Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.07.2008 11:55 - Светофарен ритуал
Автор: benra Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4892 Коментари: 17 Гласове:
0

Последна промяна: 30.07.2008 12:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  - Патица смотана, глей къде вървиш, ма... да ти ... м...... –  следва свирепо натискане на клаксона, показване от прозореца до кръста. Леко се напрягам, защото индивида извършва съответното импулсивно действие, без изобщо да се съобрази с габаритите на биреното си достойнство. Слава Богу -не се заклещва!  Патицата, която не съм аз, леко забързва крачката, почти поприпква на елегантните си тънки токчета, догонвана по петите от баба с бастун, помъкнала нанякъде запартък на видима възраст - 4 години, младеж без бастун, говорещ по жсм-то с пиленцето, което сега става, но още му се спинка и, изпреварена от дама в попрезряла младост, но обута в практични чехли, тип-айде да ходим на плаж. Не че са се притеснили кой знае колко от заплашителността на индивида в червения форд (хич не му отива на форда червения цвят, нито на червеното да е форд) - в крайна сметка той няма накъде да мърда.Да стои и да си крещи -ама-ха, а като не му харесва - да ходи пеш!- дедо му се у форд се е возИл. Нещо от този сорт му отвръща бабата с бастун, докато запартъка, на видима възраст четири години, си умира от кеф.
 Аз си седя самодоволно на тротоара,до светофара, чакайки прословутото зелено и се радвам на сутрешния ритуал. Почти единствената останала съм .Аз и един-двама балами. Подозирам, че и те, като мен, воайорстват и напрягат слух да чуят точните реплики.Повтаряемостта на случващото се го е превърнала в ритуал. Всяка божа сутрин на този определен светофар, на пъпа на пъпа на пъпа (да не се бърка с попа, където светофарите са далеч не така изнервящи) тълпата, понесена я от вихъра на закъснението, я от гледката на идващия трамвай, я от простата инерция на тълповния синдром се юрва през колите, нямащи друг избор, освен да набият гневно спирачки и да проклаксонират един два-пъти.И непременната реплика - патка смотана, къде си тръгнала, ма???!!!!Обикновено патката е различна, но се случва и да е една и съща...запомних ги горе-долу, особено когато сме еднакво закъснели.
  Какво е едно задръстване на пъпа на пъпа на пъпа – нищо работа, ритуал, обичайно начало, среда и край на деня. Благодат за изпускане на парата и упражняване на запаса от нецензурни фрази. Дори вид социологизиране, ако мога така да се изразя. Веднъж дори бях свидетел как една мацка си даде телефона на  тип в раздрънкан ван.Е, после вдигна голяма гюронтия, крещейки че той насилствено й го  отмъкнал, но както и да е.
   Юрването на тълпата дава често възможност на някой, излизащ от паркинга на небезизвестния столичен хотел, намиращ се на пъпа на пъпа на пъпа,  да направи, непозволения иначе, обратен завой.И никой не го псува, защото всичките му съ-шофьори са обединени от общата ненавист към пресичащата на червено тълпа. Ама смее ли някой да се изправи срещу тълпата? Подозирам,че и органите на реда не са толкова ербап, защото откак се помня на тоя светофар-а аз се помня отдавна- джим джам полицай не съм видяла. И кво да прави там всъщност, като се замисля? Пешеходци ли да глобява, кръстовището ли да разчиства? Не си е работа, само да си къса нервите рано сутрин, не си е работа...
- Патица смотана, глей къде вървиш ма! –нещо изскърцва досами малкото  пръстче на левия ми крак, лакирано в модерното за сезона керемидено червено, и усещам едно камъче да се промъква между ходилото и подметката на златистия ми сандал. Става ми леко дискомфортно на крака, дори спирам.
- Зелено е!-гордо посочвам аз светофара зад гърба си (защо зад гърба си и аз не знам)
Зелено, зелено, ама само аз и другите двама балъци самотно крачим по пешеходната пътека, между задръстилата се колона.  Няма тълпа, няма пречка и колоната тръгва, защото на тях може да им е червено, на мен може да ми е зелено, но кръстовището си е кръстовище и задръстването си е задръстване и сутринта си е като всяка друга - задръстена, клаксонираща, прашна, нормална.
 - Айде мърдай, ма, по- живо – форсира се тоя до малкото  пръстче на левия ми крак, давайки  недвусмислен знак,че като нищо ме е сгазил, нищо че съм в златни сандали и с изрядна прическа. Ей така, както съм си на пешеходна пътека и на зелено - на пъпа на пъпа на пъпа. Между другото-симпатичен е, дори гневните бръчки, прорязващи челото, му отиват. Вероятно затова не се притеснява да се гневи. Аз, от женските списания, знам че колкото повече гримаси -толкова повече бръчки, затова не се ядосвам, а започвам да подтичквам, досущ като мацката преди малко, оная на токчетата, по-бързо дори.Утре ще взема да си включа хронометъра и да засека.Дори мога да си направя автосъревнование за скоростно пресичане на зелено .Бих могла да включа и ония двама балами. Би било интересно, и забавно,Дори може да се превърне в ритуал, да привлечем симпатизанти, да станем тълпа...
 Някога там имаше подлез, може би пак ще има…някога …и вече клаксоните няма да свирят своята симфония, под съпровода на сутрешни камбани и сутрешни псувни, но дотогава – ще се наслаждавам на ритуала за начало на работния ден. А не, няма да правя физиономии, не искам да ми се появят бръчки...в крайна сметка - на зелено съм.



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Бени, има нещо по-подходящо.
30.07.2008 12:38
Жалко, че не мога да си спомня в чий точно блог го гледах, ама имаше една такава ситуация - пешеходци пресичат улица, но имаше някаква закачка с това, че съществува скрита връзка между двата отсрещни тротоара (през някаква сграда май и се получава нещо като безкрайна върволица от пресичащи пешеходци :))) за ужас на изнервените шофьори :))))))))))
цитирай
2. minavam - хих.
30.07.2008 12:40
Бас хващам че едната от тия балами дето чакат зелено бях аз:-))
цитирай
3. benra - simpleman,
30.07.2008 12:41
то май всички пешеходни пътеки са еднакви - пълни с инзервени шофьори:-)))
А този конкретен светофар е просто уникален-дори да си на 15 и да тичаш като за шестица, пак не можеш да пресечеш само на зелено
цитирай
4. benra - minavam,
30.07.2008 12:42
ми айде утре-с хронометъра, кво ще кажеш? ама без токчета, че да ни е равен старта
цитирай
5. minavam - навита съм като свинска опашка.
30.07.2008 12:47
Ако музата пак ме фрасне по бузата може и да изхулиганствам нещо. Веднъж като пресичах на зелено по пътеката един от таксиджиите кресна "Аре маааааааа ОВЦАААА". Спрях, изгледах го и изблеях. Мче тъй , я, да не земе и ме помисли за човек.
:-)
цитирай
6. benra - подозирам,
30.07.2008 13:57
че музата няма да те пощади:-)))
и таксиметровия кво?изненадА ли се?
цитирай
7. minavam - benra
30.07.2008 14:09
Обезкуражи се, милия, очакваше да го напсуйм къкто си знайм, па стана тя една))))
цитирай
8. benra - ...
30.07.2008 14:25
гОркият, той...цццц, каква си начи
цитирай
9. demoniceye - Бени, :)
30.07.2008 14:25
През това кръстовище явно все патки преминават. Да няма развъдник наблизо а? Пък и ти с тоя перфектен външен вид защо се разхождаш покрай разни паткоразвъдници... хаха... :) Смени малко маршрута. :)
цитирай
10. benra - demonice,
30.07.2008 14:27
аз, таковата...да изпъквам, ама се оказа, че огледалото ми нещо ми се подмазва, истината била друга..па па па
:-))
цитирай
11. rpatel - :-) Искрено ме разсмя с тази исто...
30.07.2008 15:18
:-) Искрено ме разсмя с тази история! И аз не един или два пъти съм била свидетел на подобни изпълнения. Тъплапа си тича между колите, а кото светне зелено... тц... никой! Голям купон!
цитирай
12. benra - rpatel,
30.07.2008 15:51
хубаво е човек да се посмее над сивото ежедневие.Поздрави!:-)
цитирай
13. ahmeddogan - yes
30.07.2008 16:24
хубаво е човек да се посмее над сивото ежедневие.
цитирай
14. анонимен - Хаха, почти като в рейса в Индиан...
30.07.2008 16:45
Хаха, почти като в рейса в Индианаполис...събуваш токчетата пред пътеката, навеждаш се иииии СТРАРТ!:))))))))
Установила съм, че точно на тези изнервените шофери като им се усмихнеш и застиват с отворена уста, щото очакват точно обратното:))
цитирай
15. benra - ...
30.07.2008 17:06
ми уes я, иначе-бръчки:-)))

анонимен 14, усмивката принципно е голяма работа, особено като не я очакват:-))
цитирай
16. ledzeppelin - леле..
31.07.2008 14:41
толкова съм им спирала на пешеходците,независимо на пешеходна пътека или на зелено,все пак няма да се газим.Като са улави и минават на червено - спирам,кво да правя.Е,някой бързак зад мене винаги се намира да клаксонира ама аз какво да направя,да газя хората? Та,толкова съм им спирала,че нямам никакви угризения да си пресичам където си искам. :)
цитирай
17. dete - ний па като сме пешеходци-псуваме ...
31.07.2008 16:39
ний па като сме пешеходци-псуваме шоферите,ама като пък сме шофери-псуем пешеходците:-)))))важното е да не се губи ритъма!:-))))и фазата!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: benra
Категория: Лични дневници
Прочетен: 4391892
Постинги: 739
Коментари: 12621
Гласове: 29486
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031