Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.08.2016 11:19 - Последните ще бъдат първи
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 1858 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Ако някой се вълнува, какви са тенденциите в световното електропроизводство е най-добре да се ориентира по практиката на икономика №1, тази на САЩ. На днешната графика ще видите, как за последните 67 години са произвеждали електроенергията си те и каква е тенденцията за близкото и далечно бъдеще.
И днешната графика изглежда ето така (за по-добър преглед и прочит кликнете с мишката върху нея):

image

В графиката не са включени източници като различните видове ВЕЦ, петрол и биомаса. Но те не носят съществен принос в анализа, поради което не ги включих поотделно, но те присъстват в кривата за общото производство. Какво още виждаме?
Въглищата бавно но сигурно казват едно голямо ЧАО. Природният газ надува мускули, за сметка на шистовата революция, но и това е временно положение, след което и той ще поеме пътя на въглищата. Ядрената енергия през последните 15 години като че ли е замръзнала в мъртва точка и се колебае по кой път да поеме. Истината е, че вече няма съмнение, че ядрената мафия ще се срине по-бързо и по-оглушително и от въглищната. Не е въпрос ДАЛИ, а КОГА и този момент наближава много бързо. В долният десен ъгъл на графиката се вижда зараждането на новите властелини в световната електроенергетика - ВЕИ-източниците вятър и слънце. Изглеждат малки?
Ако се вгледате по-внимателно и проявите малко въображение ще забележите, че сумата на производството на ток от ВЕИ-източници (вятър, слънце, вода и биомаса), за 2015-та г. е съизмеримо с общото електропроизводство в цалата страна през средата на миналия век. Съвременните технологии се развиван неимоверно по-бързо, отколкото това се е случвало преди близо 70 години, което предопределя неизбежният бум и крайна победа на ВЕИ-тата.
Развръзката ще настъпи много скоро, така че няма да се наложи да се чака дълго.

Къде сме ние?

У нас политико-енерГЕПИйната мафия, с любезното съдействие на "национално-отговорните" медии провежда целенасочен геноцид, както казва един "
Министър: Стягаме въжето около врата, но бавно".

Данните за горната графика са взети от американската Администрация за енергийна информация, към Министерството на енергетиката на САЩ, от ТУК.

На същото място има информация и за движението на цените на електроенергията, за краен потребетил, т.е. с включени в нея данъци и такси, за поледните 55 години. И най-интересното е, че за първи път след 2014-та година се забелязва обръщане на тенденциата от поскъпване към поевтиняване. Може би някой ден и това ще ви го покажа нагледно.

Георги Котев



Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9875217
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930