Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.10.2007 10:22 - Ние, длъжниците
Автор: benra Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2572 Коментари: 13 Гласове:
0

Последна промяна: 30.10.2007 11:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

Мамо, много ми се ходи на училище!Искам да ходя на училище.
Тя е в пети клас..трябва да е в пети клас.Тя е умна, нормално умна.Тя е щура, нормално щура. Тя е едно средностатистическо българско дете.Много деца днес са се събудили с тези думи и с копнежа по училище.Някой ще каже - скучно им е, затова.Друг ще каже - подивяха! Трети – брей, че умни деца!
И всеки ще е прав.
  Социалните и политическите аспекти на случващото се няма да коментирам.Дни назад те ме вълнуваха и се вълнувах.Днес съм просто една майка, която вижда тъгата в очите на детето си и която има трудната задача да съхрани уважението към собствените му учители, след като съхрани него самото и ценностите, в които го е възпитавала.В лабиринта от емоции и материални ежедневности някак си забравихме, че в конкретната ситуация страните не са две - правителство и учителско съсловие.Не са и три – правителство, учителско съсловие, родители. Забравихме най-важната страна и най-потърпевшата.Децата.Тези наши деца, които порастват достатъчно бързо, за да научат що е това икономика, бюджетна рамка, за да разберат що е това достоен труд и е ли възможно достойното му заплащане, да осъзнаят, че знанията, които ги очакват не са най-важното нещо на света.Защото и те струват пари. Не ми се иска да правя извода, че по елементарната релация се налага твърдението  - всичко е пари.Децата започнаха да гледат новини, за да научат ще учат ли утре или отново ще кръстосват улиците, ще сменят компютъра с телевизора и ще се чудят защо дългата ваканция се оказва толкова досадна.А мозъчетата им , като всеки неексплоатиран механизъм, от ден на ден все по-трудно ще функционират, все по-бавно и по-неефективно. Вече проблемът не е просто в пропуснатия материал и в неговото наваксване, проблемът е,че машината започва да ръждясва и да поскръцва. Но всички сякаш са оглушели и не чуват .Ние, възрастните, затънали в социалния си, човешки и политически егоизъм, присъщ на големите и отговорните забравихме,че най-голямата отговорност, която носим е пред бъдещето.То, бъдещето, ни в момента е по улиците – шляе се, пропилявайки потенциала и желанията си.Защото децата ни не просто имат нужда от образование, те имат желание да се учат.Те си искат и другия живот. Те нямат вина, но ще понесат последствията на всичко случващо се и на всичко неслучващо се, всъщност вече ги носят…А ние, големите, възрастните, зрелите, сме прекалено заети да оплакваме вредите, които си въобразяваме, че са нанесени на нас. Не ние сме жертвите на ситуацията, обаче.Децата си  искат живота.И, всъщност, те не са длъжни  да проявяват разбиране към нашите невъзможности.Ние, големите, сме им длъжници.

image





Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. liliahristova - Напълно съм съгласна с теб!
30.10.2007 11:56
Моята дъщеря трябва да е в шести клас. Вече й омръзна дори да се вижда с приятелките си. Иска си момчетата от класа. Иска си целия клас, иска си училището и домашните. А пред телевизора застава преди нас в очакване на новини за стачката. Добре че бяха местните избори, та пак се разходи из училищните коридори. Тази неделя - отново ще има екшън в училище!
цитирай
2. benra - много
30.10.2007 12:22
ми е болно за тях, за децата.Което не означава,че не разбирам учителите или пък не разбирам доводите на правителството. Не разбирам невъзможността в рамките на един месец да се постигне изгодно споразумение. Логиката на живота в България ми казва, че това е абсурд. Абсурд е и фактът, че никой не говори за моралните щети, които се нанасят върху децата.Говори се за учители, за родители, за това как нямало кой да гледа децата, за наваксване...Никой обаче не каза - последиците от стачката и преодолаването им какъв морален и психологически ефект имат и ще имат върху учениците.Та, да му се не знае, те не са предмети, които ние-учители, родители, държава, ползваме за целите си. Децата са тези, които...
цитирай
3. анонимен - Учителите тотално се самозабра...
30.10.2007 13:09
Учителите тотално се самозабравиха, вече никой няма да ги уважава! Срамота е, само за пари пищят и реват!
цитирай
4. liliahristova - "Ако им вземат Коледната ваканция,
30.10.2007 13:17
ще им го върна тъпкано!" - ей така се заканвам, щом се замисля как ще се компенсират тези 6 седмици.
И в моя блог го посих, тогава много ми наскачаха - че учителите можеха да стачкуват през лятната ваканция. Имаха варианти за своята стачка, която иначе и аз подкрепям, защото знам колко е скъп животът. Спирането на учебния процес за толкова дълго време е чиста манипулация и не мога да я приема.
И ако наистина започнат да взимат от ваканциите, как ще им го позволя? Нали ние от лятото си правим сметка как ще изкараме коледните празници, къде ще пътуваме и т.н. Кой има право да отнема да учениците най-сладката ваканция? Същото се отнася и за Великденската.
цитирай
5. karelia - за ръждясването..............
30.10.2007 14:03
Нямам деца и сигурно отстрани нещата изглеждат по различен начин,но това,което казваш е абсолютно вярно.Сега всичко е в ръцете на родителите.Веднага давам пример : на моето работно място ежедневно почти по 8 часа стоят 5 ученика от 1 ви до 3 ти клас.Няма нужда да ви казвам,че поради липса на отпуск няма кой да ги гледа.За радост едно от децата е на шефката и това обяснява спокойният им едномесечен престой.Обособили сме им техен кът с един от служебните компютри на който спокойно си играят игри и ровят из разрешените им :)) сайтове.Едновременно с това имат да решават задачи и да учат по английски.Правим им и диктовки.Те също искат да ходят на училище,но никой не ги пита.Искат да покажат какво са научили на мама в работата.... Но да се върна на темата - от родителя зависи с какво ще запълни свободното време на детето си и как.Тези,които се шляят по улиците си го правят и със и без стачка.Според мен е крайно време в диалога учители-министерство да се намесят и родителите,защото има и такива на които им пука.........
цитирай
6. benra - а има
30.10.2007 14:08
работодели, които не проявяват този толеранс, има и работни места, където е невъзможно пребиваването на деца.Но мисълта ми е и друга-не е въпроса само в пазенето, гледането на децата.Въпросът е,че никой не си дава сметка как всичко това се отразява на тях самите-като личности, като морал, като светоусещане.
цитирай
7. maxfun - синът ми е на 6
30.10.2007 14:36
и му е мн гот, изпи ми барччето, запасите от доброкачествена кока беха надушени и измирисани, мрази да спи от 2 до 4, както е в детската градина и се забавлява да хвърля през същото време (2-4), катофи по съседите пред входа. т.е. има и трета страна - мнението на децата....
цитирай
8. demoniceye - Дъщеря ми е 11 клас
30.10.2007 15:59
Една изгубена година никак не е малко. А на тази възраст се чудят какви щуротии да измислят в натрапеното им свободно време.
цитирай
9. esen - Дали учителите съзнават, че са вид терористи,
30.10.2007 16:04
които държат за заложници децата. И на какво ще ги научат, след като те се оставят да бъдат подвеждани.
Още в началото казах на мои приятели учители, че за да получат нещо, то трябва да бъде реално изпълнимо, защото в противен случай рискуват да загубят всичко. И сега би трябвало да се върнат веднага в клас, докаго все още ще ги допуснат, че после ще бъде твърде късно за тях, за децата, за правителството, дори за университетите, които ще трябва да приемат и обучават само чужденци.
И защо трябваше по този начин да се пречупи крехката детска психика особено на първокласниците?! Това си е осакатяване. Разбира се мнението си е мое. Защото мисля, че УЧИТЕЛ означава да учиш децата, да им показваш ценностите в живота. А дали най-ценното са единствено парите.
Децата трябваше да научат как да започват и как и кога да завършват започнатото. И първокласниците и абитуриентите не го разбраха!
Едно ще призная на учителите: успяха да отвлекат вниманието от изборите и предадоха много от най-красивите ни български градове.
Да, и аз трябва да се усетя и да спра.
Бъдете удовлетворени учители! За децата това вече е почти невъзможно:(
цитирай
10. benra - esen,
30.10.2007 16:20
изключително точно казано!
цитирай
11. injnina - "Децата си искат живота"!
30.10.2007 17:34
Подкрепям напълно твоите размисли, протест и преди всичко грижа за децата ни!
Може би някой употреби учителите и сега те се чувстват излъгани в исканията им?
цитирай
12. liliahristova - esen, много вярно
30.10.2007 23:56
си направила сравнението с терористи и заложници:)
цитирай
13. benra - injnina,
31.10.2007 09:30
определено бяха и продължават да бъдат употребявани. Сутринта слушах една учителка от Благоевград-недоволствоше,че се говори за качеството на преподаване...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: benra
Категория: Лични дневници
Прочетен: 4393743
Постинги: 739
Коментари: 12621
Гласове: 29486
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031