Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.10.2009 13:43 - Разделно събиране
Автор: benra Категория: Изкуство   
Прочетен: 4256 Коментари: 31 Гласове:
13

Последна промяна: 03.10.2009 11:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

                  Днес, днес е денят. Аз го избрах. Голяма съм патица, разбира се - цяла сутрин прекарах впримчена между огледалото и гардероба.Сега всичките ми дрехи са разхвърляни по леглото, на стола, дори любимата ми черна рокля се въргаля на пода. Хаос и в хаоса - аз по размъкната бяла тениска с надпис - събирай разделно -нелепи памучни бикини - черни на лилави и розови цветчета и отровно зелени чехли с оранжева панделка отпред. Иска ми се да зарежа всичко, да грабна телефона и да му кажа, че и днес няма да стане, защото...Защото съм гъска. Гъска по гащи.
         - Преди малко каза, че си патица, а сега-гъска - последно какво си? - синът ми наднича ухилен от детската стая. Да му се незнае и пубера . Замерям го с чехъл. И той с кикот затваря вратата, като преди това се провиква:
      - Майче, много си яка по тия кюлоти...супер хипер фешън
      - Я млъквай! И престани да подслушваш.
     -   Е ай сега...така поне не излиза, че си говориш сама - брей, че диване. Мятам и втория чехъл. Плочките са студени и стъпалата ми почват да се чувстват некомфортно, усещам как кожата на краката ми настръхва. Ако не си бях избръснала краката вероятно щях да заприличам на смесица между щраус и таралеж. Таралежощраус в тениска - събирай разделно. Аз така и правя всъщност -събирам разделно - в една кутийка дребни разочарования, в друга -едри разочарования, всъщност не кутийка, а кашон. Имам и цял чувал неизпълнени обещания - мои и чужди, една камара недовършени работи, а куфарът със страховете вече се пръска по шевовете. Решила съм като взема заплата да купя един по-голям. В калъфката на възглавницата съм пъхнала няколко спомена и понякога ги сънувам.  На тоалетката ми, потънала в прах, стои една винено червена кутийка. От халката. Винено-червена със златно обкантване. Или поне - беше златно някога, сега е останала една изтъркана сива линия, като от засъхнало лепило. Не знам защо я запазих тази кутия. Може би, защото като го замерях с халката хич и не ми мина през ума, че има и още нещо. Докато му събирах парфюмите я видях, но нещо ме спря. Спомних си колко красива ми се струваше тогава, някога. Една такава изящна, изтънчена, като обещание, като залог за сбъдване. Да, ама не, една проста кутийка с излющено златно. Какво като в нея е била брачната ми халка. Голям праз.Халка. Символ. Както кръгът нямал начало и край, така и бракът нямал край. Едно символично посвещение във вечна  съпружеска вярност. Нищо подобно. В древния Рим халката си е била жива проба символ на притежанието. Мъжете, надявайки халката на пръста на половинката са заявявали собствеността си, маркирали са я един вид..  Така де - окови без начало и без край. В кутийка. Ама и мъжете носели халки. Да бе, носят, носят ама друг път. Пречели им да работят, много били неудобни бе. И като си миели лицето сутрин ги деряли по наболата брада. Ама моля ти се. Метнах му я моята. Малко трудно излезе, щото за двайсет години пръстите ми са понаедрели, но излезе.Точно на време. По олисяващото теме го улучих. Даже чух как издрънча - на празно. Дръъъън - няма никой вътре. И после се търкули на някъде. Или може би - наникъде. Важното е, че го уцели. Нищо, че после в съда каза, че съм направила опит да го убия. Нанесла съм му черепно-мозъчна травма посредством удар с тежък предмет. Даже медицинско си беше извадил. Сочеше моравия отпечатък и се тюхкаше как ще му остане белег. Белег от удар с тежък предмет. Явно вечната вярност се оказа непосилна тежест за крехката му глава. И не само за главата му. За мене остана кутийката - в нея съм скътала една-две ценни поуки. Всъщност точно две. Едната е - не забравяй да бъдеш егоист поне веднъж дневно, а втората - мъжете са свине.

-  Ама ти още ли си по гащи? - синът ми отново е проврял глава през процепа на вратата. Отвътре чувам как дъни нещо, което той нарича, според мен твърде пресилено, музика.

- А ти що не си на училище? - контрирам го аз, поставяйки ръце на кръста, за авторитет. Авторитет по гащи, голяма работа съм, няма що. Така и му действам де. Изхилва се

- Майка ми, днес е събота, забрави ли

Бе как ще съм забравила бе. Нали днес е денят. Нали аз го избрах. Да съм свободна, да имам време да се приготвя. А не-от работа, с целия прахоляк по себе си, със сенките от осемчасовото взиране в монитора, с бръчката между веждите, която се появява някъде между 3 и 4, според зависи кога шефката реши да яхне метлата и да се разлети из канцелариите. Да се наконтя, това -онова. Забравила съм точно какво се правеше преди първа среща. Отдавна беше. Ама знам, че не трябва да съм по размъкната бяла тениска, черни гащи и хиляди страхове. Така де - не че трябва да съм без гащи. Но без страхове - със сигурност. А от мен страхове да искаш. Дали ще ме хареса, дали ще си мълчим, дали ще хихикам нервно, дали ще е плешив - не че имам нещо против плешивите, ама ей така, страх да има. Дали ще ми донесе цвете. Направо изпитвам панически ужас, че ще се изтъпанчи на оня ми ти ъгъл с някой помпозен букет от рози, съчетани с нежни фрезии, и тържествено изражение. А съм видяла букет, а съм хукнала обратно. Не знам защо, но от букети ми се повдига. Да му ги бях удряла в главата на бившия  като ми ги носеше, вместо да си създавам флоро-фобии. Ама нали съм патица или гъска, или овца, все тая. Той носи букет, аз се разтапям от романтизъм. Викам си - обича ме щом цветя ми е купил. Какво като ми мирише на нещо женско...нали с жени работи. Патица на квадрат. Значи от букета най ме е страх. Може би дори повече от това да не дойде. Всъщност ясно ми е,че няма начин да не дойде. Ще стои на другия край на тротоара, ще ме огледа едно хубаво и ако не му замязам на красавицата от снимките ще си плюе на петите. Нормално. Не е като да не съм го мислела и аз този вариант. Щото и това ме е страх - че може да се слюнчи като говори или пък да му полепват трохи по брадата. Което, естествено, няма как да видя докато го оглеждам от далече. Отдалече най-много да видя дали е хубав. Което не ме интересува. Какво значи хубав? На снимките е готин.Не прилича на свиня. И умее да омагьосва. И това ме е страх - дали и на живо ще накара краката ми да потреперят и стомахът ми да направи две-три салта за разкош. А бе много страхове, много чудо. Трябва да им купя нов куфар. Но първо да се облека.
- Трябва да си убийствена - заръча ми Лили - вмъкваш се в оная, тясната и късата, меткаш се на токовете и ще му вземеш акъла. Да не се връщам от Пампорово да те обличам аз. И никакви дънки, никакви широки панталони, никакви костюми, ясна ли съм!
 Ясна, ясна, колко да е ясна. Лесно й е на нея, първите срещи са й за здравей и здрасти, на седмица по две минимум. А на мен за двайсет години тая ми е втората. Ако отида де. Щото първата се оказа с неуспешен край, т.е.- явно не ме бива много.
       От друга страна - отивам да се видя с човека, няма да се женя за него я . Пу пу пу. Хич и не ми трябва. Нали втората  ми ценна житейска поука гласи - мъжете са свине. Повтарявм си го нон стоп. Като мантра. Уж. Защото ако беше баш така сега нямаше да се блещя в огледалото, да си броя бръчките и да си оглеждам задника. Ми не е лош, все още. Аз и затова се навих на среща. Поне на задник го докарвам. Иначе нямаше да се престраша, изобщо.  Това ми е един от страховете - да не ми увисне задника. Като че ли е най-важното.Ама на. Един стегнат задник спасява положението. Паласките може да ги скриеш под широка блузка, ама задника-не. Сега обаче основния въпрос е в какво да го облека този задник. Нямам дрехи. Имам среща. Дано не носи цветя. А бе това детет какво слуша??? Мъжете са свине. На кой ли ги разправям тия?




Гласувай:
13



Следващ постинг
Предишен постинг

1. lubara - Поздрав!
02.10.2009 13:55
Стига бе !
цитирай
2. benra - любо,
02.10.2009 13:57
поздрав и на теб!
с кое стига?
:-)))
цитирай
3. yoshi - Страшно го умееш
02.10.2009 14:31
този монологов диалог, поздрави:-)
цитирай
4. benra - yoshi,
02.10.2009 14:43
бе знам ли :-))))Поздрави!
цитирай
5. doriana - Их, марииииииии! На задник да го ...
02.10.2009 15:11
Их, марииииииии!
На задник да го докарвала...кво да кажем ние дето ни на задник, ни на цици, ни на нищо вече не го докарваме!
Да се стяга твоята героиня и да отива и окото й да не мигва!
Много хубав разказ, Бени!
Ако не те познавах, щях да слея мацката от разказа с тебе!
:))
цитирай
6. benra - дид,
02.10.2009 15:27
айде ся без излишно скромничене :-)))

Напълно се разграничавам от лирическата героиня- най малкото нямам черни гащи на розови и лилави цветенца :-)))
цитирай
7. doriana - 6. benra
02.10.2009 15:35
Хехехехеееееее!
Е, това няма как вече да го знам!
Лично аз не съм ти виждала гащетките...
:)))
цитирай
8. benra - хихихи
02.10.2009 16:02
нямам, нямам
цитирай
9. boriaz - Ако сънувам
02.10.2009 16:42
" памучни бикини - черни на лилави и розови цветчета и отровно зелени чехли с оранжева панделка отпред" да знаеш, че ти си виновна!
цитирай
10. benra - ау, бори,
02.10.2009 16:47
недей!
замени ги с нещо по-така. Ако ли не-ще поема отговорността изцяло:-)))
цитирай
11. kapricia - :о)))
02.10.2009 17:17
Напук на всичко това си е една много-много-много свежа жена. :о))) Напомня ми едновременно за "Сексът и градът", "Дневникът на Бриджет Джоунс"... и още нещо, дето сега не мога да се сетя кое беше.
цитирай
12. benra - капи,
02.10.2009 17:21
правилно я надуши-свежарка си е отвсякъде мацката:-)))
цитирай
13. elensia - Аз имам памучни гащи
02.10.2009 17:30
лилави на жълти точки :) и жълта фльонга на ластика.
И си разглеждам задника всяка сутрин, въпреки че не ходя на първи срещи в момента ;)
А миличкото синче дано не стане и то свиня като порасне :) Това за лирическото синче.
Много ми хареса, за петък вечер :)
цитирай
14. benra - elensia,
02.10.2009 17:36
кат сме започнали с гащените откровения - аз имам едни розови на шарени точици, много си ги обичам :-))И редовно крада чехлите-овце на дъщеря ми
Поздрави! А сега ще отскоча до огледалото :-))
цитирай
15. miaa - Много харесвам начина ти на писане, ...
02.10.2009 21:24
Много харесвам начина ти на писане, Benra..лежерно, с чувство за хумор..Много си талантлива. Хубав уикенд.
цитирай
16. totoni - Бени, това е страхотно! Толкова ...
02.10.2009 21:26
Бени, това е страхотно! Толкова свежо и толкова познато и толкова носталгично ми подейства:)))
Какво беше това "първа среща"?:)), хихих
Поздрави!
цитирай
17. teachme - Е, как мина срещата:))
02.10.2009 23:43
Страхотно ги разказваш тези истории, браво!
Не знам за писането, но с лекота се четат:)
Поздрави!
цитирай
18. malkiatprintz - Хех! :) Сериозна дилема си е това, ...
03.10.2009 00:14
Хех! :) Сериозна дилема си е това, макар че в една не малка част от случаите успее ли да го докара на задник, изобщо няма да има значение с какво е облечена :):):)
цитирай
19. benra - miaa,
03.10.2009 11:26
много мили думи, благодарности! Радвам се, че ти е харесало
цитирай
20. benra - тотони,
03.10.2009 11:28
да ти кага честно , забравила съм:-))))Поздрави и на теб!
цитирай
21. benra - teachme,
03.10.2009 11:30
трябва да помисля как е минала срещата и дали все пак не е скочила в дънките:-))))
цитирай
22. benra - принце,
03.10.2009 11:31
значи съм била права...за дупето:-))))
цитирай
23. lelya - Уффф, доста си е тревожно, направо ...
03.10.2009 13:17
Уффф, доста си е тревожно, направо истерията си е закономерна. Първа среща1 Гениално както винаги! Върна настроението ми, та даже и смачканото ми самочувствие.
цитирай
24. an2 - да ти кажа
03.10.2009 14:06
аз отидох по тъмно;P
цитирай
25. benra - lelya,
03.10.2009 17:25
радвам се да те видя!
цитирай
26. benra - ан,
03.10.2009 17:27
а преди това как беше?
цитирай
27. demoniceye - :)
03.10.2009 18:40
Много ти благодаря за двете поуки. :) Страшно ме изкефи. :))) Предстои ми такава среща днес и слава богу, че съм на работа и вече облечена инак сигурно още щях да се мотая по гащи. :)))
цитирай
28. eliteratura - Разделно
04.10.2009 08:22
Поздравления1

http://e-literatur.blogspot.com/
цитирай
29. mmmmmmmmm - Поздравления!:)))
04.10.2009 12:57
Прекрасно написано!:)))Създава настроение,но хвърля в размисли.
Успокоява - има и други като мен хахахаха!
Очаквам продължението!
Приятен ден!:)))
цитирай
30. flyco - а жените
05.10.2009 10:21
са принцеси!
цитирай
31. vitaldesire - За всички жени не знам,
11.10.2009 09:42
но Бени със сигурност е любимия ми аристократ!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: benra
Категория: Лични дневници
Прочетен: 4392440
Постинги: 739
Коментари: 12621
Гласове: 29486
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031