Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.06.2008 12:35 - Правилата-начин на употреба
Автор: benra Категория: Други   
Прочетен: 6814 Коментари: 24 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Този постинг се появява като своеобразен отговор на разсъжденията на miralyub .
Доколко държавата ни е виновна за всичко. Е ли тя истинският виновник за всичко случващо се на обикновения български гражданин или често я използваме като удобен параван за собствените си грешки?
  Безспорно е трагично да загиват деца в неохраняеми водоеми, на улицата, в нелепи сбивания. И тази трагичност често е породена от игра, от безгрижието, характерно за малките. 
Лято е, защо да не поплуват? Какво по-примамливо от един язовир, пък макар и с табела- ПЛУВАНЕТО ЗАБРАНЕНО.
Всички сме били деца и знаем колко привлекателни са забранените неща. Най-привлекателните!
Но дали държавата ни е виновна, че прескачайки забраните детето среща фаталния край?
И е ли възможно до всяко дете да има полицай, охранител, спасител?
Може би едничкият ангел-хранител може да направи чудеса...Другото го прави възпитанието.
Ние, възрастните - родители, учители, възпитатели, обшество, сме длъжни да обясним смисъла от съществуването на правила. С думи, обяснения, примери, личен пример. Да направим така, че когато детето , привлечено от желанието да играе волно и да върши щуротии, да знае,че когато има табела КЪПАНЕТО ЗАБРАНЕНО, тя не е поставена с цел да наруши веселието му и да възпрепятства доброто му прекарване, а има предназначението да го предпази от опасни, дори фатални последици. И когато се чувства достатъчно голямо, за да взима решение за това как ще прекара свободното си време, би трябвало да съумее да вземе решение затова как да опази здравето и живота си.И че гласуваното доверие и поверената свобода му вменяват отговорността да разсъждава като възрастен.
И всичко това се учи.
Защото не може на всеки гьол -стопанствен или безстопанствен да има охранител, спасител, някой...това е практически невъзможно.
Всеки ден съм свидетел как майки или едва кретащи баби, които влачат за ръка поверените им невръстни хлапета, слаломират между колите, пренебрегвайки крещящия червен сигнал на светофара - СПРИ! Не спират, вероятно разчитайки държавата да ги опази. Но и не помислят, че в този момент те казват на порастващото същество до себе си - правилата са, за да бъдат нарушавани. И когато, недай си Боже, то самото, така научено, хукне през някой булевард и стане белята...Кой тогава ще е виновен? Държавата? Неясните правила? Лошите табели? Или...?
Нарушаването на правила, създадени да опазят личното ни здраве и живот, често имат фатални последици.И научаването на този простичък факт зависи от нас. Ние сме тези, които трябва да го осъзнаем и да го обясним на децата си, на които гласуваме доверието сами да взимат решения и сами да организират свободното си време. Може би така ще направим и държавата по-добре функционираща.


Тагове:   начин,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. minavam - Подкрепям.
26.06.2008 13:10
Задачата си като на родител я виждам така: докато детето е малко и неразбиращо, аз съм длъжна да го пазя. като поотрасне, съм длъжна да го науча да се опази самО. "Забранено" значи сигнал, предупреждение за опасност. Пренебрегвайки този сигнал никой друг не ни е виновен.
Когато децата ми тръгваха заедно с тълпата да пресичат на червено винаги им посочвах светофара и казвах:"Недейте да следвате овцете".
Главата му е дадена на човека не само да яде и пие с нея.
цитирай
2. mitternacht - ...
26.06.2008 13:46
ако имам дете предполагам ще го водя на басейн?Че и аз ще се кефя :)
цитирай
3. benra - minavam,
26.06.2008 13:46
така е, длъжни сме като възрастни и разумни хора да направим така, че колкото е възможно да научим децата какво и защо...
Както казах на мира в нейната тема-дъщеря ми е плувкиня, но никога не бих я пуснала сама на басейн, докато е все още малка.И когато съм с нея очите са ми на четири. Защото аз нося отговорност, аз съм възрастния.Същото е и с пресичането на червено, на пешеходни пътеки, със бутаниците по време на игра. Разяснила съм,че понякога невинни наглед действия могат да имат много лоши последици. И, естествено , се надявам това да има ефект. Не е възможно държавата да е виновна за моите родителски пропуски.Държавата има бол вини, други
цитирай
4. benra - mitternacht,
26.06.2008 13:50
предполагам че ще го водиш на басейн и ще се кефиш:-))
Знаеш ли, моето дете от малко обожава водата.аз не съм кой знае какъв плувец, но като видях желанието й си казах-като ще го прави, поне да знае как. И започна да ходи на плуване. Сега отново съм в позиция -наблюдаваща, но е друго да знаеш, че детето ти знае какво прави. Да не говорим,че вече е наясно со пасностите от къпането на подобни нерегламентирани места.
Трябва да им се казва не само че е забранено, а най-вече защо. Че кой обича да му забраняват?И аз не обичам...
цитирай
5. minavam - 3. benra
26.06.2008 13:54
На едно мнение сме. Съжалявам за загиналото дете, искренно съчуствам на семейството, но не мога да виня държавата за станалото. Доколкото разбрах имаше наскоро и друга трагедия в семейството на загиналото дете, явно бе повлиян от смъртта на майка си, а и тази тяхна тинейджърска възраст... Тъжно е. Факт. Преди много години един мой съученик загина така - скочи в плиткото надолу с главата и не изплува повече... Имаше спасители, но те не даваха да се гмуркаме, естествено хлапетата се изтеглиха извън границите на плажа...
цитирай
6. mitternacht - ...
26.06.2008 14:10
вика му се-"главознание".Патентован е от Пратчет тоя израз.Но най-добре описва мисленето на повечето хора.
Нещо, което е забранено на всяка цена трябва да се опита.А нещо което те карат да направиш, ако ще хиляда пъти повече да се потрудиш няма да го направиш.

А не пречи и ти да плуваш и ще видиш какво ще ви е готино.Даже няма да искаш да излизате от водата.
цитирай
7. benra - mitternacht,
26.06.2008 14:13
плувам , и аз плувам ...ама излизам, за разлика от дребоса, който си е родена риба

Главознание - мдааа...лошото е,че това главознание понякога е главопогубване
цитирай
8. анонимен - от Ben
26.06.2008 14:39
И все пак държавата определено има своя роля - в твоя пример, ако има един чичко милиционер, който да глоби неправилно пресичащите родители, децата ще се замислят да пресичат на забранено място.
А и децата искат да плуват - държавата може да се постарае и да си постегне плувните бази.
цитирай
9. benra - Ben,
26.06.2008 14:42
да прав си, така е-това е другата страна на медала -доколко отговорните органи съблюдават спазването на правилата и съответно санкционират неспазването. Но пак повтарям-не е възможно навсякъде някой да те дебне.
Пресен е случая с младата жена, пресичаща Цариградско шосе и вече не между живите.Как да я спре там полицай и да я санкционира.Може ли на всеки метър някой да ни пази от собствената ни безотговорност?
цитирай
10. анонимен - Напълно подкрепям тезата ти БенРа
26.06.2008 14:49
И ще си позволя да перифразирам един "слънчев държавник" от ХVІІ век: Държавата, това сме ние! Ако всеки един от нас има отговорността да спазва правилата, ей така за себе си само, нещата ще са различни. И е добре, че има хора като теб които "зачекват" такива теми за да се вгледаме в себе си поне за малко, говоря в чисто личен план :) Поздравления!
цитирай
11. анонимен - ben-gun-ra
26.06.2008 15:00
na maikite triabva da im se zabrani da pishat, osven detzata im ima i drugi hora na tozi svet....
цитирай
12. benra - анонимен,
26.06.2008 15:05
що си такъв лош към майките?
цитирай
13. thedarkangel1977 - правилата - колко е сладко да ги н...
26.06.2008 16:08
правилата - колко е сладко да ги нарушиш...
за да докажеш на всички - че можеш сам...
казват ти - не се къпи, ще пострадаш... но го правиш...
казват ти - не припарвай до хероина, ще те убие... но ти го взимаш...
казват ти - не скитай по улиците - някой ще те нарани... но скиташ...
и оцеляваш...
но някои не успяват...
въпрос на късмет...
цитирай
14. benra - thedarkangel,
26.06.2008 16:11
да, сладко е, докато оцеляваш...след това никой не знае как е
цитирай
15. ahmeddogan - може би
26.06.2008 16:26
анонимен майка не го е раждала:) майка-ражда-ръжда
цитирай
16. finbel - посмейте се малко де
26.06.2008 17:08
Вижте една страхотна реклама на Sony http://escape.log.bg/article.php?article_id=8983
цитирай
17. анонимен - М
26.06.2008 17:28
Правилата са, за да бъдат спазвани.Който не ги спазва си носи последствията.
цитирай
18. benra - ...
26.06.2008 17:30
ahmeddogan, може пък да не смята, че майките знаят как...А бе озадачи ме този анонимен, ама нейсе

М, все пак се включи...-така е, носи си последствията, лошото е,че и близките му ги носят.
цитирай
19. enjoy6 - Поздравления!
26.06.2008 18:09
И аз съм на същото мнение, щом живеем в общество трябва да спазваме правилата!
Така е в целия цивилизован свят и крайно време е да последваме примера му и да си поемем отговорностите, иначе просто няма да я има и държавата ни!
цитирай
20. lelya - Съгласна съм с всичко казано до тук, ...
26.06.2008 21:09
Съгласна съм с всичко казано до тук, но...
Искам да споделя, че не е толкова просто отглеждането и възпитаването на деца. Известно е, че децата в крехката си възраст когато са заедно и без родителски контрол често забравят заръките на родителите и водени от желанието да се изявят в средата, която са, не прочитат табелите за забрана. Мисля, че държават е длъжница на родителите и е необходимо да им осигури малко повече спокойствие. Ние сме израснали по друго време, буквално на улицата. Няма да забравя, когато синът ми стана в първи клас какъв шок изживях. Аз нямах баба под ръка. Как с мъжа ми сме се грижели за първокласник и сме ходили на работа само ние си знаем. То бяха всякакви комбинации с приятелки с баби и други глупости. Практически българската майка се изправя пред избора, пред който е изправена европейката, а именно: кариера или деца. В България са малко семействата, които могат да си позволят домашна помошница. В същност няма родители, които да не обясняват и колко вредни са наркотиците, но...децата пак посягат. Нещата не опират просто до червеният светофар. И двете страни трябва да полагат усилия непрекъснато.
цитирай
21. анонимен - Държавата не е виновна за нищо!
26.06.2008 21:28
ВИЕ сте си виновни сами!
цитирай
22. nellka - абсолютно съгласна с Бени!
27.06.2008 07:52
вината на държавата е друга

анонимен21 - дай в първо лице множествено число, иначе звучиш като Христо Стоичков-просташки безхаберно
цитирай
23. jones - Абсолютно правилно.
27.06.2008 17:08
Който не е съгласен с общоприетите правила и ги нарушава - в затвора!
цитирай
24. анонимен - Колкото и да се старае родителят да ...
02.07.2008 01:23
Колкото и да се старае родителят да възпита детето си да спазва правилата, винаги има вероятност то да сбърка. Дори на най-предпазливите деца се случва да пострадат - да ги блъсне кола при неправилно пресичане, да посегнат към наркотик, да станат жерви на престъпление. Много е лесно в тези случаи да обвиняваме родителите. Разбира се, че и родителят има своята голяма вина, но не бива да му се приписва цялата отговорност. Защо винаги сме склонни да превръщаме жертвите във виновници ? Защото е по-лесно ли ? Разбира се, че държавата трябва да носи отговорността си, наравно с тази на родителите. Държавата - имам впредвид какъвто и смисъл да влагаме в това понятие, държавата сме всични ние по отделно заедно с институциите. Всеки носи своята вина осъзната или не - когато видим, че някое дете пресича неправилно, винаги ли реагираме адекватно или отминаваме безразлично ? Правим ли поне елементарна забележка ? Или може би смятаме, че не е наша работа да възпитаваме чуждите деца ? Когато видим проява на насилие от деца над други деца правим ли нещо ? Или си казваме - детска му работа, щом не е замесено нашето дете, значи не трябва да се намесваме. А полицаите намесват ли се , когато охраняват някое събитие при което има струпване на деца? Или са пасивни присъстващи. Когато веднъж помолих един охраняващ полицай да обясни на група деца да не се блъскат толкова , а да си спазват реда, той ми каза, че не е дошъл на събитието за да се кара с децата. А аз наивно се надявах, че той с респектиращата си униформа ще може да повлияе на децата, след като аз не успях. Знаем при едно голямо струпване в столична дискотека преди няколко години колко много деца загинаха. Родителите ли бяха виновни ? Тогава имаше и такива мнения - да не са ги пускали на дискотека. А когато някой тинейджър стане зависим от наркотиците, пак най-лесното е да се каже - семейството е лошо. По-трудното е да се забележи вината на всички около това дете - на закона, според, който щом го хванат и с минимално количество, се полага затвор, вместо адекватно лечение, на всички невежи граждани, които протестират против създаването на комуни в близост до мястото, където живеятр л Чия е вината , че най-евтиният билет за басейн е 3 лева. Не всяко дете може да си позволи. Чия е вината, че много от подлезите няма как да се използват - нямат осветление, мръсни са и са опасни ? А защо дискотеките започват след 12 ? Преди години свършваха по това време...... Докато не разберем, че и живота на чуждите деца е ценен, а не само на нашите собствени, самодоволно ще обвиняваме другите родители за всички нещастия, които са ги връхлетели.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: benra
Категория: Лични дневници
Прочетен: 4392496
Постинги: 739
Коментари: 12621
Гласове: 29486
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031