няма да стане
19.09.2008 21:06
Щото то нашата съдебна система си е още едно блато в държавния пейзаж. Та ще се получи все едно тамън да се измъкнеш от едното и хоп в другото.
Сутринта по Нова изпълзя оня плъх Ковачки. Явно покрай финансовата криза вече никой не смее да му даде кредит.
Наистина трябва да го спрат това парно, ама ей така изведнъж. За да умре тоя паразит и да даде място на нови прогресивни методи за отопление.
цитирай
15. rummi - и аз обмислям варианти
24.09.2008 09:42
като например да си построя мини АЕЦ-че на балкона. или да си монтирам котленце отвън на стената. да си произвеждам електро и топлоенергия от собствен източник. след което ще се насоча към търсенето на собствен водоизточник.

ех, защо защо всеки път когато столетницата ни управлява стигаме до момента "спасявай се поединично"; спират ток, вода и парно и накрая ги гоним с павета от парламента...

deja vu!
цитирай
16. rpatel - Както са планирали ново увеличение ...
03.10.2008 12:06
Както са планирали ново увеличение на цените, май и аз ще подам молба за развод с Топлофикация! Че то хем почти не им ползвам услугите, щото съм на работа и в апартамента няма никой през деня и съответно изключвам радиаторите, хем смеката ми е... да не ви казвам колко! Има, няма половината ми заплата. И то защото във фирмата към която сме вързани, нали се сещате топлинно счетоводство, са ми надписали един прогнозен дял. И после все ми връщат пари, ама първо аз трябва цяла зима да плащам космически сметки, че после те да ми връщат! Е, не съм съгласна!
цитирай
17. kapricia - Ей затова съм си взела камина и не ...
16.10.2008 17:58
Ей затова съм си взела камина и не давам развод. Както казваше едно бившо гадже, умиране има - отърване няма. Какво като влача дърва до седмия етаж? Навън е минус 25, а аз се разхождам вкъщи по гащи дето се вика. Добре, че във Видин няма топлофикация, че като нищо се изнасям на село, ако я прокарат. Чух нещо за газификация на града, ама и това ми се вижда ялова идея.
Страхотен пост! Поздравления! :о)))
цитирай
18. анонимен - razvejdam se totalno
09.07.2010 15:49
shte im otreja trubite dnes da vidime kak shte mi podavat toploto na vhoda da im ...i maikata i rodata na tiq kradci
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: benra
Категория: Лични дневници
Прочетен: 4392454
Постинги: 739
Коментари: 12621
Гласове: 29486
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031