Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.02.2008 11:52 - За едно билетче
Автор: benra Категория: Други   
Прочетен: 9112 Коментари: 63 Гласове:
0

Последна промяна: 16.02.2008 12:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
     Сутринта ми се наложи да взема трамвай за две спирки.Обикновено не ползвам такъв вид градски транспорт, хайде да не кажа никога, но почти никога. Но сутринта - беше 7 часа, бързахме с дъщеря ми - днес е състезанието й, оставиха ни на място, където се налагаше да повървим 10-на минути, а студът така вледеняваше сънените ни лица, че просто като видяхме трамвай решихме-той ще е.Две спирки, две, пак ще спестим малко студуване. Аз, естествено чинно закупих билетчета от будката на спирката.Мразя за някакви си стотинки да изпадам в деликатни, неловки ситуации.Вярно-събота, седем часа, но все пак. Няма смисъл да ви казвам,че в трамвая не беше по-топло, отколкото навън, не това е нещото, което искам да споделя.Поне не духаше.Едва потеглил  и оппа- в полупразното пространство един  мъж в разцвета на силите си, прилично набитичък, измъкна от джоба си стопкана синя жилетка. Да бяхме общо 15-на пътника в мотрисата, не повече. По-голямата част отиваха на работа в този ранен час на почивния иначе ден, както се оказа по-късно. На 20-тата секунда от проверката късметът на проверяващия бабаит се усмихна-пътничка без билет.Младо момиче, може би нямаше 20 години.Стискаше 80 стотинки в ръка и се придвижваше към кабинката на ватмана. Но така и не стигна.Контрольорът, зарадван, я спря и мигновено обяви-ще пишем акт! Ама как акт, аз досега си приготвях стотинки,за да си взема билет, трамваят току що потегли-отначало плахо започна да протестира момичето. И действително,  току що беше потеглил.Това изобщо не трогна проверяващия, или по-скоро проверяващите, защото след като гласовете на момичето и мъжа надвишиха тоналността на обикновения разговор, от задната част на превозното средство се появи още един, значително по-млад, но също така бабаитест, контрольор.
Междувременно, бяхме стигнали до следващата спирка, на която двамата мъже приканиха девойчето да слезе, за да му бъде сътавен акт.То категорично отказа с аргумента,че е редовна пътничка и, че има право една спирка да се вози без билет. Не, не и не-двамата започнаха да се ядосват и да крещят.Затеглиха я за ръката, но тя се беше хванала за една дръжка и не поддаде.Ватманът понечи да потегли-момичето все още беше в мотрисата, до ватманската кабина, а двамата контрольори –на вратата, крещяха видимо изнервени.
         - Няма да тръгваш!Спри, да слезе тая-нареди този,който беше “заловил нарушителката".
    Не чух, какво точно му отговори ватманът, но по развилите се след това събития ми стана ясно, че е отказал да се подчини на нареждането и може би е казал нещо в защита на девойката.Това вбеси юнака в синя жилетка и той нахлу във ватманската кабинка, размахвайки юмруци.Същевременно, другият набра по мобилния си телефон 166 и обясни как имат спешен случай на пътник без билет, който отказва да слезе от превозното средство, за да му бъде съставен акт.Поиска помощ демек, помощ за да се справят с беззащитното момиче.
 Хората в трамвая, които до момента предимно гледаха и нервно потропваха с крак, се разжужаха и започнаха да протестират, окачествявайки случващото се като безобразие и  настояхме трамваят  да продължи.Дъщеря ми се сви от уплаха, когато единият от проверявашите удари ватмана по главата, крещейки му, че сега, като дойде полиция, ще види той.Дори му нареди да слезе от мотрисата си, заедно с "нередовната пътничка".
   Интересното е,че в трамвая пътуваха само двама мъже, останалото бяхме жени.Та те, мъжете, си стояха мирно и тихо по седалките, гледайки екшъна с иронична насмешка.Жените скокнаха да бранят ватмана и момичето.Проверяващите вече псуваха, без всякакви задръжки, а зад нас се образува опашка от трамваи.
Бяхме в клопката на затворената, като консервна кутия, мотриса, в средата на свада за едно непродупчено(всъщност-некупено) билетче,свада прерастваща в бой. Ватманът беше затворил вратите, в желанието си да потегли, но така и не можа да го стори,защото по-високият проверяващ запречи достъпа му до лостовете, заплашвайки го,че ще му такова майката.
Аз нервно си поглеждах часовника, защото часът на старта на разгрявката на малката наближаваше и бяхме напът да провалим един от най-важните й дни в годината. В един момент вратите се отвориха и ние използвахме случая да слезем, за да продължим пътя си пеша.Гласовете на псуващите мъже дълго ни гонеха по петите.Трамвай така и не ни изпревари през цялото време, през което вървяхме.Не зная как завърши въпросната история.Но ми се иска да знам-къде са правата на пътниците, защото момичето опредено се беше подготвило да си купи билет.И какво щеше да се случи ако потърпевшата не беше крехко момиче, а някой по-бабаит от бабаитите, или ром, или клошар...Девойката стискаше 80-те си, приготвени за билетче, стотинки,но така и не бе допусната да стигне до ватмана.Денят е събота, часът беше 7.



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. inamay - Тъжно е пътуването ни с градския ...
16.02.2008 12:00
Тъжно е пътуването ни с градския транспорт, каквото е, всъщност, и това в живота ни...
цитирай
2. benra - да,
16.02.2008 12:02
тъжна е тази аналогия, а още по-тъжно е отношението между хората.Тези двамата, професионалисти,които обясняваха,че просто си изпълняват задълженията не би трябвало да си позволяват да държат подобен труб език, а камо ил да посягат.Това е недопустимо, независимо дали са в правото си.Тъжното е ,че тези отношения са проекция на самото ни общество и на начина ни на живот и мислене
цитирай
3. lemonpie - ~
16.02.2008 12:10
Често срещу 80 ст. получаваме неподправена истина за цената на хората.
Жалко. Понякога сме толкова евтини.
цитирай
4. buboleche - това не е за пръв път..
16.02.2008 12:12
и по телевизията имаше цял дебат по тоя въпрос ,но ...кучетата си лаят , кервана си върви. Много кофти ситуация и просто няма измъкване ..:(
цитирай
5. benra - май
16.02.2008 12:12
в повечето случаи,за жалост.Още ми горчи.Ако не бях с дете не знам в този момент къде щях да се намирам.
цитирай
6. benra - бубс,
16.02.2008 12:13
здрави прави мъже изливат яростта си от неудачното си битие..къде?Не на ринга, не на строежа, а в един смотан студен съботен, и не само съботен,трамвай
цитирай
7. анонимен - Жалка картинка. . . И защо винаги ...
16.02.2008 12:16
Жалка картинка...И защо винаги нападат все такива крехки девойчета?А за ромите и клошарите не се притеснявай,обикновено не ги проверяват:)Не им се занимава,видите ли...Мисля,че трябва да се подаде оплакване срещу въпросните кнотрольори,защото това е наистина сериозно,но не сме си изградили нужните навици,а и от такива 'бабаити' всичко може да се очаква,особено докато 'мъжете' се подхилват отстрани.Поздрави с пожелание за късмет и за повече усмивки по софийските улици:)Какво стана със състезанието?
цитирай
8. benra - Съжалявам, че
16.02.2008 12:22
обстоятелствата не ми позволяваха да остана, надявам се, че все някой е останал.Защото своеволията продължават именно поради всеобща пасивност.Не ме разбирайте грешно-не призовавам към нередовност, но първо- правилата трябва да важат за всички, второ- има ситуации, като тази,в които нарушение де факто няма, и трето- отношението на ангажираните с тази работа трябва да е коренно различно.Да не говорим за условията в превозните средства.
А за състезанието-успяхме и за радост случилото не повлия психически на детето.Благодаря:-)))
цитирай
9. анонимен - Обади се в Би Ти Ви или в Нова тв и им ...
16.02.2008 12:28
Обади се в Би Ти Ви или в Нова тв и им разкажи за историята, но бързо!!
цитирай
10. benra - анонимен 9,
16.02.2008 12:30
тази идея ми хрумна и на мен, но поне да бях записала номера на мотрисата или имената на контрольорите.Сега мога да кажа само по коя линия се е движела и в колко часа се е развило действието, никаква конкретика, а най-лошото е,че не знам какво е станало по-нататък.а то е станало,защото през времето през което вървяхме спирка и половина, трамвай не ни настигна.Би трябвало да се е намесила и полиция, защото както написах-единият се обади по мобилния, за да извика патрул
цитирай
11. viovioi - Неприятна случка...
16.02.2008 12:52
Тези контрольори навярно са едни най-обикновени мизерници в живота със заплата 300 лв.Това ги озлобява и прави жалки. Знам случай в нашия град(Монтана), където преди години една контрольорка бе заловена да краде в магазин!!!!
цитирай
12. lostdog - тази случка всъщност е ежедневие в ...
16.02.2008 13:11
тази случка всъщност е ежедневие в градския транспорт в София.Ставала съм свидетел десетки пъти на подобни случки.И на мен ми се е случвало да се заядат с мен проверяващи,при положение че бях с билетче.Започнаха да се заяждат ,че билета ми бил стар и съм го перфорирала в друг автобус и съм сигурна че го направиха само защото им изглеждах като "малко беззащитно момиче".Дори започнаха да ме дърпат и да ми препречват пътя и абсолютно никой в претъпкан автобус не изрази някакво отношение...
Това е ежедневие в софийския градски транспорт и имам чувството ,че за проверяващи избират най-големите дебили.
цитирай
13. benra - lostdog,
16.02.2008 13:30
това, което казвате е изключително тъжно.
цитирай
14. анонимен - Vse pak se obadi v Nova tv pone! A ...
16.02.2008 14:00
Vse pak se obadi v Nova tv pone!
A viz, nikoi ne zakacha romite, te vse taka si patuvat bezplatno, sladurite...
цитирай
15. анонимен - Абсолютно съм съгласна
16.02.2008 15:00
Нередовните пътници трябва да бъдат глобявани!
цитирай
16. benra - анонимна 15,
16.02.2008 15:04
а съгласна ли сте да бият водачи на превозни средства, в които освен неродовни се возят и редовни пътници и да се застрашава сигурността им?Да не кажем,че е спорно доколко девойката е била нередовна.След като има опция-купи билет от водача-трябва да имаш право на технологично време за извършване на купуването.Да не говорим,че в 21 век е редно да има автомати за закупуване на билети на всяка спирка.И дори -и вътре в превозните средства.Ама това вече е в сферата на бг фантастиката.
цитирай
17. anlov - Гадост!
16.02.2008 15:10
Но къде ли са мъжете, които да реагират на подобни безочия????
цитирай
18. 100jan - Мъжете не са средство за саморазправа с проверяващи!
16.02.2008 15:20
А защо авторката не е изчакала полицията и не е свидетелствала за грубите и откровено нередни действия на проверяващите. Ако се съди от нейния разказ, тези двамата са нарушили няколко закона и спокойно могат да полежат две седмици за хулиганство. Но разбира се, принципни сме само по блоговете си...
цитирай
19. benra - 100jan,
16.02.2008 15:33
мисля че вече изказах съжалението си, но мисля че пред избора-да проваля важен ден за детето ми,(което днес имаше републиканско състезание) и възтържествуването на правдата, аз като майка направих логичния за мен избор.Все пак не бях единствената гражданка в трамвая.Всъщност,предвид факта,че всяка минута ми беше ценна вероятно логичната ми реакция би била да се възмутя от нередовността на девойката, да тропна с крак и да кажа-аз как можах да си купя билетче, а тя-не.Но ми е ясно,че егоизмът не е начинът, по който се вижда най-добре.Поздрави и благодаря за упрека,вероятно Вие на мое място бихте избрали да сте достоен гражданин и бихте зарязали детето си.Аз обаче не съм съвършена.
цитирай
20. 100jan - Мисля, че всеки от пътниците във
16.02.2008 15:36
въпросния трамвай има някакво оправдание. Също така мисля, че дълг на всяка майка е да възпитава човешкото в детето си. Ако е човешко да подминеш някакво нарушение (споменах за оправданията), то нека не се учудваме, че никой не се е намесил, а наглеци като контрольорите са на всяка крачка...
цитирай
21. benra - мисля
16.02.2008 15:40
че говорим на различни езици.Отказвам да провалям детето си.Всъщност защо не ме заплюеш, омерзен, защото аз -майката с малко момиченце, не съм се намесила в свадата и съм си позволила лукса да отида и да изпълня нещо,за което това малко момиченце се е трудило неуморно месеци наред.Вероятно ме смяташ за ужасен човек.Ок,твое право.Аз съм виновна.Всъщност, може би трябваше и аз като анонимната да възкликна-гратисчиите трябва да се наказват, защото такава е елементарната логика.
цитирай
22. 100jan - benra, аз поне пиша на български.
16.02.2008 15:43
Вярвам, че можеш пак да прочетеш какво точно съм написал, за да откриеш, че не съм искал от теб да се намесваш в свадата. Също така може пак да прочетеш, че всеки си има и оправдания. Вярвай ми, всички са уважителни...
цитирай
23. benra - аз
16.02.2008 15:47
искрено съжалих,че не съм останала,че не съм могла.Няма да те убеждавам,че щях..бъди сигурен,че щях..във всеки друг ден, защото, както вече писах, съм на мнение,че пасивността позволява подобно поведение и отношение да съществуват. За жалост, има моменти,в които ни се налага да избираме и не винаги изборът,който правим е обществено значим и правилен.Както казах-не съм съвършена и го казвам без грам ирония, изцяло разбирайки твоята позиция.
цитирай
24. 100jan - Съгласен съм, трудно е да сме хора понякога.
16.02.2008 15:52
Явно не само на benra не й е било до това, а на всички. Но се изненадвам как всички се изненадват :)))
цитирай
25. benra - О не,
16.02.2008 15:54
не казвам всички-имаше хора,които останаха,имаше хора,които ,както казваш ти вероятно също имаха своите основателни причини да се махнат от там, но останаха.Както и ватманът,както казах той застана на страната на момичето,без билет.Имаше хора.И има.
цитирай
26. apollon - това е още едно доказателство че в ...
16.02.2008 15:56
това е още едно доказателство че в трамваите, да не говорим за останалите места - не са останали доблестните мъже- всички отидоха да оценят по стойностно труда им в чужбина
цитирай
27. apollon - какъв разкошен старт имаме сутрин ...
16.02.2008 15:58
какъв разкошен старт имаме сутрин рано в българия
цитирай
28. 100jan - Чудесно е да разбера, че децата ни
16.02.2008 16:00
ще израстнат в здраво и принципно общество. Разбира се, без наша помощ. Ние? Не! Нека другите. Ние ще помислим първо за нас, нищо, че без съвест в обществото сме загубени. И ние и обществото... Но както вече се установи:
1. Винаги има балъци, които остават, вместо да побързат и да си свършат личните дела.
2. Винаги ще има и такива, които първо ще си свършат личните дела, а после ще напишат един много красив и пълен с гражданска позиция пост в блога си. А блоговете са сила, нали знаете?
цитирай
29. benra - 100jan,
16.02.2008 16:04
само ако знаеш колко не си прав!Изключително не си прав, но както и да е ..нормално е, не се познаваме.От случващото се-пост без действие може би това е единственият логичен извод. Не виждам смисъла обаче от лични нападки,честно.Да не говорим,че писането в блога позволява да си измисля край,в който аз съм един суперактивен участник, който жертва личното в името на общественото.Вероятно тогава щях да събирам аплаузи.Вярвай ми-не това е целта.Случката от сутринта ме преследва цял ден.
цитирай
30. 100jan - benra, нали правилно ви разбрах?
16.02.2008 16:10
Вие щяхте да постъпите достойно и според съвестта си, ако не бързахте много. Простете ако това обобщение Ви обижда. Нямах такива намерения. Може би тук и съвестта Ви се обажда, но наистина - нямах лоши намерения.

И сигурно греша за това, че е добре да не възпитаваме децата си в егоизъм. А най-добре е да им даваме и пример. Но пък ако греша - човешко е. Нали поне това мога? :)))
цитирай
31. benra - не,
16.02.2008 16:15
ако дъщеря ми днес нямаше важен ден, един от най-важните в годината.И не, не я възпитавам в егоизъм,можете да бъдете сигурен(съжалявам,че до този момент си позволих интимност с обръщението "ти").Всъщност през целия път обсъждахме случилото се в трамвая, включая и моята невъзможност да остана.Тя ми каза,че може сама да продължи до басейна.Аз не позволих.Но всъщност, това е без значение.Не търся оправдания,вероятно нямам такива, не и обществено основателни.
На мнение съм,че с децата трябва да се обсъждат такива неща.И да-личният пример е по-силен от всяка една дума.Защото-и ватманът можеше да помогне да свалят момичето,за да му е мирна главата и да продължи работата си спокойно,но не го направи.Избра правилното поведение.
цитирай
32. prokliatieto - чак такива простотии не съм си и представяла...
16.02.2008 16:19
вчера, петък, г/д по същото време, докато отивах към училище, двама контрольори (само че не чак толкова млади) бяха сгащили една девойка. Дърпаха я, крещяха й, тя искаше да слезе, те не я пускаха. Бях със слушалки и ме беше просто страх да ги сваля. Бях се качила само за една спирка, но нямах билет. Помня само как един мъж се приближи и също започна да вика на момичето.
Не е истина как от едно толкова маловажно нещо се стига до бой, сцени...
цитирай
33. victoriavselena - Жалко
16.02.2008 16:52
Жалко, че страхливците се маскират на смели само, когато са до по-слабите от себе си - болни, стари, деца. Видях двама полицаи да глобяват в един по-беден квартал точно до входа на поликлиниката. От цялата световна, държавна, градска, квартална бъркотия бяха решили да започнат да слагат ред точно възрастното и болно население, което няма пари за лекарства и храна. Беше абсурдна гледка. Кипях от гняв, докато не видях в лицето на полицая един обикновен уплашен човек, който иска да си свърши работата, да срещне най-малка съпротива и да се прибере в къщи след края на работното време. Изпълних се с милосърдия, благослових го в сърцето си и...чудото стана. Полицеската кола потегли, а аз се усмихнах доволно със самочувствието на вълшебница.
цитирай
34. benra - :-))
16.02.2008 16:53
де да можехме всички да сме такива вълшебници
цитирай
35. smile4tonight - ***
16.02.2008 17:27
има трима "контрольори",които се качват от Лъвов мост,посока-централна гара.Та за тях мога да кажа,че...Преди време се качвам чинно,по стечение на обстоятелствата с талон от 10 билета.Дупча четворката и си сядям спокойна,че ще хвана влака.От Лъвов мост се качват група "бабаити",идва единя, аз най-спокойно си давам билетчето. Той обаче ми поиска целия талон,давам му аз N5,6,7,8,9,10...И докато се усетя,не обърнах внимание веднага, обаче типчето...Изведнъж ми се развика.Какви били тея номера,какво си мисля,за 70ст..Аз взех да се пуля неествествено,а жената на съседната седалка се втрещи,защото бе видяла как дупча билета много преди тия дасе качат.А той...Не знам как бе успял ама ми показа МОЯ билет с 2 дупки ПОВЕЧЕ.Аз в началото реших,че съм дала грешен билет или и аз не знам,изнендадах се, но бързах та предложих да продупча още един билет-имах си почти цял талон..А този ме направи на 5 ст. точно,крещеше като на идиот,а централна гара беше вече на ред..И не искаше да ме пусне да сляза..Искаше да платя глоба и да сляза на следващата спирка..Ядосах се,щом още в началото е видял,че давам друг билет защо не ми каза вднага,а ми изиска и талона,а не ме глоби направо.А и билета съм СИГУРНА,че беше редовен!Аз обаче не съм столичанка,окопитих се и взех да се заяждам.Жената и тя ме подкрепи,стана скандал.А колегата му дойде да иска билети за глоби,защото неговите били СВЪРШИЛИ..Много нередовни пътували за централна,сигурно,защото това е от най-често проверяваните линии...? Не му платих,успях и да сляза на Централна..
Една седмица по-късно..качвам се от централна-същата група контрольори.Мда, ама аз си бях с карта!Каква бе неизненадата ми,когато качвайки се ги видях да са приклещили момиче на моята възраст,с голям сак,със "сгешен" билет с повече дупки... А момичето обясняваше,че няма как да е объркало,че дупките са точно,че закъснява за влака,че няма и пари за глоба,а само за влака...ОНЯ обаче я попита за къде пътува,тя отговори,а той и каза,че е видял,че има повече!Не успя да слезе на централна.Опитах се да помогна,обаче...Слязоха на спирката след гарата. Предполагам,че са я изнудили и подозирам,че си намират бързащи и беззащитни жертви,а може и билетите за глоба да са специална марка "пълен джоб" :S
цитирай
36. benra - егати!
16.02.2008 17:33
намерили цагата да изкарват пари..и от кого???това е,нямам думи просто
цитирай
37. jesusbg - Заради
16.02.2008 18:19
такива контрольори хората все по-често напук ще спрат да си плащат билетите. Аз преди 3 години имах подобен случай, само че с редовна карта, и тогава само фактът, че не показах стрех през тримата бабаити, а им се "дървех", ме спаси от побой.
цитирай
38. artanis - типична сцена
16.02.2008 18:21
за моя 'любим' град София. Между другото забелязали ли сте лицата на контрольорите? Все едно някой е взел едно длето и ги е издялкал набързо. По-грозни мутри не съм виждал на три континента.

приятен уикенд:
цитирай
39. smile4tonight - sorry,чак сега видях,че коментара ми бил много дълъг..
16.02.2008 19:52
Контрольорите винаги могат да се заядат стига да са в настроение.Понякога и картите не спасяват,но за това не са виновни контрольорите.В Студентски град съм си купувала дневна карта,която впоследствие излезе фалшива,а си беше от съответно място за продажба.Контрольорът обаче излезе свестен.Взе ми я и ми записа данните си на едно листче ако някой негов колега се заяде,че съм без билет.не се наложи да използвам номера,та не зная щеше ли да има полза ;)
цитирай
40. olive - По-нагла и безочлива пасмина от ...
16.02.2008 20:03
По-нагла и безочлива пасмина от контрольорите в градския транспорт (с малки изключения, които само потвърждават правилото) не съм виждала никъде и никога през живота си! А, може би само политиците могат да им правят конкуренция. Жалка картинка!
цитирай
41. анонимен - кой има интерес?
16.02.2008 20:14
От Варна съм, ходя в командировки до Сф, ползвам общ. транспорт и винаги си задавам въпроса кой има интерес всички линии да не се дадат на частни фирми като при нас. Тогава автоматично отпадат всички въпроси с билети и контроли. Ще се пресече и практиката да си предават билети от слизащи на качващи се, ще секнат и дотациите за транспорта. Софиянци, знаете ли отговора?
цитирай
42. анонимен - ...
17.02.2008 00:20
беснея от гняв...
цитирай
43. watchtowerman - На стадото постоянно трябва да му се внушава страх.
17.02.2008 04:27
Психологически фактор - за да може то покорно да се оставя в ръцете на Властта за да бъде стригано, доено, коляно. А ролята на контрольорите е като на гавазите от концлагерите - и когато издевателстват над лагерниците да се чувстват безнаказани. Където и да се погледне у нас навсякъде се вижда тази машина за всяване на страх. Имало време, когато Властта създала в Бъргария концлагери, днес тази Власт превърна България в концлагер за стадото.
цитирай
44. mapplethorpecala - beni, teb tova po princip li ti e i...
17.02.2008 10:37
beni,teb tova po princip li ti e interesno ili zashtoto si se sluchila v tozi tram i e tryabvalo da se ugnetish naravno s ostanalite..poneje tuk ugnetenostta polazva ne samo devoykata,a dokoloto izlezem li ot doma stavame leko publichni to tova gnetnoto se razpredelya po vsichki ni...i dori ne samo po tezi deto ste se sluchili v tramvaya,a po absolyutno vsichki,dori i po tezi deto karat porsche i ferrari i koito hodyat na banya v nedelya s meseratti ili lamborgini.

vsichko v tazi situazia pokazva neosuznatostta na tova ,che sme publichni ..nie v Bg sme publichni na ruba da se izmuknem ot publichnostta,socialnite vruzki sa razkusani i tova e ugnetitelnoto..ako na zapad se govori za tova,che postepenno se obrazuvat mnogo centrove na publichnost i motorite na tazi volya sa razlichni i na neochakvani mesta ,to nie dori ne sme izjivyali perioda na ednata,centralna ,centrostremitalna vlast v obshtestvoto..
nie sme ya zavarili razkusana i ya dokusvame ejednevno ne poradi "abstraktna passivnos" za kakvato mojete da se setiti vsichki-naprimer takava abstraktna interpassivnost (a ne interaktivnost) imame v tova da si pulnim komputera s filmite,koito ne gledame..toy gi zapisva vmesto nas ili VSR -a..eto ni interpassivnost..
tuk stava duma ,v sluchaya za suvsem osezaema passivnost..koyato predhojda sluchkata.
nyakakvi hora sa bili pasivni kato publichnost mnogo predi devoykata da se kachi!

kakvo imam predvid.

ako dnes tova se sluchi v pone 10 buss i tram i trolay,to oznachava ,che tova e sipmtom..ima shema po koyato se sluchva greshka,propusk..
tova ne e spontano poyavila se greshka,incident,kakto se naricha ili accident(sluchaynost,neneobhodimo slucheno!

i eto kak tova se vrushta obratno..i otnovo kato passivnost!
dori da imashe reakzia ot strana na mujete ili na koito i da ,samata reakzia na jenite pak e vid passivnost..tova e mnogo neznachitelno deystvie,neshto kato kucheshko izlayvane!

a nali uj imame razum.
i tova,che imame e malko ili mnogo tova koeto opredelya da imame dulg kum takiva neshta da ne stavat! ne tryabva mujete v tramvaya da hodyat da se biyat s natreniranite na boy konduktori!
prosto kakvo e nujdno?
da vidim kak e napraveno tova v zapadna evropa.kakuv vid podredba i kultura ima tam..eto tova e kultura..kulturata ne e ansamble bulgare da podnasya svoya produkt kato urok po istoriya...kulturata da mojesh da predvidish nevolite i gneta i da gi izbyagvash,dokolkoto mojesh...kazano inak:
da se emancipirash ot obstoyatelstvata ,no kato obstnost..a ne kato edinichen svobodno mahasht svoite perki atom ptiche-bulgarche.
1.za da stava taka ,che konduktora da se chudi ,da vstupva v rolyata na magyosnik i da gadae,dali devoykata e shtyala da si kupi tozi bilet,ako ne go e vidyala,dali vuobshte momicheto ima takova namerenie ili prosto sega izbyagva sanktziyata na poyavilata se kontrola-to e neobhodimo slednoto.

putnika da se kachva ot purvata vrata,tam kudeto da se zakupi biletaot shofyora.do samiya shofyor da ima avtomatichesko ustroystvo,koeto da prodava bilet.takova moje da ima na vsyaka vrata,tochno pri kachvaneto.ili poene na dve vrati!tam da e i myastoto kudeto se obliteryava bileta.
zashtoto predi godini az sum izpadal v istinska panika ot tova,che tryabva da prevzema telata na 20 hoveka za da stigna do perforatora.vednuj byah dal taka bileta si i edna mlada devoyka,koyato ne jelaeshe tova da ya otegchava postavi bileta mi kakto si iska,a ne kakto tryabva i taka go napravi nevaliden,zahtoto go probi ne kudeto tryabvashe.
kakvo se pravi togava..az ne moga da zastana pred konduktura i da kaja-ey tova momiche,to tam taka ,da vzeme da probie bileta i da ochakvam publikata da potvurdi!
tova e soc..vseki da ochakva nyakakvi lelki da potvurdyat,koeto oznachava,da se ochakva lelkite da vnimavat v tova,akakvo se sluchva...
edna lelka takava na kum 60 edin put v marshrutkata prekali s vnimavaneto.az se kachvam i imam navika da se sheguvam:
-a be byah do poliklinikata,moje li da ti platya 1,20lv..v ssluchaya az byah dal na shofyora-kasier tochanta suma,no tya e chula tova,koeto az izrekoh..sled malko az sednah..poiskah da otvoryat prozoretza ,a lelata skokna:
-ne stiga che se vozish za lev i 20 ami imash pretencii!
ayuuuu,kakvi gnusni bulgarki ima v tozi svyat!
zaradi tova,ne bih iskal nyakakva publika da mi vnimava,kakvo probivam,obliteryaam,kakvo mi kazvat konduktorite,akt li plashtam ili globa!ne iskam shofyira da e tozi,koyto da potvurjdava pred kontrolyora,che sum pojelal da si kupya bilet,ama toy nyamal bileti..ili puk ,che imal,ama az sum imal 10 lv a toy ne mojel da mi vurne..
nali ne sme pred pekykata na bloka ..ili sme..kudeto i kakvoto i da stane vse tazi peyka i vse sushtite lelki sustavlyavat publichniya horosan ili po-skoro publichnata ni pihtiya!
цитирай
45. danel - И от мене
17.02.2008 10:58
Не беше отдавна, когато писах за повишаване на цените на картите в София. Отново искам да кажа: плашам 37 лв. на месец за моите нищожни 350 лв заплата. Това го правя аз- едната страна в договорните отношения градски транспорт- гражданин. Другата страна трябва да ми осигури качествена услуга, наречена "градски транспорт":
-Редовен транспорт;
-Чисти превозни средства;
-Спокойно пътуване;
Какво получавам всеки ден:
-Много често чакам автобус 260 повече от 45 минути;
-Мръсотията в превозните средства е невероятна, дори рано сутрин, когато трябва да са почистени. Да не говоря за миризмите, но това вече е друга тема;
- Нямам спокойствие от невъзпитани и нискоинтелигентни хора, да не кажа прости, каквито са масово контрольорите. Аз никога не мълча и най- често казвам, че когато пътувам нормално всеки ден, тогава и те имат право да искат билети.
Колкото за частните фирми нещата не винаги са задоволителни. Линия 260 например е на частна фирма- това не означава, че нямаме проблеми. Почти всеки ден , по всяко време на деня, рейсовете се движат в комплект по 4-5. Освен това по такава натоварена линия редно ли е да се движат автобуси, които не могат да се проветряват. През лятото температурата вътре надхвърляше 45 градуса.
Напълно съм съгласна, че сме в нещо като концлагер. И непрекъснато и навсякъде трябва да ни преследват и да ни внушават страх.
цитирай
46. gothic - Страх се внушава на този, който п...
17.02.2008 11:11
Страх се внушава на този, който приема, че трябва да го е страх. винаги съм изряден пътник, но това не означава, че не съм имал проблеми. Но аз съм човек, който със всеки разговаря на неговия собствен език. Това означава, че когато към мен се държат агресивно, трябва да очакват същата реакция и от мен. Всеки контрольор, проявил агресия към мен трябва да е готов за попадение в челюстта. Един-два пъти са го получавали...с примитиви това е пътя....
цитирай
47. анонимен - ne vijdam zashto nyakoy tryabva da ...
17.02.2008 18:08
ne vijdam zashto nyakoy tryabva da poluchava udar v chelyusta(ah kolko iziskano)
zaradi tova che ti e poiskal bileta za samotaksuvane!
kak stava,kato idete na teatur bluskate li v chelyustta damata,koyto vi iska biletcheto!

az nikoga ne sum popadal na agresiven kontrolyur.prez jivota si sum platil edna edinstvena globa,i moje bi edin putse sluchi da nymam bilet.togava samo s pogled se razbrahme s choveka!
nikakvi takiva durpanitzi za jaketa ,nikakvi udari.

dobre,ami ako tezi konduktori otvurnat na tova i pochnat da se snaryajavat s boxove metalni,yatagani,kami,gazovi patlatzi ,buhalki,prutove,lopati,kolove..e,kakvo i az li tryabva da se vuoruja.

stranno kak na nay mirnite grajdani vinagi im se sluchvat nay-agresivnite kontrolyori!
цитирай
48. danel - Затворен кръг
17.02.2008 20:03
Естествено, че всяко нещо, което ползваш се заплаща.Така е и с транспорта. Ако повечето от нас пътуват гратис, ако се продължава с тези безумно много преференциални карти на символични цени, какво излиза- искаме приемлив транспорт, а постъпващите пари от билети и карти са малко. Попадаме в един затворен кръг- искаме, но не даваме. Но когато контрольорите погнат възрастен човек или ученик, когато грубостта им надмине всякакви граници, а се правят, че не забелязват групата шумни цигани, е, това вече какво е. С беззащитните може всякак, а с наглеците да не се занимават.
цитирай
49. mapplethorpecala - veroyatno sme mnogo nazad s publ...
17.02.2008 23:08
veroyatno sme mnogo nazad s publichnata razsudkivost,sled kato ne mojem dori da shvanem,che pri romite lipsva publichna razsuduchnost,a imame katun..rodovi pobratimyavaniya.ako na edna edna grupa lipsva takova suznanie ti ne mojesh da ya globish zatova che i lipsva.
kontrolyorit se predpolaga,che sa pone tolkova tupi,kolkoto i vsi4ki ostanali bulgari.
znachi ti si setil,che romite nyamali bileti,shto mislish che konduktora ne se seshta..prosto nyama da si gubi vremeto s tyah..

ne moje da gi svali,shtoto,ako gi svali nyama da ima koy da iz4isti avtobusite i ti shte razpravyash che ne sa chisti...
ako trugne da iska ot tyah 5lv za globa shte se okaje che tova sa nesubiraemi sumi nadvishavashti 10 -to kratno tzenata na edna kifla,za koyato roma si e prigotvil stotinki!...

mnogo e smeshno,che tazi grupa ot hora suznatelno s durjavna i toje obshtestvena volya be durjana v tova polojenie 30-40g...hora za nay-tejuk i neblagodaren trud ,selektirani za tezi mesta na rasov princip..edin polvokoven rasizum na durjavata i neynite hora dava rezultati dnes..edin ot tezi rezultati e che vas mnogo vi smushtava che putuvat bezplatno..no ne vi smushtavashe,kogato raboteha v getata na stroitelni voyski i ke4 bezplatno!
na tyah nikoy ne razdade dori kompensatorni zapisi!
kolko prizracno bulgarskiya narod na tramvai ,avtobusi,troleybusi putuva uvereno kum myastoto otkudeto ne e izlizal-blatoto si
цитирай
50. rumyrayk - егати изродите,
17.02.2008 23:13
нямам думи. виновни са и тези, които назначават на подобна работа такива нещастници.
цитирай
51. benra - става въпрос
18.02.2008 09:38
за равнопоставеност-равни права,равни задължения.
Става въпрос за цивилизованост в отношенията.
Контрольор или чистач, банков менидгър или частен предприемач- отношението с околните трябва да е зимилизовано.Що се отнася до конкретния случай,който описах-вечерта го коментирахме с приятели и чак тогава си дадох сметка,че проверяващите директно поискаха от момичето да слезе,за да й бъде съставен акт, и дума не се обели за глобата от 7 лева,която се налага в такива случаи.Интересно-ако беше слязло момичето дали нямаше да й бъдат поискани 5 лева,за да не й бъде съставян акт.5 лева без билетче за глоба, примерно.И друго се чудя-какво им пречеше на контрольорите,ако бяха убедени в правотата си, да пътуват до края с девойката, като междувременно уведомят съответните органи.Също така, докато я предружаваха, можеха да продължат съвестно да извършват проверки по линията.Не разбрах защо трябваше да я свалят.
цитирай
52. demoniceye - Няма ли кой да ги набие тези вампири бе...
18.02.2008 16:05
И да сложи край на безобразията им?
цитирай
53. benra - ми
18.02.2008 16:08
те все такива-ячки ги избират явно, а и със себеподобни не се заяждат...
цитирай
54. анонимен - beni, moje i da sa bili fake contr...
18.02.2008 17:15
beni,moje i da sa bili fake controlyori!

ima dosta takiva! men me vpechatli tova,koeto kaza:trugnali da zvunyat na politziyata,na 166.
po-skoro shtom ti si razbrala,znachi te sa durjali da se chue tova,no moje i da ne sa pozvunili tam!nyama prichina edni istinski kontrolyuri da zvunyat na drugi istinski kontrolyuri!po skoro fake konduktor bi iskal chrez imitiraneto na vruzka mejdu nego i istinski kontrolyur da suigrae ubeditelnost!
v smisul takauvdostatucho lesno e da se setim,che yavno i te samite ne sa si vyarvali..shtom sa iskali da usilyat pozitziyata si na kontrolirashti.na istinski kontrolirashti ..ako si povyarvat samite te ,shte im povyarva i jertvata!

neshto za koeto se seshtam e vuzmojnostta v avtobusite se proveri samolichnostta im!
ako ima telefon ,koyto da se vijda dobre izpisan i na koyto vseki ot putnitzite da moje da pozvuni:
-ima li kontrolyor s nomer 1414 i kak izglejda toy!

pri koeto te sutvetno pozvunyavat na nego i ti chuvash che slujitelkata govori s tozi chovek na drugata liniya!

tova se kazva Smislen kontrol..te kontrolirat nas nie tyah!

siguren sum che ima fake controlyori..brumchat po liniyata ot garata do luvov most i malko ponasetnte..poneje ima pritesneni i oburkani hora ot provintziyata,koito ne znayat primerno che razmera(obema) na saka tryabva da e po-golyam ot edin dosta golyam obem oboznachen v samite avtobusi zad shofyora.ako kajat na edna jena s dva saka -gospojo nyamate bilet za bagaja tya kato nishto moje i da plati globa samo i samo da se izmukne ot sofia chitava!ili da pristigne chitava!jenata edva li shte znae che saka i tryabva da e golyam kolkoto denkovete na bay ganya za da nadvishat tozi obem i suotvetno da i bude vziskano samotaksuvane poradi nego.

i taka tezi si hodyat neobezspokoyavani i predpolagam che dori v nyakakuv smisul istinskite konduktori na zaplata sa dovolni,poneje tezi im vurshat rabotata,a te se skatavat!
цитирай
55. benra - графе,
18.02.2008 17:36
има логика в това,което казвате и то много голяма.
цитирай
56. mismatched - ..
18.02.2008 18:14
градският транспорт е занимание самотно..
цитирай
57. mapplethorpecala - beni, може би е добре да се вгле...
19.02.2008 20:19

beni,може би е добре да се вгледаме в горната част на

тази история!
преди няколко месеца беше нашият приятел с

маршрутките.тогава някъде в навалицата на маршруткения

превоз аз споменах,че у нас има доста драматургически

текстове ,които описват превозни средства но в тях е

изтръгнат самия п р е в о з.нищо не се случва след

маршрутката..след Автобуса,след "рейса"..това вътре в

сючетната линия..в самото естество на нашия "хронотоп"

е иманентно да няма случване..светът е това,което е

случаят..а тук,ако направим заместванията ще видим,че

няма случай,тоже няма и свят..няма...да няма свят е това

поради което няма случай..и наобратно(да няма случай е

това,което правя да няма свят)..но не и навън от тази

фраза.. несветът е твоа ,което е неслучая.

днес обаче е добре ние да погледнем по-инак.в предишното

тълкуване имаше някакъв социален модерн..класически

критически реализъм!

обаче ние сме образовани люде и можем да си позволим да

потърсим друг проспект към това,което не е случая на

случая...е случая на неслучая...
сам ще си позволя,понеже вече го реших,да е така ,да

обозначе нашето по-насетнешно ровичкане с пръст и

дразнене с нокът по не по фрактурата,а по текстурата на

тези текстове там и този тук да имат нещо общо със

структуралноста.
не самото описание на това,какво има в

Маршрутката,рейса,Автобуса,Спирката,автобусната

кабина,перфоратор,контрольорец,а защо все по-често

обръщаме внимание към тези места ,където протича нашия

живот.
защо пожелаваме да разкажем тези (тази) истории?(те не

са в прекия смисъл историйки...случки ,може би са,но

нали отбелязахме,че с оглед на някакво друго на тези

случки те не са се случили,то ест нямаме случване,тогава

дори не е коректно да ги наричаме случки!
но интересно е друго,за мен това е много по-значимото в
в този случай!

какво ни кара да искаме да преживеем отново преживяното

в автобуса,маршрутката,рейса,колкото и то като етика и

естетика да е пълен провал! сега ще научите отговора и

това ще ви изненада!

в епоса имаме нещо ,което е присъщо за неговия

жанр..авторът,поетът изчезва вътре в епическото.неговата

поетическа сила и бяс е толкова голяма,толкова се

разгръща,че поета трябва да изчезне!

и ето я епиката...
само в рамките на една година интернет ни направи да

усетим ,че интернет ни отне осезаемостта.интернет не е

радиото...не е телевизията..друг е жанра.интернет е

почти епически..ние изчезваме в него!все по безплътни

ставаме,все повече прозрачни и разсетивени.

искаме да си върнем обратно досега!

защо става така,че аз ,постпънкар на средна

възраст,който допреди няколко години бих получавах

наузеа и ортикария от автобуса и съвсем без да

преувеличавам придобихистински нневротизъм-на 2 та

минута започвах да се потя ..след 5 минути независимо

дали е люта зима цялото ми тялобеше измокрено и така

ожидах мига,в който да се махна оттам за да се почистя

от изблика на този in-der- welt-sein.да кажем,че това са

неща,които ги има в екзистенциализма-"погнусата<адът

-това са другите" и така нататаък! какво следва нататък!
техниката все повече завзема местата на хората.Има цял

един философско-етически корпус от

фенеменологико-онтологически реакции на техниката.
и не става дума на противопоставяне на природа и

техника,както биха сметнали някакви естественици.в

някакъв смисъл техниката копира природата и в много

голяма степен я доближава..заради това това техниката не

е опозиция на природата и не става дума за такива

пуристки неща -назад към природата..(въпреки,че

Фенеменологията най-общо протича под мотото"назад към

самите неща" ..като се има предвид назад към самите

тях,а не към идеите ,не към това,което знаем за тях,че

те са..към нашите представи за тях...то ест един пряк

досег със самите неща,едно галене на техните

текстури..едно слушане,вътрестоене,а не

гледане-външностоене.
ако някой погледне влизането ни в тези оазиси на досега(много ще се радвам,ако обърнете внимание,че не споменавам "оазиси на живоата" понеже живеем навсякъде...структурите и структуралността е на улицата -хахахаха! ...в случая става нужда за възстанвовяване на загубеното в сетвността,досегание,допира,погалването на някакви повърхности.)

то е много подoбно!
ние сме толкова вътре,че дори общуваме с тези неща,като

ги поставяме наравно до нас вътре в интернет ,за да

изчезваме заедно стях ,докато сме тук и да се появяват

задно с нас,докато сме навън.

не е ли странно.интернет смени дори историята..днес всички си мислят,че троянския кон е троянски! а той е ахейски!
Ако искате ми вярвайте но не нас ни вкарват троянски коне.. ние самите сме троянските KOHE HA троянските коне ,ние самите сме
данайците,които влизат в троя!понеже троянския кон не е троянски напрактика..спомнете си..timeo danaos et dona ferentes страхувам се от Данайците,дори когато влизат като подаръци!
цитирай
58. watchtowerman - Към 57
20.02.2008 08:56
Добре си го прозрял - че няма случка след случката. Когато посетиш концлагер - Белене, Треблинка, Бухенвалд, разбираш защо, за "екзистенциализмът", съществувал в тях, говорят творците им, а онези, били в тез творения - за смазването на човека. Може би тогава ще разбереш защо НЕ МОЖЕ ДА ИМА "случка след случката" в концлагерите. Защото възможната "случка" е само една и тя е в разрушаването на лагера. Историята показва, че това да се случи отвътре е невъзможно, всеки опит завършва в "печката" или висваш на телената ограда - пребит или обстрелян. Пак историята показва, че еднократната "случка" може да дойде САМО ОТВЪН лагера.
А дотогава, творците и глашатайте им ще говорят за екзистенциализъмът, съществуващ в лагера, а лагерниците - за издевателствата, на които са подложени в него.
цитирай
59. benra - графе,
20.02.2008 09:24
по-скоро е едно повтаряне с цел осмисляне, отговаряне и преминаване от външностоене към вътрешностоене.Т.е.Желанието за разказ е вид споделяне и подтик към обговаряне на конкретиката -на действието на индивида, причина и последствие.Интернет замени много нежа, която подмяна не мисля, че е порзотворна за индивида във всеки един аспект.
цитирай
60. forestlove - аз съм от Варна, но колкото пъти се е ...
21.02.2008 10:08
аз съм от Варна, но колкото пъти се е случило да идвам в София и да ползвам градския транспорт рано сутринта от гарата към някой квартал, винаги е ставало нещо такова. и винаги контрольорите скачат страшно агресивно, даже не опитват по нормален начин. като някакви грозни дивотии са, сякаш някой ги селектира специално - като порода. тези от разказите ви напомнят на армията на урук-хаите (май така се казваха) от властелина на пръстена/ите (?).
наистина може и по друг начин. тук във всеки автобус и тролей си има един "кондуктор", който ти продава билета и ти го къса. така че си държат превозното средство под око и няма проблеми. ама това е излишна забележка, в действителност. все пак

това, което става в софия, е като от някакъв филм на ужасите - ама онези, урбанистичните ужаси, дето по улиците има разни изпарения, вятърът подухва хартийки и е страшно самотно или просто страшно. и изведнъж от някъде изскача някакво чудовище и ти прегризва гръкляна. а то не било чудовище, то било мутирал контрольор.
цитирай
61. forestlove - а, да. и още нещо -
21.02.2008 10:10
а пък анонимния 15 и 100жан направо "избиха рибата", ама кво им се хващаш. те Хората те разбраха.
цитирай
62. benra - forestlove,
21.02.2008 10:14
явно се оказва някаква практика това.С колкото хора говорих, едва ли не всички ми казват,че или лично им се е случвало или са боли свидетели на подобно нещо.И знаеш ли кое е интересното-все в трамваи.
цитирай
63. forestlove - абе аз не помня, ама май в автобус ...
21.02.2008 10:27
абе аз не помня, ама май в автобус бяхме последния път. отдавна беше, пък и ние не бяхме още събудени.
както и да е, това са детайли, основното е, че е страшно грозна работа.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: benra
Категория: Лични дневници
Прочетен: 4392060
Постинги: 739
Коментари: 12621
Гласове: 29486
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031