Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.02.2008 10:36 - Дали?
Автор: benra Категория: Други   
Прочетен: 4393 Коментари: 26 Гласове:
0

Последна промяна: 06.02.2008 11:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
    - Курва тъпа - показалецът и безименният на крехката детска ръчичка се свиха, за да образуват комбинация, подсилваща ефекта на думите. 
- Завиждаш, затова, ти си нещастница - думите се леят като водопад от отпадни води и чак ти се струва невероятно,че това крехко, красиво,къдрокосо, дванадесетгодишно момиче ги произвежда
Нарочената за "курва" е петокласничка, една година по-малка от обвинителката си.Гледа стреснато и се опитва да вземе думата:
- Ама ,чакай малко...чакай, аз дори не съм била на училище - обяснява се, без успех. Ораторката не само не я чува, не желае да я чуе.Каквото и както да го каже, думите ще отидат в канала.
Къдрокосото продължава да сипе обида след обида.От цветущи по-цветущи.Тя е силна, тя е тарторка, свикнала е да командва и да направлява събитията.Думата й е закон.Насъбралите се деца гледат по-малкото момиче с нарастващо презрение.
Драмата е проста - братовчетът на къдрокоската-Х- е зарязан от гаджето си, петокласничката У , по неизвестни причини. Най-вероятно, защото когато то си на 11, чувствата са ти доста непостоянни.
Къдрокоската обаче е решила, пак по незнайни причини, че вината е у петокласничката Z, приятелка на У. И се чувства длъжна да раздаде присъди.
Сценката се развива в едно обикновено българско училище, в обикновения му български коридор, сред обикновени български деца и обикновени български учители.
   Наглед-нищо особено.Кой не е слушал обиди от сорта на "курва", "педераст", "нещастник","загубеняк", кой не е показвал среден пръст и на кого не е показван.Деца, какво да ги правиш, освен да се умилиш и да обърнеш гръб.Нали? Ще се оправят...така се расте.Дали?
    Шестокласници снимат порно в друго обикновено българско училище, в обикновената му тоалетна с обикновените си връстници . Общо участници в "порното"-3 броя.Две момчета и едно момиче.
Толкова били доволни от продукцията си,че я разпратили на мобилните телефони на съучениците си.Гордост!Сега са на път да станат медийни звезди.Всъщност, едното момченце вече е получило "хонорар" от татко си-парично поощрение за героя на тати.Да се умилиш направо.
Нищо особено, нали?
    Моралистите ще зацъкат укорително с език- калпаво поколение расте. Модернистите ще се ухилят ехидно-ай стига бе, като че ли не сте го правили същото на тази възраст!
Някой ще каже - пубери, ударили са ги хормоните. Трети ще отмине - кво ми пука, некви хлапета се чукали в училишния кенеф, голям праз... 
 
Нищо особено не се е случило-обикновени български деца с обикновени детски взаимоотношения.Нали.А дали?


Тагове:   дали,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. deinata - Не
06.02.2008 10:58
Няма обикновеност в тези детски взаимоотношения, а защо така, деградация на възпитанието или възпитание на деградацията.
цитирай
2. demoniceye - Ами, нали, дали.
06.02.2008 11:00
Така ги възпитават. Тия деца не са си съчинили тези думи, чули са ги някъде, най-вероятно от родителите си. За съжаление демокрацията понякога се възприема като свободия и бащиния. И доведе до това, децата ни са хулиганчета и простачета.
цитирай
3. benra - знам ли
06.02.2008 11:06
не е само домашно възпитание.Вероятно е симбиоза от много неща.Най-вече на всякаква липса на обществен контрол.Просто свикнахме да приемаме подобни взаимоотношения за нормални, по който начин индиректно ги толерираме.Няма външна регулация, няма правила, чиито спазване да бъде следено. Накрая виждаме резултатите, които са следствие на подобни"нормалности".
цитирай
4. анонимен - @@@
06.02.2008 13:08
Дъщеря ми е на 3 и за съжаление знае много думи които не ми харесват и не трябва да употребява.НЕ ГИ Е УЧИЛА В КЪЩИ!Някои заслушвал ли се е в превода на повечето детски по телевизията и колко много обидни думи бълват?Чудесен начин да се запълни речника на едно малко дете със всевъзможни обидни думи и глупости!ДА ПОЗДРАВИМ ПРЕВОДАЧИТЕ ЗА ДОБРЕ СВЪРШЕНАТА РАБОТА И ЕВЕНТУАЛНО ЗА БУКВАЛНИЯТ ПРЕВОД!
цитирай
5. buboleche - моята научи някои
06.02.2008 14:40
думички в детската градина .Е, курва още не е научила ,но и това ще стане. За другите , които чух и обясних няколко пъти ,че това са лоши думички , които само невъзпитаните деца говорят и т.н. и засега е разбрала ,но в училище какво ще е...не знам. Лоша работа, деца така да си разговарят, мн лоша...
цитирай
6. benra - лоша
06.02.2008 14:44
работа е, и аз така смятам.Не трябва да се приема за нормално.Имам приятели, които живеят в малка европияска страна.В училището, в което учи дъщеря им ако някое дете си позволи подобен вулгарен език ще има сериозни последствия,както за него, така и за родителите.Жалко,че нашите училища започват да приличат на училища на гетото, като извадени от американски филм.
цитирай
7. peperudata - Децата са меката глина,
06.02.2008 16:01
която излиза от ръцете ни, а освен нас във възпитанието им участват: телевизиите -все по-пошли и интернет, където ги дебнат множество вулгарщини, а и други разни
В развитите общества си гледат децата по друг начин
цитирай
8. benra - peperudata,
06.02.2008 16:03
явно сме на светлинни години от развитите общества.Както бях писала преди това-каквито децата, такова бъдещето.Явно на нашето общество не му пука за бъдещето.Съжалявам,че трябва да генерализирам, но наблюденията са ми такива.Не децата са лоши, не..както Вие казахте-те са мека глина
цитирай
9. k0606 - Да!
06.02.2008 16:48
Не децата са лошите!Лошите сме ние, с безхаберието си.Как да обясня на дъщерите си, че "тези "думички , са лоши?!Веднага следва въпросът-констатация-"защо ,тогава,всички говорят така?".
цитирай
10. benra - к0606
06.02.2008 17:38
Да!
цитирай
11. buboleche - мда .
06.02.2008 18:12
като стана дума се сетих за една от ББ, която участваше в "Стани богат" и кара детето си да псува и да казва"ше ти избия зъбите" ..Много смешно било ,а тя била много добра майка..???!
цитирай
12. анонимен - benra
06.02.2008 18:19
Тръпки ме побиват, защото най-бързо се копират и разпространяват най- грозните страни на онези общества, които все искаме да стигаме - и за искам, но без негативите, ако можеше...защото наскоро четох, че някакво дете отишло на училище с пушка!!!
а това, че на никого не му е интересно да обърне внимание на тези неща ПРЕДИ да е станало късно и да констатира престъпления и черни хроники - е, не виждам как само семейството може да изнесе на гърба си цялата тежест и отговорност на такъв тип общество (някой случайно би ли се наел да определи точно какъв тип имаме в момента ? - за мене е абсолютна мистерия).Родителите несъмнено имат най-голямата, първостепенна отговорност, но не можем да пренебрегнем и заобикалящия свят, улицата, порноканалите, до които имат достъп повечето деца - много лошо, отвратително.И ето ти герои в собствена продукция - на живо от училищния кенеф.

цитирай
13. roksolana - ...
06.02.2008 18:30
Защо ли си мисля, че все пак всичко зависи от родителите?
Не през първите седем години, а докато тръгне на детска градина, детето вече всичко е попило. На тази възраст все още родителите са безспорният и единствен авторитет, така че решаващото е това, което става вкъщи.

Учуди ме анонимния коментар за телевизията...става въпрос за 3-годишно дете. Да не би да е излязъл някакъв закон, който да задължава родителите непременно да държат деца на такава възраст пред телевизора, та дори и да става въпрос за детски предавания? Виждаш какво е качеството на предаванията и на превода...ами съжали детето си, изключи я тази помия...

"Тогава защо всички говорят така?"
Първо, спокойно обсъждаме с детето кои са "всички". След малко се оказва, че това далеч не са всички деца от групата или от класа, а обикновено една група от най-агресивните, без излишък на домашно възпитание..."Харесва ли ти те как се държат изобщо?" Едно поне горе-долу възпитано вкъщи дете и с добра душа по природа обикновено отговаря: не. "Добре, да речем, че те (желателно е да изброим децата по имена, за да си ги представи детето образно) решат да се качат на покрива на блока и да скачат от там. И ти ли ще направиш като тях?" Обикновено отговорът е пак: не. "Добре тогава, защо мислиш, че трябва да правиш като тях, когато говорят лоши думи? Те може да не разбират, че правят лошо, но ти нали разбираш, че това е грозно?"
Една такава наедро нахвърляна схема, която може да има много вариации...обикновено има резултат най-много до 6-7-годишна възраст.
Хайде да си вършим по-добре работата като родители, а не да разчитаме светът да се промени. Лоши новини: в обозримо бъдеще промяна като цяло към по-добро не се предвижда.
цитирай
14. анонимен - roksolana
07.02.2008 08:30
А защо родителите да не бъдат улеснени в това свое най-първо задължение - именно, да отглеждат и възпитават своите деца в една нормална обществена среда?
Струва ли си да бъдем такива стоици?И докога ще се превиваме и съгласяваме с всичко, с всякакви оправдания от типа : преход, реформи, търпение?
Съгласна съм и съм го казала, че в семейството се изграждат навиците, но кажете, можете ли да изолирате вашите деца от външния свят така, че той да не им оказва абсолютно никакво влияние, различно от вашите родителски предписания?
Ние трябва да изискваме НОРМАЛНА обществена среда за децата си, за себе си, в която наистина да са гарантирани нашите граждански права.
цитирай
15. benra - bubs,
07.02.2008 10:12
това е често срещано явлени-горди родители,че първите думички на детето са цветиста балканска псувня.
цитирай
16. benra - teona,
07.02.2008 10:15
съгласна съм,че възпитанието на детето не се изчерпва с родителите.Да, там се поставят основите, изгражда се скелета, но след това се надгражда-навън, когато няма росдителски контрол.Да, ние, родителите, поставяме някакви рамки, показваме, но дали децата винаги могат да устоят на външните "интересности".Ми не, не могат.Защото това е нопмалното-желанието да вкусиш забранения плод.Въпросът е да не ти се услади.И тук е ролята на обкеството.Защото в сблъсъка на обществените и семейни зенности се ражда детското раздвоение.Поздрави!
цитирай
17. benra - roksolana,
07.02.2008 10:19
права си-можем да вземем дистанционното, можем да обясним, можем да го повтаряме дотогава докато стане част от детското им мислене.Но после се озовават в разнородна и разноцветна среда, сред различно възпитани техни връстници и възрастни, носещи различна ченностна система на тази от родителите им.Налага се самите деца да се доказват по едни изкривени обществени критерии. И по тези обшествени критерии тюхното домашно възпитание се оказва демоде.Въпросът е-умее ли едно детет правилно да отсее плявата?БИ ли успяло да устои на другите влияния, повтаряйки си това, на което е учено.Не винаги...Ако обществото земонстрира синхронна нетърпимост към подобно поведение, тогава нещата биха били по-различни.и съм убедена,че черните хроники нямаше да изобилстват от детски имена.Поздрави!
цитирай
18. forestlove - мда, то глупостите най-лесно се ...
07.02.2008 11:47
мда, то глупостите най-лесно се научават, за съжаление. затова е и така разпространено.
цитирай
19. benra - forestlove,
07.02.2008 17:36
за огромно съжаление...
цитирай
20. vassilyovska - да не забравяме
08.02.2008 11:18
че децата са отражение на нас. на ВСИЧКИ нас, защото ако детето ми гледа Биг Брадър, да речем и се учи на не особено смислени идеи, то това е защото Биг Брадър е силно консумиран. Казват, че децата са жестоки - и те наистина са - но аз се питам дали тази жестокост е изконна? Надали.. Което значи, че то я възприема от някъде, и съм поддръжник на тезата на Роксолана, че влиянито на домашната среда е решаващо. Вярно е, че има силен обществен натиск, но тогава детето вече ще има алтернативна гледна точка и няма да е попиване и имитиране, а избор: дали да помогна на възрастният човек защото така съм възпитан, или да го пренебрегна, защото другите го правят?

цитирай
21. benra - vassilyovska,
08.02.2008 11:34
съгласна съм,че домашната среда е решаваща.Не знам дали сте се замисляла, че Биг Брадър може да бъде погледнато и от друг ъгъл -като онагледяване на грозотата.Т.е. един страничен поглед на това, което изглеждаме, когато си въобразяваме, че сме оригинални?Всъщност от първото издание на брадъра, който у дома не беше гледан, но малката с любопитство надникваше, тъй като в училище го обсъждаха.Та тогава я оставих да погледаме малко Найден и после обсъдихме-що за поведение е това.Оставих детето да ми покаже неговата гледна точка,неговото виждане.Каза-отвратително, гнусно...Та, наистина, зависи от родителя, но зависи и от това как той поднася нормите.Защото нали знаете-често тоталното отричане и заклеймяване предизвиква обратен ефект.
цитирай
22. vassilyovska - Честно казано Бенра,
08.02.2008 12:01
аз Биг Брадър не мога да го погледна от друг ъгъл освен от този на воайиорството :)
Това предаване според мен не олицетворява грозотата, то изкривява човешката същност и показва най-нелицеприятните и черти и това си има тънка психологическа причина: освен че дава храна за обсъждане и така не ни е скучно, повечето от нас подсъзнателно се радват, че не са "толкова" грозни, глупави или пропаднали. А аз държа на идеята, че е адски грозно да се почувстваш добър на гърба на нечии провал. Разбира се, предаването може да се използва с обратна тяга при възпитанието, но аз до такава степен имам предубеждения към него, че просто не мога да го възприема по друг начин, освен пренебрежителния. Иначе, за нормите си напълно права - в крайна сметка родителя е последна инстанция дъъъъълги години :)

цитирай
23. benra - :-)))
08.02.2008 12:05
vassilyovksa, понякога се налага да се преборим с някои крайни предубеждения, защото нали знаеш -не можеш да проповядваш срещу нещо,което не познаваш, както и забраненият плод-винаги е примамливо сладък.В момента, в който позволих гледането, интересът изчузна и тя самата откри низостта на показваното.
Родителят трябва да е инстанция, страшното е,когато се окаже, че е такава само теоритично.Нужно е постоянно взаимодействие и разбиране.
цитирай
24. vassilyovska - какво да ти кажа...
08.02.2008 12:17
моят телевизор наистина е на гардероба...засега поне съм спасена от отговорността да се боря :))
цитирай
25. benra - всъщност
08.02.2008 12:18
...ти си направила добрият избор!
цитирай
26. анонимен - roksolana
10.02.2008 00:00
По тъп коментар не съм чела!Ама никога!Като спрем на децата телевизията после може да ги затворим и да не излизат.Ама никога.Ало приземи се
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: benra
Категория: Лични дневници
Прочетен: 4401788
Постинги: 739
Коментари: 12621
Гласове: 29486
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930