Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.11.2012 13:55 - Тема България (сегашна Македония)
Автор: zelas Категория: История   
Прочетен: 4874 Коментари: 5 Гласове:
7

Последна промяна: 29.11.2012 19:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Да си припомним един малко позабравен факт от историята.

През 1018 година Василий II Българоубиец покорява България. Българските земи са разделени на теми според източно римската административна система.

Тема България обхваща югозападните български земи - териториите на днешна Република Македония, Западна България, части от Северна Гърция и Южна Сърбия. Център на Тема България е град Скопие.

Защо ли ромеите решават да нарекат точно днешна Македония, България? Чудна работа! Не са ли чували за Александър Македонски?! J

От горе на това Тема Македония е пък в центъра на сегашна България!

 

image


image




Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. gandolfini - То за македонските историци историята нищо не значи...
29.11.2012 14:02
скоро очаквам да намерят извори,че македонците са донесли живота на Земята преди колкото години е дошъл или зародил....
цитирай
2. vmir - Мда, вярно е. Тогавашна Македония е в центъра на сегашна България, а сегашна Македония е в центъра на тогавашна България.
29.11.2012 14:32
Бащата на дядото и дядото на ращата обаче е, че Василий II Българоубиец е император от МАКЕДОНСКАТА императорска династия. Прадядо му казват, май имал някаква арменска жилка, ама като гледам как е изтипосал хилядолетната римска провинция Македония баш в центъра както на днешна, така също и в рамките на тогавашна България, няма как да не е чистокръвен македонец, щом двойно е поверил земите на дедите си на грижите точно на българите.

Между впрочем, картата е вярна.
цитирай
3. zelas - Цялата тази работа изглежда много ...
29.11.2012 15:05
Цялата тази работа изглежда много съмнителна, не мислите ли? Василий е наречен Българоубиец и според официалната историография е имал за цел да унищожи българската държава.

Защо Василий ще нарече една доста голяма територия от империята си с името на страната, която той е имал за цел на унищожи? Какво всъшност означава името "България"?
цитирай
4. anonymousbulgaricus - В римската империя има практика, по ...
29.11.2012 18:16
В римската империя има практика, по силата на която някои административни единици се кръщават на такива, които са загубени териториално и преди това са на друго място. Пример - като губят Дакия на север от Дунав, се появява първо провинция Дакия Аврелиана на юг от Дунав, а след това и Вътрешна и Крайбрежна Дакия, които са все на юг от Дунав. Сердика става столица на Дакия Аврелиана и Вътрешна Дакия, а на Крайбрежна, където е роден "дакът" Галерий - Рациария. По същата причина, вероятно след като Крум удря тогавашната "Македония" тя е преместена и в Източна Тракия със столица Одрин. "Македонската династия", чийто основател е Василий І Македонец и най-известен владетел Василий ІІ Българоубиец не носи името си нито по етнически нито под някаква друга форма от териториите на днешна Македония, а е наследник на населението, което Крум завлича, след като опустошава Източна Тракия (Македония) и завладява Одрин и е роден и отрасъл в тогавашна България, преди да се върне и после да стане император.

Василий ІІ е искал и е унищожил Българската държава или по-скоро от негова гледна точка е потушил бунт, тъй като Българската държава от ромейска гледна точка е присъединена към ИРИ при Йоан Цимисхий. Друга традиция е да се наричат римските административни единици на последно завладяното население и в случая с тема България е направено точно това, като Василий бидейки един от най-умните и качествени владетели не само за времето си решава да си спести бунтове и други подобни от страна на българите и затова запазва данъчната система, донякъде църковната уредба и начина на управление. Бунтове до 1041 г. от страна на българите няма, те си остават лоялни към Василий и брат му и дъщерите на брат му, чак до Михаил V Калафат.

По същата причина имаш в рамките на Римската империя провинции Германия, Галия, Британия, Армения, Юдея, Дакия, Тракия, Понт и Витиния, Африка, Арабия и т.н. Няма нищо изключително в това, че темата е наречена България, напротив даже!

Освен това, пропускаш, че на територията на България на юг от Дунав има повече от една теми - Паристрион, Дирахий, Сирмиум, че и часто от Никополис и Стримон.
цитирай
5. zelas - 4. anonymousbulgaricus - чудесно ...
29.11.2012 19:05
4. anonymousbulgaricus - чудесно мнение, благодаря! Има смисъл в това, което казваш.

Как би коментирал историята с 15 000 самуилови войници, които се предават на Василий ІІ повсеместно. Други пленявания на българи в историята са две или три и то след ожесточена предварителна битка. Докато самуиловите доброволци се предават без особено съпротивление.

Дали защото Самуил е нямал пари да им плаща и са се надявали да се присъединят към наемническата войска на Василий?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zelas
Категория: Други
Прочетен: 5784832
Постинги: 820
Коментари: 7388
Гласове: 4981
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031