Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.09.2010 10:31 - за етническата толерантност въобще и изобщо - без претенции
Автор: benra Категория: Други   
Прочетен: 19264 Коментари: 41 Гласове:
26

Последна промяна: 23.09.2010 10:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
   Чета от няколко дена за 24 деца, 24 първолачета, които по настояване на  родителите си напуснали училище, защото в класа имало 12 деца от ромски произход. Чета и се възмущавам - що за хора са тези, които делят децата етнически, що за родители, що за пример? Още от първия си учебен ден тези деца (24-те) ще научат, че етническо деление има, че спокойно могат да презират други етноси, ще научат, че те са нещо повече, че те са различни от онези другите...циганетата. От друга страна как се чувстват тези, другите, деца, циганетата...извинявам се-ромчетата, които все пак са влезли в класната стая? Чиито родители все пак са решили, че образованието е важно или пък просто са се притеснили, че глобите не са никак малки. 2500 лева не са шега работа. Та тези деца как ще се чувстват, когато техни връстници странят от тях като от прокажени. И как ще бъдат интегрирани?Та те са просто деца. 
    Ей такива работи си мислех, възмущавайки се, без дори за секунда да си задам въпроса - ако моето дете беше едно от тези 24 как бих постъпила. Без да се замисля как бих реагирала ако знам,че в класа на детето ми ще има 12 деца, от които(няма какво да се лъжем) поне 8 системно ще идват неподготвени, ще възприемат бавно и трудно, ще имат нужда от повече...от много...от цялото внимание, за да вървят напред. И не защото смятам, че ромските деца са по-глупави поради етническата си принадлежност- пази ме,Боже, от такава глупост- а защото предполагам, че у дома  никой няма да седне (при поне 6 от тези 12 деца) да работи с детето, да му помогне в приготвянето на домашните, да му обясни някои неща, останали неразбрани, да му купи книжка,за да се упражнява, да го чуе как чете. И ето ме и мен-етнически нетолерантна. Така де-откъде накъде решавам, без дори да съм ги виждала,че тези 12 деца ще дръпнат останалите назад?! Би могло да са по-будни, по-умни, по-схватливи, по-... Би могло.
  Нашите политици винаги са изтъквали етническата толерантност като основна положителна черта на българското общество. Истината обаче е друга-на теория сме етнически толерантни, но на практика, когато бъдат засегнати интересите ни, когато нещата опрат до нас самите, до децата ни - тогава всякаква етническа толерантност се изпарява. Защото, ще каже някой, искаме най-доброто за децата си. Логично. Така е. Но дали това е валидно само за нашия етнос!? Естествено, че не. Просто - парен каша духа - и - покрай сухото гори и суровото. Народни мъдрости, родени от човешката глупост или може би-от човешкия реализъм. Не знам. Трудно ми е да заема ясна позиция, без да се чувствам лицемерка. Иначе знам обществено-коректния отговор. Убедена съм, че всеки от нас го знае.
     Всъщност, освен децата, училище са напуснали и учителките, определени да ръководят класа с 12 ромчета. От солидарност към родителите на напусналите деца. Не по други причини.


Тагове:   толерантност,


Гласувай:
29



Следващ постинг
Предишен постинг

1. marcusjunius - Можем да си поразсъждаваме. . . Е...
23.09.2010 10:46
Можем да си поразсъждаваме...

Етническа нетолерантност или стремеж към по-качествено образование?

Всеки, който осъзнава важността на образованието, се стреми да осигури на себе си и децата си по-качествено такова. Измъкването на ромските деца от порочния кръг лошо образование-бедност-лошо образование става, като биват поставяни в среда с нормални образователни изиксквания (т.е. несегрегирано училище). Но средата определя качеството - тук средата значи всичко, значи "околна среда", но значи и "средно аритметично". Да десегрегираш 12 деца, или да сложиш 12 деца със специални опбразователни потребности, едновременно на едно и също място е идиотизъм, защото това ще свали средното качество на образователната единица, което ще доведе до лоши резултати за всички участници.

А иначе това ли е мотивът на напусналите деца и учители, или е друг - аз не мога да знам.
цитирай
2. rpatel - Говориш за етническа толерантн...
23.09.2010 10:48
Говориш за етническа толерантност, но познаваш ли човек, който е учил в смесен клас? Защото аз познавам. Майка ми. И е издържала точно 1 срок! Защото всеки ден била унижавана, че е прекалено умна, на всичкото отгоре дядо ми е бил дипломат и току що се били върнали от чужбина. Майка ми каза, че това бил най-големия шок в живота и! От чистото и едва ли не луксозно училище в Унгария направо в кварталното училище до гетото. Каза, че още от първия ден станала прицел на съючениците си, дрехите и били различни, поведението и било различно... така че нещата не са толкова прости. Толерантност-да, но само ако е и от двете страни. Познавам майка си и знам, че сигурно е била по-ниска от тревата и по-тиха от мишле, така че и дума не може да става да се е държала лошо с новите си съученици. И какво е получила? Унижение. Както междувпрочем и повечето и съученици от български произход, защото били малцинство. Едвам си изкарала годината и баба ми се видяла принудена да я премести в друго училище. Но както и да е. Това е само пример. Идеята е, че толерантността трябва да е двустранен процес. Няма как да си толерантен с хора, които за благодарност ти отвръщат с бой, унижения и кражби.
цитирай
3. benra - марк,
23.09.2010 10:50
ето как хубаво си обяснил моите разсъждения. Сме ли етнически нетолерантни и жестоки, когато искаме децата ни да получат качествено образование?
Най-вероятно някой ще те парира,че няма такова нещо като-специални образователни изисквания, базирани на етнически критерий.
цитирай
4. benra - rpatel,
23.09.2010 10:53
говоря за човещината с всичките й лица и за криво разбираната етническа толерантност, и за криво интерпретираната, и за лицемерието...
Поздрави! Всъщност това исках-да поговорим, защото имам усещането, че нещата не са точно такива, за каквито ги представят. Всъщност-марк по-горе много добре е успял да формулира собствените ми мисли.
цитирай
5. rpatel - Така е. Нещата не са точно такива ...
23.09.2010 11:34
Така е. Нещата не са точно такива каквито се опитват да ги представят. Но баба ми все още живее в блок до въпросното гето, за това от опит мога да ти кажа, че ТЕ НЕ ЖЕЛЯТ да бъдат интегрирани. Даже преди години, когато нещата все още не бяха чак толкова излезли от релси, баба ми, докато разхождала кучето, се била позапознала и дори сприятелила покрай него с няколко циганчета от квартала. И от тях понаучила доста неща за тяхния светоглед и за това, че за тях принудителното ходене на училище е бреме, а не право, защото споед тях образованието е нещо, което не им трябва. Е, от тогава са минал 20 и няколко години, същите онези деца са родители, които навремето са напуснали училище след 4 или 5 клас, защото са смятали, че това им е достатъчно. Но както знаем, нещата се повтарят. Сега техните деца напускат училище на същата възраст, защото щом мама и тате са успели и без образование, защо те трябва да учат. Ето от там трябва да се почне. Някак си да се убедят тези деца и най-вече родителите им, че ходенето на училище не е загуба на време и че е хубаво да ходят за да научат нещо, а не само за да не ги глобят. После нещата ще си дойдат на мястото, защото един образован човек може да види и да разбере, че просията и кражбата не са най-добрия начин на живот. Обаче това става с масово ограмотяване. Но пак казвам проблемът е комплексен и е редно държавата да се заеме сериозно, а не да си чешат езиците с празни приказки и да си затварят очите пред явни престъпления, оправдавайки се, че това е "етническа особеност"! Самата аз доста съм страдала от цигани и може би съм до известна степен предубедена, но не мисля, че като настоявам законите да важат за всички това ме прави расист. В крайна сметка всички живеем в тази страна и трябва да намерим начин да живеем така, че да не пречим на останалите.
цитирай
6. gothic - Интеграция?
23.09.2010 12:00
Говорим си за толерантност. Че трябва да сме толерантни. Вменяват ни го. А дали сме се запитали някога отсрещниятк дали ЖЕЛАЕ да бъде толерантен? Защото това е двустранен процес, Бени. Законите наистина важат за всички. И вината циганите (никога няма да употребя думага "роми", докато не чуя те да се обръщат така помежду си) да се чувстват някак си над тях, е на десетките и стотици правозащитни дружества и фондации, които им вменяват недосегаемост. Мода да дам стотици отрицателни примери. Но ще дам един положителен. Как подобни проблеми се решават благодарение на целенасочената работа на един човек, пастор в една нетрадиционна за България църква. Енорията му е в малък български градец, в цигански кваратал с 1500 души население. Въпросната църква дава някакви помощи на членовете си. Използвайки тези помощи като лост, на принципа на тоягата и моркова, въпросният човек е интегрирал жителите на този квартал в много по-голяма степен от всички фондации взети заедно. Първо се е справил с ранните "бракове", като е обвързал помощите с наличието на граждански и църковен брак. Обвързал е помощите от църквата и с наличието на постоянна работа. Всички ученици от втори клас нагоре получават в края на годината някаква сума, растяща с всяка година и обвързана с успеха на ученика. За посещаването на училище е ясно. При завършване на 11 клас, сумата е достатъчна за изкарване на шофьорски курсове или нещо друго полезно за индивида. Дълга и упорита работа...и сега в този квартал можеш да замръкнеш спокойно, без да стискаш джобовете си и да се озърташ. Може би единственото подобно място в България. Това е пътя....но се изискват ангажирани хора, с висок морал и желание да поемат лична отговорност. Но сред политиците и още повече в десетките ромски и правозащитни фондации и организации аз не ВИЖДАМ такъв човек....
цитирай
7. cchery - Бен, аз не съм толерантна.
23.09.2010 14:10
Ако аз бях го писала този пост сигурно щях да бушувам точно като тебе. Да се блъскам от едната в другата крайност. Хем да не бъда крайна и нетолерантна и да "дам" равен шанс на едните и други и хем да ги заклеймявам циганите, защото са ....... си такива. Много съм съгласна с мнението на готик, че толерантността е двустранен процес. Не можем. Не можем вечно ние да сме толерантни - не че сме докрай такива. Обиждаме ги циганите, лепим им етикети, слагаме ги под един знаменател. НО НЕ ИМ ПОСЯГАМЕ. Някакси ни ще да им покажем, че трябва да живеем подобно, щом сме в една държава. Щом от нас се иска да учим и после да работим, за да можем да живеем, то същото важи и за тях. И на нас ни се правят деца със сигурност. Оооооо, боже, питайте мъжете не им ли се върши тази работа. Но защо при българите няма такъв рязък скок в ражданията?!?! Защо? Защото повечето, преди да станем родители, сме минали по правата, изпълнена с трудности и сме видяли и разбрали, че няма да допуснем това с децата си. Може би защото децата ни са плод на любов и желание, не на инстинктивно среднощно удоволствие.....

Доста сериозна тема за размисъл.
цитирай
8. benra - готик, чери,
23.09.2010 15:04
напълно съм съгласна-толерантността е двустранен процес. Много ми хареса примерът, който е дал готик-наистина посоченият механизъм е ефективен и явно-възможен. Тогава защо не се прилага в общодържавен план? НАли се сещате,че въпросът ми е риторичен.
цитирай
9. cchery - напълно съм съгласна-толерант...
23.09.2010 15:40
benra написа:
напълно съм съгласна-толерантността е двустранен процес. Много ми хареса примерът, който е дал готик-наистина посоченият механизъм е ефективен и явно-възможен. Тогава защо не се прилага в общодържавен план? НАли се сещате,че въпросът ми е риторичен.

Според мен, Бени, просто този въпрос не е зададен, на който трябва....... явно тук трябва личен пример и себеотдаденост, не ...... държавническо бездушие. Въпреки това никак нямаше да е зле да излезе някой, който е начело на държавата и да каже най-сетне: ДА, ИМАМЕ ПРОБЛЕМ С ЦИГАНИТЕ ТУК!. Нека поне си признаят, че да не се чувстваме като корабокрушенци из собствената си страна. Щото ние, българите знаем че проблем има, но властта казва обратното - няма етническа нетолерантност. Лъжа.
цитирай
10. benra - чери,
23.09.2010 15:53
хвърли едно око тук - http://cwetomira.blog.bg/politika/2010/09/23/apel-da-pomognem-na-romskoto-obshtestvo.609726
цитирай
11. gothic - Бени,
23.09.2010 15:56
дори и да е риторичен, ще ти кажа - защото НЯМА интерес от такъв модел. Има кръгове, които предпочитат населението на България да е резделено и настръхнало едни срещу други - без значение на какъв принцип. И още защото има доста хора, които живеят охолно чрез средствата за "интегриране" А за толерантността - лично аз НЯМА КАК да бъда нетолерантен към хора, неглижиращи законите. И пет пари не давам това българи ли са, цигани ли, патагонци или марсианци. А Хелзинкският комитет и другите подобни отрепки да си гледат работата (прекалено те уважавам, за да бъда по-циничен, но те напълно го заслужават) - няма начин да ме накарат да се почувствам виновен за състоянието на тези наистина нещастни хора...
цитирай
12. анонимен - За съжаление БенРа,
23.09.2010 16:01
и в този случай, както и в предишния ти постинг иде реч за полюцията, кой знае защо наречена "българска държавна политика". Всичко е толкова просто - законите са еднакви за всички граждани. Критериите за поощрения (привилегии) са приложими към всички граждани. Извън това, всички призиви за етническа толерантност, декади на ромски включвания и прочие PR-щина са приказки на вятъра. В България има още няколко сравнително "монолитни" етнически общности - турци, евреи и арменци. Някой да говори за специални мерки за тяхната интеграция!? (Изключвам щенията на Консултант № 1 по хидроенергийни проекти да размахва хартиения ятаган на "етническия мир")
Аз лично отлично разбирам позицията на тези родители. Бил съм в тяхното положение. Синът ми изкара половин срок в първи клас в паралелка в която съотношението българи - цигани бе 50 на 50 %. Изяде си боя от един 14 годишен "първокласник" (повтарял 6 години!!!!!), след което директора на училището ни обясни че сме си възпитали твърде добре сина, а реалността в училище била друга. Взехме си поука и напуснахме града. Защо ли? Ами защото той бавно но сигурно се циганизира. Във въпросната паралелка синът ми бе първи по успех. Когато го преместихме в друго училище в друг град, се оказа един от най-изостаналите. Защо ли!? Много просто. Преподавателката в предишното училище се стремяла да държи едно средно ниво, подходящо за всички ученици, родителите на част от които не говорят правилен български. Та, кое от всичко гореизброено ми дава основание да съм толерантен? Готик е абсолютно прав! Интеграцията и толерантността са двустранни процеси - взаимно зачитане на различията. Другото е дискриминация - независимо от евфемизма, с който ще я наречем.
цитирай
13. benra - готик,
23.09.2010 16:27
така е-не трябва да има търпимост към тези, за които законите не значат нищо, независимо от етническата им принадлежност
цитирай
14. benra - simpleman,
23.09.2010 16:30
ето,ти си човек с личен опит, с преживяна емоция ...Всеки от нас иска да осигури на детето си по-високо качество на образованието и по-здравословна и чиста среда на съзряване. Интересно е това, което са казали учителките на твоя син-че е възпитан неадекватно добре.Т.е.-излиза,че ние трябва да се адаптираме към асоциалния начин на живот на дадени индивити.Всъщност в това ли се изразява толерантността? В личностното принизяване?
цитирай
15. panazea - Бени , проблемът не е от вчера !
23.09.2010 16:43
В първи клас моят син беше в хубав клас от много добри и умни деца. Директорката реши да ги поразреди и искаше моят син , понеже е без ПРОТЕКЦИИ , да бъде преместен в клас , в който имаше много циганчета. Аз се противопоставих . Щях да ходя чак в Министерството , защото това си беше своеволие от страна на директорката , без мое съгласие , да сменя класа на сина ми. Слава Богу , той си беше оправно дете още тогава . Та , замислям се .
Ако беше преместен , дали щеше да усвои това , което получи. как щеше де се развие ? Щеше ли да бъде отличник и гордостта на учителите и Гимназията. Честно да ти кажа , силно се съмнявам. В клас пълен с деца , които нямат мотивировка да учат , ще дърпат всички назад , той няма да има с кого да се състезава , няма да има приятели. Мислиш ли , че щеше да бъде щастлив? И защо трябва да жертвам неговото щастие? За да се показвам толерантна?
Нека си кажем истината. Тези деца не знаят български. Никой не може да ги научи на чист български език , даже да има желание. Познавам циганчета. Две три имаше много добри , които четяха и смятаха , но в 5 клас се изжениха.
Аз не бих искала моето дете да страда затова, че нашата държава не може да се организира.
Достатъчно ми е , че аз цял живот съм осъдена да живея с хора , с много по-ниско морално и културно ниво , с които нямам допирни точки. Аз се чувствам много по-свързана с хора по света , отколкото с някои мои съседи. Нас ни разделят светове . Нека децата ни да не страдат от това.
цитирай
16. benra - panazea,
23.09.2010 17:30
и аз се съмнявам, че ако в името на някаква си лицемерна толерантност беше оставила преместването да се случи то в никакъв случай нямаше да е в плюс за детето ти.
цитирай
17. анонимен - ". . . циганетата. . . извин...
23.09.2010 18:22
"...циганетата...извинявам се-ромчетата..." Какво се извиняваш??Че мразиш българсият език ли???Думата за циганин от дядо си я знам -ЦИГАНИН.Ромът е друго питие...
За толерастията която ще обезбългари българия няма извинение...
цитирай
18. анонимен - Авторът на тази смешна статийка
23.09.2010 18:30
да си пръсне кирливия цигански мозък,ВЕДНАГА!
цитирай
19. amenda - Пак ще намина, сега само това...
23.09.2010 18:34
"Ако се отнасяш с някого ...сякаш е такъв, какъвто би трябвало и би могъл да бъде, той ще стане такъв, какъвто би трябвало и би могъл да бъде." Гьоте
цитирай
20. анонимен - Не са хора тези
23.09.2010 20:00
amenda написа:
"Ако се отнасяш с някого ...сякаш е такъв, какъвто би трябвало и би могъл да бъде, той ще стане такъв, какъвто би трябвало и би могъл да бъде." Гьоте


Ами хубаво е да се постват крилати фрази, но реалността не е това: Тази сган не може да се интегрира. Все едно да науча кучето си да чете. Мангалите ги интегрират от 50 години! А какъв е резултата - всички знаем! Само който не е имал по-продължителен досег с тези получовеци реве за интеграции, социализации и подобни . Никой, ама никой няма да си даде детето да учи заедно с цигани.
А реално нещата вървят натам:
Голяма част от способните българи търсят всячески начин да напуснат страната, и да си потърсят късмета другаде. Те НЕ ИСКАТ да плащат данъци, осигуровки, с които после да дават помощи на полухората. Мангалите се плодят като зайци - скоро ще са мнозинство в България, и жална му майка на който все още не е успял да избяга. До това ще доведе политиката на ДИСКРИМИНАЦИЯ НА БЪЛГАРИТЕ ЗА СМЕТКА НА ЦИГАНИТЕ.
И да те питам Бенра, Възмущаваше ли се когато закриваха училища по селата, защото няма достатъчно ученици? Запитвала ли си се защо?
Също - не е ли възмутително, че за 12 малки мангала ОБЩИНАТА ЩЕ ПЛАЩА ОТ ДАНЪЦИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ за издръжката на тяхното "обучение"? Данъци събрани от същите тези хора, които спасиха децата си от кафяв тормоз?
А и докога ще трябва ние да късаме от залъка на децата си, на родителите си, за да издържаме тази кафява гнус?

Но - за интеграция на получовеците говорят хора, които нямат, и никога не са имали контакти с тях. Те НЯМА да интегрират. Те искат НИЕ да интегрираме.
Е - няма да стане!
цитирай
21. анонимен - Буболечок
23.09.2010 21:03
panazea го каза най-добре.

Има известен брой роми, които са се интегрирали много добре. За Бога, дори познавам ромско семейство, в което дъщерите говорят български по-добре от някои българи, а в училище са отличнички.

Само, че това са абсолютните изключения. Тези изключения са сякаш само, за да затвърдят правилото.

На 24 съм... В 5-ти клас смених паралелката и попаднах в клас с 3 ромчета. Те определено НЕ можеха да учат. Не говореха добре български, БИЕХА и постоянно се заяждаха с българите. Постоянно се надсмиваха на учителите и се държаха арогантно с тях.

Не успяха да минат в 6-ти клас, но тогава в 6-ти клас ни доведоха други 2 ромчета. Тези не се биеха, но и те не можеха да говорят български и отново се забелязваше леко арогантно и надменно отношение към околните. Някак си успяха да се свържат с определена българска субгрупичка в класа, след което българската групичка стана още по-пропаднала...


ДО 22 год. възраст съм живял в Търговище - тук има и цигани и турци. Турците са добре интегрирани, но циганите не...

3-те ромчета, с които бяхме заедно в 6-ти клас, сега вече са големи мъже и се държат "гангстерски", карайки скъпи коли, гледайки лошо, обиждайки жените(натискайки се специално на българки в дискотеките, защото циганките трябва да са девствени до сватбата)... (и българи го правят това, но сред циганите е много по-изразено)
цитирай
22. kpandjarova - kpandjarova
23.09.2010 21:15
gothic написа:
Говорим си за толерантност. Че трябва да сме толерантни. Вменяват ни го. А дали сме се запитали някога отсрещниятк дали ЖЕЛАЕ да бъде толерантен? Защото това е двустранен процес, Бени. Законите наистина важат за всички. И вината циганите (никога няма да употребя думага "роми", докато не чуя те да се обръщат така помежду си) да се чувстват някак си над тях, е на десетките и стотици правозащитни дружества и фондации, които им вменяват недосегаемост. Мода да дам стотици отрицателни примери. Но ще дам един положителен. Как подобни проблеми се решават благодарение на целенасочената работа на един човек, пастор в една нетрадиционна за България църква. Енорията му е в малък български градец, в цигански кваратал с 1500 души население. Въпросната църква дава някакви помощи на членовете си. Използвайки тези помощи като лост, на принципа на тоягата и моркова, въпросният човек е интегрирал жителите на този квартал в много по-голяма степен от всички фондации взети заедно. Първо се е справил с ранните "бракове", като е обвързал помощите с наличието на граждански и църковен брак. Обвързал е помощите от църквата и с наличието на постоянна работа. Всички ученици от втори клас нагоре получават в края на годината някаква сума, растяща с всяка година и обвързана с успеха на ученика. За посещаването на училище е ясно. При завършване на 11 клас, сумата е достатъчна за изкарване на шофьорски курсове или нещо друго полезно за индивида. Дълга и упорита работа...и сега в този квартал можеш да замръкнеш спокойно, без да стискаш джобовете си и да се озърташ. Може би единственото подобно място в България. Това е пътя....но се изискват ангажирани хора, с висок морал и желание да поемат лична отговорност. Но сред политиците и още повече в десетките ромски и правозащитни фондации и организации аз не ВИЖДАМ такъв човек....


Силно съм впечатлена от изнесеното.Трябва този пастор да бъде привлечен като съветник и консултант по проблема на национално равнище.Как да помогнем?
цитирай
23. kpandjarova - kpandjarovaa
23.09.2010 21:29
amenda написа:
"Ако се отнасяш с някого ...сякаш е такъв, какъвто би трябвало и би могъл да бъде, той ще стане такъв, какъвто би трябвало и би могъл да бъде." Гьоте

Напълно вярно,проверявано и потвърждавано хиляди пъти в моята практика.
цитирай
24. анонимен - за незнаещите искам да кажа На бъ...
23.09.2010 21:48
за незнаещите искам да кажа На български цигани са си цигански етнос а роми това е циганската дума за циганите така че цигани и роми това е едно и същоотносно говоренето на балгарски всички роми изповедащи христианството говориат правилно български немогат тези които исповиадат турската религиа
цитирай
25. анонимен - Ами когато нас са ни затрили изби...
23.09.2010 22:47
Ами когато нас са ни затрили избивали тия къде са били.Тогава се е наложило да си правим килийни школа,по различни класове в едно,едвали по успеваемост,а поради недостик и то с голям страх-първо на турски,после на гръцки,след това на края по български.Колко борба,колко чудо,а тия са лазели на талази като баш бозуци и какво сервирай им топла супа,че да му арно на корема,сухо като хляб не го блазни.И тогаз на готово и сега на готово.Те недостик на деца,нямат,ами да поправят едно училище,не да го къртят,обзаведат с чинове,а не да ги палят,да се снабдят с книжки,а не да ги късат,мазнят и даскали да си намерят нали уж имат,по-образовани и да учат.Не съм чул,някой българин неканено да му е седнал на софрата и да се чумери,че не му арно на корема,а все поканени за връзка.Голяма част от нашите родители са ходели пеша до по-големите общини на километри растояние и то от многодетни семейства понеже не е имало достатъчно учители,те къде бяха тогава,другото поколение когато започнаха да закриват училища също се ходеше с междуселищен автобус,имаше и килиен вариант на смесени групи,те къде бяха тогава,ако са останали неуки.Ами след това когато станаха повечко и задължително средното образование и им се молеха да ходят на училище заради щата,даже с превози,къде бяха,ако са останали неуки.Сега само тях гледат,за тях мислят и ако останат неуки,трябва да им се каже,че няма виновни освен тях си.И със страх да учат на български,английски,френски,немски,италиански и испански щом ги приемат,защото тях чака.Нямат пари ли,кого ще лъжат,че какво от тях сме искали-пари за транспорт,пари за наем,ток,вода и т.н.,всичко им опрощават,даже и някоя друга верисия,а да сме искали църква,храм,джамия да ни строят,все майстори се пишат,ама не посягат,а тяхна се не вижда,от тях събрана от тях завършена в махалата,пък и в селата,а не само да налитат,че селото им е длъжно със зарзавати,пилци,прасета и т.н.Не са отгледали,значи нямат.Те не са данъчни та да им се плаща десятък.Отмъкнаха повече и се забелязв
цитирай
26. анонимен - Питаш що за хора са? Ще ти отговоря.
23.09.2010 23:51
Хора, които не желаят децата и да се заразят с варицела - примерно. Хора, които не желаят децата и да се научат да крещят с повод и без повод - примерно. Хора, които не желаят децата и да имат проблеми със съучениците си - примерно. Хора, които не желаят едностранно да платят цената на ромската интеграция (защото в булгаристан тя се плаща едностранно и финансово и психически) - примерно. Хора, които не желаят 7 годишната и дъщеря да мисли, че няма нищо лошо да стане майка на 11 години - примерно. Хора, които не желаят децата и да имат макар и косвен досег с крадци и убийци (защото това е факт - голяма част от ромите са именно безнаказани крадци и убийци) - примерно. Хора, които не желаят детето и да бъде пребито по-погрешка (защото някое ромче се оплакало на батковците си, а те със средностатистическия си маймунски интелект пребиват първото попаднало и пред очите българче) - ПРИМЕРНО...

СПИСЪКА Е БЕЗКРАЕН!
цитирай
27. joysii - Определено мисля, че децата не бива ...
24.09.2010 00:35
Определено мисля,че децата не бива да се делят.Когато са в един клас, те са ученици, независимо от своя произход, вяра, етнос.Отишли са в училище да усвояват знания и да бъдат възпитани като културни хора.
Освен това детето все още не е нито крадец, нито убиец. Има време да се избегне превръщането му в такъв.
цитирай
28. анонимен - A твоите деца?!?
24.09.2010 03:13
joysii написа:
Определено мисля,че децата не бива да се делят.Когато са в един клас, те са ученици, независимо от своя произход, вяра, етнос.Отишли са в училище да усвояват знания и да бъдат възпитани като културни хора.
Освен това детето все още не е нито крадец, нито убиец. Има време да се избегне превръщането му в такъв.


Дали твоите деца учат в една класна стая с тези човекоподобни?
Ако имаше ти или децата ти досег с тези, едва ли щеше да мислиш така.
Ама като толкова искате да ги интегрирате, защо не си вземете по едно чааве в къщи? Даже си вземете и по две!
цитирай
29. анонимен - ey, kurvo prosta-stiga go uvarta mi ...
24.09.2010 04:15
ey,kurvo prosta-stiga go uvarta mi xodi pravi svirki na tia deto ti pla6tat za povredenite misli koito uj ti idvat otvatre
цитирай
30. анонимен - Мърли и мърльовци, вместо да веете ...
24.09.2010 08:51
Мърли и мърльовци,
вместо да веете публично насраните си гащи, които от хорски срам наричате "интеграция", вземете всеки един от вас, умните и толерантните, по едно чаве за отглеждане в къщи. Тогава може от личен опит да ми обясните кое можело и кое трябвало. А докато дойде тоя ден - който, подозирам, ще е най-рано някъде след Второто пришествие, - се свийте в дупките си и не ми обяснявайте защо аз съм трябвало да стана толерсат, а държавата ми трябвало да се циганизира.
цитирай
31. borsi - С младата 11 годишна родилка Кортеза ли ще сложиш детето си на един чин?
24.09.2010 09:15
Доказано е!

1-2 деца с лош успех и дисциплина в училище, развалят дисциплината и успеха на всички ученици. Никога не се получава обратното!
Или нямате нищо против да чукаме всички 10-12 годишни циганета и да ги заплождаме?
Кой родител би желал детето му да е сред деца които ги чукат за добро утро, а на 11-12 години раждат, защото такива им били "обичаите".
Ами те и канибалите имат обичаи, сектата на удушвачите или ловците на глави!

За каква интеграция въобще говорим?!

След като за 700-600 години откак са в Европа циганите не са се интегрирали, нима някой е още толкова наивен да смята, че ще стори това за 20? И кой ще плати тази интеграция?
След като негър, дошъл от Екваториална Африка услява да се вгради в западното общество за няколко години, а циганите не могат вече столетия, значи всякакви отпити за тяхната интеграция е безсмислена и даването на какви да е пари за такава е безсмислено.
Те не желаят!
За столетията си прекарани в Европа те не са създали нищо, нито един културен паметник, няма нито един циганин архитект построил красива сграда, нито един циганин художник, нито един циганин учен.
И докато евреи, араби, турци, всички които са били в Европа са последните 2000 години са оставили някаква култура, наука, литература, циганите за всички столетия в Европа само са крали и рушили.
Време е тоя цирк с "интеграцията" да приключи!
цитирай
32. benra - изумявам
24.09.2010 09:42
как някои хора дори не си правят труда да изчетат текста.

Благодаря на всички писали по темата и на всички разбрали какво точно казвам!
цитирай
33. gothic - 18. анонимен...
24.09.2010 10:55
Внимавай, защото твоят мозък няма нужда от пръсване. Просто липсва....
цитирай
34. flyco - =
24.09.2010 15:29
За някакви 2500лв спомена, какви са тези пари? Не съм запознат със случая затова да те питам: в другите класове по колко циганчета са били записани?
цитирай
35. benra - флай,
24.09.2010 16:21
четох,че е гласувана(в закона за народната просвета) глоба от 2500 лева за родители, чиито деца не посещават училище.
За другите класове нямам никакво инфо колко ромчета са записани в тях.
цитирай
36. flyco - =
25.09.2010 10:29
За мен е много важно да знам дали циганчетата са били разпределени пропорционално по класовете или са били записани всичките само в един клас!
цитирай
37. boriaz - Няма нищо не-толерантно.
25.09.2010 17:27
Обаче трябва първо да се слезе от Стълбата от приказката на Смирненски и веднага ще ти стане ясно, че никой няма да позволи на дъщеря си да учи с бъдещи своднеци (според проучването на "Капитал" 85% от момчетата от този етнос искат да бъдат такива) при неработещи полиция и съдебна система (демек ако изгърми момичето нищо не е в състояние да ти я върне).
Колкото до това, дали сме толерантни, защо не питаш арменците, евреите, гагаузите, каракачаните и т. н. ?
цитирай
38. ren - много трудна тема си отпочнала. . . ...
26.09.2010 21:03
много трудна тема си отпочнала...смесени са чувствата ми, макар съм в друг свят.
честно да ти кажа - раздвоена съм.
здравей!
цитирай
39. razkazvachka - Не е нужно да се търпим просто - - -
27.09.2010 13:54
етническата толерантност е когато се спазват от ВСИЧКИ етноси законите на общността, наречена, поради липса на друго име все още - "държава"...
цитирай
40. benra - рен,
19.10.2010 17:50
чак сега казвам-здравей, но от сърце!
цитирай
41. mnooogo - Етническа толерантност,но
29.04.2012 17:08
никой не иска децата ми да придобият цигански манталитет,да се научат да крадат,да лъжат,да ги мързи,да мамят и т.н. а така се случва там където циганчетата преобладават в ранните възрастови училища.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: benra
Категория: Лични дневници
Прочетен: 4391882
Постинги: 739
Коментари: 12621
Гласове: 29486
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031