Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.11.2010 11:47 - По думите посрещат...
Автор: benra Категория: Други   
Прочетен: 5546 Коментари: 16 Гласове:
21

Последна промяна: 27.01.2011 15:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Знаете, че отвреме навреме ви представям статии, които са ме впечатлили по един или друг начин, и които по един или друг начин са ме накарали да ги наложа към блог битието.
 Днес това е
статията на Кристина Крънчева, публикувана в  електронното списание Клуб 50 + -
 Първо впечатление. Що е то?(Как външният вид определя ще получим ли правилната оценка)
Ето и откъс от статията :
От това доколко правилно сме подбрали средствата да изразим себе си, зависи първото впечатление на хората, към които е адресирано и самото ни послание. От включените в него цели зависи изборът на средствата, с чиято помощ по най-добър начин ще изразим и наложим своя образ.

Посланието се сформира от начина, по който изглеждаме (облекло, прическа, аксесоари), и от начина, по който се държим (походка, поглед, усмивка, маниери).
В момента, в който срещнем непознат човек, ние си създаваме мнение за него, основаващо се единствено на това как той изглежда....Цялата статия  
ТУК


...........................................................

        В интернет пространството и в частност - блог пространството - думите са нашите дрехи. Думите са тези, по които ни посрещат и по които ни изпращат, думите са тези, които ни обличат и събличат. Срещали сте, а може би сте и получавали, комплименти от типа-много си красив/а, прексрасен/а си - или пък диаметрално противоположните - егати ужаса, много си грозен и т.н. Т.е. - чрез думите ние изграждаме образа си, нашето първо и постоянно впечатление. И ако в реалния живот имаме шанса (или малшанса) да печелим или губим, използвайки природните си дадености и усета към красивото, то тук, бидейки спонтанно, често забравяме, че макар и даващо по-голяма свобода на себеизява, ние също градим собствения си образ-образа на човека, стоящ зад избрания псевдоним, зад избрания аватар. И реакциите на читателите често са ответна реакция на собственото ни себе-представяне. И странно, но и тук, във виртуалното, е валидна максимата на Кристина Кръстева, която тя съотнася предимно към външната ни себеизява , а именно -  "От това доколко правилно сме подбрали средствата да изразим себе си, зависи първото впечатление на хората, към които е адресирано и самото ни послание."
Неминуемо си задавам въпроса - ако в интернет думите са нашите дрехи, как бихме перифразирали поговорката - По дрехите посрещат, по ума изпращат - за да звучи виртуално-актуална?  


 




Гласувай:
21



1. ka4ak - Здравей!
24.11.2010 12:06
Преди да умуваме,как да я променим,трябва да се научим да четем постове и да можем да разбираме поканата за диалог на сътворилия виртуалното творение с абсолютно всички елементи които е включил!:)))
цитирай
2. benra - здравей, ka4ak!
24.11.2010 12:14
ако в реалното дрехите ни, вида, изражението, маниера, усмивката, мимиката ни презентират, то тук ни презентират думите. А думите биват интерпретирани от съответната нагласа, настроение, мироглед на четящия. Т.е. -задачата става доста сложна. Ако в реалното можеш на секундата да усетиш,че си кривнал и по някакъв начин да се върнеш в ситуацията то тук обикновено прочитът е окончателен и обясненията след това увисват някак си.
Дали има правила-как да се представим по-добре във виртуалното?както има такива за реалното(видно от статията)
цитирай
3. ka4ak - Точно за това казвам ,че първо трябва да се научим да четем поста,защото ,може да има не само думи,а цифри,звуци,илюстрации,видео материал и т.н.
24.11.2010 12:30
За това още много от блога, не могат да ме разберат за Списанието"СВОБОДНИ ПОЕТИ в blog.bg"!:(
цитирай
4. smileme - Отдавна ми прави впечатление, че ...
24.11.2010 12:35
Отдавна ми прави впечатление, че виртуалното пространство е рай за всякакви празнодумковци и неграмотници, хора, нямащи нищо за (по)казване, но настояващи целият свят да узнае това. И някак е много лесно да редиш дума след дума, без да "казваш" нищо, да сипеш обидни думи по адрес на някого или нещо (обикновено непознат/о за всички останали читатели), да се прехласваш по някоя новоизлюпена фолк "звезда" или пък да се кефиш на поредния глупав риалити формат, пресъздаден в родния национален! телевизионен ефир и .т.н ... А най-хубавото за същите тези хора е, че драсканиците им са достъпни до всеки, който има компютър и Интернет.
Най-хубавото (за мен) е, че имаме избор и правото да решаваме и избираме кое е истински стойностно, и си струва да четем (дори препрочитаме) сред морето от информация тук.
В реалния живот съзнателно можеш да игнорираш човек, подходил арогантно, невъзпитано и/или глупаво към теб, и да сведеш контактите си с подобни индивиди до минимум ... Докато тук - отваряйки сайт, нечия страница или публикация - правиш избор, да се запознаеш с нещо/някого, но нямаш гаранции, че непременно ще си очарован ... Тук се докосваме до нечия глупост поместена в няколко реда, опитваме се да разберем, но обикновено няма нищо за разбиране, след което продължаваме към следващите впечатлили ни заглавие и/или автор, водени от любопитство и стремеж към нещо (по-)хубаво, смислено и истинско.
пп. иска ми се И вярвам (особено след многото блестящи публикации, които съм прочела тук до момента), че Хората, пишещи за смислени и реални неща са доста повече от онези, на които обърнах внимание.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _
SmileMoreEveryday
цитирай
5. mariani - По
24.11.2010 12:50
думите посрещат, по отговорите изпращат? :)
Поздрави, benra
цитирай
6. vandela007 - Думите
24.11.2010 13:18
и пунктуацията също според мен. Например: "Непал? Непал!!! Непал. . ."
Бих го прочела така: "Непал ли? Недостижим е за мен Непал!!! А как бих искала да отида..."
цитирай
7. benra - Re:
24.11.2010 13:55
ka4ak, пак ще се повторя-процесът е двупосочен-писане-четене.Ако някъде веригата се къса, значи не е била съвсем здрава. Лесно е да се обвиняват само читателите

smileme, да-писания всякакви, но,както казвате и Вие-човек сам отсява, според собствените си критерии и нагласи какво да чете и най-вече защо. За радост има много смислени и ценни неща, много истински, много творби,заслужаващи прочит.Поздрави!

мариани, хареса ми!

вандела, да-и пунктуацията е важен аксесоар

цитирай
8. makont - Бенра, както винаги ти ни провокираш
24.11.2010 14:23
да се замислим. Дали е стойностно нещо в блога или не, от тук дали зад писаното стой стойностен човек, или да? Гледни точки много. Няма да повтарям коментиралите до тук. Прави са. Аз само ще допълня, че някъде между редовете се усеща нашето отношение, нашата нагласа към хората, нашето отношение към различните проблеми или споделени радости. И тук интуицията никога според мен не лъже, ако си искрен ще се усети, от първия, втория постинг. Неискреността също ще проличи. Да пишем така, че да изразим отношението си, да прозира в думите, между редовете, то е като доброто представяне при първа среща. И обратното, лицемерието и надменното отношение към другите също ще проличи, улавя се. Тогава, въпреки красивия тоалет, изящните обноски и префинен език, няма да спечелиш симпатии и приятели (правя аналогия с визуална среща). Аз разчитам на сърцето и то не лъже. Тогава нека бъде: "по думите посрещат, по душевноста изпращат". За мен това е стойностното, добротата в хората, чистата душа, усета да споделиш и радостта и болката с другите и на другите. Хубава вечер!
цитирай
9. demar - Здравей, benra
24.11.2010 14:27
"в интернет думите са нашите дрехи"- така си е.
Е, може да си купиш хубави, скъпи и модерни дрехи и да смаеш околните.
Но с думите е малко по-сложно, те са това което мислиш,
което чувстваш/ тя за това и пунктуацията е важна/
Думите са това , което си./ е, може и 2-3 пъти да заблудиш някого/
Та затова си има любими блогаве, любими хора...
ако в живота казват, че няма втори път, първо впечатление,
си мисля , че тук не е така....
Връщаш, четеш, мислиш, и ако ти хареса, решаваш и продължаваш с "този субект"
ако не ти хареса- изтриваш го и пак си продължаващ напред.

цитирай
10. benra - Re:
24.11.2010 17:30
makont, така е-усеща се и между редовете и в редовете и в запетайките даже. Хубава вечер и на теб!

demar, да, и аз мисля, че тук не винаги първото впечатление е впечатлениеТО.Всяко ново нещо доизгражда
цитирай
11. анонимен - За мен първото и най-важно условие е никога да не се обличаш в невидими дрехи.
24.11.2010 19:01
Човекът със самочувствие и самоуважение никога не пише анонимно. НИКОГА И ПРИ НИКАКВИ ОБСТОЯТЕЛСТВА!"
От тук нататък мога да бъда снизходителен, за изпусната буква, неточна дума или фактическа грешка. Тук никой не е по-по-най-умен от всички. Тук има общество от индивидуалности с разнородни таланти. Та, това по темета.
Аутлет. Голямо удоволствие ми доставят облечените с вкус жени (хора).
цитирай
12. miaa - Много силно и точно си описала думите, които привличат, съдават усещането за красота и сила.
24.11.2010 21:57
"В интернет пространството и в частност - блог пространството думите са нашите дрехи. Думите са тези, по които ни посрещат и по които ни изпращат, думите са тези, които ни обличат и събличат. "
Думите са правдиво изображение на душата на човека.Те разкриват личността, независимо дали имат забавно, лично или художествено послание.
Те разкриват истината и разкриват нови пътища и мечти.
Откриват искрени приятелства и не подлежат на манипулации.
Изстреляни, така, както ги чувстваме и поднасяме..И ако се замислим, хубаво е да четем между редовете..Така много неща ще научим за себе си и за хората, които представляват интерес за нас.
С обич и уважение, талантлива Приятелко:)
цитирай
13. hristo27 - Аз бих допълнил
25.11.2010 10:48
Аз бих допълнил така:
"Отнасяй се /дори и във виртуала/ с другите така, както искаш те да се отнасят с теб!"
цитирай
14. benra - Re:
25.11.2010 10:55
kushel, има хора, които само четат-трябва ли за тази цел да имат регистрации?
Ти говориш за регистрираните анонимници-но те са такива, каквито са и думите им ги описват идеално, нищо че са без никове

миа, така е-четейки се се себеизучаваме и опознаваме един друг. Много хора не осъзнават,че думите, независимо в какъв ник са ги облекли или не са-това са те.Не могат да се скрият

христо, добър съвет!
цитирай
15. masterpiece08 - Съгласна с Христо! И още нещо - не...
25.11.2010 14:53
Съгласна с Христо! И още нещо - несъгласията си също може да изразяваме възпитано.А що се отнася до имиджа - ами на мен може понякога да ми се иска да си облека пънк-дрешките примерно, ако с тях се чувствам по-добре, когато съм си в собствената къщичка:))) Не е ли така?:)))
Поздрави, Бенра!:)
цитирай
16. benra - masterpiece,
26.11.2010 10:30
разбира се-винаги трябва да сме възпитани и добронамерени, когато критикуваме и спорим. Трябва да призная и аз понякога намъквам накъсаните дънки и се чувствам чудесно в себе си:-))))))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: benra
Категория: Лични дневници
Прочетен: 4417552
Постинги: 739
Коментари: 12621
Гласове: 29486
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930