Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.04.2008 14:05 - Има ли оръжие, няма начин да не гръмне
Автор: benra Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3962 Коментари: 22 Гласове:
0

Последна промяна: 18.04.2008 14:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Чета    това  и за пореден път си задавам отговора - подхвърлената отговорност кучета я яли. Или в конкретния случай - газов пистолет я стрелял.
На пръв поглед - нищо необичайно - отива тийнейджърът със собствения си пистолет в училище. И няма нужда да сме чели Чехов, за да предвидим, че в един момент въпросният пистолет ще гръмне. Предвид конкретният инцидент не е интересно по кого, защото благодарение на силите, които  пазят неразумните -  хлапакът се е отървал с уплах.
 Но тук идва моментът отговорност. Чия е? Кой поема вината за това, че 15- годишен ученик се появява въоръжен в училище - газовият пистолет си е оръжие, няма какво да се лъжем - необезпокоен и необезпокояван.
“Проблемът е в това, че допускат деца да влизат с пистолети в училище”, коментира Боевски. Той смята в качеството си на общински съветник да предприеме мерки за увеличаване на контрола. “Не защото се е случило на моето дете, а защото това безумие трябва да спре. И сега със сигурност има наредба, която забранява внасянето на оръжие и алкохол, но проблемът е, че контролът е много слаб. В това отношение трябва да се направят стъпки”, аргументира се Гълъбин Боевски.(откъс от статията)
 
Гълъбин Боевски - олимпийски шампион, световен рекордьор, общински съветник - демек родна гордост. Гълъбин Боевски - татко на Пол Боевски, самопрострелял се със собствения си газов пистолет в двора на училището, в което учи. ( Синът на Боевски се е самопрострелял със собствения си газов пистолет в двора на училището, съобщиха от МВР- из статията)
   Три пъти прочетох това изказване.Струваше ми се невъзможно да разбирам това, което разбирам.Но ето - той ,Боевски Гълъбин, не поема вината. Той, бащата купил газов пистолет на сина си Не изпитва вина, не счита ,че той, като родител е сгрешил и с безотговорното си поведение е допуснал да се стигне до подобен инцидент. Дори вменява вина другиму, стига до там, че нагло да предлага създаването на  наредби. Като че към настоящия момент в училищните правилници  не са залегнали забраните, за които той възнамерява да пледира в бъдеще време.
Чия, ако не на родителя, е отговорността, когато едно 15 годишно момче притежава оръжие.Кой ,ако не родителят, е длъжен да възпита сина си така, че да знае що за отговорност е оръжието.И всъщност - не подлежи ли на наказателно преследване родител, сдобил отрочето си с оръжие???
Да, това безумие трябва да спре!!!Крайно време е отговорността да се поема от тези, които я носят. Защото утре пистолетът може да не е газов, а последствията от случайния или не случайния изстрел да са фатални.
  Цинизмът е не просто грозен, той е опасен.




Тагове:   оръжие,   начин,


Гласувай:
0



1. danyolka - не е далеч
18.04.2008 14:15
времето, когато и в България ще има случаи на масови убийства /както се случва често в САЩ/...Пази боже!!
цитирай
2. benra - направо
18.04.2008 14:18
настръхвам само при мисълта.Уж непрекъснато се говори против насилието в училище.А представяш ли си агресия, гарнирана с оръжие.Според мен,на родители,чиито деца са хванати в подобно провинение, трябва да бъде търсена съдебна отговорност. Защото основната отговорност за действията на децата е родителска.А пък какво остава за притежанието на оръжие, кокъвто е конкретният случай.Потресена съм от безочието на Боевски.
цитирай
3. krotalka - Леле каква наглост да прехвърля ...
18.04.2008 14:19
Леле каква наглост да прехвърля вината на друг. Това стана всенародна дисциплина "Бягане от отговорност".
цитирай
4. benra - и
18.04.2008 14:21
подобни хора се водят-цветът на нацията. Не е важно да ти са свирили химна на Олимпиадата, мисля аз, важно е какво оставяш след себе си в човешки план.
цитирай
5. buboleche - ама той наистина ли е купил газов пистолет на сина си?
18.04.2008 14:21
да не би детето да е взело неговия пистолет от вкъщи без знанието на родителя? просто защото не мога да повярвам ,че има човек ,който ще купи оръжие , било то и газов пистолет , на детето си, което е на 15 години?! и втория вариант е безотговорен ,защото оръжие не се държи така в къщи ,но първия ...е направо ..нямам думи?!
цитирай
6. benra - буболече,
18.04.2008 14:24
в статията пише-собствен, под което разбирам-на самото момче.Но дори да предположим, че е журналистическа неточност и че малкият е взел пистолетът на баща си, то тогава отговорността отново е на таткото, който е допуснал това да се случи.
цитирай
7. buboleche - да , прочетох я.
18.04.2008 14:25
и в двата случая е доста безотговорно. или аз съм луда или другите, но не мога да разбера кое е точно.
цитирай
8. benra - а бе
18.04.2008 14:27
има лудост-това е! Ама нали знаеш - лудите не са тези, която ядат баницата...
А за нас и баница няма...
Тоя татко ,общинският съветник, трябва да си понесе вината, ама...
цитирай
9. danyolka - Нормално е да купиш спрей за самозащита
18.04.2008 14:34
на детето си, ама пистолет??? Що за "гениална" идея, господин Боевски?
цитирай
10. анонимен - Изказването на Боевски е наглост абсолютна!
18.04.2008 15:03
Обаче аз ви предлагам още малко олигофренски размисли :(
Баща дава на детето си на 15 години газов пистолет. Това е родителско безхаберие.
Държавата дава(ше) на децата си на 18 години истинско автоматично оръжие (в казармата). Това обаче е защита на гражданския дълг.
Въпрос: Открийте десетте разлики!
цитирай
11. mph - *
18.04.2008 16:23
Проблемите възникват само в главите на хората. Като чета какви ги е говорил бащата и се сетя как го изхвърлиха завинаги от спорта заради допинг, какво да се очаква от сина.
цитирай
12. deninosht - !
18.04.2008 17:32
отговорността да се поема от тези, които я носят
..........................................................................

TRQBVA OT VSEKI !
цитирай
13. anlov - Мой приятел оправя компютъра на Гълъбето.
18.04.2008 18:23
Та не се изненадвам.

Обаче, така или иначе, това е пълна гадост.
цитирай
14. thomas - @benra
18.04.2008 18:53
Говори се за насилието в училище, защото то е ежедневие. А е ежедневие, защото такива са и ценностите извън училище - онова, което се случва там, е само отражение. Разбира се, при по-възрастните има и повече задръжки, и повече страх, и по-малко излишна енергия, само затова не виждаме същото и по улиците.
цитирай
15. анонимен - Жалко че не се е самопрострелял в ...
18.04.2008 22:20
Жалко че не се е самопрострелял в гъза...
цитирай
16. nellka - децата са огледала!
21.04.2008 08:38
безнаказаността, бездържавието, безпардонността на управляващите...безверието, безхаберието, лицемерието на обществото...
Нашите огледала!
цитирай
17. verde - Всеки път, когато някое дете е на...
22.04.2008 13:57
Всеки път, когато някое дете е направило престъпление (например удушило съученичка, пребило друго дете, нападнало учител), виждам как родителите защитават детето пред камерата, сякаш е ангелче, дори, когато е очевидна вината му. Това ме влудява. Господи, какво безочие! То убива и пребива, а ти го защитаваш, защото е твое. То наистина е твое огледало - ти си престъпник по душа и по деяния, затова и детето ти е като теб. И щом го защитаваш ти - най-близкия му, щом го потупваш по рамото с думите "Ще те измъкна, няма страшно", това дете се чувства абсолютно безнаказано и съответно напълно безотговорно в бъдеще, също като мама или татко. Семейството е виновно за деградацията на обществото.
цитирай
18. thomas - @verde
22.04.2008 14:06
Не, обществото е виновно за деградацията на семейството. С "европейските" (или по-скоро американски) ценности, които ни наложиха като общество. И родители, и деца, в момента се държат като адвокати (или направо се представляват от такива). Това поражда и неуважението вътре в тези общности - защото качеството на адвокатите зависи само от парите - съответно учителите вече стоят по-ниско от децата на богатите родители и те го усещат.
цитирай
19. benra - thomas,
22.04.2008 14:08
а не е ли обществото съвкупност от семейства?
Иначе съм абсолятно съгласна с тона,че неуважението към интситуцията училище и респективно към представителите й-учителите, е породено от дълбоките материални различия, които от своя страна в повечето случаи водят след себе си изкривени ценности
цитирай
20. benra - verde,
22.04.2008 14:09
наистина всичко тръгва от семейството.Коренът е там.Родителят е този,който полага основите и съблядава надграждането да е качествено.
цитирай
21. thomas - Не
22.04.2008 14:18
Обществото се контролира от държавата, а тя - от "Съюза". Семейството може само да се подчинява и да играе по определените "отгоре" правила. Именно "отгоре" (даже отвън) са определили, че учителят не може да вдигне глас или да удари шамар на ученика. Едно време, когато в образованието е участвала и пръчката, резултатите са били доста по-добри - включително и като качество на личностите, които са излизали от училище, не само като образователен резултат. Но днес за една подобна проява учителят може да се наложи да си смени и населеното място или дори професията. А "Пол" може да лъже пред журналистите със самочувствие като на Бойко Борисов и единствената причина да му се наложи да си смени училището, ще бъде баща му, който всъщност изглежда, че е свестен и не би искал да го остави сред съучениците, които той хладнокръвно обвиняваше в лъжа пред милиони зрители.
цитирай
22. benra - мисля,
22.04.2008 14:23
че разпада в обществото започна далеч преди "Съюзът" да започне да дърпа конците. Процесите на девалвация на ценности подложиха добра основа, върху която да бъдат обезоръжени учителите.
Определно смятам,че в частния случай отговорността е на Боевски-старши, допуснал Пол да порасне арогантен и безконтролен.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: benra
Категория: Лични дневници
Прочетен: 4406633
Постинги: 739
Коментари: 12621
Гласове: 29486
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930