Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.10.2010 11:22 - Скромността краси? човека
Автор: benra Категория: Други   
Прочетен: 31270 Коментари: 61 Гласове:
36

Последна промяна: 15.10.2010 15:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  "Скромността краси човека" е казал народът и я е възпял-нея, скромността. Наред с красотата я е възпял, като част от красотата, като нейна неизменна предпоставка дори. Скромността е онази светлина на душата, която огрява личността, подчертава външната й красота, дори я създава. Добрият човек е скромен. Скромният човек е красив. Красотата е скромност. Т.е. красотата е нравствено измерима и е в пряка зависимост от външното проявление на личната ни самопреценка. Максимата, че скромността краси човека, преведена на езика на личностното присъствие означава, че красив е онзи човек, който не се самоизтъква, който не натрапва уменията и способностите си, който не афишира качествата си, който проявява една личностна сдържаност. Скромният човек присъства семпло и в това е красотата му.
        Как ви изглежда това в контекста на 21 век - век на конкуренция, смазваща динамика и непрекъснато съревнование? Може би малко демоде? Малко наивно? Много неактуално? Как се съчетава красотата на скромността с необходимостта да продадеш знанията и уменията си, да изпъкнеш сред многото себеподобни и да докажеш себе си?И е ли възможно да бъдеш скромен и същевременно да имаш реална, незанижена, себепреценка?И по-важното е - възможно ли е да съчетаеш скромност с амбиция, с личностен и професионален напредък?
Много въпроси задавам, нали...
       Говорихме си скоро с един приятел по темата и той беше категоричен - тази стока "скромността" не върви на днешния пазар, неконвертируема е, не важи. Скромният човек е глупак, който се е свил в черупката си, шушумига, комплексар без никакви амбиции- твърдеше той- такъв човек не може да бъде красив. Той е просто незабележим. Човекът трябва да вярва в себе си и във възможностите ти-тази увереност е двигателят на личностното развитие, който го кара да върви напред.
Не е вярно -инатех се аз- двигателят е именно осъзнаването, че не си достигнал върха, че има още какво да желаеш от себе си. Стремежът към самоусъвършенстване е двигателят. А няма как да се усъвършенстваш ако си убеден в собственото си съвършенство. Скромният човек добре осъзнава това. Скромният човек не непременно се подценява, просто не се афишира, не налага на другите непременността на собствената си значимост. Скромният човек се развива тихомълком и прави така щото околните сами да разбират значимостта му. Доказва я чрез делата си, ненатрапчиво, но ясно и по този начин респектира. Защото съчетанието на скромност и умения е онази сплав, която създава от човека личност. 
Дрън, Дрън - парира ме приятелят ми - явно не можеш да се измъкнеш от годините насаждани внушения, че семплостта е качество, че е възможно другите да те оценят ако ти просто мълчаливо присъстваш. Днес нещата не стават така.Днес трябва да заявиш - Аз съм, Аз мога!Ценят се уверените, агресивно целеустремените, тези, които не се боят от предизвикателствата и най-вече-които не се притесняват от това, което са.Ценят се тези, които вярват във възможностите си. Как, извинявай ще покажеш, че можеш, докато се стремиш да не се афишираш? Не виждаш ли противоречието-хем показваш, хем се свиваш...
Да си скромен не означава да не вярваш във себе си - настоявах - А просто...
Просто другите гледат на теб през собствените ти очи, ти си ми го казвала - засмя се той - и как точно скромността ти ще покаже на другите, че всъщност се харесваш и си вярваш?
Да се харесваш не означава обаче да го декларираш под път и над път... - замислих се
Добре де, виж сега, не е ли скромността онова състояние, което поетите описват като свеждане на ресници, като поглед, забит в земята? - не отстъпваше приятелят ми, не му противоречих - Е, тогава...как се връзва това с чисто физиологическото изразяване на увереност -с поглед смело взрян в очите на човека отсреща, с поглед, устремен напред?
Ще те попитам и още нещо, елементарно - възможно ли е едно красиво скромно момиче да стане мис Свят?Мълчиш..знаеш,че няма начин, защото скромността сама по себе си няма начин да накара едно скромно красиво момиче да заяви пред другите-аз съм красива, аз съм по-красива, аз съм най-красива. И, според твоята теория заскромността, която краси човека, излиза че съвършената красота ще стои винаги някъде скрита в ъгъла.Кому е нужна невидима красота?
Спорихме, много спорихме и в крайна сметка не стигнахме до единно заключение - днес скромността краси ли човека или напротив.





Гласувай:
36



Следващ постинг
Предишен постинг

1. panazea - Скромността не се котира на пазара , Бени !
15.10.2010 11:39
Светът смазва индивида !
Какво ще избере индивидът ? Той да смачка света?
цитирай
2. blogena - когато се шегувам
15.10.2010 11:46
обичам да казвам - "СКРОМНОСТТА Е ЗА ТЕЗИ ДЕТО НЯМАТ ДРУГИ КАЧЕСТВА"
лепна ми се от някъде тази мисъл дори не си спомням кога и къде
просто ми хареса на първо четене, НООО
не е така не може да се афишираш постоянно - трябва да се докажеш и другите да те оценят...
после пък си мисля, че прекалено скромните хора не са ли такива на база комплекси?
мда и така се омотавам на вълна скромност, че...
тава с миските наистина е добър пример;)

абе сложно си е - умереност си трябва :)

Поздрав за постинга!
цитирай
3. gothic - Поздрав и от мен....
15.10.2010 12:03
Но ако човек има качества, винаги има момент, в който те почват да говорят сами за себе си. И тогава вдигалите шумотевица около собствените си персони увисват много приятно нелепо....
цитирай
4. neprosvet - От един български бизнесмен с дебел ...
15.10.2010 12:16
От един български бизнесмен с дебел врат, който се държеше доста нагло, чух за първи път, че"Скромност показвал този, който няма какво друго да покаже". Въпросния бизнесмен беше горд с прозрението си. Все пак съм от тия, които са израснали с девиза"Скромността краси човека". Сега вече не съм толкова уверена, пък иживота май наложи и други критерии и само скромност май не е достатъчно качество. Скромният човек може да бъде и предприемчив и упорит и устремен , но никога не бива да бъде нагъл, непукист, безпардонен, защото той вече не ще може да се нарече - скромен.
цитирай
5. eien - Вие, бенра, ми изглеждате от всичко, което съм чела от Вас, от аватара Ви
15.10.2010 12:42
една скромна личност. И красива.
Харесвате ми. И това е краткият ми отговор на въпроса Ви.
цитирай
6. tili - Замислих се и за да уточня за себе си понятието го
15.10.2010 12:49
изгуглих:) Ето какво излезе: "скромна, скромно, мн. скромни, прил.
1. Който не натрапва своите достойнства на другите; стеснителен, срамежлив, смирен. Скромна жена.
2. Обикновен, незначителен. Скромни хорица. Скромно жилище.
3. Който води живот, съобразен с обществения морал; прибран. Скромна мома.
4. Който не е голям; ограничен, незначителен. Скромен принос. Скромна сума. Скромни възможности.
нареч. скромно.
същ. скромност, скромността, ж."

Мисля, че на тази база всеки ще определи себе си дали попада в тази категория. И май тук няма много скромни хора. Това е добре, защото ако си живеехме скромно захлупени в скромните си жилища - щяхме ли сега да си говорим и обсъждаме темата. Без да натрапваме своите достоинства на другите, излагаме на показ себе си. И очакваме споделяне или отхвърляне на това, което сме пуснали в ефира. Същото е и в живота. Ако нещо в теб напира да излезе наяве - няма как скромно да го задържиш в себе си, защото ще превъртиш. Слагаш сергията на панаира - и каквото сабя покаже. Успехът не е гарантиран, но за това се иска смелост, нали? А смелият човек не е скромен.
Хубава тема, поздрави! :)
цитирай
7. roza17 - Добър ден, benra!
15.10.2010 12:55
Скромността не е недостатък, нито се изгражда на базата на комплекси. Всеки човек, според възпитанието и житейския си път се изгражда като индивидуалист, който се афишира или като индивидуалист, който не се афишира. Но и в двата случая изборът е функция на потребностите на личността. Не виждам защо едната позиция трябва да е по-вярна от другата. В този спор, както и в много други, се утвърждават и двете истини.
И още нещо - скромността и срамежливостта са различни категории, които не е редно да смесваме.
Много хубав постинг, benra.
Трябва от време на време за се замисляме за човешките ценности, за да не забравяме, че съществуват:)
Обаче, идват почивни дни и ти пожелавам да имаш време и за забавления!
цитирай
8. kapricia - Отговор:
15.10.2010 12:59
Краси го. Ама му и пречи. Така че си остава въпрос на личен избор. Факт е, че скромността е спънка, когато трябва да се бориш с някой напорист некадърник, на когото му е умряла циганката. Казвам го от личен опит. :о)))
Поздрави и усмивки! :о)))
цитирай
9. dbi - Скромността не е качество !
15.10.2010 13:08
Животът е динамичен и ти не можеш с всичко което си да скромничиш и да се свиваш ... Нали всеки ден се доказваме, сравняваме, усъвършенстваме, не само за себе си, а за обществото, за семейството си ?! Ако чакаме някой да ни погледне и оцени ... :( Не ! А рекламите ?! Всичко се обезсмисля, ако си скромен и като човек и като юридическо лице. Разбира се не става дума за "байганьовщината" : дум дум в гърдите : "Я болгар" :)))
Поздрав! Интересна тема !
цитирай
10. sestra - Скромността не е свитост, а
15.10.2010 13:25
именно реализъм. В случай, че някому тази дума е влязла в окото, нека я нарече обективност към себе си. Тя не пречи да осъзнаваме достойнството си. Бенра, благодаря за повода да се размисля по темата ти :)
цитирай
11. benra - Ре:
15.10.2010 13:47
panazea, ценностите се променят, но това дали означава,че трябва да им изменяме?Или, може би-това изобщо измяна ли е?

Бени, и аз мисля че най-точното оценяване е оценяването от другите. Но има хора, които , свити в своята притеснителност, не позволяват на другите да видят истинската им същност.Притеснителността част от скромността ли е?

готик, ами не съм сигурна,че винаги качествата успяват да блеснат.В идеалния теоритичен случай е така, но практиката показва, че много по-посредствени, но шумящи около себе си хора прогресират по-бързо от тези, които скромно чакат да бъдат оценени
цитирай
12. gothic - Бени,
15.10.2010 13:51
аз не казвам че просто трябва да седиш и да чакаш. А тези, които са само шумотевица без съдържание рано или късно се сгромолясват. Скоро наблюдавах доста такива гледки....
цитирай
13. benra - Ре:
15.10.2010 13:51
непросвет, казвате " Скромният човек може да бъде и предприемчив и упорит и устремен , но никога не бива да бъде нагъл, непукист, безпардонен, " и съм напълно съгласна.Няма как един скромен човек същевременно да бъде нагъл и безпардонен.Всъщност самата скромност отрича подобно поведение

еien, Вашата оценка ме кара да се чувствам нескромно поласкана :-)Благодаря!

тили, накараме да се замисля за блог смисъла на понятието "скромност".Дали изобщо е възможно да се считаме скромни, показвайки, споделяйки себе си? Всъщност тук думите ни правят това, което присъствието ни прави в реалното-описват ни
цитирай
14. benra - Ре:
15.10.2010 14:11
Роза, всъщност и аз мисля,че това (описаният диалог)са двата аспекта на една истина. Човек би могъл да бъде скромен и уверен в себе си, ненатрапчив и същевременно да демонстрира по подходящ начин знанията и възмогностите си. Да бъде сдържан и същевременно целеустремен. Мисля,че съвременния живот изисква лека преоценка на понятието "скромност".Защото днес скромността не се изразява с мълчание и,както ти правилно отбеляза, в никакъв случай не се припокрива със срамежливостта.

капи, да, въпросът е,че за да бъдеш оценен по достойнство, бидейки скромен, насреща си трябва да имаш човек, който оценява и разпознава, и различава скромността от свитостта, сдържаността от комплекса. ЗА жалост,мисля че все по-рядко е срещано това явление.

цитирай
15. benra - Ре:
15.10.2010 14:15
въпросът е точно къде е границата между себеизявата и себеизтъкването, между реализацията и афиширането, както между скромността и свитостта?А байганьовци в нашето съвремие-бол

сестра,нали-много размисляща тема и,колкото повече ви чета, толкова повече се размислям.Казваш-обективна оценка на себе си.Винаги съм се чудела е ли възможно субектът да се самооцени обективно.Някак си оксиморонно ми стои.

готик, мисълта ми беше-непременно ли, винаги ли се оценява скромният?А за сгромолясването-ясно е,че когато парадирането е на гол тумбак чифте пищови то в един момент публиката разбира,че царят е гол.
цитирай
16. miaa - Човек, който е възпитан в ценности и има морал е скромен.Това не значи, че не притежава устрем, качества.
15.10.2010 14:19
Векове наред възпитанието на аристокрацията, интелигенцията е включвало , достойно и ненатрапчиво поведение.Аз лично смятам, че достойнството и скромността са синоними на едно нормално поведение. Прекалената демонстрация / на качества/е характерно за комплексираните хора! Хубавите качества на човека, рано или късно изпъкват, забелязват се. Това не означава, че трябва да понасяш , обиди, неприятности и да бъдеш пасивен. Скромността не е ниска самооценка! Най- великите личности,писатели, учени, и пр. са естествени, благородни и скромни. Трябва да има баланс на изява и поведение, което изисква умереност и проява на най-красивото у човека.Поздрави Бенра за мъдростта и позицията! Хубав ден!
цитирай
17. анонимен - И аз имам такъв текст,
15.10.2010 14:20
който ще пусна - скромността е пълна глупост и проява на лицемерие.
цитирай
18. nicodima - Ще ти дам един пример от моя професионален живот:
15.10.2010 14:26
Колега № 1: Скромен, тих, ненатрапчив, но ... начетен, работил в чужбина, перфектен специалист, с глобални виждания за професията.
Колега № 2: Напорист, целе(?)устремен, нахален, гръмогласен, натрапчив, но ... въздух под налягане, повърхностен, ненадежден.
№ 2 е непрекъснато в министерството, стана председател на алтернативно професионално дружество, създаде частна лаборатория / под сурдинка се говори, че работи в нея с държавни материали / и лека-полека драпа по пътя към забогатяване и просперитет.
Блестящият мозък на № 1 е скован от непредприемчивост, обърканост и самокритики. И определено би постигнал много, ако не му пречеше ниската самооценка.
Обикновено в обществената нива хора като № 2 са бурените, а № 1 - културните растения. Сами преценете кои са по-силните...
цитирай
19. benra - миа,
15.10.2010 14:40
Хубавите качества на човека рано или късно изпъкват -да, така е.Но какво се случва, когато изпъкнат късно...?
Поздрави и на теб!
цитирай
20. benra - полигор,
15.10.2010 14:41
ще ми е интересно да прочета и твоя текст, в който скромността е пълна глупост и лицемерие.И ще поспоря ако позволиш
цитирай
21. benra - никодима,
15.10.2010 14:45
факт е, че днес, у нас, тук, в тази обществена среда, да си скромен-не е добър атестат, нито пък е залог за прогресиране.
Интересно ми е-тези от вас, които са родители, учат ли децата си да бъдат скромни?
Защото, сега като се замислих, си давам сметка,че по-често повтарям на дъщеря си-бъди уверена, ти можеш, отстоявай позициите си!(държа да уточня,че за мен скромността не изключва всичко това), но май никога не съм й казвала-бъди скромна, моето момиче!
цитирай
22. nicodima - Да си призная - изобщо не уча сина си да е скромен! Но не и нахален!
15.10.2010 14:51
Точно предвид обществената среда. Трябва да свикне да изтъква знанията си и тактично - моженето си. В противен случай рискува един ден началник да му стане някой напорист кухар.
цитирай
23. miaa - Скъпа Бенра!
15.10.2010 14:52
Хубавите качества, достойното поведение, скромността се виждат от този, който трябва! Те привличат себеподобни. Няма късно и бавно. Който не ги цени, си е за негова сметка. Истината рано или късно се проявява. По- важно е личното удовлетворение, че си постигнал успех ,с качества, познание и упоритост!
цитирай
24. benra - никодима,
15.10.2010 14:57
спомням си,че навремето една от най-важните черти на всестранно развитата личност беше скромността. И повечето от моето поколение са възпитани в този дух и повечето от моето поколение виждат сблъсъка с реалността и предават на децата си философията на новата реализация-моженето трябва да се показва.Поздрави!
цитирай
25. benra - миа,
15.10.2010 15:01
всичко, което казваш е така и съвсем правилно и съвсем истинско-особено в частта за себеподобните.Да, себеподобните се привличат и оценяват взаимно. И съвсем логично една достойна, скромна натура няма как да излезе от рамките на същността си и да се чувства удовлетворена. Същевременно обаче няма как да не види,че далеч по-недостойни и неспособни прогресират посредством крещяща парадност.Естествено, един скромен по натюрела си човек не би желал подобен успех.Не успех на всяка цена.Поздрави и на теб! Тази дискусия ми е интересна,защото според мен в съвременното ни общество понятия като"скромност", "достойнство", "реализация","амбиция"-са многолики.
цитирай
26. strannica - Поздрави за темата
15.10.2010 15:09
и за разказания диалог.
Наистина, за да бъдат забелязани качествата ти, които ти скромно премълчаваш, трябва да имаш срещу себе си човек, способен да ги види.
Смятам, че в живота нещата опират до една социална гъвкавост /не безгръбначност/ и т.нар. "емоционален интелект". Има ситуации, в които можеш скромно да премълчиш, има и моменти, когато трябва да се бориш със зъби и нокти за себе си, за семейството си, за децата си...
Ако скромно се свиваш пред някой чиновник да речем, има голяма вероятност да бъдеш изпързалян или некачествено обслужен. Колкото и да си красив в момента :)) /украсен от собствената ти скромност/.
цитирай
27. benra - странница,
15.10.2010 15:19
много ми допадна твоето определение "социална гъвкавост"!!!Нужна е наистина социална гъвкавост, за да можеш да се справяш с най-разнообразните аспекти на обществения живот.Едната скромност не винаги е плюс.
цитирай
28. roza17 - Хубавите качества, достойното ...
15.10.2010 15:27
miaa написа:
Хубавите качества, достойното поведение, скромността се виждат от този, който трябва! Те привличат себеподобни. Няма късно и бавно. Който не ги цени, си е за негова сметка. Истината рано или късно се проявява. По- важно е личното удовлетворение, че си постигнал успех ,с качества, познание и упоритост!

Това е и моята позиция. Така съм възпитала и сина си, а може би той сам се е възпитал, прочитайки много книги. Мисля си, че само книгите могат да възпитат човек. А работата на родителите е да възпитат децата си да четат.:)
цитирай
29. blogena - притеснителността
15.10.2010 15:28
не е ли комплекс/и ?
цитирай
30. marcusjunius - Всяко време има своите дефиниции. ...
15.10.2010 15:28
Всяко време има своите дефиниции. Скромността в жулиетината Верона е била едно, в днешна Верона е друго.

Напълно е възможно да съчетаеш гледането напред и отстояването на собствените позиции с уважението към труда и заслугите на другите и реалистичната оценка на собствения принос. Сори, стана малко като песен на някой шеф "човешки ресурси", ама си е точно така (имам предвид верноста на тезата, а не че съм шеф "чр", макар че и второто би могло да е вярно :))
цитирай
31. benra - blogena,
15.10.2010 15:33
притеснителността си е определено резултат на занижена самооценка.
цитирай
32. benra - марк,
15.10.2010 15:34
дай Боже всекиму такъв специалист ЧР(като теб)
цитирай
33. candysays - Чудесен постинг и дискусия под него, Бенра!
15.10.2010 15:38
Благодаря за тях- размислят :)
Колкото до моето мнение - в общи линии съвпада с изразеното от теб, както и от sestra, strannica, gothic и някои други.. Като че ли нямам какво да добавя. Поне засега. Поздрави!
цитирай
34. makont - Спомняш ли си
15.10.2010 15:40
покойният Петко Йотов, на военно историческия музей. От него чух много мъдра приказка: "Хората се делят на два вида, камъни и лайна. Лайната винаги се носят по течението и са видими, камъните си остават на дъното, но винаги тежат на мястото си". Май е подходящо за случая, ти ще го разбереш. Та май по-добре е да си камък, който трябва ще те оцени. По дяволите амбициите. Не може да си една 60 килограмова(примерно) амбиция, в края на крайщата всички ще напуснем този свят, нужно ли е да бъдем лоши, да тъпчем наред, но да се докажем на всяка цена? Хубава вечер Бенра!
цитирай
35. benra - канди,
15.10.2010 15:43
поздрави, радвам се, че намина!
цитирай
36. benra - makont,
15.10.2010 15:46
помня го-камък, от тез дето дълги години ще тежат!
Ако има нещо, което категорично да заклеймявам то това е лошотията във вси(ките и хорми, проявления и превъплащения.Хубава петъчна вечер и на теб!
цитирай
37. candysays - :) Връщам се да добавя нещичко все пак..
15.10.2010 16:00
Струва ми се, че има едно такова състояние (на духа) на човек, когато той излъчва спокойствие и ненатрапчивост - защото се чувства добре, нормално и естествено в кожата си. В подобно състояние той не натрапва нуждите или качествата си на другите хора - намира един по-умерен, тих начин за това, който бива забелязван и оценяван от себеподобните му хора.Мисля, че това именно излъчване и състояние краси човека, както и че именно него някои (народа дори - нали тази поговорка е народна) наричат "скромност". Мисля, че това е една възможна гледна точка към това понятие.. (нещо подобно имаше предвид и sestra, струва ми се).
Но в подобно разбиране за скромността липсват негативните асоциации - като свиване, ниска самооценка, липса на амбиция, неспособност за доказване на собствените качества и вървене напред смело - към нови хоризонти и прочие.. Тоест тихото и спокойно (дори кротко) излъчване не изключват адекватната себереализация и положителната и реална самооценка. Има примери на такива хора дори в света на т.нар. шоубизнес (в световен мащаб говоря) - на звезди от голяма величина, много известни и успели хора, които обаче се държат много спокойно, тихо и ненатрапчиво с другите, въпреки парите, успеха и звездния си статус. Накратко - държат се скромно. :)
Още нещо в този смисъл - да се държиш скромно, значи да се държиш без (излишни) претенции, непретенциозно.. Скромността е поведение на неналагане на себе си над другите. Не и на всяка цена, не и за тяхна сметка - грубо, агресивно, показно и прочие. Дори и да имаш тази възможност. И най-вече тогава..

П.С. Приятна петък вечер и уикенд!
цитирай
38. benra - канди,
15.10.2010 16:05
чудесно си описала собственото ми разбиране за скромност. "когато той излъчва спокойствие и ненатрапчивост - защото се чувства добре, нормално и естествено в кожата си. В подобно състояние той не натрапва нуждите или качествата си на другите хора - намира един по-умерен, тих начин за това, който бива забелязван и оценяван от себеподобните му хора."-много добре казано
цитирай
39. mikino - Много трябва да се мисли по тази тема!
15.10.2010 16:09
Като за начало, предлагам първо всеки за себе си за уточни какво означава думата "скромност", какво е да си скромен. Нито финасовото състояние, нито статуса в обществото, нито бедността и немотията определят скромостта, тя или е вродена, или е придобита с възпитанието.
По света има хора с много пари, власт и имидж, които са скромни. Вярно, че са много малко, но ги има и те наистина са красиви!
цитирай
40. candysays - Бен,
15.10.2010 16:12
радвам се, че допринесох за дискусията :)))
цитирай
41. armorica - Ако е с мярка
15.10.2010 16:48
Според мене умерената скромност наистина може да бъде полезна за човека. И нещо още по-важно - реалистичната себеоценка определя мярата на "скромнеенето".
В днешно време, ако не влезеш в полезрението на хората (най-общо казано), няма как да получиш възможност да правиш това, което искаш да правиш и за което имаш качества. Така че трябва да излезеш напред и да заявиш какво можеш и към какво се стремиш. Никой не забелязва онзи, който си поставя за цел да остава незабележим.
Скромността е необходима, когато преценяваш и осъществимостта на мечтите си - дали достъпът ти до информация, социалните кръгове, в които се движиш, и склонността ти да възприемаш различни начини на действие могат да съдействат за реализацията на мечтите ти. Трябва ти и когато преценяваш адекватността на способностите си.
Ще дам личен пример за второто. Преди доста години бивши колеги ме поканиха да превеждам на живо емисии на Си Ен Ен в една телевизия. Отказах, защото нямам способности за устен превод, още повече - за синхронен. Там трябват определени вродени физиологически качества, каквито аз нямам. Глупаво щеше да бъде да реша, че щом знам английски, това ме прави годна за всякакъв вид преводи. Евентуален мой гаф би навредил и на колегите, и на самата мене - ще ми създаде репутацията на самонадеяна некадърница, а не това ми е целта в живота.
Себенадценяването и всеядността доста често са паважът по булеварда, водещ към провала.
цитирай
42. анонимен - сега!
15.10.2010 17:20
Аз мисля, че в днешно време думата скромност, някак звучи като нещо старо, от отминали времена.
Днес , т.е. сега, нормите на поведение в обществото не подтикват към скромност, така че аз смятам, че скромността не е качество.
цитирай
43. benra - armorica,
15.10.2010 17:25
всъщност най-важна е реалистичната себеоценка, съчетана с умерена доза увереност и необходима целеустременост, подчинени на уважението към чуждия труд, умения и постижения. Важно е и човек да бъде етичен спрямо околните.
Поздрави!
цитирай
44. benra - 42,
15.10.2010 17:26
не, не мисля че е старо и отживяло, по-скоро има различни измерения.
цитирай
45. анонимен - Така като ви гледам всичките накуп сте страшно "скромни" :)))))
15.10.2010 18:21
"Скромността " ви е пословична и сте "красиви" :)))))))
цитирай
46. dolsineq - Зависи кой какви цели си е поставил...
15.10.2010 18:47
Излез и се наложи със скромност на големия пазар, където всички средства за налагане са разрешени. Има да си седиш с вазовска осанка на стола и да чакаш някой да те потърси. Скромността е остаряло, архаично и миришещо на нафталин понятия. Днес такива думи отдавна са излезли от обръщение.
цитирай
47. анонимен - kpandjarova -'Велик в скромността си и скромен във величието си" е написано на короната на краля на футбола Пеле.
15.10.2010 20:08
Зависи от ъгъла ,от който гледаме. Човек,който осъзнава достойнствата и възможностите си,изявява ги без да ги натрапва е скромен.Скромността е именно думата,с която назоваваме ненатрапчивата проява на някакви положителни качества-физическа красота,трудолюбие,героизъм,духовна сила,саможертва,помощ и съпричастие....Когато проявяваш това,но го смяташ за напълно нормално и човешко.Дори и да си воювал за да постигнеш някакви върхове,това са твоеи върхове,а не на другите.А по презумция никой не е по-велик от мен,както и аз не съм по-велик от другите.Ако обаче нямаш какво да предложиш на света от себе си и дори не се и мъчиш да се откроиш от масата,това вече не е сромност,а мижитурка,плазмодий,човече с малка буква.Такива хора ако ги попиташ защо живеят ,не могат да отговорят.Всички знаем кой е Пеле.На короната,която му поставят обявявайки го за "крал на футбола" е написано: "Велик в скромността си и скромен във величието си".Скромният не е мижитурка,а личност,призната за такава от другите.Обикновено ние сме склонни да кажем за някого "скромно момче или момиче" когатоискаме да подчертаем именно,че въпросното лице притежава някакво/и положително/и качество/а,които вероятно мнозинството не биха забелязали.За онзи,който ги няма,ние дори и не говорим.Такъв човек не е обект на вниманието.Той е мижитурка,дребно човече и никой не се занимава с него.Да,скромността краси именно защото НЕкрещенето на Аза дава възможност хубавото у теб да се забележи.Самохвалкото сам убива хубавото ,което притежава.И в 21 век,време на конкуренция да си скромен е още едно основание да бъдеш предпочетен.Умния човек ще забележи таланта пред себе си ,ще го оцени и ще му даде шанс.И до утре да бием тъпана колко сме велики,ако няма кой да се съгласи с нас и да вярва в това-полза никаква.Напротив.Умен,интелигентен,със самочувствие,знае цената си-дава най-доброто от себе си,на което е способен без да парадира.Не му е нужно да се доказва със самохвалство.Те делата говорят вместо него.
цитирай
48. анонимен - kpandjarova
15.10.2010 20:30
dolsineq написа:
Излез и се наложи със скромност на големия пазар, където всички средства за налагане са разрешени. Има да си седиш с вазовска осанка на стола и да чакаш някой да те потърси. Скромността е остаряло, архаично и миришещо на нафталин понятия. Днес такива думи отдавна са излезли от обръщение.

Винаги има начин да се наложиш без да парадираш съ себе си.Не е задължително непременно да имаш здрави лакти и мускули.Ако за едно работно място( казвам това по принцип,а не конкретно за българската действителност) изискването е напр.владеене на чужд език или познания в конкретната област или каквито и други критерии да са и искаш непременно да се класираш....просто трябва ако всички 200 кандидати отговарят на изискванията и са добри,ти трябва да си с две класи над всички и да си сигурен в това.Ако успееш-честито!Ако не успееш,поне си сигурен,че каквото е зависело от теб си го направил ,но и търсиш кое те е прецакало.Най-лесно е да кажеш-не ме огря защото не съм връзкар,не бутнах рушвет и т.н.Лично познавам млад човек,който сам си научи английския,сами се готви да покрие нормативи за стипендия в САЩ,спечели и конкурс за преподавател там...единственият му проблем беше финансовият.Нямаше как да замине.Помогнаха му родолюбиви българи.Сега е на 34 години,професор по висша математика ,чете лекции в цял свят и същевременно записа още едно висше образование-финанси.Тих,скромен,дете без баща,всичко постигнал сам,с много безсънни нощи труд...няма и грам надутост,земен и естествен...Нескромният некадърник е днешния чалгар и мутрак.Който сам си вярва че е много велик,а всъщност е една нула,която се мисли за елипса,около която се върти земята.


цитирай
49. eli23 - Скромността краси човека!
15.10.2010 20:43
Категорична съм в това си убеждение.Скромността не означава срамежливост. Скромен е увереният в себе си човек,на него не му е нужно да се изтъква,затова е скромен.
цитирай
50. shaffi - скромността
15.10.2010 20:52
е красиво качество..по своему........поздрав
цитирай
51. moniboneva - Бени аз се чудя, че ти не си забравила ...
15.10.2010 21:13
Бени аз се чудя ,че ти не си забравила тази думичка! Нещо повече дори я употребяваш. Ако има думи които са забравени и излезли от употреба 20г със сигурност скромност е една от тях.Всички коментиращи над мен са прави.... и въпреки това ти благодаря за този постинг!
цитирай
52. razkazvachka - Хей, Бени - много си хитра - непрекъснато показваш как "скромността" се замества с други понятия...
15.10.2010 21:28
Семпло не е скромно, както и смотано не е скромно.
Така или иначе - у нас е насадена неясната представа, че умният и уверен в своята правота индивид трябва скромно да отстъпи на некадърния, непочтен и изобщо - недовършен тип да го управлява... Е, няма да съм от тоя вид...
цитирай
53. moniboneva - Нека го кажем в прав текст, че днес ...
15.10.2010 21:33
Нека го кажем в прав текст,че днес всички "дяволски" качества:злоба, хъс ,конкуренция, борба и домогвания с лакти и ритници, дързост, наглост, самоувереност, нахалсво, рекламни трикове и лъжи са конвертируеми! И всичи "ангелски" качества: скромност ,доброта ,честност, свян, срам и морал са вън от употреба. Аз не правя никакви намеци само констатирам,че е така! Да не би да е близо второто пришествие:) Или ценностите в света се обръщат периодично с обратен знак? Не сме живели достатъчно дълго за да знаем отговора.Но ще поживеем и ще видим, какви времена ще последват.
цитирай
54. анонимен - БенРа
15.10.2010 21:44
"Мъдрецът за похвали не ламти.
Сам той си знае колко си тежи."
Според мен това е напълно екстраполируемо (баси и думата ::D :D :D ) и спрямо скромността. Всъщност това е качеството да знаеш кой си, какъв си, колко си и самооценката ти да не зависи от не/одобрението на околните. В този смисъл скромността е сила и е красива. Правя обаче едно уточнение. Скромност е различно от свенливост и плахост :)
Спокойна нощ!
цитирай
55. анонимен - А кой е казал, че краси? Откъде е това? Защо трябва да е вярно?!!!!
15.10.2010 21:51
Дори и виртуално, един и същи човек е оценяван различно в двата си профила.
Все една и съща поезия, нали той/ тя е авторът/авторката?
Хората не сме обективни, влияят ни странични фактори в отношенията ни изобщо.
Прави впечатление в блога, че някои автори се увличат от собствената си персона и непрекъснато пишат в "лични дневници" за себе си с такова умиление, колко са невинни и скромни, а всъщност прозира зад редовете една хищна хиена.
Други автори, за да привлекат погледите ни правят все бунтове и олигофренски революции и се изживяват като омаскарени от трети, а са все на автопилот, и си говорят сами , но пак пусто, съмсем НЕскромното поведение им е определило, едно място на "водачи" или "мъже" в черно, но с бели души / а е обратното /.
Експериментирайте по темата виртуално и ще се убедите в правотата ми.
Мога да ви дам хиляди примери за хора недооценени именно, поради това, че
са скромни. Тази дума трябва да излезе от речника, защото звучи като "глупак".
Великите личности и водачи не са в никакъв случай скромни:))))!!!!!
Как ще подчинят хората, ако не се изявят с нещо си, било ум, било дар слово, било
професионализъм и т.н.
А филмът "Двойникът"? Прекрасен пример за това, как един скромен учен е
наврян в миша дупка и колко повърхностни са заобикалящите ни празноглави хора, които робуват на "авторитети".
http://vbox7.com/play:e2bf954f
цитирай
56. анонимен - Скромнооо
15.10.2010 22:32
Когато не намираме отговор на въпрос, търсим мъдростта на книгите и на поетите. Дано се ориентирате:
Да бъдеш скромен? То е лесно, когато всичко притежаваш.
Когато вече всичко имаш, не е проблем да подаряваш.
А скромността е във това - да бъдеш в нямането скромен,
и щедростта е във това- когато нямаш, да раздаваш.

Нарисано е от Андрей Германов, пред повече от 30 години. Макар, че на мен повече ми допада другото (пак от него):

Дали си принципен и скромен, е смешно да се разсъждава.
Туй тук е кръчма: тук се пие и се живее до забрава.
Кръчмарят никого не пита дали е ял, дали е пил -
с молива драсне и на всеки еснаква сметка той представя.

Хубави събота и неделя!
цитирай
57. анонимен - Разбира се, утре ще го кача.
15.10.2010 23:09
benra написа:
ще ми е интересно да прочета и твоя текст, в който скромността е пълна глупост и лицемерие.И ще поспоря ако позволиш

В един сайт предизвика яростни критики от доста безмозъчни критици. По принцип скромността е остатък от турското робство и робските наслоения в психиката ни.
цитирай
58. cindy - Прочетох само поста без коментарите,
16.10.2010 00:00
така че ще си кажа моето мнение неповлияно от околните.

Има един лаф, който много ми харесва "Скромността краси човека, когато няма какво друго да го краси!"

Това дето ни е втълпявано за скромността си е пълен булшит. Ако щат сега да ме намразят всички провинциалисти в блога - това им е отличителната черта, адски са напористи! Гледам ги постоянно около мен с цялото им мьеканье и прочее. Осъзнавам, че навлизам в хлъзгава материя и ще спра дотук. Но може и те да не спрат, ще си проличи по коментарите. :))))
цитирай
59. анонимен - 58. cindy
16.10.2010 00:31
cindy написа:
така че ще си кажа моето мнение неповлияно от околните.

Има един лаф, който много ми харесва "Скромността краси човека, когато няма какво друго да го краси!"

Това дето ни е втълпявано за скромността си е пълен булшит. Ако щат сега да ме намразят всички провинциалисти в блога - това им е отличителната черта, адски са напористи! Гледам ги постоянно около мен с цялото им мьеканье и прочее. Осъзнавам, че навлизам в хлъзгава материя и ще спра дотук. Но може и те да не спрат, ще си проличи по коментарите. :))))


Страхотна си !
Браво!
цитирай
60. osi4kata - скромността не бива да се бърка с плахост.
16.10.2010 08:07
Страхотен пост! :)
цитирай
61. benra - благодаря!
16.10.2010 12:12
искам да благодаря на всички, писали по темата-получила се е много хубава дискусия!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: benra
Категория: Лични дневници
Прочетен: 4391830
Постинги: 739
Коментари: 12621
Гласове: 29486
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031