Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.01.2008 12:47 - Истината?-copy-paste
Автор: benra Категория: Други   
Прочетен: 1640 Коментари: 6 Гласове:
0

Последна промяна: 31.01.2008 14:52


Позволявам си да изкопирам разказа на johny   - dnes.dir.bg поради факта,че само преди ден тук се дискутираше случаят на изчезналият Дамян.Хубаво е да се знае и друга гледна точка за това как се е случило всичко.

***

 johny Дълго мислих дали да пиша по въпроса, но в крайна сметка надделя чувството ми за справедливост. Познавам и двете момчета от Ст. Загора. Това са едни прекрасни млади хора, които повярвайте ми са доста наясно с планината и екипировката, нужна за там. Най-напред трябва да ви кажа, че медиите преиначават доста цялата история. А тя е.
На 25.01.08 г. двамата старозагорци тръгват от Карлово в посока вр. Ботев при перфектно време. Изкачват се горе без проблеми. На заслона преспиват, като се събират общо 9 човека. Трима са от София, като въпросното момче, което издирват, е един от тях. Тоест този човек НЯМА нищо общо с групата от Ст. Загора.
На следващия ден те решават да предприемат слизане. Момчето ги моли да тръгне с тях като казва, че неговите ”другари” вървят много бързо и го е страх да не го изоставят в бурята. Момчетата го успокояват, че те ще му помагат и изчакват ако се наложи. Тръгват с тях и още двама човека (алпинисти от Карлово), които са наясно с маршрута и са ги уверили, че ще помагат и ще ги водят.
По време на слизането обаче (явно поради ураганния вятър), те повеждат колоната по НЕмаркиран маршрут, и не след дълго в падналата мъгла се откъсват от групата напред и ги .....ИЗОСТАВЯТ. Момчетата макар и изплашени, че не знаят точно къде са и не могат да се ориентират в мъглата, продължават да вървят в предполагаемата посока. След около 3 часа Дамян от София се оплакал, че не чувства десния си крак от коляното надолу. Тук е мястото да спомена,ч е този човек въобще не е бил добре екипиран за такава буря в планината. Хората ми разказаха, че често, макар и с 10-12-килограмова раница, и приведени напред, вятърът ги е събарял на земята.
Последва трагедия. Започват да го носят, защото той пада на земята и не може да продължи (държа да отбележа, че са насред гол баир и наоколо няма никакви дървета). Снегът е бил дълбок над коленете, често с навявания още по-дълбок.
Момчето от София не е имало маска на носа и устата в следствие на което е било силно обледено в зоната на шията, носа и клепачите. В един момент се е наложило да го завържат с наличното си въже и са го влачили около 700-800 м, което при условие, че здрав човек вятърът го поваля на земята, е направо учудващо.
В един момент, в края на силите си, мъглата на едно место се е разсеяла и те виждайки къде е билото се ориентират горе долу къде са. Единият решава да се изкачи горе, за да огледа по-добре. Успява и не само това, но и горе засича двама алпинисти, които им се притичат на помощ. Виждайки ги, че от умора скоро влачените (или издирваните) ще се трима, те поемат носенето на изпадналото в беда момче и карат старозагорци да тръгнат напред към хижата, за да извикат помощ. След около 4 часа те успяват, като в хижата срещат изоставилите ги катерачи, които веднага тръгват да пресрещнат бедстващата група. Но.....уви. В отново сгъстилата се мъгла групата се е отклонила от маршрута и в последствие са стигнали съвсем друга хижа. В разговор по телефона, са обяснили на нашите момчета, че човекът е бил в такова състояние,че в един момент е трябвало да решат (може би така си мисля), той или и той и те. Оставят го до някакъв пилон, обличат го с якета и тръгват за помощ.
За съжаление никой в тази буря не е тръгнал нагоре да го търси, може би предвид и настъпващата нощ. Така че нека преди да се чудим кой какво направил, и какво е трябвало да направи да се запознаем с фактите и обстановката, а не от топлата стая да твърдим как ще носим някого в планината на гръб.....или пък как и КОЙ е изоставил някого.
Не искам да изпадам в подробности, как многократно с риск да премръзнат момчетата са спирали и са разтривали премръзналия си колега, как са му дали техните си очила и т.н. Това което ви споделих е предостатъчно всеки да си направи изводите и да не сипе предварително необосновани обвинения. За мен тези момчета са герои, защото рискувайки собствения си живот са се борили докрай за живота на един съвсем непознат човек.

Мнението е от форума към
Бел.ред. - Днес, след няколкодневно издирване, вкл. с военен хеликоптер, от ПСС съобщиха, че са открили тялото на Дамян Димитров. Спасителните екипи са открили трупа на младежа в 9.15 часа, предаде Фокус.



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. abaca - ....
31.01.2008 14:50
Хубаво си направила Бенра, но искам само да добавя, че "точно как се е случило" знае само Дамян, защото само той е присъствал на всичките трансформации по пътя. Истината е някъде там!
цитирай
2. benra - е
31.01.2008 14:51
да де, прав си.Може би трябваше да напиша-и една друга гледна точка
шъ съ поправя
цитирай
3. анонимен - Хм,
31.01.2008 15:15
и аз четох поста в дира и въобще, ама въобще не съм съгласен.
Излизаш зимата в планината с двама приятели, и последното което ти хрумва е, че в критичен момент те ще имат "некои съображения". Това е наистина нелепо, но се моля Богу да не ми изпраща такова изпитание. Те не са го издържали, аз дали бих го издържал просто не зная.
цитирай
4. mph - Вятъра
31.01.2008 17:50
Тези момчета са се опитали да направят нещо голямо и жалко, че не са успели. Но вина нямат. При такъв вятър дори с добра екипировка трудно се диша и ходи, а какво остава и да носиш някого.
цитирай
5. sehera - знам само, че планинарите, алпи...
31.01.2008 22:42
знам само, че планинарите, алпинистите, имат съвсем други измервания...различни..не мога да коментирам и съдя..
цитирай
6. alisa - R.I.P.
31.01.2008 23:13
на момчето! ужасно е!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: benra
Категория: Лични дневници
Прочетен: 4407289
Постинги: 739
Коментари: 12621
Гласове: 29486
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930